ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Προωθεί τις προβλεπόμενες στην ΕΕ αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Eurokinissi

Το δικό του πρόγραμμα υπέρ του κεφαλαίου περιέγραψε αναλυτικά ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, το Σάββατο, ορίζοντας ως άξονές του τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια, νέες φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεισοδηματίες, απελευθέρωση απολύσεων για τους εργαζόμενους και τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων, νέες μειώσεις στις συντάξεις και νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στόχοι που προωθούνται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, μέσα από τα μνημόνια διαρκείας της.

Παρουσιάζοντας το περιλάλητο πρόγραμμα της ΝΔ «για Ανάπτυξη και Μεταρρυθμίσεις - Ελλάδα 2021» ως τον «οδικό χάρτη για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα», έδωσε ευθύς εξαρχής διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι προωθεί «τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα παντού, ανατροπές παντού!», ώστε να «δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Ορισμό του αποπροσανατολισμού αποτελεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως επιδιώκει μια «σοβιετικού τύπου οικονομία» καθώς και ότι «θέλει να στήσει παγίδα στον ελληνικό λαό παρόμοια με το ''λεφτά υπάρχουν''», την ίδια στιγμή που τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινές στρατηγικές στοχεύσεις παρά τις διαφορές τους.

Συνέχιση του αντεργατικού πλαισίου

Ο Αντ. Σαμαράς έταξε δεκάδες δισ. ευρώ εισροή σε κλάδους όπως η αγροτική ανάπτυξη, ο Τουρισμός, η Ενέργεια, η Ναυτιλία κ.ά., και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αποσιώπησε ότι αυτά τα χρήματα πάνε στις τσέπες των κεφαλαιοκρατών, ότι οι θέσεις εργασίας που υπόσχονται είναι κακοπληρωμένες και με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, δεσμεύτηκε στους επιχειρηματίες και για νέες «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», όπως νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών («θα προχωρήσουμε και άλλο σε αυτό. Είναι αναγκαίο»), το οποίο φτηναίνει κι άλλο την εργατική δύναμη, ανοίγει κι άλλες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγεί νομοτελειακά σε νέες μειώσεις συντάξεων.

Εβαλε, επίσης, στόχο την «ευελιξία στην αγορά εργασίας» λέγοντας ότι «αποθαρρύνει το κλείσιμο των επιχειρήσεων σε περιόδους ύφεσης», εννοώντας ότι απελευθερώνει τα όρια απολύσεων, δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη για μαζικές απολύσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή με πρόσχημα τη μείωση της κερδοφορίας του.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του προχωρά στον «εξορθολογισμό της συνδικαλιστικής νομοθεσίας», ενάντια στην «ασυδοσία συντεχνιών» αποτυπώνοντας την ταξική του απέχθεια απέναντι στο εργατικό κίνημα, και στοχεύοντας να βάλει στο «γύψο» το απεργιακό δικαίωμα.

Μιλώντας για τη δημόσια διοίκηση, εμφανίστηκε περιχαρής που η κυβέρνησή του προώθησε «τη δραστική μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο», «την εισαγωγή της αξιολόγησης και της λογοδοσίας».

Ανταποδοτικότητα και αύξηση ηλικιακών ορίων

Παρουσίασε ως στόχο του και την «ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους» ώστε «να διαφυλάσσει την ανταποδοτικότητα των εισφορών και την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων». Οπερ σημαίνει ότι η σύνταξη θα ορίζεται από τη δυνατότητα του καθενός να βάζει στην άκρη κάτι για τα γεράματά του, συνθήκη άπιαστη για τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων ημιαπασχολήσιμων και ανέργων, για τους οποίους ετοιμάζουν κάποια ψευτοβοηθήματα πείνας. Χώρια το γεγονός ότι μόνο από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών τινάζονται στον αέρα τα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων, για τη βιωσιμότητα των οποίων τάχα κόπτεται.

Την «ανασυγκρότηση» την περνά μέσα κι από τη «διάκριση ανάμεσα στις ανταποδοτικές εισφορές για τους ασφαλισμένους και στα προνοιακά επιδόματα για τους πιο αδύναμους και τους ανασφάλιστους (...) με σταδιακή κατάργηση των στρεβλώσεων και των αδικιών», παραπέμποντας σε περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, ώστε να δίνονται μόνο στους πλέον εξαθλιωμένους.

Αλλωστε, δεν παρέλειψε να ξιφουλκήσει ενάντια στις «χαριστικές συντάξεις» και την «προνομιακή μεταχείριση κάποιων σε βάρος όλων των υπολοίπων». Στο ίδιο πλαίσιο στοχοποίησε ανοιχτά όσους παίρνουν σύνταξη κάτω των 62 ετών και προανήγγειλε ότι «θα εξαλειφθούν σταδιακά αυτές οι αποκλίσεις».

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις, όταν μόνο τα ψηφισμένα μέτρα που ισχύουν από φέτος στο Ασφαλιστικό, μειώνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις.

Νέες φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο και ιδιωτικοποιήσεις

Δεν παρέλειψε να τάξει και «μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών». Αλλά «σταδιακά, βήμα βήμα, γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, όπως σας είπα, να ξαναγυρίσει η χώρα σε ελλείμματα», προειδοποίησε προϊδεάζοντας για συνέχιση των εισπρακτικών μέτρων.

Αλλωστε, έκανε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι όσες φοροελαφρύνσεις τάζει αφορούν πρώτα και κύρια τα μονοπώλια. Εξ ου και παρέπεμψε στις «γειτονικές μας χώρες (σ.σ.: που) έχουν όλες χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Σε εμάς άλλος ένας λόγος για τον οποίο είναι αναγκαίες οι μειώσεις των φορολογικών μας συντελεστών», πρόσθεσε δείχνοντας ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα αφορούν την προσέλκυση «επενδυτών».

Σε αυτή τη βάση υποσχέθηκε μείωση φορολογίας των μεγαλοεισοδηματιών και των επιχειρηματιών κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, επιβεβαιώνοντας και έτσι ότι το μεγάλο κεφάλαιο, εν μέσω της κρίσης του, βγαίνει ακόμα πιο κερδισμένο φορτώνοντας τα «σπασμένα» της στο λαό. Επίσης, έταξε «κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό» που «θα ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού μας συστήματος, που θα δώσει ώθηση στην πραγματική ρευστότητα της οικονομίας».

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι ο ΕΝΦΙΑ μονιμοποιείται ως άλλο ένα χαράτσι στη λαϊκή κατοικία. Για δε άλλες κινήσεις που πάσχισε να παρουσιάσει ως φοροελαφρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα, αν και εφόσον υπάρξουν, η όποια ευνοϊκή επίδρασή τους θα εξανεμιστεί στο γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων.

Επέμεινε επίσης στη γραμμή των ιδιωτικοποιήσεων και του «ανοίγματος αγορών» για την «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις» ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο (π.χ. λιμάνια και αεροδρόμια).

Παζάρια για το χρέος, με φόντο τις αναδιαρθρώσεις

Η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βρίσκεται στην «ατζέντα» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου.

«Γνωρίζουμε ότι αντιπολιτευόμενα κόμματα λένε ένα πράγμα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά όταν έρχονται στην εξουσία μετριάζουν αυτές τις θέσεις», σημείωσε σχετικά με το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλιγκ. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι οι «εκλογές δεν αλλάζουν σε τίποτα τις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση», ενώ και η «κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης». «Κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, προτείνει ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Ερευνα (DIW), Μ. Φράτσερ. Σε δηλώσεις του, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να είναι «ανοιχτή σε διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση», ζητώντας και την «εποικοδομητική στάση όλων των Ευρωπαίων».

«Είναι δύσκολο να προωθήσει κανείς την ιδέα νέας απομείωσης του χρέους για τους Ελλάδα, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία θα έχουν επίσης εκλογές εντός του έτους», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας Paribas Π. Κίζερ, σύμφωνα με τον οποίο ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της «ευρωπαϊκής περιφέρειας» απομακρύνθηκε. Σε αυτό το πλαίσιο, ως «λύση» προτείνει την επιμήκυνση του χρέους και τη μείωση των επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά, τις γενικότερες εξελίξεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης, οι στατιστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς και το γερμανικό ινστιτούτο ΙFO, σε κοινή ανακοίνωσή τους, συνεχίζουν να διαβλέπουν εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης, μόλις 0,3% στο Α' και Β' τρίμηνο του 2015. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, η ανάκαμψη θα υποστηριχτεί από το «χαμηλό» επίπεδο των τιμών του πετρελαίου, το οποίο αναμένουν να τονώσει την εσωτερική ζήτηση. Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του επίσημου πληθωρισμού εκτιμούν ότι θα υποχωρήσει σε ένα κατώτατο όριο μέσα στο Α' τρίμηνο του 2015, για να αυξηθεί οριακά την άνοιξη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόγραμμα - επιτομή του δρόμου που οδήγησε το λαό στη χρεοκοπία

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο για την ομιλία του Αντ. Σαμαρά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, που παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς, αποτελεί την επιτομή του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των δεσμεύσεων της ΕΕ, που έφεραν την κρίση και οδήγησαν το λαό στη χρεοκοπία. Το "όραμα" της ΝΔ είναι η συνέχιση του ίδιου δρόμου, με περισσότερα προνόμια για το κεφάλαιο και ακόμη περισσότερα βάρη για το λαό, αυτό είναι άλλωστε το περιεχόμενο των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων. Ο λαός στις εκλογές πρέπει να καταδικάσει τόσο τη ΝΔ, όσο και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που του λένε στην ουσία το ίδιο πράγμα, ότι δηλαδή είναι δυνατό να υπάρχει ανάπτυξη προς όφελος και του κεφαλαίου και των εργαζομένων. Να δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ στις εκλογές, στους αγώνες, παντού!».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ