Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ικανοποίηση για τη συμφωνία με την ΕΕ

Στο φόντο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Αγκυρα και Μόσχα

ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Η έντονη ικανοποίηση για τη συμφωνία που υπέγραψαν την Κυριακή Αγκυρα και Βρυξέλλες, φαίνεται ότι κυριαρχεί αυτές τις μέρες στη γειτονική Τουρκία, στο φόντο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και ενώ οι τόνοι μένουν υψηλοί, ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» από τουρκικά «F-16». Η συμφωνία έδωσε ουσιαστικά το σύνθημα για κλιμάκωση των διεργασιών, από τις οποίες η τουρκική πλουτοκρατία προσδοκά να αναβαθμίσει τη θέση της και να διασφαλίσει νέα πλεονεκτήματα στα παζάρια και τις εξελίξεις σε μια σειρά «καυτά μέτωπα»: Συρία, Κουρδικό, Κυπριακό, Αιγαίο κ.τ.λ.

Η αντιπολιτευόμενη «Χουριέτ» έγραφε χτες για το «υπέροχο δώρο της ΕΕ προς τον Ερντογάν», το οποίο «Νταβούτογλου - Ερντογάν δε θα μπορούσαν καν να φανταστούν πριν μερικούς μήνες». Ενώ η φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ» σημείωνε: «Η δημιουργία μιας νέας κοινής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προσφυγικού προβλήματος μέσα από ευθεία υποστήριξη, προγράμματα και επενδύσεις συνεργασίας στη δυναμική του ανθρώπινου δυναμικού των Σύρων, είναι κρίσιμη για να περιοριστεί το τεράστιο βάρος που σήμερα η Τουρκία σηκώνει μόνη της. Αυτή η πρωτοβουλία θα επιτρέψει το μετασχηματισμό του σημερινού προσφυγικού προβλήματος σε μια ευκαιρία για την ανάπτυξη επενδύσεων σε ανθρώπους και κεφάλαιο. Η Τουρκία δε θα είναι πια σταθμός ή νεκρή ζώνη, αλλά ένας αγωγός για μια λύση ως μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας των εθνών».

Η «προσέγγιση» (όπως ερμηνεύτηκε από πολλούς) ΕΕ - Τουρκίας έχει τη δική της σημασία, σε μια περίοδο που - όπως όλα δείχνουν - η αντιπαράθεση Τουρκίας - Ρωσίας κλιμακώνεται, όπως έδειξε από την πρώτη στιγμή και η ίδια η κατάρριψη του «Su-24», για τις συνθήκες της οποίας τα ερωτήματα είναι πολλά από την αρχή. Το μόνο σαφές είναι ότι η τουρκική πλουτοκρατία διεκδικεί όλο και μεγαλύτερη «ευελιξία» προώθησης των ιδιαίτερων συμφερόντων της και παρά την προσπάθεια να εμφανιστεί ότι επιδιώκει «αποκλιμάκωση», είναι καθημερινές οι δηλώσεις ή αναλύσεις που διαμηνύουν πως διεκδικεί ρόλο «ρυθμιστή». Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετά άρθρα στον αστικό Τύπο όχι απλά απορρίπτουν τη λογική της «απολογίας», αλλά και υπογραμμίζουν ότι «η πρόσφατη κρίση με την κατάρριψη του μαχητικού φαίνεται αρκετά βολική για τις επιδιώξεις της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, με πρόσχημα αυτή την κρίση, η Ρωσία ετοίμασε το έδαφος για να οικοδομήσει την πολιτική της απέναντι στο PYD (σ.σ. Κούρδοι της Συρίας που η Τουρκία συγκαταλέγει στους «τρομοκράτες») ανεξάρτητα από την Τουρκία. Η Ρωσία θέλει να αποξενώσει το ΡYD από τις ΗΠΑ και να το πείσει να συμπαραταχθεί μαζί της (...) Τώρα η Ρωσία αναπτύσσει πυραύλους στη Συρία όπως θέλει (...) είναι πολύ λυπηρό που ο κόσμος παραμένει σιωπηλός...».

Συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν

Στο περιθώριο Διεθνούς Διάσκεψης στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, με το δεύτερο να εκφράζει ξανά τη στήριξη στο «δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον εναέριο χώρο της», αλλά και να εξηγεί ότι οι δύο πλευρές «μπορούν να δουλέψουν από κοινού για να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις», προσθέτοντας ότι «έχουμε έναν κοινό εχθρό και αυτός είναι το "Ισλαμικό Κράτος" και θέλω να είμαι σίγουρος ότι θα επικεντρωθούμε στην απειλή αυτή». Στο μεταξύ, μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελίζαμπεθ Τριντό, βγήκε χτες να δηλώσει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η Ουάσιγκτον, «το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε (όντως) τον τουρκικό εναέριο χώρο» και οι Τούρκοι πιλότοι προειδοποίησαν τους Ρώσους χωρίς να πάρουν απάντηση.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν δήλωσε χτες ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχτούν οι ρωσικές κατηγορίες περί τουρκικής στήριξης στο λαθρεμπόριο καυσίμων των τζιχαντιστών. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ρώσου Πρόεδρου, Βλ. Πούτιν, που εμφάνισε την κατάρριψη ως προσπάθεια να μη χτυπηθεί η γραμμή παράνομης πώλησης πετρελαίου από περιοχές που ελέγχει το ΙΚ μέσω των τουρκικών συνόρων.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουλάχιστον έξι παιδιά βρήκαν τραγικό θάνατο όταν ξέσπασε φωτιά στο θρησκευτικό σχολείο όπου πήγαιναν, στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ