ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΙΛΕΛΕΡ
Κάλεσμα της ΠΑΣΥ για μαζική συμμετοχή

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν, μαζικά, στο μεγάλο συλλαλητήριο για την 105η επέτειο του Κιλελέρ, που οργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων αύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης.

Στο κάλεσμά της η ΠΑΣΥ αναφέρει: «Συνάδελφοι Αγρότες - Κτηνοτρόφοι. Τιμάμε και φέτος αγωνιστικά την 105η επέτειο από τον ξεσηκωμό των κολίγων στο Κιλελέρ. Η κυβέρνηση μπορεί να άλλαξε, συνεχίζονται, όμως, με την ίδια ένταση όλες οι αντιαγροτικές- αντιλαϊκές πολιτικές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και στο ξεκλήρισμα τους φτωχομεσαίους αγρότες.

Είναι εδώ η φορολογία από το πρώτο ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί, η ακρίβεια στο πετρέλαιο, το ρεύμα και τα αγροτικά εφόδια. Είναι εδώ οι συνέπειες του εμπάργκο της Ρωσίας για την ωμή επέμβαση της ΕΕ στην Ουκρανία. Κόβουν τα αναγκαία για την έναρξη της νέας χρονιάς καλλιεργητικά δάνεια, ο καταρροϊκός πυρετός καραδοκεί και κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί, η ραγδαία μείωση των εξισωτικών αποζημιώσεων, οι απλήρωτες ζημιές από τον ΕΛΓΑ, οι ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες, η συνεχιζόμενη μείωση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, το νέο χαράτσι του 3% που παρακρατούν από φέτος σε όλες τις ενισχύσεις της ΕΕ, το συνεχιζόμενο χαράτσι σε κάθε δήλωση ΟΣΔΕ, η θηλιά των χρεών σε τράπεζες, εφορία, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση τόσο σε μας όσο και στις οικογένειές μας.

Και φυσικά η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πίνει νερό στο όνομα της νέας ΚΑΠ η οποία αποτελεί το εργαλείο της ΕΕ για την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, δηλαδή τους συγχρόνους τσιφλικάδες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, αξιοπρεπής στάση δεν μπορεί να αποτελεί η στάση αναμονής και υποταγής στην οποία μας καλούν τα διάφορα παπαγαλάκια του συστήματος και οι όψιμοι κυβερνητικοί συνδικαλιστές.

Αξιοπρεπής και περήφανη στάση είναι η οργάνωση του αγώνα μας για αναπλήρωση των απωλειών στο εισόδημα, την κατάργηση του αντιλαϊκού νομικού πλαισίου, σε κατεύθυνση ρήξης με τις αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης, τη νέα ΚΑΠ και την ΕΕ, σε συμμαχία με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που επίσης πλήττονται, για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας σε αντιστοιχία με τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και της εποχής μας. Ετσι τιμάμε εμείς τους αγώνες και τις θυσίες των εξεγερμένων κολίγων.

Καλούμε τις ομοσπονδίες, τους αγροτικούς συλλόγους, τους αγρότες και κτηνοτρόφους που συσπειρώνονται στη ΠΑΣΥ να δώσουν μαχητικό "παρών" στο Πανελλαδικό αγωνιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι στο Κιλελέρ».

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους της Μαγνησίας να πάρουν μαζικά μέρος στο αυριανό αγροτικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ, απευθύνουν τα παρακάτω εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς της περιοχής: Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Σωματείο Εργαζομένων «Coca- cola 3Ε», Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ν. Μαγνησίας, Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου Ν. Μαγνησίας, Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, Σωματείο Εργαζομένων Μαρινόπουλου Ν. Μαγνησίας, Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ν. Μαγνησίας ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΝΑΤ, Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Φοιτητών Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύλλογος Ιστορικού - Αρχαιολογικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα λεωφορεία από το Βόλο για το Κιλελέρ θα αναχωρήσουν στις 11 π.μ. από το Δημαρχείο Βόλου.

Σε Κρήτη και Μυτιλήνη

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων διοργανώνει εκδήλωση για την 105η επέτειο του Κιλελέρ, την Πέμπτη 19 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων οργανώνει εκδήλωση - συγκέντρωση για το Κιλελέρ, την Κυριακή 22 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στο Τεφέλι. Οι ίδιοι Αγροτικοί Σύλλογοι προχωρούν σε κινητοποίηση την Τρίτη 17 Μάρτη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συλλαλητήριο για την επέτειο του Κιλελέρ οργανώνει η Γραμματεία Λέσβου της ΠΑΣΥ, την Κυριακή 22 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στην Κάπη.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
1.324.197 ευρώ στη ΝΕΛ που κρατά απλήρωτους 500 ναυτεργάτες

Δεσμευμένη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην αντιλαϊκή πολιτική της υπεράσπισης των εφοπλιστικών συμφερόντων, έφτασε να συνδέσει -σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα- την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών και την καταβολή των μισθών των ναυτεργατών με το αν καταβάλλονται ή όχι οι κρατικές επιδοτήσεις, δηλαδή το ζεστό χρήμα που χαρίζεται με το «κόλπο» των άγονων γραμμών στις ακτοπλοϊκές εταιρείες!

Xτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμενόταν να κατατεθούν στην ακτοπλοϊκή εταιρεία ΝΕΛ 294.031,49 ευρώ. Την επόμενη βδομάδα θα της προσφερθούν άλλα 743.166,77 ευρώ. Την προηγούμενη βδομάδα είχαν καταβληθεί στα ταμεία της άλλα 287.000 ευρώ, όλα κρατικό χρήμα. Για να κατανοηθεί η σχέση εφοπλιστών - κυβέρνησης, συνολικά θα δοθούν από το ματωμένο υστέρημα του ελληνικού λαού, μόνο σε μία ακτοπλοϊκή εταιρεία και μέσα σε μία βδομάδα, πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η ΝΕΛ έχει ακινητοποιήσει τα 12 καράβια της, έχει απλήρωτους τους περίπου 500 ναυτεργάτες των πληρωμάτων ως και ένα χρόνο και έχει μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή χιλιάδων νησιωτών σε Ικαρία, Σάμο, Λήμνο, Αϊ Στράτη, που βλέπουν καράβι με το κιάλι!

Από πάνω, έρχεται ο αναπληρωτής υπουργός να της προσφέρει ζεστό χρήμα με το πρόσχημα ότι έτσι η ΝΕΛ θα στείλει κάποιο καράβι στα νησιά.

Η απόφαση της κυβέρνησης τροφοδότησε ακόμα περισσότερο την επιθετικότητα της ΝΕΛ, καθώς, από χτες το μεσημέρι, στελέχη της βρίσκονταν στο πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ», εκβιάζοντας το πλήρωμα να σταματήσει την επίσχεση εργασίας για την καταβολή όλων των δεδουλευμένων του και να δεχτεί την καταβολή ενός έναντι για να αποπλεύσει το πλοίο.

Ανάστατα τα νησιά

Αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην απλήρωτη δουλειά και για να έχουν τα νησιά καράβια έγινε προχτές το βράδυ στην πλατεία Καρλοβάσου της Σάμου, την οποία διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται ότι τα χτυπήματα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών «όχι μόνο παραμένουν με τη καινούργια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά μεγαλώνουν», καθώς και αυτή εφαρμόζει κατά γράμμα τους κανονισμούς της ΕΕ για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών.

Επίσης, η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων έχει αποστείλει «ανοιχτή επιστολή» προς τον Θ. Δρίτσα απαιτώντας «την άμεση λύση στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Λήμνου που είναι χρόνιο και δυστυχώς φαίνεται να επιδεινώνεται».

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Λευτέρης Μπαρμπαρούσης, δήλωσε: «Είναι πρόκληση ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας να συνδέει τους μισθούς και τα δικαιώματα των ναυτεργατών, το δικαίωμα των νησιωτών να έχουν ακτοπλοϊκή σύνδεση, με την καταβολή των επιδοτήσεων στους εφοπλιστές. Η κυβερνητική εναλλαγή των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οξύνει όλα τα προβλήματα γιατί και η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει την ίδια πολιτική που υπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα, ενάντια στα δικαιώματα των ναυτεργατών και των νησιωτών και έχει τη σφραγίδα της ΕΕ.

Οι ναυτεργάτες, έχοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων, των κατοίκων των νησιών, συνεχίζουμε την οργανωμένη πάλη μας, απαιτώντας την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, την υπεράσπιση των συγκροτημένων δικαιωμάτων μας, τις ΣΣΕ, την κοινωνική ασφάλιση. Καλούμε νησιώτες και εργαζόμενους να αγωνιστούμε για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με σύγχρονα και ασφαλή πλοία με φτηνά εισιτήρια, 365 μέρες το χρόνο, με ναυτεργάτες που θα έχουν συγκροτημένα δικαιώματα».

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ, ΜΕΝΙΔΙ, ΦΥΛΗ
Κινητοποιήσεις για την Υγεία

Τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας και οι λαϊκές διεκδικήσεις είναι στην ημερήσια διάταξη της συντονισμένης πάλης των Λαϊκών Επιτροπών, σωματείων και φορέων στη Δυτική Αθήνα, το Μενίδι και τη Φυλή ενόψει του συλλαλητηρίου το επόμενο Σάββατο, 21 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο Περιστερίου.

Καθημερινά διοργανώνονται πικετοφορίες, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, παραστάσεις διαμαρτυρίας και κάθε είδους παρεμβάσεις. Κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων είναι «Δημόσια, δωρεάν υψηλού επιπέδου υγεία για όλο το λαό».

Οι φορείς που ήδη στηρίζουν την πρωτοβουλία είναι δεκάδες, ενώ γίνεται προσπάθεια να παρθούν και άλλες αποφάσεις συμμετοχής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απέναντι από την πρωτοβουλία στέκονται οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σωματεία, όπως στο σύλλογο εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνίου. Η πλειοψηφία της διοίκησης του συλλόγου (ΣΥΡΙΖΑ), επιβεβαιώνοντας το ρόλο του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού που έχει αναλάβει, απέρριψε την πρόταση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, με το αφοπλιστικό επιχείρημα ότι «δε συμμετέχουμε γιατί στις Λαϊκές Επιτροπές που καλούν συμμετέχει και το ΠΑΜΕ» (!). Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξακολουθεί να κωφεύει, μη δίνοντας απάντηση, εδώ και μέρες, στο αίτημα των φορέων για συνάντηση μαζί του.

Οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται:

  • Με πικετοφορίες σήμερα Σάββατο, στις 11:00 σε γειτονιές της Δυτικής Αθήνας: Κέντρο Περιστερίου (Τζον Κένεντυ και Φαβιέρου), Μπουρνάζι (Τρώων), Πετρούπολη (Στρογγυλή Πλατεία) και Αγιοι Ανάργυροι (Κεντρική Πλατεία). Συνεχίζονται τη Δευτέρα στο Χαϊδάρι, την Τρίτη στην Αγία Βαρβάρα και την Παρασκευή στο Αιγάλεω.
  • Με συνάντηση εκπροσώπων των φορέων με την Αντιπεριφέρεια της Δυτικής Αθήνας τη Δευτέρα, στις 12:30.
  • Με κινητοποίηση στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού την Τρίτη, στις 11:00.
Χρωστάς ένα λεπτό του ευρώ; Τρέχα!

Τη ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της άδικης ταλαιπωρίας των πολιτών λόγω αυτής, καλεί πολίτες να μπλέξουν στα γρανάζια της για μόλις ένα λεπτό του ευρώ. Οπως φαίνεται και σε σημείωμα του «taxis» για αυτό το υπέρογκο ποσό, πολίτης δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα καθώς το σύστημα δεν το επιτρέπει αφού θεωρεί πως υπάρχει χρέος. Οπως έγινε γνωστό, ο καταγγέλλων πήγε στην τράπεζα, εξόφλησε τον ΕΝΦΙΑ και ακολούθως προσπάθησε να πάρει το πολυπόθητο γι' αυτόν χαρτί. Ομως το σύστημα βρίσκει πως οφείλει ένα ... ολόκληρο λεπτό από τον ΕΝΦΙΑ και έτσι η ενημερότητα δεν μπορεί να βγει. Για να λυθεί το πρόβλημα ο φορολογούμενος πρέπει να πάει ξανά στην τράπεζα και να πληρώσει το ένα λεπτό που χρωστά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ