Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015 - αριθ. φύλλου: 12213

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αθικτες αφήνει η κυβέρνηση τις λεόντειες συμφωνίες υπέρ των κατασκευαστικών ομίλων

Ετοιμάζουν νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα στα μέτρα των επιχειρηματιών και συνεχίζουν να εισπράττουν διόδια οι εταιρείες


ΣΕΛ.  7
Τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν παρθεί έως τώρα περιέχει το νέο μνημόνιο

ΣΕΛ.  4   -   5

Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ ενάντια στο τρίτο μνημόνιο
  • Αθήνα, στις 7.30 μ.μ., στην Ομόνοια
  • Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου
  • Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας
  • Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή, κανένας εφησυχασμός. Στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων απαντάμε με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, στις εργατογειτονιές.
  • Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές. Η προοπτική βρίσκεται στους ισχυρούς ταξικούς αγώνες και σε μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία, που θα διεκδικήσει ο λαός μας να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει, απαλλαγμένος από την ΕΕ και τους καπιταλιστές που τον εκμεταλλεύονται.
  • Ετοιμαζόμαστε για νέους, πιο σκληρούς ταξικούς αγώνες. Βάζουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις. Μπορούμε να καταργήσουμε αντιλαϊκούς νόμους και αφεντικά.

ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στην πρόκληση

Από την ώρα που έκλεισε η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έπιασαν στασίδι σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζονται να ψηφίσουν σήμερα στη Βουλή, μαζί με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Ποια είναι τα βασικά τους «επιχειρήματα»; Οτι το δικό τους μνημόνιο είναι καλύτερο από τα προηγούμενα και από τις προτάσεις που περιέχονταν στο λεγόμενο «mail Χαρδούβελη».

Αυτό που θέλει να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα μέτρα του τρίτου μνημονίου είναι από μόνα τους δυναμίτης για τη ζωή του λαού και, επιπλέον, προστίθενται σε αυτά που έχουν νομοθετηθεί μέχρι σήμερα και σε εκείνα που προβλέπονται από τα προηγούμενα μνημόνια και «ωριμάζουν» τα επόμενα χρόνια.

Επομένως, οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως εκφράζεται στην παρούσα φάση με τα μνημόνια, είναι σωρευτικές και βουλιάζουν ολοένα και περισσότερο το λαό στη φτώχεια, στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας, από την οποία θα ωφεληθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Σε κάθε περίπτωση, θέλει πράγματι θράσος να βάζεις στη ζυγαριά τη δυστυχία του λαού και να κοκορεύεσαι ότι τα δικά σου μέτρα τον πτωχεύουν ...λιγότερο απ' ό,τι αυτά των προηγούμενων, όταν μάλιστα δεν είναι αλήθεια.

Πολύ περισσότερο που προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ «άρμεγε ψήφους» υποσχόμενος όχι μόνο ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα, αλλά ότι θα αναιρέσει και ορισμένες από τις συνέπειες που είχαν τα προηγούμενα μνημόνια στα πολύ φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.

Τι άλλο λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Οτι η συμφωνία προβλέπει «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή» και γι' αυτό διασφαλίζει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Χρησιμοποιούν, μάλιστα, το επιχείρημα ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότεροι από εκείνους που συζητούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ακόμα και έτσι να είναι τα πράγματα, τι έχει να κερδίσει ο λαός; «Αναπτυξιακή προοπτική» στον καπιταλισμό σημαίνει φτήνεμα της εργατικής δύναμης, προνόμια και χρήμα στα μονοπώλια για να κάνουν επενδύσεις.

Με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως και με την αναδιάρθρωση του χρέους, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξοικονομήσει χρήμα για τους καπιταλιστές και όχι βέβαια για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Αλλωστε, από τη δική της αφαίμαξη με φόρους και από τις περικοπές στις λεγόμενες «κοινωνικές δαπάνες» διασφαλίζονται τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η κυβέρνηση υπόσχεται ακόμα να πάρει μέτρα που θα απαλύνουν τάχα τις συνέπειες από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Είναι προκλητική. Αυτό που σχεδιάζει, είναι μέτρα για τη διαχείριση της λεγόμενης «ακραίας φτώχειας», όπως το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», που κληρονόμησε από τους προηγούμενους.

Μάλιστα, μέσα από τέτοιους μηχανισμούς μεθοδεύεται η κατάργηση ακόμα και αυτών των ελάχιστων «κοινωνικών επιδομάτων» που έχουν απομείνει και ισοδυναμούν με ψίχουλα.

Μαζί με τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, πρέπει να απαντηθεί και η προπαγάνδα που τα συνοδεύει. Θέλουν το λαό χειροκροτητή της πολιτικής τους, βουλιαγμένο στη μοιρολατρία και την απογοήτευση, να περιμένει λύσεις από τα πάνω.

Δεν πρέπει να τους περάσει! Τώρα, να οργανωθεί η μάχη ενάντια στο τρίτο μνημόνιο, στα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων που είτε εφαρμόζονται, είτε θα μπουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται οργάνωση παντού και προετοιμασία για σκληρές και σύνθετες αναμετρήσεις, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά του, την ΕΕ, την εξουσία τους.

Οι σημερινές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και σε δεκάδες ακόμα πόλεις, από τις οποίες δεν πρέπει να λείψει κανείς, να αποτελέσουν με τη μαζικότητα και τη μαχητικότητά τους βήμα κλιμάκωσης της εργατικής - λαϊκής πάλης, αφετηρία συσπείρωσης νέων δυνάμεων για τις επόμενες ταξικές αναμετρήσεις.


Eurokinissi

Κάλεσμα στο λαό της Κω από το ΚΚΕ για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Μετά τα κρούσματα ρατσισμού με κρατική υπόθαλψη και τις εμπρηστικές δηλώσεις του δημάρχου περί «ανακατάληψης της πόλης μας», χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κάτω από τον καυτό ήλιο, ευελπιστούσαν για την πολυπόθητη επίσπευση των διαδικασιών ώστε να φύγουν από την Κω. Χρειάζεται εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άμεση παροχή εγγράφων για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, τονίζει το ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  13


ΑΡΘΡΟ
Επικίνδυνο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτογενή πρόληψη στους καρκινοπαθείς

ΣΕΛ.  11
Ενισχύεται η τάση επέκτασης των ελαστικών μορφών απασχόλησης

ΣΕΛ.  10
Απλήρωτη εργασία εργαζομένων στον ΟΗΕ

ΣΕΛ.  14


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org