Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Αντιδραστικοί συνειρμοί για την αποδυνάμωση της λαϊκής πάλης

Σαν συντονισμένος με τον συνέταιρό του Αντ. Σαμαρά, στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να επιδείξει και αυτός τον αντικομμουνισμό του, συκοφαντώντας το σοσιαλισμό. Αλλη μια προσπάθεια προεκλογικά, στην οποία επιδίδονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, έχοντας στο στόχαστρο την αποδυνάμωση του ΚΚΕ, σαν μέσο να αδυνατίσει η λαϊκή αντίσταση στα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται στο μονόδρομο των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο Βενιζέλος σε κομματικά στελέχη του στη Θεσσαλονίκη είπε, ανασύροντας από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τους επιχειρήματα χιλιοειπωμένα και απαντημένα: «Για τις δυνάμεις που κατάγονται από την κομμουνιστική αριστερά, ξεχνάμε να πούμε ένα λόγο αλήθειας. Τι είναι αυτό το οποίο προτείνουν ως ιστορική αναδρομή; Να ζήσουμε τώρα την εμπειρία του υπαρκτού σοσιαλισμού, που δεν ζήσαμε μετά την κατοχή ή μετά τον εμφύλιο; Δηλαδή η πανανθρώπινη εμπειρία, η οικουμενική εμπειρία τι λέει; Οτι πρέπει να ζήσουμε την εμπειρία αυτή του υπαρκτού σοσιαλισμού τώρα αναδρομικά; Γιατί ξεχνάμε τις μεγάλες αλήθειες. Είναι κι αυτό μια μεγάλη αλήθεια».

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ο ρόλος που επιδιώκει να παίξει ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια σταθεροποίησης του αστικού πολιτικού σκηνικού, ώστε να περάσουν με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή έστω λαϊκή ανοχή και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Εξ ου και ο Βενιζέλος διεμήνυσε σε όλες τις κατευθύνσεις, επιδιώκοντας να κατοχυρώσει τον τέτοιο ρόλο του, ότι «δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες» και ότι «ο τόπος χρειάζεται ενότητα, τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται έτσι». Σε αυτήν τη βάση και προεξοφλώντας το σχηματισμό συγκυβέρνησης άμεσα μετά τις εκλογές της 25 Γενάρη, προειδοποίησε τους άλλους αστούς ότι «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει δεύτερες εκλογές (...) γιατί μέσα σε ένα μήνα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Το Φεβρουάριο», καθώς «δεν υπάρχει παράταση» του παρόντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κάλεσε δε σε «μια κυβέρνηση στην οποία, όπως λέγαμε το 2012, πρέπει να μετέχουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις που πιστεύουν στη στρατηγική αυτή, που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση, εν πάση περιπτώσει όσες θέλουν και αρκούν κοινοβουλευτικά». «Γι' αυτό καλό είναι το ερώτημα ποιος θα είναι πρώτος, ποιος θα είναι δεύτερος, αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα είναι τρίτος. Αυτός που θα πάρει την τρίτη εντολή (...) είναι πολύ σημαντικό να είμαστε η τρίτη εντολή, ο τρίτος πυλώνας, ο τρίτος πόλος, ο εγγυητής, ο ρυθμιστής» όρισε και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ για την 26η Γενάρη.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» θα είναι ο Γ. Φλωρίδης που το προηγούμενο διάστημα είχε αποστασιοποιηθεί από τον κομματικό μηχανισμό και φερόταν να στήνει δικό του κόμμα με την Αννα Διαμαντοπούλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανασύσταση» με τα ίδια αντιλαϊκά υλικά(2012-07-07 00:00:00.0)
ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ(2011-10-13 00:00:00.0)
Είναι βαθιά ακόμα η νύχτα(2008-01-24 00:00:00.0)
Ηγετολογία...(2007-09-21 00:00:00.0)
Θα πάμε ακόμα και στο Αφγανιστάν...(2001-12-04 00:00:00.0)
Ο νέος «σοβιετολόγος»(2001-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ