ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απεργίες για δεδουλευμένα και συνθήκες δουλειάς

Κινητοποιήσεις χτες από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Κέρκυρας και τους εργαζόμενους στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη Φθιώτιδα

Από παλιότερη κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας
Από παλιότερη κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας
Ξεκίνησε χτες στις 4 το απόγευμα η απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας, που αντιδρούν στην εντατικοποίηση της εργασίας και τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων. Η απεργία θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα, την ίδια ώρα. Την κινητοποίηση αποφάσισε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, μετά από σειρά γεγονότων που ξεχείλισαν το ποτήρι σε ό,τι αφορά την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της απεργίας, οι απεργοί έκαναν διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο και μοίρασαν σε χιλιάδες τουρίστες και ταξιδιώτες ξενόγλωσση ανακοίνωση με τις καταγγελίες και τα αιτήματά τους. Νωρίτερα το μεσημέρι, αντιπροσωπεία των απεργών έκαναν παρέμβαση σε ξενοδοχεία όπου παραβιάζεται συστηματικά το ωράριο εργασίας για τις καμαριέρες. Σήμερα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα κάνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο.

Κάτω από την πίεση της απεργίας, ήδη από χτες υπήρξαν επιχειρήσεις που κατέβαλαν δεδουλευμένα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδόχου, που όταν του δηλώθηκε από το επιχειρησιακό σωματείο ότι οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να απεργήσουν καθολικά, κατέβαλε όχι μόνο τα φετινά δεδουλευμένα, αλλά και μέρος των περσινών οφειλών.

«Κάθε χρόνο, εδώ στην Κέρκυρα, δεκάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στο νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά ιατρεία, είτε με συμπτώματα υπερκόπωσης, εξάντλησης, είτε πιεσμένοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία και αυταρχισμό, είτε μετά από εργατικά "ατυχήματα" που προκαλούνται από την πλημμελή λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και την ένταση της δουλειάς. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας, κανενός δεν ιδρώνει το αυτί», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος.

Πληρώθηκαν στις Ιχθυοκαλλιέργειες

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν χτες οι δύο 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έκαναν οι εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» σε Τραγάνα - Λάρυμνα - Ξέρα, με απόφαση του Σωματείου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας, διεκδικώντας την καταβολή του μισθού για το μήνα Ιούλη. Από τον περασμένο Δεκέμβρη, οπότε ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους, έχουν καταφέρει να πληρώνονται τη μισθοδοσία του τρέχοντος μήνα, ενώ παραμένουν απλήρωτοι για προηγούμενους μισθούς πολλών μηνών.

Το ίδιο έγινε και τώρα, καθώς η εργοδοσία κατέβαλε το μισθό του Ιούλη. Οι απεργοί απαιτούν ακόμα να υπάρξει συνάντηση με στέλεχος της εταιρείας που θα τους ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής και τα γενικότερα σχέδια, καθώς πολλά ακούγονται για το μέλλον της επιχείρησης, που αυξάνουν την εργασιακή ανασφάλεια. Χτες το απόγευμα, έγινε νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Στάση εργασίας στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Τρίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση έκαναν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, διεκδικώντας να δοθεί λύση σε οξυμένα προβλήματα. Ο Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλει ότι στο νοσοκομείο η ανυπόφορη κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη, καθώς οι τεράστιες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού προσωπικού και η στελέχωση κάτω από το όριο ασφαλείας μεγαλώνουν.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, η διοίκηση επιχειρεί με μετακινήσεις και μείωση του προσωπικού ανά βάρδια να κουκουλώσει τα κενά. Ομως, το πρόβλημα των ελλείψεων αφορά όλα τα τμήματα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την άμεση πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, σημειώνει ο Σύλλογος.

«Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, κανείς δεν πρέπει να μένει αδιάφορος» συνεχίζει η ανακοίνωση. «Οι εργαζόμενοι ένα μόνο δρόμο έχουμε, της διεκδίκησης και του αγώνα. Καλούμε το λαό του Ρεθύμνου, τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους συνταξιούχων, τους λαϊκούς φορείς της περιοχής μας να σταθούν στο πλευρό μας. Να παλέψουν μαζί μας για:

Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Οχι στο νέο μνημόνιο-συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM. Κατάργηση όλων των μνημονιακών και εφαρμοστικών νόμων. Να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες που είχαμε (μισθολογικές, εργασιακές, ασφαλιστικές) με τα μνημόνια εργαζόμενοι και ασθενείς. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους. Κατάργηση κάθε χαρατσιού στην Υγεία. Εκτακτη χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, ώστε η υπόθεση της Υγείας να γίνει υπόθεση όλου του ρεθυμνιώτικου λαού, αντιπαλεύοντας τη χρεοκοπημένη πολιτική της ΕΕ, διεκδικώντας την άμεση λύση των οξυμένων προβλημάτων, την ανάκτηση όλων των απωλειών, απαιτώντας την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία».

Αυθαιρεσίες σε ξενοδοχείο της Ρόδου

Την αυθαίρετη απόφαση της εργοδοσίας του «Sunwing» (Thomas Cook) να παρακρατήσει το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) όχι με βάση τον εργάσιμο χρόνο, αλλά ως χρονολογικό έτος (επί 12 ή επί 14 μήνες), καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο της Ρόδου «MIRAMARE».

Οπως εξηγούν, η εταιρεία θέλει να παρακρατήσει από τους εποχιακούς εργαζόμενους Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) για 14 μήνες, ενώ εργάζονται 6, δηλαδή να τους κρατήσει φόρο για εισόδημα που δεν έχουν και μάλιστα αναδρομικά, πράγμα εντελώς παράλογο και παράνομο.

Η εταιρεία έκανε την παρακράτηση και μετά τις αντιδράσεις για τους μειωμένους μισθούς, διένειμε έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε τους εργαζόμενους ότι η μείωση των μισθών τους είναι λόγω αλλαγής του υπολογισμού του ΦΜΥ. Σε Γενική Συνέλευση με μεγάλη μαζικότητα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να απαντήσουν σήμερα με απεργία, η οποία όμως αναστάλθηκε, μετά τη συνάντηση του σωματείου τους με την εργοδοσία.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με καταγγελίες, όργιο τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων, με απειλές ότι η απεργία είναι παράνομη, ότι θα απολυθούν όλοι χωρίς αποζημίωση, ενώ η εργοδοσία ετοιμαζόταν να επιστρατεύσει απεργοσπάστες από άλλο ξενοδοχείο της.

Ο

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΛΑΡΙΣΑ»: Να συνεχίσουν και να εντείνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει το αίτημά τους για έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ, αποφάσισαν οι άνεργοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Λάρισα», τα 42 καταστήματα της οποίας έκλεισαν, αφήνοντας χωρίς δουλειά κοντά στους 600 εργαζόμενους. Στη συνέλευση που πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι απολυμένοι της αλυσίδας αποφάσισαν, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, να στήσουν το δικό τους «μπλόκο» διαμαρτυρίας στην επικείμενη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Με την αποφασιστική παρέμβαση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων στην εργοδοσία της κλινικής «ΝΕΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟΝ», εξοφλήθηκε το σύνολο των δεδουλευμένων πρώην εργαζόμενης της κλινικής. Το «ΝΕΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» ανήκει στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει καθεστώς την απλήρωτη εργασία, ενώ η εργοδοσία μέσω τρομοκρατίας και εκβιασμών προσπαθεί να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» στο χώρο εργασίας.

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ: Με αφορμή τα επίσημα στοιχεία του Ιούλη 2015, που δείχνουν ότι τείνουν να εκλείψουν οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις, σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας επισημαίνει πως με το 3ο μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η κατάσταση θα χειροτερέψει περισσότερο.

«ΑΚΤΩΡ - ΙΟΝΙΟΣ»: Τις συνεχιζόμενες απολύσεις στον οδικό άξονα Αμβρακία - Ακτιο από την κατασκευαστική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ - ΙΟΝΙΟΣ» καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Οι τελευταίες απολύσεις έγιναν επειδή οι εργαζόμενοι δε συμφώνησαν με τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών για το μήνα Αύγουστο. Καλεί τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι στα ταξικά σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, να οργανώσουν την πάλη τους για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από τη δράση τους.

ΣΑΜΟΣ: Αντιπροσωπεία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Σάμου έκανε παρέμβαση την περασμένη Παρασκευή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και απαίτησε τη διενέργεια συχνών ελέγχων σε χώρους δουλειάς, για προβλήματα όπως απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, μη τήρηση του ωραρίου, κατάργηση της Κυριακής αργίας, μη έγκαιρη καταβολή μισθοδοσίας κ.λπ. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν, επίσης, την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς από πολλούς εργοδότες, την ολοένα και μεγαλύτερη εντατικοποίηση.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της εταιρείας «Ζούρας»

Μήνυμα αλληλεγγύης προς το ΠΑΜΕ και τους εργαζόμενους της εταιρείας «Ζούρας» απέστειλε η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση των Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά της ΠΣΟ. Σ' αυτό αναφέρει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Διαβάσαμε το μήνυμά σας της 10ης Αυγούστου για απεργία από τους εργαζόμενους της εταιρείας "Ζούρας Βιομηχανιών Τροφίμων". Στους αγώνες που διεξάγονται από τους εργάτες της επιχείρησης αυτής, της εργατικής τάξης και του ελληνικού λαού ενάντια στις στρατηγικές των πολυεθνικών, του κεφαλαίου της Ευρώπης και την τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση, θέλουμε να στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης προς το ΠΑΜΕ και τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Επιβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη μας στις αγωνιστικές δράσεις.

Δεχτείτε, αγαπητοί σύντροφοι, τους αδερφικούς μας χαιρετισμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ