ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κατάρτιση πάνω στις «προκλήσεις» και τις «ευκαιρίες» του κεφαλαίου

Χαρακτηριστικό το περιεχόμενο ημερίδας της Σχολής Εθνικής Αμυνας για την Ανατολική Μεσόγειο

Χαρακτηριστική για την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μ. Ανατολή η χτεσινή ημερίδα της ΣΕΘΑ
Χαρακτηριστική για την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μ. Ανατολή η χτεσινή ημερίδα της ΣΕΘΑ
Διεθνή ημερίδα με περιεχόμενο πλήρως προσαρμοσμένο στην επιδίωξη του εγχώριου κεφαλαίου για «γεωπολιτική αναβάθμιση» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πραγματοποίησε χτες η Σχολή Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ, το τελευταίο και υψηλότερο επίπεδο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας), σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο του Plymouth.

Ο χαρακτηριστικός τίτλος της ημερίδας ήταν «Διαχείριση σύνθετων περιφερειακών ζητημάτων ασφαλείας: Η περίπτωση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ ακόμα πιο... διαφωτιστικές για το περιεχόμενό της ήταν οι θεματικές ενότητες των εισηγήσεων: «Απαντώντας στο τόξο αστάθειας στη μεσογειακή ακτογραμμή», «Η στρατηγική του Πούτιν στη Συρία», «Ενέργεια, Οικονομία και Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο: Προκλήσεις και ευκαιρίες», «Περιφερειακή γεωπολιτική και συμμαχίες: Προς μία νέα γεωπολιτική ισορροπία στη Μέση Ανατολή;».

«Βγάζει μάτι» ο προσανατολισμός της κατάρτισης των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στις «προκλήσεις» και τις «ευκαιρίες» του εγχώριου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, στις «ανάγκες» των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών που αυτό συμμετέχει, όπως και η προσαρμογή της κατάρτισης αυτής στην προωθούμενη από τη συγκυβέρνηση βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, πέρα από τους σπουδαστές της ΣΕΘΑ και τις αντιπροσωπείες από τα Γενικά Επιτελεία, τις παραγωγικές σχολές των ΕΔ, τη διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου Εξωτερικών και τη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι διπλωματικών και στρατιωτικών αρχών, καθώς και εκπρόσωποι της «επιχειρηματικής κοινότητας».

Πληθαίνουν οι «συνεργασίες»

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το βρετανικό πανεπιστήμιο του Plymouth που συνδιοργάνωσε τη χτεσινή ημερίδα, πέρα από το γεγονός ότι συνεργάζεται με τη ΣΕΘΑ από το 2009, χορηγώντας Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης σε σπουδαστές και αποφοίτους παλαιοτέρων εκπαιδευτικών σειρών της Σχολής, στην «Εφαρμοσμένη Στρατηγική και Διεθνή Ασφάλεια», στις 25/11/2015 προχώρησε σε μια ακόμα «συνεργασία»... Συγκεκριμένα, υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που λειτουργεί στη Σούδα, με σκοπό τη δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών για την «Εφαρμοσμένη στρατηγική για τη θαλάσσια ασφάλεια». Το εν λόγω μεταπτυχιακό προβλέπεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβρη του 2016 και απευθύνεται σε στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφη δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Πλήθος πολύμορφων δραστηριοτήτων ξεδιπλώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, τόσο εκδηλώσεις ενταγμένες στον εορτασμό των 97 χρόνων απ' την ίδρυση του Κόμματος, όσο και λαϊκά γλέντια που συνδέονται και με τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης.

Μεταξύ αυτών και οι παρακάτω:

Σήμερα Σάββατο

-- Η ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο κέντρο «Κτήμα Κέκη», στις 9 μ.μ., με φαγητό και ζωντανή μουσική από το συγκρότημα του Ρέτσα.

-- Η ΚΟΒ Αυλίδας του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο ΚΑΠΗ Βαθέος Αυλίδας, στις 8.30 μ.μ.

Αύριο Κυριακή

-- Η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης Δεκέμβρη - Γενάρη, στη 1 μ.μ., στο κέντρο «Ανοδος» (Γάζι). Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει κρητικό και λαϊκό πρόγραμμα.

-- Εκδήλωση της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης, με θέμα «Ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ: Συμπεράσματα από τη συμβολή της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο». Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», θα παρουσιαστεί μέρος του αρχείου του Βαγγέλη Ρογκάκου, Πολιτικού Επιτρόπου της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, ενώ θα λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού.

-- Συνεστίαση για τα 97χρονα του Κόμματος οργανώνει η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στο Κέντρο «Αρχοντικό» (πρώην ΞΕΝΟΣ) στην Εδεσσα.

-- Η ΚΟΒ Υγείας Χαλκίδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στο καφέ «Τέχνης Δρώμενα», στις 6 μ.μ. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι με φαγητό και ζωντανή μουσική.

Τη Δευτέρα 14/12

-- Η ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των 97 χρόνων του ΚΚΕ, με θέμα «Η στρατηγική του ΚΚΕ στην πορεία εμφάνισης της εργατικής τάξης και ανάπτυξης της ταξικής πάλης», στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα «Λόγου και Τέχνης» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για την εμφάνιση της εργατικής τάξης στα Γιάννενα και τους αγώνες της.

-- Η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συγκεντρώσεων του ΤΕΕ Αν. Στερεάς (πλ. Ελευθερίας), όπου ο Τάσος Χρονάς, στέλεχος του ΚΚΕ, θα παρουσιάσει το βιβλίο «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

Η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση αύριο Κυριακή, στις 10.30 π.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό (Λ. Ηρακλείου 145), με θέμα: «Οκτώβρης του 1917. Κόμμα - Τάξη - Επανάσταση. Μηνύματα της Ιστορίας για το παρόν και το μέλλον».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο χώρο, επίσης, θα λειτουργήσουν δύο εκθέσεις φωτογραφίας:

-- Για το ρόλο της εργατικής τάξης στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες τον 20ό αιώνα στη χώρα μας, με υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ της περιόδου 1870 - 1935, με θέμα «Πρώτα βήματα - πρώτες μάχες».

-- Για την καθοριστική συμβολή των πρωτοπόρων τμημάτων της εργατικής τάξης της Ρωσίας στην επιτυχία της εξέγερσης του Οχτώβρη του 1917 και στα πρώτα βήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

ΤΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 80 χρόνια από το αιματηρό συλλαλητήριο των αμπελουργών

Διήμερες εκδηλώσεις για τα «80 χρόνια από το αιματηρό συλλαλητήριο των αμπελουργών της Λευκάδας το 1935» πραγματοποιεί η ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας έμπρακτα το ρόλο των κομμουνιστών, του ΚΚΕ, στην πρωτοπορία των λαϊκών αγώνων.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

-- Σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, ομιλία από τον Δημήτρη Πιτσιάβα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση αρχειακού υλικού.

-- Αύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ., στο πρώην Δημαρχείο της Καρυάς, εκδήλωση - λαϊκό γλέντι αφιερωμένο στον κομμουνιστή Νιόνιο Καρφάκη, ο οποίος σκοτώθηκε από τον αστικό στρατό που επιστρατεύτηκε για να καταστείλει το συλλαλητήριο.

ΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την ηρωική εξέγερση του 1941 στη Δράμα

Εκδήλωση - ημερίδα, στο πλαίσιο των τρίχρονων γιορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, με θέμα «Η ηρωική εξέγερση του 1941 στη Δράμα», διοργανώνει αύριο Κυριακή η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, στις 10.30 π.μ., στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Η εξέγερση του Σεπτέμβρη του 1941 στη Δράμα αποτελεί κορυφαία πράξη αντίστασης απέναντι στην τριπλή φασιστική κατοχή στη χώρα μας. Ανεξάρτητα από την κατάληξη και παρ' όλα τα αντίποινα, η θυσία των εξεγερμένων άνοιξε τη σελίδα της ηρωικής προσφοράς του ελληνικού λαού, με πρωτεργάτες τους κομμουνιστές, στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

-- Χαιρετισμό από στέλεχος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ.

-- Ομιλία - παρέμβαση από την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εισήγηση από τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, με θέμα «Η εξέγερση του 1941, οι ρίζες και η διεθνής διάστασή της».

-- Εισήγηση από τον Νικόλαο Γεωργιάδη, διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Δράμα, Σεπτέμβρης 1941, η πρωτοπόρα εξέγερση που συκοφαντήθηκε».

-- Προβολή βίντεο για τα γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1941.

-- Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με αρχειακό υλικό από την περίοδο 1940 - 1949.

Νέο αίτημα άρσης ασυλίας για χρυσαυγίτη βουλευτή

Ακόμη μία δικογραφία σε βάρος βουλευτή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής διαβιβάζεται στη Βουλή, για να αποφασίσει για την άρση ή μη της βουλευτικής ασυλίας. Αυτή τη φορά, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητείται η άρση της ασυλίας του Ηλ. Παναγιώταρου, για να δικαστεί για ηθική αυτουργία σε απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση. Η κατηγορία αφορά τα επεισόδια που έγιναν στο Τριμελές Ναυτοδικείο Πειραιά, το Δεκέμβρη του 2011, όπου δικάζονταν 39 άνδρες της ομάδας των ΟΥΚ - ΜΥΑΛΣ για τα εθνικιστικά συνθήματα τα οποία είχαν φωνάξει κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2010.

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής, σύμφωνα με μάρτυρες, είχε συντονιστικό ρόλο στα επεισόδια, προτρέποντας τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν άσεμνα σχόλια και να κάνουν χειρονομίες, μέσα στη δικαστική αίθουσα. Δικηγόροι που παρίσταντο ως Πολιτική Αγωγή σε εκείνη τη δίκη, κατέθεσαν μηνύσεις.

Εκθέσεις βιβλίου της ΚΟ Αττικής

Εκθεση βιβλίου διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ από τη Δευτέρα 14/12 έως την Τετάρτη 23/12, στον 1ο όροφο των γραφείων της Οργάνωσης, στην Ομόνοια (Βερανζέρου & Κοτοπούλη).

Το ωράριο της έκθεσης είναι:

-- Δευτέρα έως Παρασκευή: 17.30 - 20.30

-- Σαββατοκύριακο: 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30

Στο Περιστέρι

Εκθεση βιβλίου διοργανώνει και η ΤΟ Περιστερίου, στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης (Θηβών 231), από την Τετάρτη 16/12 έως την Κυριακή 20/12.

Ωρες λειτουργίας: 10.00 - 13.00 και 17.00 - 21.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ