Επικίνδυνα όλα τα σενάρια που «ανοίγουν» με την αναμενόμενη έκθεση του ΚΕΠΕ
Οι γυναίκες έζησαν από πρώτο χέρι την «αποκατάσταση της ισότητας» στο Ασφαλιστικό, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως 17 χρόνια! |
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με συνεχείς αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου αύξησαν στα 40 τα χρόνια εργασίας και ασφάλισης για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, μείωσαν τις συντάξεις τουλάχιστον κατά 50%, αύξησαν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, έβαλαν τα θεμέλια για τη μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα και μάλιστα σε ατομική βάση για τον κάθε ασφαλισμένο. Ταυτόχρονα, επέβαλαν απανωτές μειώσεις και χαράτσια στις συντάξεις που ήδη αποδίδονταν.
Η προετοιμασία της νέας επίθεσης βασίζεται σε μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που έχει αναλάβει να «νομιμοποιήσει» τα νέα μέτρα, να τα εμφανίσει ως «αναγκαία», από τη σκοπιά των οικονομικών αντοχών των Ταμείων και των δημοσιονομικών του κράτους. Η μελέτη προβλέπεται να παραδοθεί στην κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες μέρες.
Το νέο χτύπημα επικεντρώνεται σε ομάδες ασφαλισμένων, Ταμεία και ηλικιακές ομάδες «παλιών» εργαζομένων, που κατά τεκμήριο βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση ή έχουν εξασφαλίσει «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα οποία σήμερα επιχειρείται να ανατραπούν. Σύμφωνα με όσα έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας:
Αποκαλυπτική για τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό η τριμηνιαία έκθεση (Απρίλης - Ιούνης)
Την ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης στην ίδια κατεύθυνση που προτείνει και η έκθεση του ΚΕΠΕ, χωρίς όμως να μπαίνει σε αναλυτικές λεπτομέρειες, αναδεικνύει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεση (Απρίλης - Ιούνης). Το Γραφείο αντιμετωπίζει το Ασφαλιστικό σαν λογιστικό ζήτημα, αφού εντάσσει τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της «εξυγίανσης» των οικονομικών του κράτους.
Σύμφωνα με την έκθεση, «η σημερινή κατάσταση με τη δυσλειτουργία του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν εξαρχής είχε δημιουργηθεί ένα ενιαίο ασφαλιστικό καθεστώς και όχι μια σειρά από συστήματα κύριας, επικουρικής και συμπληρωματικής ασφάλισης». Επί της ουσίας, ανοίγει η συζήτηση για ενοποίηση της κύριας και επικουρικής ασφάλισης, στα όρια που προβλέπει ο νόμος για μια σύνταξη - επίδομα που θα εγγυάται το κράτος.
Η έκθεση αρκείται σε διαπιστώσεις για τις αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση τα Ταμεία, απαριθμώντας μεταξύ άλλων την κλοπή των αποθεματικών από κράτος - εργοδότες, την απώλεια εισφορών από μειώσεις μισθών και την ανεργία, τις οφειλές του κράτους από το 1993, το «κούρεμα» των ομολόγων, τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, τις εργοδοτικές οφειλές κ.ά.
Η έκθεση συμπεραίνει ότι «η σημερινή οικονομική κρίση, καθώς και η σύνδεση της Κοινωνικής Ασφάλισης με το κοινωνικό κράτος δεν ευνοεί την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος». Μεταξύ άλλων διαπιστώνει ότι «είναι λογικό να πρέπει να ζητηθούν νέοι πόροι είτε να περικοπούν περισσότερο οι δαπάνες», κινδυνολογώντας ότι «τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις 350.000 εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ από τα Ταμεία στο σύνολό τους (3 δισ. ευρώ)».
Στις αλλαγές που προγραμματίζονται στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης η έκθεση καταγράφει τα παρακάτω αποκαλυπτικά: «Το 2015 προβλέπεται η ενοποίηση των Ταμείων σε ένα Εθνικό Ταμείο που θα αφορά όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους (συνολικά 11,5 εκατ.). Αρχικά προβλέπεται ενοποίηση των Ταμείων υπό το ΙΚΑ, με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του οργανισμού. Επιπλέον, στο ΙΚΑ θα μεταφερθεί και ο ΟΑΕΕ αφού πρώτα ενοποιηθεί με το Ταμείο των νομικών και των μηχανικών. Στη συνέχεια, και ο ΟΓΑ θα μετατραπεί σε Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Οσο για τις συντάξεις προβλέπεται η χορήγηση από το 2015 της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ όλων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης εκτός ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ σε συνδυασμό με την αναλογική. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε και το νέο "ΛΑΦΚΑ", που εγκαινιάζει την κλιμακούμενη εισφορά 3%-10% επί της σύνταξης, που θα τηρείται σε ταμείο αποθεματικού με οικονομική αυτοτέλεια.
Επιπρόσθετα, τα εφάπαξ των Ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας κ. Γ. Βρούτση, εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 12%-15%. Οσον αφορά το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων και σύμφωνα με την Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, προβλέπονται σημαντικές μειώσεις ως το 2020 με το ποσοστό αναπλήρωσης να περιορίζεται σε 48,5% (σήμερα βρίσκεται μεταξύ 45%-55%)».
Στο διά ταύτα, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σημειώνει ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα Ταμεία να γίνουν οικονομικά βιώσιμα προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχουν προς τους πολίτες» και συμπληρώνει ότι «εκτός από την ενοποίηση των Ταμείων, εξίσου σημαντικό είναι η στήριξη της εργασίας και η καταπολέμηση της ανεργίας καθώς και η εξεύρεση πόρων, έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων».
Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που προτείνει είναι η ειδική εισφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ειδικοί φόροι από τυχερά παιχνίδια, ορθολογική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, ένα ποσοστό από τις αποκρατικοποιήσεις, κοινωνικός ασφαλιστικός φόρος - κοινωνικός ΦΠΑ.
Σε δήλωση για το Ασφαλιστικό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε: «Οι εξελίξεις στο κοινωνικο- ασφαλιστικό σύστημα αφορούν όλο το λαό, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεν αφορά μόνο σε συντάξεις, αλλά την ίδια την Κοινωνική Ασφάλιση, την υγεία του λαού μας. Ετοιμάζονται να ρίξουν νέο τσεκούρι στις παροχές ασφάλισης, υγείας, σύνταξης. Πάνε για πλήρη κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών, πράγμα που σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας. Συζητείται, για παράδειγμα, η θέσπιση νέας μείωσης των συντάξεων, λόγω πρόωρης εξόδου. Τα έχουν γκρεμίσει όλα, θέλουν τώρα να ολοκληρώσουν την κατεδάφιση. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει από τώρα να ετοιμαστεί ώστε να αντιμετωπίσει και να εμποδίσει αυτές τις εξελίξεις από το Σεπτέμβρη. Το Ασφαλιστικό αποτελεί πραγματικά αιτία πολέμου».