ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Χοντραίνει το εσωκομματικό «παιχνίδι»

Η εξέλιξή του κομβικό ζήτημα για το κεφάλαιο και τις συνολικότερες αντιλαϊκές διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Χοντραίνει μέρα με τη μέρα το εσωκομματικό παιχνίδι στη ΝΔ ενόψει της εκλογής νέου προέδρου, που αντανακλά και τη σύγκρουση τμημάτων του κεφαλαίου που ενδιαφέρονται συνολικότερα για την επόμενη μέρα στο αστικό πολιτικό σκηνικό και τον τρόπο που αυτή θα υπηρετεί καλύτερα τη συνολική στρατηγική του κεφαλαίου, αλλά και τα ειδικότερα συμφέροντά τους.

Χτες βράδυ, αναμενόταν να συνεδριάσει η ΚΕ της ΝΔ προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ωστόσο ήδη από τις προηγούμενες ώρες, διαρροές έκαναν λόγο για μετάθεση - εάν δεν βρεθεί τρόπος να κυλήσουν όλα ομαλά - για τις 10 Γενάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρήγμα που έχει επέλθει είναι τέτοιο ώστε η διάσπαση να φαντάζει πλέον φυσιολογική εξέλιξη, ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής, εάν αυτή μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο. Πολλοί κάνουν λόγο, πλέον, για δύο ξεκάθαρες πτέρυγες που προετοιμάζουν την επόμενη μέρα, είτε αυτή «βλέπει» σε ένα εντελώς νέο σχήμα, είτε σε συμμαχίες με το κυβερνητικό σχήμα για την ψήφιση ορισμένων νομοθετημάτων, με πρόσχημα τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη. Ολα τα παραπάνω, βέβαια, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το θέμα της εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ ξεφεύγει πολύ από το να είναι απλά και μόνο μια εσωκομματική διαδικασία, μιας και εντάσσεται στις συνολικές διεργασίες του αστικού πολιτικού συστήματος και τις επιδιώξεις τμημάτων του κεφαλαίου.

Η πλευρά του Ευ. Μεϊμαράκη τονίζει ότι «δεν θεοποιεί την ημερομηνία των εκλογών» και δεν έχει πρόβλημα, όπως φαίνεται, με τη μετάθεση της ημερομηνίας. Επίσης, η πλευρά του Κυρ. Μητσοτάκη, εάν δεν εγγυηθεί η εταιρεία ότι μπορεί να εξασφαλίσει τη διενέργεια των εκλογών και το αδιάβλητό τους, δεν έχει αντίρρηση στη μετάθεση των εκλογών για το Γενάρη. Σε χτεσινές του δηλώσεις σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε έτοιμοι. Είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με αξιόπιστες εταιρείες, οι οποίες θα υποδείξουν την ημερομηνία των εκλογών. Εάν δεν καταφέρουμε να γίνουν στο τέλος του 2015 θα γίνουν στις αρχές του 2016».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η πλευρά του Απ. Τζιτζικώστα αλλά και ο Αδ. Γεωργιάδης επιμένουν οι εκλογές να γίνουν στις 13 Δεκέμβρη, ακόμα κι αν χρειαστεί διαφορετικός τρόπος, όπως η λειτουργία «call center». Ο Απ. Τζιτζικώστας, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δήλωσε εκνευρισμένος: «Οποιος δεν θέλει εκλογές ας το πει ανοικτά. Εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου, γιατί κινδυνεύει η ενότητα της παράταξης. Η βάση του κόμματος βράζει και ο τόπος χρειάζεται αντιπολίτευση».

Χτες το μεσημέρι, εξάλλου, και πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ), βουλευτές της ΝΔ έστειλαν επιστολή στους τέσσερις υποψηφίους και στον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, Γ. Πλακιωτάκη, ζητώντας αποκλιμάκωση της έντασης. Με το κείμενο, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Λ. Αυγενάκη, και το οποίο υπέγραφαν 20 βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές, ζητούν: Να ενημερωθεί η ΚΟ για την πορεία οργάνωσης των εκλογών και να έχει λόγο και ρόλο. Να γίνουν άμεσα οι εκλογές. Να ενεργοποιηθεί η ΚΟ, που πρέπει να συμμετέχει ως εγγυητής της εσωκομματικής διαδικασίας. Να υπάρξει συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων. Να συμφωνηθεί ένας κώδικας αυτοσεβασμού και αυτοσυγκράτησης. Μεταξύ των βουλευτών που υπογράφουν το κείμενο είναι οι Γερ. Γιακουμάτος, Κ. Τζαβάρας, Κ. Κατσαφάδος, Ν. Παναγιωτόπουλος, ενώ υπογράφουν και οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Και συνέχεια στην προσπάθεια «δικαίωσης» της αντιλαϊκής πολιτικής της

Στο μεταξύ, επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο Γ. Πλακιωτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των τραπεζών, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ξεπούλησε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ζημίωσε το Δημόσιο και φόρτωσε νέα βάρη στους φορολογούμενους.

«Αντί να πανηγυρίζει, ας ετοιμάσει την απολογία της. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και δεν διαγράφονται», είπε, ενώ ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές που ανακόπηκαν στις αρχές του 2015. Επιπλέον, υπερασπίστηκε τα αντιλαϊκά κατορθώματα της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως «όσα μεσολάβησαν γύρισαν τη χώρα πίσω. Αλλαξαν πολλά και άλλαξαν προς το χειρότερο». Στην πραγματικότητα, βέβαια, σε ό,τι αφορά το λαό, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνέχισε την αντιλαϊκή επίθεση από το σημείο που την άφησαν οι προκάτοχοί της...

ΠΟΤΑΜΙ
Εγνοια για «επανεκκίνηση» του αστικού πολιτικού σκηνικού

Την πρότασή του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου παρουσίασε χτες το Ποτάμι, εισηγούμενο ρυθμίσεις υποταγμένες στην ανάγκη αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, προσαρμογής του στα σημερινά δεδομένα, με εξασφάλιση σταθερών κυβερνήσεων συνεργασίας για την αστική διαχείριση, αλλά και παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων, ζήτημα που απασχολεί εδώ και καιρό τα αστικά επιτελεία.

Χαρακτηριστικά, το Ποτάμι χαρακτηρίζει... «υπερβολικό» το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αλλά δεν προτείνει παρά τη μείωσή του. Στηλιτεύει «τη μη παροχή συναίνεσης» και «τη δυσμενή μεταχείριση των συνασπισμών απέναντι σε μεμονωμένα κόμματα» απ' το σημερινό εκλογικό σύστημα και δηλώνει ότι χρειάζεται καθιέρωση ενός άλλου, που θα «σηματοδοτεί την ανανέωση του πολιτικού συστήματος», θα «ενισχύει το διακομματικό ανταγωνισμό για την πληρέστερη κατάρτιση συνδυασμών, με ταυτόχρονο περιορισμό του παραδοσιακού εσωκομματικού ανταγωνισμού» και θα «προωθεί τον εκδημοκρατισμό των πολιτικών κομμάτων, μέσω των ενίσχυσης των εσωκομματικών διαδικασιών».

Προτάσσει σαν «ατού» της πρότασής του το ότι «πρόκειται για μια επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος», που θα «αλλάξει ριζικά τον τρόπο έκφρασης της βούλησης των πολιτών, αλλά και τον τρόπο διαμόρφωσης των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων, ενισχύοντας σημαντικά τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα», ωθώντας σε κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας. Ειδικά σε σχέση με την απευθείας παρέμβαση του αστικού κράτους στη λειτουργία των κομμάτων, το Ποτάμι, αφού κάνει λόγο για επιβολή «αδιάβλητων εσωκομματικών διαδικασιών επιλογής», προσθέτει ότι «η διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων από τα κόμματα θα μπορούσε να προβλέπεται και νομοθετικά, όπως γίνεται στη Γερμανία».

Μεταξύ άλλων, προτείνει μπόνους στο μισό του ποσοστού του πρώτου κόμματος, θέσπιση διπλής ψήφου για κόμμα σε «ευρείες περιφέρειες» και για βουλευτή από ενιαία λίστα όλων των κομμάτων σε 140 μονοεδρικές περιφέρειες, μείωση των βουλευτών κατά 45, διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή κ.ά.

Κυβερνήσεις «μεγάλης κοινωνικής αποδοχής» για την αντιλαϊκή κλιμάκωση

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του προχτές βράδυ στο STAR, ο Στ. Θεοδωράκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δηλητηρίασε την ελληνική κοινωνία λέγοντας πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν (...) δαιμονοποίησε τους αντιπάλους του, πρωτοστάτησε στο διχασμό στην Ελλάδα και τώρα ξαφνικά ζητάει εθνική συνεννόηση». Υποστήριξε ότι στην κυβέρνηση δε λείπουν βουλευτές αλλά «λύσεις και άνθρωποι» και πρότεινε ξανά τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης «Εθνικής Ελλάδας».

Για το περιεχόμενο της πολιτικής που θα εφαρμόσει μια τέτοια κυβέρνηση, δήλωσε με σαφήνεια ότι «οι δικές μας προτεραιότητες είναι η σύγκρουση με το κομματικό κράτος και η απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κάνει 10 μήνες τώρα είναι να ενισχύει το κομματικό κράτος και να προβάλει εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, στις εξαγωγές και στις επενδύσεις (...) Με κάθε τρόπο θα πρέπει να απελευθερώσουμε την αγορά εργασίας, γιατί χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει αποκρατικοποιήσεις και φυσικά ενίσχυση των εξαγωγών, όπως και κίνητρα για τη νέα επιχειρηματικότητα».

Γνωρίζοντας ότι όλα αυτά προϋποθέτουν πολιτική κατάφωρα αντιλαϊκή, υπερασπίστηκε «κυβερνήσεις μεγάλης κοινωνικής αποδοχής, καθώς οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε απαιτούν τη συστράτευση του κόσμου».

Απαντώντας στο γιατί το κόμμα του ψήφισε το τρίτο μνημόνιο, περηφανεύτηκε ότι έτσι το Ποτάμι «ήταν το ρυμουλκό που κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη». «Το στήριγμα που παρείχαμε στη χώρα, το ότι παρασύραμε τον Αλέξη Τσίπρα στην πλευρά του "ναι" και τον αποτρέψαμε από τη σύγκρουση με τους δανειστές μας, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό» δήλωσε.

ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για τους υδάτινους πόρους και την αντιπλημμυρική προστασία

Ημερίδα με θέμα «Υδάτινοι πόροι - αντιπλημμυρική προστασία, η θέση του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, το Σάββατο 5/12, στις 5 μ.μ., στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Σουφλίου.

Θα μιλήσουν ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος της Ομάδας Περιβάλλοντος και μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος.

Παρεμβάσεις θα γίνουν από τους:

-- Δημήτρη Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχη Εβρου.

-- Φώτη Μάρη, αναπληρωτή καθηγητή Διαχείρισης Υδάτων, Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, αναπληρωτή πρύτανη Οικονομικών.

-- Ευάγγελο Λαμπάκη, δήμαρχο Αλεξανδρούπολης.

-- Ευάγγελο Πουλιλιό, δήμαρχο Σουφλίου.

-- Βασίλη Μαυρίδη, δήμαρχο Ορεστιάδας.

-- Παρασκευά Πατσουρίδη, δήμαρχο Διδυμοτείχου.

-- Ορέστη Βουρνέλη, διευθυντή ΓΟΕΒ Ορεστιάδας.

-- Σταμάτη Γκατζίδη, μέλος Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, δημοτικό σύμβουλο Ορεστιάδας.

-- Εκπροσώπους των ΤΟΕΒ Εβρου.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφη δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Πλήθος πολύμορφων εκδηλώσεων ξεδιπλώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ενταγμένες στον εορτασμό των 97 χρόνων απ' την ίδρυση του Κόμματος, αλλά και αφιερωμένες στις πολιτικές εξελίξεις.

Μεταξύ αυτών και οι παρακάτω:

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 7 μ.μ., στο Μαρούσι, στην αίθουσα του Δημαρχείου, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Οκτώβρης 1917. Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη». Την παρουσίαση θα κάνει ο Φάνης Παρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

Την Παρασκευή 4/12

-- Στις 8 μ.μ., στον Αγιο Δημήτριο, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (ισόγειο Δημαρχείου), θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Ξάνθη, στο αμφιθέατρο Προκάτ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από την Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Ξάνθης της ΚΝΕ, με θέμα «Στη Συρία πόλεμος και προσφυγιά, στη Γαλλία τρομοκρατία... πάλι θύματα οι λαοί, πάλι θύτες οι ιμπεριαλιστές». Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ