Σε όλη την Ελλάδα δημιουργούνται Επιτροπές Αγώνα για το συντονισμό του αγώνα εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και όλου του λαού ενάντια στην κυβερνητική τελική έφοδο στο ασφαλιστικό
Η συγκρότηση των Επιτροπών Αγώνα σε μεγάλες πόλεις, η ένταξη σε αυτές εκπροσώπων των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών, η συστράτευση για πρώτη φορά συνδικαλιστών που βρίσκονται εκτός ΠΑΜΕ, που ανήκουν σε όλα τα πολιτικά κόμματα, δείχνουν ότι υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για την πιο πλατιά και συνάμα αποφασιστική δράση, για να μην περάσει η αντιασφαλιστική λαίλαπα.
Χαρακτηριστικό της ευρύτητας που παίρνει αυτή η συσπείρωση είναι και η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στο Νομό Μαγνησίας, με τη συμμετοχή 34 συνδικαλιστών που πρόσκεινται σε όλα τα πολιτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) και εκτός από τους εργαζόμενους του νομού εκπροσωπούν τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους συνταξιούχους, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές. Αύριο σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων και συνδικάτων γίνεται και στη Λάρισα, με στόχο τη συγκρότηση επιτροπής. Ανάλογες συσκέψεις έχουν γίνει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στον Πειραιά.
Από την πρόσφατη κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ από το ΠΑΜΕ |
Ηδη η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, από χτες, άρχισε τη συλλογή υπογραφών κάτω από ένα υπόμνημα το οποίο θα αποσταλεί προς την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή. Στο υπόμνημα αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Ολοι εμείς που υπογράφουμε στο κείμενο αυτό, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και συνταξιούχοι, απαιτούμε να σταματήσει η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας δεν παζαρεύονται. Δηλώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε ενωμένοι και μέχρι τέλους, για να αποσυρθούν οι αντιασφαλιστικές και αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και απαιτούμε:
- Να αποσυρθεί το κυβερνητικό κατασκεύασμα που διαλύει ότι απέμεινε από τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση.
- Καταδικάζουμε τα παζάρια του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου και δεν εξουσιοδοτούμε τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να μας εκπροσωπούν στο στημένο αυτό παιχνίδι.
Οσοι υπογράφουμε το κείμενο αυτό υποστηρίζουμε:
Στο μεταξύ η κυβέρνηση ενώ πλέον έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για το ασφαλιστικό, για λόγους τακτικής, φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να τρενάρει την επίσημη δημοσιοποίηση των στοιχείων της μελέτης του Βρετανικού Οίκου. Ομως είναι φανερό ότι οι «ενδιαφερόμενοι» αρχίζουν ανοιχτά να προβάλλουν τις απαιτήσεις τους. Ετσι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Δ. Κοντομηνάς, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη, αξίωσε τη συμμετοχή των εταιριών - ως ισότιμων συνομιλητών - στο «διάλογο» για το ασφαλιστικό, επαναλαμβάνοντας τις προθέσεις τους να πάρουν μερίδιο από το φιλέτο της κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Γιαννίτσης, εξυπηρετώντας τη γνωστή τακτική του εφησυχασμού, εμφανίστηκε στη Βουλή να επαναλαμβάνει το γνωστό τροπάριο ότι οι εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει και όσοι βρίσκονται κοντά στο συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν πρέπει ν' ανησυχούν.
Αλλά οι εργαζόμενοι έχουν πολλούς λόγους ν' ανησυχούν. Οπως υπογραμμίζει και η ΚΕ του ΚΚΕ στις Θέσεις της για την Κοινωνική Ασφάλιση, που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει «νέο καταλυτικό χτύπημα σε ό,τι απέμεινε» και ότι θα χρησιμοποιήσει τα πορίσματα της μελέτης του Βρετανικού Οίκου «ως άλλοθι για την προώθηση μέτρων, που θα ολοκληρώνουν την κατεδάφιση των ασφαλιστικών - κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Γι' αυτό το ΚΚΕ προειδοποιεί πως «αν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και απαιτεί η πλουτοκρατία περάσουν και εφαρμοστούν, αν αυτά θεωρηθούν τετελεσμένα και αναπόφευκτα, είναι βέβαιο ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν μεγάλα βάσανα ως ενήλικοι».
Καταθέτοντας σήμερα μπροστά στον ελληνικό λαό τις Θέσεις του, το ΚΚΕ θεωρεί ότι «είναι ρεαλιστικές γιατί ακριβώς είναι εναρμονισμένες με τα δικαιώματα και τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, με τις σύγχρονες εξελίξεις». Οπως τονίζεται και στο κείμενο, είναι θέσεις και στόχοι πάλης «που συμφέρουν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, εναντιώνονται αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, της καπιταλιστικής εργοδοσίας».
Τους λόγους ένταξης στις Επιτροπές Αγώνα και τους στόχους πάλης τους εξηγούν σήμερα στο «Ρ» τρεις συνδικαλιστές. Ο Κώστας Μωυσίδης, ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΘ, που συμμετέχει στην Επιτροπή της Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Παπανδρέου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Θώρακος ΝΔ Ελλάδας και ο Γεράσιμος Διγενής, πρόεδρος του Σωματείου Θερμαστών Πάτρας, που συμμετέχουν στην Επιτροπή που συγκροτήθηκε στην Πάτρα.
Μιλάει στο «Ρ» ο Κώστας Μωυσίδης, ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης
Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για την Κοινωνική Ασφάλιση |
Η μεγάλη σημασία λοιπόν της Επιτροπής Αγώνα είναι ο συντονισμός της πάλης των εργαζομένων και η ενημέρωσή τους για τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση επιχειρείται η συρρίκνωση της συνταξιοδοτικής τους ικανότητας.
Πιστεύω ότι πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά και οι συνταξιούχοι να ενημερωθούν σωστά και να δραστηριοποιηθούν μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα για να παλέψουν για την αποτροπή της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Το γεγονός ότι η Επιτροπή Αγώνα είναι πλατιά στη σύνθεσή της, συμμετέχουν σ' αυτήν εργαζόμενοι από όλους τους πολιτικούς χώρους και ανένταχτοι πολιτικά και το γεγονός ότι η Επιτροπή στηρίζεται από 50 περίπου συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς που έδωσαν το "παρών" στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ, αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη ότι το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για αντίσταση και συντονισμένο αγώνα ενάντια στα μέτρα αυτά, βρίσκει όλο και περισσότερη ανταπόκριση από την πλευρά των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος.
Σημαίνει ακόμα ότι αρχίζει να πλαταίνει ο αγώνας και να αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερο κόσμο, ακόμα και άτομα που πριν λίγο καιρό έμειναν αδιάφορα και δεν έδειχναν αγωνιστικές διαθέσεις. Η Επιτροπή πρέπει να επιδιώξει το μεγαλύτερο δυνατό πλάτεμα του αγώνα. Πρέπει το μήνυμά της να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε τίμιο άνθρωπο που δε θέλει να δέχεται παθητικά την καταπάτηση των δικαιωμάτων του και τα αδιέξοδα που τον οδηγεί η κυβερνητική πολιτική.
Εγινε μια πολύ καλή αρχή με τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα και πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε με ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα να ξεσηκώσουμε όλο τον κόσμο σε μια παλλαϊκή εκστρατεία για τη διασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων του λαού στη ζωή».
Δήλωση του Κώστα Παπανδρέου, αντιπροέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος ΝΔ Ελλάδος και μέλους της Επιτροπής Αγώνα Πάτρας
Από κινητοποίηση για τα Ταμεία |
Το νομοσχέδιο για την Υγεία που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, όπως και τα σχέδια για το συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό, μαρτυρούν τη θέλησή της για ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων και τη νομιμοποίηση των νεοφιλελεύθερων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.
Η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, η πρόνοια, από κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε εμπόρευμα, υποτάσσονται στους οικονομικούς δείκτες της ΟΝΕ και είναι, και αυτό, μία ακόμη απόδειξη της αναλγησίας της κυβέρνησης, που όλα τα παραδίδει σε μια οικονομική ελίτ.
Με επιχειρήματα, όπως το δήθεν νοικοκύρεμα, ή ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας, προχωρά στον κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού και μας φιλοδωρεί με ανεργία, κοινωνική ανασφάλεια, οικονομικό στραγγαλισμό, μας σπρώχνει στην εξαθλίωση.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η συμπεριφορά των συνδικαλιστικών οργάνων και ειδικότερα των γνωστών πλειοψηφιών είναι υπονομευτική, παραπλανητική και ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, αφού συμμετέχουν στο δήθεν "κοινωνικό διάλογο", του οποίου το αποτέλεσμα είναι ο γνωστός μονόλογος κυβέρνησης και εργοδοτών. Απαιτούμε να αποσυρθούν τώρα από τις παραλυτικές διαδικασίες των "διαλόγων" και να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Στην Πάτρα "συναντηθήκαμε" συνδικαλιστές από σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και αποφασίσαμε τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα, η οποία είναι ανοιχτή σε όλους τους συνδικαλιστές και τις διοικήσεις σωματείων, που δεν είναι διατεθειμένοι να παζαρέψουν, στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου", πόσα και ποια θα μας κόψουν.
Επειδή τον τίτλο του συνδικαλιστή τον κατακτήσαμε μέσα στους αγώνες, απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους αγρότες και τη νεολαία μας, ανεξάρτητα από κομματικές πεποιθήσεις, να συμπορευτούμε όλοι σε ένα πλατύ μέτωπο πάλης και να μην περάσουν οι ασφαλιστικές ανατροπές. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι λύσεις υπάρχουν - πάντα υπήρχαν - για μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, ισότιμη και δίκαιη, αρκεί όσο γίνεται πιο πολλοί εργαζόμενοι να ξαναβρεθούν στους κοινούς αγώνες».
Για την ανάγκη κοινής δράσης, μιλάει ο Γεράσιμος Διγενής, πρόεδρος του Σωματείου Θερμαστών Πάτρας
Κάποιοι άλλοι δίνουν "χρώματα", γιατί αυτό που πραγματικά επιδιώκουν είναι ο διαχωρισμός των εργαζομένων. Είναι αυτοί που κάνουν συνδικαλισμό εκ του ασφαλούς. Αυτοί που εξαντλούν τη συνδικαλιστική τους δράση σε "δημόσιες σχέσεις" με την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Είναι η ηγεσία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.
Γι' αυτό λέμε ότι προϋπόθεση αυτού του αγώνα είναι η άρνηση για συμμετοχή σε οποιοδήποτε "κοινωνικό διάλογο", στο διάλογο - απάτη, όπως τον είπαμε και στην περίπτωση των εργασιακών σχέσεων.
Σήμερα κάτω στους χώρους δουλιάς ο κόσμος "βράζει". Γίνεται καθαρό ότι δίνουμε μάχη για την επιβίωσή μας και όχι για τις υψηλές συντάξεις μας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Οι ανατροπές αυτές που ετοιμάζονται θα θίξουν όπως όλους και τους θερμαστές. Συγκεκριμένα, ενώ πληρώνουμε βαρέα και ανθυγιεινά, ζητάνε εκτός από την αύξηση του ορίου ηλικίας και την κατάργησή τους. Εμείς δεν μπορούμε ν' αποδεχτούμε κάτι τέτοιο. Φανταστείτε ότι εμάς δε μας ασφαλίζουν ούτε οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, εξαιτίας της επικινδυνότητας της δουλιάς, αλλά και των συνεπειών στην υγεία μας. Η φιματίωση και ο καρκίνος από την αιθάλη έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στον κλάδο. Τι θα γίνει λοιπόν με την ασφάλισή μας, όταν αυτή περάσει στα χέρια των ιδιωτικών εταιριών όπως σχεδιάζουν; Θα μας ασφαλίζουν τότε;
Εμείς σαν Επιτροπή Αγώνα στην Πάτρα προχωράμε με τον προγραμματισμό που έχουμε. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις της Επιτροπής. Γιατί κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Θέση σ' αυτό τον αγώνα έχουν και οι άνεργοι του νομού μας. Γιατί η πολιτική που γεννά την ανεργία είναι αυτή που σήμερα χτυπάει και την κοινωνική ασφάλιση. Ο αντίπαλος είναι ίδιος».