ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Αντιδραστικοί συνειρμοί για την αποδυνάμωση της λαϊκής πάλης

Σαν συντονισμένος με τον συνέταιρό του Αντ. Σαμαρά, στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να επιδείξει και αυτός τον αντικομμουνισμό του, συκοφαντώντας το σοσιαλισμό. Αλλη μια προσπάθεια προεκλογικά, στην οποία επιδίδονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, έχοντας στο στόχαστρο την αποδυνάμωση του ΚΚΕ, σαν μέσο να αδυνατίσει η λαϊκή αντίσταση στα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται στο μονόδρομο των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο Βενιζέλος σε κομματικά στελέχη του στη Θεσσαλονίκη είπε, ανασύροντας από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τους επιχειρήματα χιλιοειπωμένα και απαντημένα: «Για τις δυνάμεις που κατάγονται από την κομμουνιστική αριστερά, ξεχνάμε να πούμε ένα λόγο αλήθειας. Τι είναι αυτό το οποίο προτείνουν ως ιστορική αναδρομή; Να ζήσουμε τώρα την εμπειρία του υπαρκτού σοσιαλισμού, που δεν ζήσαμε μετά την κατοχή ή μετά τον εμφύλιο; Δηλαδή η πανανθρώπινη εμπειρία, η οικουμενική εμπειρία τι λέει; Οτι πρέπει να ζήσουμε την εμπειρία αυτή του υπαρκτού σοσιαλισμού τώρα αναδρομικά; Γιατί ξεχνάμε τις μεγάλες αλήθειες. Είναι κι αυτό μια μεγάλη αλήθεια».

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ο ρόλος που επιδιώκει να παίξει ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια σταθεροποίησης του αστικού πολιτικού σκηνικού, ώστε να περάσουν με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή έστω λαϊκή ανοχή και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Εξ ου και ο Βενιζέλος διεμήνυσε σε όλες τις κατευθύνσεις, επιδιώκοντας να κατοχυρώσει τον τέτοιο ρόλο του, ότι «δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες» και ότι «ο τόπος χρειάζεται ενότητα, τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται έτσι». Σε αυτήν τη βάση και προεξοφλώντας το σχηματισμό συγκυβέρνησης άμεσα μετά τις εκλογές της 25 Γενάρη, προειδοποίησε τους άλλους αστούς ότι «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει δεύτερες εκλογές (...) γιατί μέσα σε ένα μήνα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Το Φεβρουάριο», καθώς «δεν υπάρχει παράταση» του παρόντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κάλεσε δε σε «μια κυβέρνηση στην οποία, όπως λέγαμε το 2012, πρέπει να μετέχουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις που πιστεύουν στη στρατηγική αυτή, που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση, εν πάση περιπτώσει όσες θέλουν και αρκούν κοινοβουλευτικά». «Γι' αυτό καλό είναι το ερώτημα ποιος θα είναι πρώτος, ποιος θα είναι δεύτερος, αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα είναι τρίτος. Αυτός που θα πάρει την τρίτη εντολή (...) είναι πολύ σημαντικό να είμαστε η τρίτη εντολή, ο τρίτος πυλώνας, ο τρίτος πόλος, ο εγγυητής, ο ρυθμιστής» όρισε και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ για την 26η Γενάρη.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» θα είναι ο Γ. Φλωρίδης που το προηγούμενο διάστημα είχε αποστασιοποιηθεί από τον κομματικό μηχανισμό και φερόταν να στήνει δικό του κόμμα με την Αννα Διαμαντοπούλου.

ΔΗΜΑΡ
Δεν κοπάζει η εσωκομματική αναταραχή

«Τρικυμία» εξακολουθεί να επικρατεί στη ΔΗΜΑΡ μετά το ναυάγιο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη δήλωση αποχώρησης της βουλευτή Ασημίνας Ξηροτύρη, την άρνηση των βουλευτών Γ. Πανούση και Μαρίας Ρεπούση να είναι υποψήφιοι στις εκλογές και με δεδομένη την κακή κατάσταση των τοπικών οργανώσεων, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν προβληματισμό για τη δυνατότητα του κόμματος να σχηματίσει ψηφοδέλτια ακόμα και μετά τη συνεργασία με ένα τμήμα των Οικολόγων.

Στο μεταξύ, μερίδα στελεχών εξακολουθούν να επικρίνουν έντονα τους χειρισμούς της ηγεσίας. Ανάμεσά τους ο Ν. Τσούκαλης που επανήλθε και με δηλώσεις του στον «Αθήνα 9.84» χαρακτήρισε «χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου» την εξέλιξη του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατήγγειλε μάλιστα την Κουμουνδούρου ότι «άδειασε» τη ΔΗΜΑΡ και πως με τον κώδικα δεοντολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ «"ευνούχιζε" τους βουλευτές, τους καθιστούσε πιόνια απόλυτα της ηγεσίας».

«Δεν γνωρίζαμε ότι η διάθεση, η μεγάλη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να διαφυλάξει το μπόνους των πενήντα εδρών, θα ρευστοποιούσε πλήρως οποιαδήποτε προσπάθεια συμπόρευσης μαζί του; Δεν γνωρίζαμε ότι οι αντιδράσεις στις νομαρχιακές επιτροπές ήταν τόσο κάθετες, που άγγιζαν την αξιοπρέπεια όσων είχαν πρόθεση να συμπορευτούν; Αυτά τα γνωρίζαμε καιρό πριν», ανέφερε μεταξύ άλλων, προσάπτοντας «σοβαρότατη ευθύνη» στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ που παρέδωσε «ό,τι όπλο είχαμε στη φαρέτρα μας - δηλαδή τους δέκα βουλευτές - στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ... και μετά βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο».

Η Ασημίνα Ξηροτύρη εξέφρασε την αντίθεσή της με τη συνεργασία με τους Οικολόγους, αναφέροντας: «...αποφασίστηκε να υπάρξει ένα σχήμα για το οποίο η Δημοκρατική Αριστερά είναι δεύτερη στον τίτλο... Εντάξει, θα μου πείτε ότι εμείς ήμασταν μεγαλόψυχοι. Γιατί στην άλλη συμφωνία (σ.σ. με τον ΣΥΡΙΖΑ), δεν ήμασταν μεγαλόψυχοι;».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Μαζεύει από παντού για να συμβάλει σε συγκυβέρνηση

Από παντού μαζεύει ο Στ. Θεοδωράκης, στην προσπάθεια να στήσει ψηφοδέλτια για το κόμμα του και να καταγράψει ένα ποσοστό που θα του επιτρέψει να παίξει ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού και τη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας.

Σε αυτή τη βάση ανακοινώθηκε η προσχώρηση στο μόρφωμα Θεοδωράκη του δημοσιογράφου Γ. Αμυρά, που στις δημοτικές εκλογές του 2010 κατέβηκε ως «ανεξάρτητος», για να μεταπηδήσει στις ευρωεκλογές του 2014 στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Επίσης, την υποψηφιότητά του με το Ποτάμι ανακοίνωσε ο Χ. Θεοχάρης, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων από τις αρχές του 2013 έως και τον Ιούνη του 2014. Ο Θεοχάρης αναφέρει ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του Ποταμιού και του Στ. Θεοδωράκη για την υποψηφιότητά του στη Β' Αθηνών. Βέβαια, μόλις πριν από μία βδομάδα, ο Στ. Θεοδωράκης παρουσιάζοντας τις θέσεις του Ποταμιού έλεγε πως «όσοι ασκούν εξουσία σε γενικές γραμματείες και δημόσιους οργανισμούς δεν θα είναι υποψήφιοι αν δεν περάσουν 4 χρόνια από τη λήξη της θητείας», αλλά τι είναι μια κυβίστηση μπρος στη συμμετοχή στη διαχείριση της αστικής εξουσίας...

Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί η συνεργασία του Ποταμιού με τον προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδη και με τη «Δράση» του Θ. Σκυλακάκη, παλαιότερα ευρωβουλευτή της ΝΔ και «δεξί χέρι» της Ντ. Μπακογιάννη.

Λέγεται, εξάλλου, ότι υποψήφιοι με το Ποτάμι θα είναι και οι Γρ. Ψαριανός, Π. Τατσόπουλος, Νίκη Φούντα, Κατερίνα Μάρκου, οι πρώην ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπ. Δανέλλης και Αννυ Ποδηματά, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ιλχάν Αχμέτ.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους του μορφώματος, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Στ. Θεοδωράκης μίλησε για παραμονή της χώρας στο ευρώ «πάση θυσία» και την «ανάγκη» να αποφευχθούν τυχόν επαναληπτικές εκλογές, με το Ποτάμι αναδεικνυόμενο σε τρίτη δύναμη ώστε να κουμπώσει σε συγκυβέρνηση με τον οποιονδήποτε από τους δυο κύριους πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Κόντρες για την απεικόνιση ελλειμμάτων

Συνέχεια δόθηκε χτες στις κόντρες ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει ότι προς τα τέλη του 2014 προσεγγίστηκε «από κάποια στελέχη του Δημοσίου», προκειμένου να καθυστερήσει την ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων, που αφορούν στην εμφάνιση των ελλειμμάτων και του κρατικού χρέους. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι τα εν λόγω στοιχεία «δόθηκαν αναλυτικά», ενώ η «οποιαδήποτε καθυστέρηση, μακροπρόθεσμα, είναι άνευ ουσίας και περιεχομένου». Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ακόμη ότι η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ περιστρέφεται στις «δικαστικές εκκρεμότητες του σημερινού προέδρου» της και μάλιστα με «απαξιωτικές φράσεις εις βάρος της Δικαιοσύνης που διερευνά την υπόθεση». Να σημειωθεί ότι οι δικαστικές εκκρεμότητες αφορούν στις διαδικασίες για την απεικόνιση των ελλειμμάτων που εμφανίζονται στο έτος 2009, δηλαδή πριν από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου.

Αυριανικού τύπου αντικομμουνισμός

Για «ψευδές δημοσίευμα» του «Ριζοσπάστη» κάνουν λόγο το ΕΠΑΜ και ο επικεφαλής του Δ. Καζάκης, με την ανακοίνωση του τελευταίου μάλιστα να κολυμπά βουτηγμένη στον γνωστό και αποκρουστικό αντικομμουνισμό του. Το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», στο οποίο αναφέρονται δεν έκανε παρά να παραθέσει όλα τα πραγματικά και δημοσιοποιημένα γεγονότα: Οτι δηλαδή, παρότι επισήμως το ΕΠΑΜ, με πρόσφατη ανακοίνωσή του, ανέφερε πως όσα διαρρέουν στον Τύπο ως «φήμες για εκλογική συνεργασία» με άλλα κόμματα «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», η συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ φαίνεται να προχωρά, καθώς ο εκδότης της εφημερίδας «Το Χωνί» (Γ. Χριστοφορίδης), η οποία εκφράζει τις θέσεις του ΕΠΑΜ, αποδέχθηκε την πρόταση του Π. Καμμένου να είναι υποψήφιος με τους ΑΝΕΛ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Τώρα ξαφνικά ο κ. Καζάκης προσπαθεί να... βγάλει τρελό όλο τον κόσμο, λέγοντάς μας ότι ο Γ. Χριστοφορίδης δεν έχει καμία σχέση με το ΕΠΑΜ και ότι τάχα «Το Χωνί» δεν είναι «παρά μία αντιμνημονιακή εφημερίδα»!

Αν τα «σπάσανε» μεταξύ τους είναι δικό τους ζήτημα, ας το λύσουν μεταξύ τους και... ας ενημερώσουν σχετικά και την ιστοσελίδα τους που μάλλον παραμένει στο... προηγούμενο καθεστώς.

Ενημερώνουμε, ωστόσο, τον κ. Καζάκη και τους ομοίους του ότι τον «αυριανικού τύπου» αντικομμουνισμό τον έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Με το βλέμμα στο μετεκλογικό σκηνικό

Με τον Ελληνα επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλο, συναντήθηκε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας. Η επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Αθήνα και τα όσα είπε, ενόψει των εκλογών της 25ης Γενάρη και όσων ακολουθήσουν μετά, δεν πρέπει να θεωρούνται άσχετα με το ρόλο που δείχνει να θέλει για τον εαυτό του, στο μετεκλογικό αστικό πολιτικό σκηνικό.

Αλλωστε, στη συζήτησή του με τον Κ. Παπούλια, ο Αβραμόπουλος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στο πρόσωπό του είναι «η πρώτη φορά που η Ελλάδα παίρνει ένα τόσο ισχυρό πολιτικό χαρτοφυλάκιο» στο πλαίσιο της Κομισιόν, «το θέμα της ασφάλειας της Ευρώπης, που και αυτό είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος όλων των ευρωπαϊκών χωρών».

Επίσης, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Αβραμόπουλος φροντίζει να απέχει από τις συγκρούσεις της προεκλογικής περιόδου, λέγοντας ότι μέσα στο μήνα καταθέτει «μία συγκροτημένη πρόταση για τα ζητήματα αυτά» των αρμοδιοτήτων του στην Κομισιόν, «και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα, μετά τη συνάντησή μας (...) φεύγω για τις Βρυξέλλες, όπου μας περιμένει πάρα πολλή δουλειά»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, και φιλοτεχνώντας πάντα το προφίλ του, σημείωσε ότι ο νέος χρόνος μπήκε «με πολλή δουλειά, εμείς έχουμε μάθει, ξέρετε δεν καθίσαμε και ποτέ στη ζωή μας, από μικρά παιδιά δουλεύουμε».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ