ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΘΡΙΑΣΙΟΥ
Συγκέντρωση με αφορμή τις απολύσεις στη «Χαλυβουργική»

Σήμερα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων. Πρόγραμμα δράσης αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης

Από παλιότερη κινητοποίηση στην πύλη της «Χαλυβουργικής»
Από παλιότερη κινητοποίηση στην πύλη της «Χαλυβουργικής»
Σε συγκέντρωση, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων και συλλαλητήριο στην πόλη της Ελευσίνας καλούν μια σειρά σωματεία της περιοχής, με αφορμή τις 100 απολύσεις τις οποίες ανακοίνωσε η εργοδοσία της «Χαλυβουργικής» την περασμένη βδομάδα.

Η πρωτοβουλία της κινητοποίησης, ανήκει στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παράρτημα Θριασίου), στο κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, στο Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ελευσίνας - Μάνδρας - Ασπροπύργου, στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, με ψήφισμα που υιοθέτησαν στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς.

Τα σωματεία καταγγέλλουν ότι στην περιοχή του Θριασίου «η μαύρη και απλήρωτη εργασία διευρύνεται, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασία, οι διαθεσιμότητες, η εργολαβοποίηση και οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι γίνονται καθεστώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα Ελληνικά Πετρέλαια και μια σειρά άλλοι χώροι. Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι και οι 100 απολύσεις που ανακοινώθηκαν στους εργαζόμενους της "Χαλυβουργικής"».

Στο μεταξύ, σε Γενική Συνέλευση που έγινε χτες, οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής» κατέληξαν σε πρόγραμμα κινητοποιήσεων για τις επόμενες μέρες. Σήμερα, προχωρούν σε στάση εργασίας (1 μ.μ. - 4 μ.μ.). Την Τετάρτη σε 24ωρη απεργία. Την Πέμπτη σε στάσεις εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ. και 3 μ.μ. - 5 μ.μ.). Την Παρασκευή σε 24ωρη απεργία, νέα Γενική Συνέλευση και συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, παρά την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η πλειοψηφία του σωματείου απέφυγε να αποφασίσει συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, πράγμα που θα βοηθούσε να γίνει το πρόβλημα γνωστό, να δυναμώσουν οι κινητοποιήσεις και η αλληλεγγύη.

Το παράρτημα Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας επισημαίνει πως θα στηρίξει με τις δυνάμεις του το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων. Τις επόμενες μέρες σχεδιάζει να συγκαλέσει πλατιά σύσκεψη, για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Καταδικάστηκαν απεργοί ναυτεργάτες στη Θάσο

Κατάπτυστη απόφαση, υπαγορευμένη από τα συμφέροντα των εφοπλιστών

Σε 4 μήνες με τριετή αναστολή καταδίκασε χτες το μονομελές πλημμελειοδικείο Θάσου, 29 ναυτεργάτες (εν ενεργεία και συνταξιούχους) και άλλους εργαζόμενους που δικάστηκαν με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» για τη συμμετοχή τους σε πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, που είχαν προκηρύξει η ΠΝΟ και η ΓΣΕΕ, από το 2010 έως και το 2012.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κατάπτυστη απόφαση και σημειώνει: «Με μεγαλύτερη ορμή και συσπείρωση στο συνδικάτο τους, οι ναυτεργάτες και ο λαός της Καβάλας και της Θάσου να απαντήσουν στις αξιώσεις των εφοπλιστών, που ικανοποίησε το δικαστήριο. Ενα πράγμα να γνωρίζουν εφοπλιστές, Δικαιοσύνη και κυβέρνηση: Οσες καταδικαστικές αποφάσεις κι αν πάρουν, το εργατικό κίνημα με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη θα συνεχίσει τον αγώνα».

Συνολικά, ήταν να δικαστούν 45 ναυτεργάτες σε 4 υποθέσεις. Εκδικάστηκε μόνο η μία υπόθεση, ενώ οι άλλες τρεις αναβλήθηκαν για 21 και 23 Νοέμβρη του 2015. Η βιομηχανία διώξεων που έχει στήσει η εργοδοσία των ναυτιλιακών εταιρειών, μαζί με το Λιμεναρχείο, δε σταματά εδώ, καθώς εκκρεμούν ακόμη δεκάδες δίκες σε βάρος των ναυτεργατών.

Οι 29 ναυτεργάτες, που δικάστηκαν και καταδικάστηκαν χτες, κατηγορούνται από την ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΚ, ιδιοκτησίας Μητσόπουλου, για τη συμμετοχή τους σε πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, στις 21/4/2010, 22/4/2010, 5/5/2010, 14/10/2011, 18/10/2011, 19/10/2011, 20/10/2011, 21/10/2011, 22/10/2011, 19/3/2012, 20/3/2012.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, η διαδικασία απέδειξε ότι υπήρχε κατεύθυνση για πάση θυσία καταδίκη των ναυτεργατών. Π.χ., απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις και τα αιτήματα της υπεράσπισης, ενώ για πρώτη φορά (από τις πολλές δίκες που έχουν προηγηθεί) αν και το αδίκημα διώκεται αυτεπάγγελτα, έγινε δεκτή η παρουσία πολιτικής αγωγής, δηλαδή δικηγόρου εκπροσώπους της εργοδοσίας.

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής που κατέθεσε η υπεράσπιση, ενόψει της διάταξης που επίκειται στη Βουλή, σχετικά με την παύση των διώξεων για το αδίκημα της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» που αφορά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Η υπόθεση «κρατήθηκε» και η εκδίκασή της ξεκίνησε μετά τη 1 το μεσημέρι, ενώ είχε γίνει γνωστό ότι πολλοί από τους κατηγορούμενους θα έπρεπε να αποχωρήσουν για να πάνε στη δουλειά τους. Η δίκη διακόπηκε στις 3 το μεσημέρι, καθώς παρήλθε το ωράριο και ο Γραμματέας του δικαστηρίου δήλωσε ότι προτίθεται να αποχωρήσει. Τελικά, η δίκη συνεχίστηκε με την παρουσία και του ίδιου.

Το δικαστήριο, βασιζόμενο ουσιαστικά στις μαρτυρίες των λιμενικών και των στελεχών της εργοδότριας εταιρείας, καταδίκασε τους ναυτεργάτες, αν και προέκυψε ότι δεν παρεμπόδισαν τη λειτουργία του λιμανιού.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής. Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκαν μαζικά εργαζόμενοι του νησιού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Ναυτεργατών και της Γραμματείας Καβάλας του ΠΑΜΕ.

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στη Ναυπηγοεπισκευή

Σύσκεψη με θέμα τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στα ναυπηγεία, στο μέλλον και την προοπτική της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, έγινε χτες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Στο κάλεσμα του Συνδικάτου ανταποκρίθηκαν το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, η Ενωση Υφαλοχ/τών - Ματσακ/τών - Αμμ/τών και Καθαριστών Σύρου και το Σωματείο Ναυπηγείων Αυλίδας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εργαζόμενοι από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε τα σωματεία να ζητήσουν συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας και Ναυτιλίας, απαιτώντας: Κανένας απλήρωτος εργαζόμενος στα ναυπηγεία - καταβολή των δεδουλευμένων. Εκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ. Επαναφορά των ΣΣΕ στα επίπεδα του 2009.

Στο μεταξύ, συνάντηση με την εργοδοσία και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνη, είχε χτες συνδικαλιστική αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα ναυπηγεία στο Νεώριο Σύρου (ιδιοκτησίας Ταβουλάρη) που βρίσκονται σε απεργία πάνω από δύο βδομάδες. Οι 250 μόνιμοι και οι 150 έκτακτοι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών.

Και στη χτεσινή συνάντηση, η αντιπροσωπεία απαίτησε συγκεκριμένο πρόγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων, όμως ο εργοδότης απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση. Σήμερα, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Π. Σκουρλέτη, ενώ αναμένεται η απόφαση της έφεσης που έχει κάνει ο εργοδότης, προκειμένου να ακυρώσει προηγούμενη δικαστική απόφαση που χαρακτήρισε νόμιμη την κινητοποίηση των εργαζομένων.

Εκδικάστηκε η αγωγή σε βάρος απεργών της «Coca Cola»

Εκδικάστηκαν χτες στο πολυμελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης οι δύο αγωγές της «Coca Cola 3Ε» σε βάρος των 22 μελών των ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε βάρος δύο εργαζομένων. Με τις αγωγές, η πολυεθνική διεκδικεί συνολικά 300 χιλιάδες ευρώ αποζημίωση για υποτιθέμενη ηθική βλάβη από τον πολύμηνο αγώνα των απεργών. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες. Στο πλευρό των κατηγορουμένων βρέθηκαν μαζικά με συγκέντρωση μπροστά στα δικαστήρια οι απεργοί της «Coca Cola», αλλά και συνάδελφοί τους από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕΕΠ. Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ και η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου. Θυμίζουμε ότι στις 4 Ιούνη αναμένεται να συζητηθεί στην Αθήνα, και άλλη αγωγή της «Coca Cola», με την οποία διεκδικεί αποζημίωση ένα εκ. ευρώ από τα ΔΣ της ΠΟΕΕΠ και του Σωματείου και από δυο απεργούς της «Coca Cola».

Αλληλεγγύη στους απεργούς της «Αρωγής»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ», που βρίσκονται στη 13η μέρα απεργίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα 8 μηνών, οργάνωσε χτες το πρωί, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών και άλλα σωματεία της δύναμής του. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από την επιχείρηση, παραβρέθηκε και μίλησε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, τους ενημέρωσε σχετικά με την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας, ζητώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Σε δήλωσή του ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, τόνισε: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία απόλυση, καμία εκφοβιστική πράξη. Ζητούμε από όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και όλους τους μαζικούς φορείς να πάρουν θέση, να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών». Ανακοίνωση αλληλεγγύης εξέδωσε και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας.

Νέες απολύσεις στα «Τσιμέντα Χαλκίδας»

Συνεχίζει τις απολύσεις η εργοδοσία στα «Τσιμέντα Χαλκίδας», που προχώρησε σε έξι ακόμα απολύσεις, αφήνοντας πλέον μόλις 24 εργαζόμενους στο εργοστάσιο. Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει πως οι τελευταίες απολύσεις αφορούν συνδικαλιστές «καθώς πλέον η εταιρεία επιτίθεται ακόμα και στα ελάχιστα συνδικαλιστικά δικαιώματα που κατοχυρώνει η νομοθεσία στους εργάτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ