ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για το 43ο Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Χαιρετίζει τους εργαζόμενους που ανέδειξαν δεύτερη δύναμη την παράταξη της ΔΑΣ, ενισχυμένη σε ποσοστά και έδρες

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στους ΟΤΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στους ΟΤΑ
Στις εργασίες και τα αποτελέσματα του 43ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ), που έγινε την περασμένη βδομάδα, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ.

Σε αυτήν, σημειώνεται ότι «οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ τίμησαν την ψήφο των εργαζομένων και έδωσαν όλες τις δυνάμεις τους για να συζητηθούν τα προβλήματα, για να γίνει Συνέδριο, για να παρθούν αποφάσεις, για να γίνει κατανοητό τι κίνημα χρειάζεται ο κλάδος (...) Μέσα από μια σκληρή μάχη, η ΔΑΣ - ΟΤΑ αναδείχτηκε και πάλι σε δεύτερη δύναμη και βγήκε ενισχυμένη σε ποσοστά και σε έδρες στο Γενικό Συμβούλιο (...)».

Στην αντίπερα όχθη, οι άλλες δυνάμεις «αποκλείοντας αντιπροσώπους, νοθεύοντας τη θέληση των εργαζομένων, τραμπουκίζοντας, διακόπτοντας τις διαδικασίες και ακολουθώντας παρελκυστική τακτική» είχαν ως στόχο να μη γίνει τελικά ουσιαστική συζήτηση, ώστε «να μην αποκαλυφτούν οι ιδεολογικές και πολιτικές συγκλίσεις των παρατάξεων του παλιού και του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έχουν κοινή περπατησιά στο δρόμο της στήριξης και της νέας συγκυβέρνησης, της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ΕΕ.

Αυτό αποδεικνύουν και τα παζάρια και οι μεταγραφές στελεχών από τη ΣΥΝΑΝ (πρώην ΠΑΣΚΕ) στο ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ), όπως οι Ντριβαλάς (πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ/ΠΑΣΚΕ) και Μαριδάκης (περιφερειακός σύμβουλος του Σγουρού/ΠΑΣΟΚ). Αυτό αποδεικνύουν και οι εκβιασμοί και οι παρεμβάσεις των μηχανισμών των Δημοτικών Αρχών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων των ΣΥΝΑΝ, ΜΕΤΑ και ΔΑΚΕ, που έφτασαν στο σημείο να βάζουν τον ίδιο αντιπρόσωπο σε δύο ψηφοδέλτια ή να βάζουν αντιπρόσωπο εν αγνοία του υποψήφιου!»

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ αναφέρει ακόμα πως «τα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ, τα σωματεία, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα προχωρήσουν άμεσα σε συνολική εκτίμηση της μάχης που δώσανε, και πιο έμπειροι θα συνεχίσουν στο δρόμο της ταξικής πάλης».

Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου

Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΑΣ, στο προηγούμενο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, το 2012, δεν «κατέβασε» ψηφοδέλτιο, διαμαρτυρόμενη για το όργιο νοθείας που είχε συντελεστεί, και τότε, σε βάρος των σωματείων που είχαν δώσει δικαίωμα ψήφου στους συμβασιούχους. Ετσι, το μέτρο σύγκρισης για τα εκλογικά αποτελέσματα της ΔΑΣ είναι το Συνέδριο του 2009.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΠΟΕ - ΟΤΑ στο 43ο Συνέδριο για την ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου ψήφισαν 542, έγκυρα 538 (από 666 ψηφίσαντες και 663 έγκυρα το 2009). Η ΔΑΣ πήρε 117 ψήφους και εξέλεξε 8 μέλη στο Γενικό Συμβούλιο (από 133 ψήφους και 7 μέλη). Η πρώην ΠΑΣΚΕ (σήμερα «Συνδικαλιστική Ανατροπή») πήρε 219 ψήφους και 14 μέλη στο Γενικό Συμβούλιο (από 330 ψήφους και 18 μέλη το 2009).

Η πρώην ΑΣΚ (σήμερα ΜΕΤΑ, παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 106 ψήφους και 7 μέλη (από 56 ψήφους και ένα μέλος το 2009). Η ΔΑΚΕ πήρε 72 ψήφους και πέντε μέλη (από 107 και 6 μέλη το 2009). Οι «Αγωνιστικές Κινήσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.) πήραν 23 ψήφους και 1 μέλος (από 29 ψήφους και 1 μέλος). Για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το επόμενο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, η ΔΑΣ πήρε 114 ψήφους έβγαλε 22 αντιπροσώπους (από 25), η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» 213 ψήφους και έβγαλε 40 (από 64), το ΜΕΤΑ 108 ψήφους και έβγαλε 20 (από 11), η ΔΑΚΕ 77 ψήφους και 14 (από 20), οι «Αγωνιστικές Κινήσεις» πήραν 25 ψήφους και έβγαλαν 5 (από 5).

Κινητοποίηση αύριο από καθαρίστριες/στές

Στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών καλούν πρωτοβάθμια σωματεία και Επιτροπές Αγώνα

Από παλιότερη κινητοποίηση των καθαριστριών
Από παλιότερη κινητοποίηση των καθαριστριών
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν αύριο, στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εσωτερικών, τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα καθαριστών - καθαριστριών δημόσιων σχολείων και εργολαβικών συνεργείων. Σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής γίνεται αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στα εργολαβικά συνεργεία, σημειώνεται: «Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες καθαριότητας έχουν πλέον αναλάβει την καθαριότητα του συνόλου των δημόσιων κτιρίων και ιδιωτικών χώρων, και παραβιάζοντας ακόμα και αυτά τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει μετατρέπουν την εργασία σε κόλαση για τους εργαζόμενους.

Δυο-τρεις εταιρείες με μονοπωλιακά χαρακτηριστικά αναλαμβάνουν όχι μόνο την καθαριότητα, αλλά και τη φύλαξη των δημόσιων κτιρίων, καταστρατηγούν τις συμβάσεις με τις οποίες ανέλαβαν τα έργα και προσλαμβάνουν λιγότερο προσωπικό από αυτό που αναφέρουν οι συμβάσεις, με αποτέλεσμα να εντατικοποιούν στο έπακρο την εργασία των συναδέλφων και να τους οδηγούν στην εξόντωση για να βγάζουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ».

Για τους εργαζόμενους στα δημόσια σχολεία επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, περίπου 8.500 καθαρίστριες θα βρεθούν σε ένα μήνα αντιμέτωπες με την απόλυση, αφού δεν μπορούν να ανανεωθούν οι Συμβάσεις. Ενα ακόμα πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων 4 - 5 μήνες, καθώς η κυβέρνηση καθυστερεί να αποστείλει τις πιστώσεις στους δήμους και πολλοί δήμοι με τη σειρά παρότι είναι οι εργοδότες αρνούνται να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα.

Με αυτά τα δεδομένα, η Συντονιστική Επιτροπή εκτιμά ότι «ο αγώνας των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων πρέπει να έχει δύο μέτωπα: Σε τοπικό επίπεδο, απέναντι στις δημοτικές αρχές και απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με κυρίαρχο αίτημα όχι μόνο την ανανέωση των συμβάσεων για τη επόμενη σχολική χρονιά αλλά τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε καθεστώς αορίστου χρόνου, για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη και σταθερή εργασία χωρίς όρους».

Οι διεκδικήσεις

Η Συντονιστική προβάλλει τα αιτήματα:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι Σχολικές Επιτροπές.
  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κ.ά.).
  • Να φύγουν οι εταιρείες καθαρισμού και τα συνεργεία - εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία, να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.
  • Οχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριών για καθαρά σχολεία.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
  • Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
  • Καμία σύμπραξη του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Στην κινητοποίηση καλεί και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Εννιά στους δέκα χωρίς επίδομα ανεργίας

Σταθερά πάνω από το «κατώφλι» του ενός εκατομμυρίου παραμένει ο αριθμός των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων και το Μάρτη του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν το Μάρτη τους 1.057.350. Από αυτούς, μόνο 107.623, δηλαδή περίπου ένας στους δέκα, λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Μάλιστα, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων είναι μειωμένος κατά 29,93% σε σχέση με το Φλεβάρη. Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που καταγράφονται ως αναζητούντες εργασία (867.855 άτομα), περισσότεροι από τους μισούς (53,64%) είναι άνεργοι για περισσότερους από 12 μήνες. Το 59,9% αυτών είναι γυναίκες, ενώ το 40,1% άντρες. Οσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, το 40,46% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι 30 - 44 ετών, ενώ το 21,98% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45 - 54 ετών.

Διαμαρτυρία σε συνέδριο για τον Τουρισμό

Κινητοποίηση έξω από το ξενοδοχείο, όπου ανήμερα της Πρωτομαγιάς η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών οργάνωσαν Συνέδριο με θέμα την «αειφόρο ανάπτυξη» και τη συμβολή του τουρισμού, έκανε την Παρασκευή το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω. Στις εργασίες συμμετείχαν δήμαρχοι και βουλευτές από τα Δωδεκάνησα, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης. Τη συγκυβέρνηση εκπροσώπησε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ε. Κουντουρά. «Αυτονόητο είναι ότι στις αίθουσες που μιλά το κεφάλαιο για ανάπτυξη δεν καλούνται εργαζόμενοι να τοποθετηθούν, παρά μόνο για να σερβίρουν και να καθαρίσουν. Η πρόκληση δεν μπορούσε να μην απαντηθεί», τονίζει το Σωματείο, που, μαζί με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές επέδωσαν το ψήφισμα για τους μισθούς πείνας, τα κουτσουρεμένα δικαιώματα, τις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς και την ανεργία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ