ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Διευρύνεται η στρατιωτική παρουσία με το πρόσχημα των τζιχαντιστών

Γερμανικά «Τornado» που ετοιμάζονται να μπουν ενεργά στην επέμβαση στη Συρία
Γερμανικά «Τornado» που ετοιμάζονται να μπουν ενεργά στην επέμβαση στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ολο και περισσότερα στρατιωτικά μέσα συγκεντρώνουν διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με το πρόσχημα της καταπολέμησης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και το Ιράκ, στην πραγματικότητα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων τους, οξύνοντας παραπέρα το σφοδρό ανταγωνισμό τους.

Στο Λονδίνο, το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, για τη συμμετοχή της χώρας σε αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία, ενώ σήμερα αναμένεται η σχετική συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε αυτήν τη συζήτηση, οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί, όπως δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, θα είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», με τον ίδιο να φέρεται να διαφωνεί με τη συμμετοχή της Βρετανίας σε επιδρομές στη Συρία, τηρώντας επιφυλάξεις για το εάν αυτό είναι σύμφωνο με τη Χάρτα του ΟΗΕ. Εάν επικρατήσει το «ΝΑΙ», τότε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας θα διπλασιάσει τα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη στην Κύπρο.

Στο Βερολίνο, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδια της κυβέρνησης Μέρκελ για την αποστολή έως 1.200 Γερμανών στρατιωτικών για την υποστήριξη της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία και ιδιαίτερα της Γαλλίας, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοέμβρη και την εμφανιζόμενη «αντιτρομοκρατική σύμβολή της». Οι Γερμανοί σχεδιάζουν να στείλουν κατασκοπευτικά «Τornado» και τουλάχιστον μία φρεγάτα στην Α. Μεσόγειο για την «προστασία» του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, επιβεβαίωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή θα εγκρίνει το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο τη συμμετοχή των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ, προσθέτοντας ότι σε πρώτη φάση θα είναι 12μηνη η διάρκεια της αποστολής.

Επίσης, η Ρωσία αυξάνει τις συστοιχίες πυραύλων εδάφους - αέρος «S-400» σε περιοχές - κλειδιά της Συρίας και αποφασίζει την αποστολή νέων ναυτικών δυνάμεων από τα στενά του Βοσπόρου, παρά τα εμπόδια που προβάλλει η Τουρκία, για να καθυστερήσει την έλευσή τους στην περιοχή. Τις τελευταίες μέρες, δεκάδες ρωσικά πλοία περιμένουν για ώρες κοντά στα Στενά του Βοσπόρου, προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως από την Τουρκία, ώστε να διέλθουν από τα Στενά. Η εξέλιξη εμφανίζεται σαν προσπάθεια της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, να μπλοκάρει τη διέλευση των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων από τη στρατηγική περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο τη διεθνή συμφωνία του Μοντρέ που, από το 1936, ρυθμίζει τη διέλευση των στρατιωτικών και πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Χτες, επίσης, έγινε γνωστό ότι ο συριακός στρατός συμφώνησε στην αποχώρηση 3.200 αντικαθεστωτικών ενόπλων από το τελευταίο οχυρό τους στην κεντρική επαρχία Χομς, τη συνοικία Βάερ. Επίσης, στη μεθόριο Συρίας - Λιβάνου έγινε ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα σε λιβανέζικες δυνάμεις και στελέχη τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» (παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» σε Συρία - Ιράκ). Οι τζιχαντιστές απελευθέρωσαν Λιβανέζους στρατιώτες που κρατούσαν αιχμαλώτους πάνω από ένα χρόνο και οι Λιβανέζοι 13 τζιχαντιστές, οι πέντε γυναίκες, μεταξύ των οποίων η 26χρονη πρώην σύζυγος του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παραδέχτηκε ότι ο ισραηλινός στρατός «σποραδικά» επιχειρεί στη Συρία, για να εμποδίσει τάχα τον εξοπλισμό «αντιπάλων του Ισραήλ».

Στέλνουν και άλλους κομάντος οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ διευρύνουν τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία, με πρόσχημα την ανάσχεση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Αυτό ανήγγειλε χτες βράδυ σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ. Πρόσθεσε ότι με τον καιρό οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή «θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν επιδρομές, απελευθέρωση ομήρων, να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να αιχμαλωτίσουν ηγετικά στελέχη» των τζιχαντιστών.

Η εξέλιξη προκάλεσε έντονη αντίδραση ηγετικών στελεχών ιρακινών σιιτικών οργανώσεων που απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο να αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην ιρακινή επικράτεια, διαμηνύοντας ότι σε τέτοια περίπτωση «θα κυνηγήσουμε και θα πολεμήσουμε οποιαδήποτε δύναμη των ΗΠΑ αναπτυχθεί στο Ιράκ»!

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ικανοποίηση για τη συμφωνία με την ΕΕ

Στο φόντο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Αγκυρα και Μόσχα

ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Η έντονη ικανοποίηση για τη συμφωνία που υπέγραψαν την Κυριακή Αγκυρα και Βρυξέλλες, φαίνεται ότι κυριαρχεί αυτές τις μέρες στη γειτονική Τουρκία, στο φόντο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και ενώ οι τόνοι μένουν υψηλοί, ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» από τουρκικά «F-16». Η συμφωνία έδωσε ουσιαστικά το σύνθημα για κλιμάκωση των διεργασιών, από τις οποίες η τουρκική πλουτοκρατία προσδοκά να αναβαθμίσει τη θέση της και να διασφαλίσει νέα πλεονεκτήματα στα παζάρια και τις εξελίξεις σε μια σειρά «καυτά μέτωπα»: Συρία, Κουρδικό, Κυπριακό, Αιγαίο κ.τ.λ.

Η αντιπολιτευόμενη «Χουριέτ» έγραφε χτες για το «υπέροχο δώρο της ΕΕ προς τον Ερντογάν», το οποίο «Νταβούτογλου - Ερντογάν δε θα μπορούσαν καν να φανταστούν πριν μερικούς μήνες». Ενώ η φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ» σημείωνε: «Η δημιουργία μιας νέας κοινής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προσφυγικού προβλήματος μέσα από ευθεία υποστήριξη, προγράμματα και επενδύσεις συνεργασίας στη δυναμική του ανθρώπινου δυναμικού των Σύρων, είναι κρίσιμη για να περιοριστεί το τεράστιο βάρος που σήμερα η Τουρκία σηκώνει μόνη της. Αυτή η πρωτοβουλία θα επιτρέψει το μετασχηματισμό του σημερινού προσφυγικού προβλήματος σε μια ευκαιρία για την ανάπτυξη επενδύσεων σε ανθρώπους και κεφάλαιο. Η Τουρκία δε θα είναι πια σταθμός ή νεκρή ζώνη, αλλά ένας αγωγός για μια λύση ως μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας των εθνών».

Η «προσέγγιση» (όπως ερμηνεύτηκε από πολλούς) ΕΕ - Τουρκίας έχει τη δική της σημασία, σε μια περίοδο που - όπως όλα δείχνουν - η αντιπαράθεση Τουρκίας - Ρωσίας κλιμακώνεται, όπως έδειξε από την πρώτη στιγμή και η ίδια η κατάρριψη του «Su-24», για τις συνθήκες της οποίας τα ερωτήματα είναι πολλά από την αρχή. Το μόνο σαφές είναι ότι η τουρκική πλουτοκρατία διεκδικεί όλο και μεγαλύτερη «ευελιξία» προώθησης των ιδιαίτερων συμφερόντων της και παρά την προσπάθεια να εμφανιστεί ότι επιδιώκει «αποκλιμάκωση», είναι καθημερινές οι δηλώσεις ή αναλύσεις που διαμηνύουν πως διεκδικεί ρόλο «ρυθμιστή». Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετά άρθρα στον αστικό Τύπο όχι απλά απορρίπτουν τη λογική της «απολογίας», αλλά και υπογραμμίζουν ότι «η πρόσφατη κρίση με την κατάρριψη του μαχητικού φαίνεται αρκετά βολική για τις επιδιώξεις της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, με πρόσχημα αυτή την κρίση, η Ρωσία ετοίμασε το έδαφος για να οικοδομήσει την πολιτική της απέναντι στο PYD (σ.σ. Κούρδοι της Συρίας που η Τουρκία συγκαταλέγει στους «τρομοκράτες») ανεξάρτητα από την Τουρκία. Η Ρωσία θέλει να αποξενώσει το ΡYD από τις ΗΠΑ και να το πείσει να συμπαραταχθεί μαζί της (...) Τώρα η Ρωσία αναπτύσσει πυραύλους στη Συρία όπως θέλει (...) είναι πολύ λυπηρό που ο κόσμος παραμένει σιωπηλός...».

Συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν

Στο περιθώριο Διεθνούς Διάσκεψης στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, με το δεύτερο να εκφράζει ξανά τη στήριξη στο «δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον εναέριο χώρο της», αλλά και να εξηγεί ότι οι δύο πλευρές «μπορούν να δουλέψουν από κοινού για να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις», προσθέτοντας ότι «έχουμε έναν κοινό εχθρό και αυτός είναι το "Ισλαμικό Κράτος" και θέλω να είμαι σίγουρος ότι θα επικεντρωθούμε στην απειλή αυτή». Στο μεταξύ, μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελίζαμπεθ Τριντό, βγήκε χτες να δηλώσει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η Ουάσιγκτον, «το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε (όντως) τον τουρκικό εναέριο χώρο» και οι Τούρκοι πιλότοι προειδοποίησαν τους Ρώσους χωρίς να πάρουν απάντηση.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν δήλωσε χτες ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχτούν οι ρωσικές κατηγορίες περί τουρκικής στήριξης στο λαθρεμπόριο καυσίμων των τζιχαντιστών. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ρώσου Πρόεδρου, Βλ. Πούτιν, που εμφάνισε την κατάρριψη ως προσπάθεια να μη χτυπηθεί η γραμμή παράνομης πώλησης πετρελαίου από περιοχές που ελέγχει το ΙΚ μέσω των τουρκικών συνόρων.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουλάχιστον έξι παιδιά βρήκαν τραγικό θάνατο όταν ξέσπασε φωτιά στο θρησκευτικό σχολείο όπου πήγαιναν, στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ.
Βόμβα κοντά στο μετρό στην Κωνσταντινούπολη

Εκρηξη σημειώθηκε χτες το απόγευμα, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, κοντά σε κεντρικό σταθμό του μετρό, στη δημοτική περιφέρεια Μπαϊραμπάσα, που επίσημα ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για επίθεση με βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε ανισόπεδο κόμβο κοντά στο σταθμό, με στόχο ένα όχημα της αστυνομίας. Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα «φωτογραφιζόταν» ως υπεύθυνος για την επίθεση το κουρδικό ΡΚΚ, ωστόσο οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων ήταν συγκεχυμένες. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι τραυματίστηκαν 5 άτομα, επικαλούμενο δηλώσεις του δημάρχου, Ατιλα Αϊντινερ. Το κανάλι «Χαμπέρ Τουρκ» έκανε λόγο για έναν νεκρό και έναν τραυματία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ