ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Επιδρομές με στόχο θέσεις του ΡΚΚ

Στο προσκήνιο τα αντιτιθέμενα συμφέροντα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μέλλον της Συρίας

Τουρκικά μαχητικά επιστρέφουν στη βάση του Ιντσιρλίκ μετά από βομβαρδισμούς θέσεων του ΡΚΚ μέσα στην Τουρκία
Τουρκικά μαχητικά επιστρέφουν στη βάση του Ιντσιρλίκ μετά από βομβαρδισμούς θέσεων του ΡΚΚ μέσα στην Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης και η ενεργός εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και όποια πιθανότητα αποκλιμάκωσης γύρω από το κουρδικό ζήτημα, καθώς μέσα στο τελευταίο 48ωρο τουρκικά μαχητικά έπληξαν 17 στόχους Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι.

Οι επιδρομές των τουρκικών μαχητικών δεν έμειναν δίχως απάντηση από μαχητές του ΡΚΚ, που εξαπέλυσαν χτες τα ξημερώματα επίθεση σε βάση του τουρκικού στρατού στο Σιρνάκ της ΝΑ Τουρκίας, προκαλώντας το θανάσιμο τραυματισμό ενός στρατιώτη.

Υπ' αυτό το βαρύ κλίμα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε χτες τα στελέχη του ΡΚΚ «να θάψουν τα όπλα και όχι απλώς να τα παραδώσουν», υποστηρίζοντας ότι οι απειλές κατά του λαού θα παραμένουν όσο κραδαίνουν τα όπλα εναντίον του «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Αναβλήθηκε η επίσκεψη Ζαρίφ στην Αγκυρα

Με δεδομένες τις παραπάνω εξελίξεις, αναβλήθηκε χτες η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στην Αγκυρα, όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει συνομιλίες μεταξύ άλλων και για τον πόλεμο στη Συρία. Οι λόγοι αναβολής της επίσκεψης δεν έγιναν γνωστοί, ωστόσο, χτες, δημοσιεύτηκε άρθρο του Ιρανού αξιωματούχου στην τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», στο οποίο επέκρινε σφόδρα την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, που εν μέρει «ταυτίζεται» με ορισμένα από τα συμφέροντα των τουρκικών αρχών...

Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη Συρία καταγράφηκε και στη χτεσινή συνάντηση που είχαν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ. Ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, «είναι μέρος του προβλήματος και γι' αυτό δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης και του μέλλοντος της Συρίας». Απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμαχίας με τον Ασαντ, όμως εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για την αγορά προηγμένων ρωσικών όπλων, μεταξύ των οποίων πυραύλους «Ισκαντέρ».

Η Ρωσία, αντίθετα, που προωθεί τα δικά της συμφέροντα στη Συρία σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση Ασαντ, εντείνει το τελευταίο διάστημα τις διπλωματικές επαφές με στόχο τη συγκρότηση κοινού μετώπου ανάμεσα στους στρατούς Συρίας - Ιράκ - Κούρδων ενάντια στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Οι Ρώσοι επιδιώκουν, επίσης, γύρω από αυτό το στόχο, μία συγκυριακή έστω συνεργασία ανάμεσα σε Δυτικούς και Αραβες ιμπεριαλιστές και την κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία...

Εντείνονται οι επιθέσεις στο Ιντλίμπ

Το ίδιο 24ωρο, Σύροι αντικαθεστωτικοί του λεγόμενου «Στρατού Κατάκτησης» («Jaysh al Fateh») που στηρίζεται από την Τουρκία, πύκνωσαν τις επιθέσεις τους, με «βροχή» όλμων πέριξ σιιτικής πόλης στη βορειοανατολική επαρχία Ιντλίμπ, σε μία προσπάθεια να ελέγξουν τα δύο τελευταία «οχυρά» του συριακού στρατού στις περιοχές Φούα και Κφαρίγια.

Επιπλέον, η οργάνωση ισλαμιστών μισθοφόρων «Αχράρ αλ Σαμ», που επίσης στηρίζεται από την Τουρκία και δρα κυρίως στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ότι στηρίζει το αμερικανοτουρκικό σχέδιο για τη δημιουργία «ζώνης ελεύθερης από τζιχαντιστές του "Ισλαμικού Κράτους"» στην επαρχία του Χαλεπιού, στα σύνορα με την Τουρκία, επειδή, τάχα, «θα έχει θετικές συνέπειες στην ανθρωπιστική, στρατιωτική και πολιτική κατάσταση»...

Παράλληλα, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Σουλεϊμάν Ασαντ, γιου του πρώτου ξαδέλφου του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, Χιλάλ Ασαντ, δίχως να αναφερθεί στην αιτία, η οποία, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, αποδίδεται στην πρόσφατη χρήση όπλου του συλληφθέντος στη διάρκεια διένεξης σε τροχαία παράβαση, που είχε ως αποτέλεσμα μαζικές διαδηλώσεις στη Λατάκεια.

ΥΕΜΕΝΗ
Λιμοκτονούν εκατομμύρια άμαχοι εξαιτίας της επέμβασης

ΓΕΝΕΥΗ.--

Την εφιαλτική κατάσταση στην Υεμένη, που δοκιμάζεται από τις 24 Μάρτη από την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, περιέγραψαν χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Πέτερ Μάουρερ, και ο εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών, Χιλάλ Ελβέρ.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι το λιγότερο καταστροφική. Καμία οικογένεια δεν έχει γλιτώσει από τη σύρραξη. Οι πολίτες ζουν σε φρικτές συνθήκες και η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Ο κόσμος πρέπει να ανοίξει τα μάτια του στα όσα συμβαίνουν εδώ», επισήμανε ο Μάουρερ.

Σημείωσαν πως, εξαιτίας της επέμβασης, υποφέρουν από πείνα («οξύ υποσιτισμό») πάνω από 850.000 παιδιά, τα οποία μπορεί να φθάσουν τα 1.200.000 τις επόμενες βδομάδες. Οτι πάνω από 13.000.000 άμαχοι δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, δίχως ψωμί, καθαρό νερό, ή φάρμακα. Οτι η πολιορκία διαφόρων «τοπικών διοικήσεων» εμπόδισε τον εφοδιασμό του άμαχου πληθυσμού με τρόφιμα και ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύουν η Σ. Αραβία και οι σύμμαχοί της βάζουν στο στόχαστρο λαϊκές αγορές και φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα...

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν, τέλος, ότι «το να οδηγούνται εσκεμμένα άμαχοι σε λιμοκτονία κατά τη διάρκεια διεθνών ή εσωτερικών συρράξεων μπορεί να αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Χιλιόμετρα μακριά, στη νότια Υεμένη, μισθοφόροι που εκπαιδεύτηκαν στη Σαουδική Αραβία ως «υποστηρικτές» του Προέδρου Χάντι ανακατέλαβαν τέσσερις νότιες επαρχίες, που βρίσκονταν από το Γενάρη στα χέρια σιιτών αντικαθεστωτικών Χούτι με τη στήριξη δεκάδων αρμάτων μάχης από τη Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Χτες, μάλιστα, κατέλαβαν την πόλη Ούτμα, περίπου 100 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαναά.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια για σχηματισμό κυβέρνησης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζονται τουλάχιστον μέχρι τέλος της βδομάδας τα παζάρια ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Οι προχτεσινοβραδινές μαραθώνιες συνομιλίες ανάμεσα στους δύο πολιτικούς ηγέτες (διήρκεσαν πάνω από τέσσερις ώρες...) δεν οδήγησαν σε απτό αποτέλεσμα, ωστόσο, όπως υπογράμμισαν στελέχη των δύο κομμάτων σε τουρκικές εφημερίδες, «οι πόρτες παραμένουν ανοικτές για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης» ως την ερχόμενη Πέμπτη-Παρασκευή. Τότε αναμένεται να εξακριβωθεί εάν θα συγκροτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού μέχρι τις 23 του μήνα ή θα προκηρυχθούν νέες εκλογές...

Προβληματισμό για τις απώτερες προθέσεις του Νταβούτογλου προκαλεί νέα δημοσκόπηση που αναδεικνύει το κόμμα ΑΚΡ πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη, ικανό για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δημοσκόπηση του ΜΑΚ που δημοσιεύτηκε το περασμένο 48ωρο, δίνει 44,7% στο ΑΚΡ (από 40,9% στις εκλογές του φετινού Ιούνη). Αντίθετα, τα ποσοστά των αντιπολιτευόμενων κομμάτων CHP και (του εθνικιστικού) MHP παραμένουν ίδια, ενώ το ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος HDP πέφτει στο 10,7% (από περίπου 13% στις τελευταίες εκλογές).

«Το έσκασαν» στο εξωτερικό τρεις εισαγγελείς...

Με φόντο τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, ανακοινώθηκε χτες ότι τρεις εισαγγελείς, που είχαν αρχίσει μια έρευνα για διαφθορά με στόχο συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκατέλειψαν την Τουρκία μερικές ώρες πριν εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή τους. Πρόκειται για τους Ζεκερίγια Οζ, Τζελάλ Καρά και Μεχμέτ Γιουζγκέτς, που κατηγορούνται ότι «συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση», για να «αποπειραθούν να ανατρέψουν διά της βίας την κυβέρνηση»...

Αστυνομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως οι δύο πρώτοι είχαν διαφύγει από την Τουρκία για τη Γεωργία νωρίς το πρωί της Δευτέρας και ακολούθως μετέβησαν στην Αρμενία. Αγνωστα παρέμειναν τα ίχνη του τρίτου εισαγγελέα, Μεχμέτ Γιουζγκέτς.

ΙΡΑΚ
Ψήφιση μεταρρυθμίσεων με φόντο νέο μακελειό

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η ιρακινή βουλή ενέκρινε χτες διά βοής και διά ανάτασης χειρός το πακέτο μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, σε μια προσπάθεια να «βελτιωθεί» με μεταρρυθμίσεις-πασαλείμματα η εικόνα του αστικού πολιτικού σκηνικού στο Ιράκ, 12 χρόνια μετά την αμερικανική ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2003, σε μία περίοδο που εκτενείς δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας συγκλονίζονται από τις προκλητικές επιθέσεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) και τις ασταμάτητες επιθέσεις αυτοκτονίας που αιματοκυλούν, σχεδόν καθημερινά, τον ιρακινό λαό.

Οι μεταρρυθμίσεις, που έρχονται μετά από τις πολυήμερες και επίμονες διαδηλώσεις χιλιάδων Ιρακινών που έχουν πλέον απηυδήσει από τα μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, την πλήρη αποσάθρωση της κρατικής μηχανής και των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και από τα συνεχόμενα μπλακ άουτ, ακόμη και σε συνθήκες καύσωνα, με πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου, υποτίθεται ότι θα καταπολεμήσουν την ενδημική διαφθορά και θα βελτιώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Προβλέπουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των τριών αντιπροέδρων της κυβέρνησης και των ισάριθμων αντιπροέδρων της χώρας (που εκλέγονται με κριτήριο θρήσκευμα-εθνότητα, εκπροσωπώντας τη σιιτική κοινότητα, τη σουνιτική κοινότητα και τους Κούρδους). Προβλέπει, επίσης, την «άμεση και συνολική μείωση» του μεγάλου αριθμού σωματοφυλάκων ορισμένων αξιωματούχων, την κατάργηση «ειδικών παροχών» σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, εν ενεργεία ή συνταξιούχων, και την κατάργηση των «θρησκευτικών ποσοστώσεων», το διορισμό αξιωματούχων όχι με κριτήριο τη θρησκευτική ή εθνοτική καταγωγή τους, αλλά «τα προσόντα, την εντιμότητα και την εμπειρία τους».

Ωρες πριν, δύο ισχυρότατες βομβιστικές εκρήξεις που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην Ντιγιάλα του Ανατολικού Ιράκ, προκάλεσαν μακελειό, με πάνω από 58 νεκρούς και 100 τραυματίες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ