ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Παιχνίδια εντυπώσεων με τις αποζημιώσεις βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών

Επίκαιρη η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ από το 2010 και καμιά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν την έφερε για ψήφιση στη Βουλή

Οπως οι προηγούμενες, έτσι και η σημερινή κυβέρνηση δεν προτίθεται να συζητήσει και να υιοθετήσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει από το 2010 το ΚΚΕ με πρόταση νόμου

Icon

Οπως οι προηγούμενες, έτσι και η σημερινή κυβέρνηση δεν προτίθεται να συζητήσει και να υιοθετήσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει από το 2010 το ΚΚΕ με πρόταση νόμου
Από τις 3 Μάη του 2010, το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, όπου επίσης επαναλαμβάνεται η πάγια θέση του Κόμματος για δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και κατάργησή της για τις συνεδριάσεις των Επιτροπών.

Την πρόταση αυτή, καμιά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησε να την φέρει για ψήφιση στη Βουλή. Αντίθετα, αναλώνονταν όλοι σε κινήσεις εντυπωσιοθηρίας σε σχέση με τους μισθούς και τις άλλες παροχές προς τους βουλευτές, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τα βάρβαρα μέτρα που νομοθετούσαν σε βάρος του λαού.

Την ίδια «παράδοση» συνεχίζει σήμερα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία μελετάει κατάθεση νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει: Φορολόγηση της βουλευτικής μηνιαίας αποζημίωσης και της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο σύνολό τους, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τη φορολογία φυσικών προσώπων. Μείωση κατά ποσοστό 15% των μηνιαίων αποζημιώσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

Επίσης, τον καθορισμό ανώτατου ορίου στις συνολικές αποδοχές των διοικητών και μελών ΔΣ των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, σε ποσοστό 80% της αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού. Η αποζημίωση προέδρων και μελών ΔΣ δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και Ανεξάρτητων Αρχών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Οπως μάλιστα διαρρεόταν από κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός ομολόγησε έμμεσα ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς, λέγοντας ότι την ώρα που αυξάνεται η φορολογία στους αγρότες, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν μέτρα και για τους βουλευτές!

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Θυμίζουμε ότι στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το 2010 το ΚΚΕ, στην Αιτιολογική Εκθεση επί της Αρχής αναφερόταν επί λέξει:

«Αφετηριακή βάση της πρότασης νόμου που καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είναι η γενικότερη αντίληψη του Κόμματός μας για το ρόλο των εκλεγμένων στα αντιπροσωπευτικά Σώματα, και από τη σκοπιά αυτή αντιμετωπίζει και τα ζητήματα που σχετίζονται με τα θέματα της προσωπικής τους κατάστασης. Αφετηριακή μας θέση είναι ότι η εκλογή στα Σώματα αυτά, με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για κανένα προνόμιο των εκλεγμένων σε σχέση με την προηγούμενη κατάστασή τους.

Αλλωστε, με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία που ο κοινωνικός πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, τα αντιπροσωπευτικά Σώματα θα μετατραπούν σε εργαζόμενα Σώματα εκπροσώπων που είναι ανακλητοί και δεν ξεκόβουν από την παραγωγή, αλλά αποσπώνται ανάλογα με τις ανάγκες.

Από τη σκοπιά αυτή τοποθετείται το ΚΚΕ και όσον αφορά τη βουλευτική σύνταξη και όσον αφορά τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τη βουλευτική σύνταξη, η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η βουλευτική σύνταξη πρέπει να καταργηθεί και ο χρόνος βουλευτικής θητείας να λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του. Ως προς το ύψος της σύνταξης, τα όρια συνταξιοδότησης καθώς και τις λοιπές διατάξεις θα ισχύουν οι κοινές διατάξεις.

Επίσης, το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ή σε άλλες δραστηριότητες του Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή αυτή δε συνιστά υπερωριακή απασχόληση, αλλά είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του βουλευτή».

Τα άρθρα

Σε ό,τι αφορά τα άρθρα της πρότασης νόμου, προβλεπόταν:

  • Αρθρο 1ο. Καταργείται η βουλευτική σύνταξη και σταματά κάθε συνταξιοδοτική παροχή λόγω βουλευτικής θητείας.
  • Αρθρο 2ο. Ο χρόνος βουλευτικής θητείας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης στο ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένος ο βουλευτής πριν την εκλογή του.
  • Αρθρο 3ο. Ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και τον καθορισμό του ύψους της σύνταξης ισχύουν οι κοινές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού φορέα.
  • Αρθρο 4ο. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Μ. Συντυχάκη στα Χανιά

Από την περιοδεία σε ξενοδοχεία του Αγ. Νικολάου
Από την περιοδεία σε ξενοδοχεία του Αγ. Νικολάου
Ολοκληρώθηκε χτες η περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη στα Χανιά. Το μεσημέρι έδωσε συνέντευξη Τύπου μαζί με κλιμάκιο των Τομεακών Οργανώσεων Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ. Ο βουλευτής του Κόμματος επισκέφτηκε επίσης το Κέντρο Ανιάτων στον Αϊ - Γιάννη στα Χανιά, τον Δήμο Χανίων, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο, ενώ το βράδυ μίλησε στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στους Αγίους Πάντες (Μπαμπαλή) Αποκορώνου. Νωρίτερα, το Σάββατο, ο Μανώλης Συντυχάκης περιόδευσε σε ξενοδοχεία της περιοχής του Αγίου Νικολάου Κρήτης, όπου συζήτησε με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για τα νέα μέτρα που θα φέρει το τρίτο μνημόνιο. Τους κάλεσε να συστρατευθούν με το ΚΚΕ, να οργανώσουν την αντεπίθεση μαζί με τα ταξικά συνδικάτα και συζήτησε μαζί τους για την πρόταση διεξόδου του Κόμματος.

Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ συνδιοργανώνουν, τη Δευτέρα 17 Αυγούστου και την Κυριακή 30 Αυγούστου, σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στους εκτελεσμένους του Μπλόκου της Κοκκινιάς το 1944.

Τη Δευτέρα 17/8, θα γίνουν εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν κατάθεση στεφάνων:

6.00 μ.μ. πλατεία Αγίου Νικολάου

6.20 μ.μ. Μνημείο Ομήρων Κατοχής (πρώην Νεκροταφείο Νεαπόλεως)

6.40 μ.μ. Αγαλμα Διαμάντως Κουμπάκη

6.55 μ.μ. «Αρμένικα» Νεάπολης (Ακροπόλεως και Αρτέμιδος)

7.20 μ.μ. πλατεία Ηρώων (Γρηγορίου Ε' και Ροδοπόλεως)

7.40 μ.μ. Κ. Γέμελου και Ιωνίας

8.00 μ.μ. Κασταμονής και Ιωνίας

8.15 Συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνων στη Μάντρα Οσίας Ξένης, όπου θα γίνει και ομιλία εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η εκδήλωση θα κλείσει με τον Υμνο στους Πεσόντες και τον Εθνικό Υμνο.

Την Κυριακή 30 Αυγούστου, η συγκέντρωση και κεντρική εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη) και θα καταλήξει με πορεία προς το Γ' Νεκροταφείο (στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων).

ΚΚΕ
Η κυβέρνηση χρυσώνει το χάπι του νέου μνημονίου

Σε σχόλιο σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία των βουλευτικών αποζημιώσεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το ΚΚΕ επαναφέρει τη θέση του για δραστικές περικοπές στις βουλευτικές αποζημιώσεις, κατάργηση του αφορολόγητου για τους βουλευτές, πλήρη κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και των άλλων απολαβών που συνδέονται με τη βουλευτική ιδιότητα. Αντί γι' αυτό, η κυβέρνηση, την ώρα που υπογράφει το σφαγιασμό όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, με κινήσεις αποπροσανατολισμού και εντυπωσιασμού, όπως οι μειώσεις στους μισθούς των βουλευτών και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, διατηρώντας ταυτόχρονα ανέπαφες όλες τις βουλευτικές απολαβές, προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι του νέου μνημονίου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ