ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Ζητάνε 12.300 ευρώ από ανασφάλιστους για νοσηλεία βρέφους!

Για να πάρουν το παιδί από το νοσοκομείο, οι άνεργοι γονείς πλήρωσαν και «λύτρα» 900 ευρώ

Το έγγραφο με το οποίο το νοσοκομείο καταμερίζει τις οφειλές, για να ...διευκολύνει τον πατέρα του βρέφους!
Το έγγραφο με το οποίο το νοσοκομείο καταμερίζει τις οφειλές, για να ...διευκολύνει τον πατέρα του βρέφους!
Να πληρώσουν «χρέος» περίπου 12.300 ευρώ, επειδή το μωρό τους νοσηλεύτηκε για δυο μήνες στη Μονάδα Πρόωρων Νεογνών, ζητάει το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» από ανασφάλιστους γονείς. Το μωρό γεννήθηκε πρόωρα στις 9 Μάρτη 2014 και βγήκε από το νοσοκομείο στις 7 Μάη. Μάλιστα, για να επιτρέψουν στους γονείς να πάρουν το παιδί τους, το νοσοκομείο έπρεπε να εισπράξει προκαταβολή!

Εύλογα προκύπτει το εξής ερώτημα: Αν δεν πληρωθεί η προκαταβολή, τα παιδιά θα παραμένουν «όμηροι» μέσα στα νοσοκομεία μέχρι να εισπραχθούν τα ...«λύτρα»; Οπως καταγγέλλει στον «Ριζοσπάστη» ο Μ. Ρ. «για να βγει το μωρό από το νοσοκομείο έπρεπε να πληρώσουμε ένα σημαντικό ποσό. Χτύπησα πόρτες, δανείστηκα, κατάφερα να μαζέψω 900 ευρώ κι έτσι πήραμε εξιτήριο. Οι γιατροί μάς είπαν πως θα χρειαστεί να ξαναπάμε αργότερα για να κάνει το παιδί κάποιες εξετάσεις.

Στο λογιστήριο είπαν πως για να γίνουν οι εξετάσεις, θα πρέπει να έχω στο χέρι και το υπόλοιπο ποσό. Τους εξήγησα πως αυτό είναι αδύνατο. Πώς να βρω τόσα λεφτά; Είμαι οικοδόμος και δουλεύω μεροκάματα εδώ κι εκεί, μια φορά στο τόσο. Η γυναίκα μου πριν μείνει έγκυος, είχε αρρωστήσει με καρκίνο και της έκοψαν το πόδι. Ο,τι είχαμε, τα δώσαμε τότε για εξετάσεις, χειρουργεία, θεραπείες κ.λπ.».

Σύμφωνα με το λογαριασμό που εξέδωσε το λογιστήριο του νοσοκομείου, οι γονείς καλούνται να πληρώνουν μέχρι τις 7 Μάρτη 2016 μηνιαίες δόσεις των 500 ευρώ. «Διαφορετικά, μου είπαν, θα μπλέξω. Το χρέος θα πάει στην εφορία, μπορεί να μπω μέχρι και φυλακή! Η πρώτη δόση ήταν για τις 7 Ιούνη, η δεύτερη για 7 Ιούλη και δεν τις πλήρωσα. Αφού δεν έχω, τι να κάνω;», σημειώνει ο Μ. Ρ.

Στο «μπιλιετάκι» του «Αγλαΐα Κυριακού» αναφέρεται ρητά: «Σε περίπτωση μη καταβολής των δόσεων, το Νοσοκομείο να προχωρήσει στον καταλογισμό του υπόλοιπου ποσού στην αρμόδια ΔΟΥ». Η επανεξέταση του παιδιού είναι προγραμματισμένη για τον Αύγουστο και οι γονείς φοβούνται πως δε θα γίνει δεκτό, αν δεν καταβάλουν τις τρεις δόσεις.

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια από τις πολλές καθημερινές και αναδεικνύει με κυνικό τρόπο τις συνέπειες για τους ασθενείς - ακόμη και για νεογέννητα μωρά - από τη λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις, με έσοδα κι έξοδα, με φθηνούς εργαζόμενους και ασθενείς - πελάτες, αφού το κράτος υποχωρεί ολοένα και περισσότερο από την ευθύνη για παροχή υπηρεσιών Υγείας και τη χρηματοδότησή τους.

Μεγαλύτερα θύματα είναι οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι πιο φτωχοί, που έχουν πληρώσει και ξαναπληρώσει για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσα από φορολογία, εισφορές, συμμετοχές και καλούνται να «ξεπουληθούν» για να βρουν την υγειά τους οι ίδιοι ή τα παιδιά τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα παρέμβαση για το επίδομα μητρότητας

Με τη γενική γραμματέα Ισότητας συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία του προεδρείου

Συνάντηση με τη γενική γραμματέα Ισότητας, Βάσω Κόλλια, είχε το μεσημέρι της Δευτέρας αντιπροσωπεία του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα της ΟΓΕ και στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα του επιδόματος τοκετού. Για το ίδιο θέμα, η ΟΓΕ διοργάνωσε πρόσφατα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υφυπουργό Α. Μπέζα.

Η ΟΓΕ διεκδικεί την επαναφορά του επιδόματος που καταργήθηκε στα τέλη του 2012 για όλες τις μητέρες, εργαζόμενες και άνεργες. Απαιτεί ακόμα να σταματήσει το ΙΚΑ να απαιτεί την έντοκη επιστροφή του ποσού των 900 ευρώ από μητέρες που γέννησαν μετά την κατάργηση του επιδόματος και τα χρήματα τους χορηγήθηκαν «κατά λάθος», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ΙΚΑ και της κυβέρνησης.

Η γενική γραμματέας Ισότητας απάντησε ότι δεν έχει υπόψη της το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες μητέρες και δεσμεύτηκε να το εξετάσει τις επόμενες μέρες, για να δοθεί λύση. Οσο για την επαναφορά του επιδόματος για όλες τις γυναίκες, παρότι απέφυγε να απορρίψει συνολικά το αίτημα, πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχουν «εισοδηματικά κριτήρια».

Απαντώντας, η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ υπενθύμισε πως αυτή την περίοδο, με την επίκληση των εισοδηματικών κριτηρίων, χιλιάδες γονείς αποκλείονται από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς.

Να σταματήσει η σφαγή στην Παλαιστίνη

Επιπλέον, στη συνάντηση με τη γενική γραμματέα Ισότητας, η ΟΓΕ ζήτησε να καταδικαστεί το έγκλημα που συντελείται σε βάρος των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Με πρωτοβουλία της, η ΟΓΕ έχει ήδη αποστείλει κείμενο στις γυναικείες οργανώσεις της χώρας, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια να εκφραστεί η καταδίκη του Ισραήλ και των συμμάχων του γίνεται και στις οργανώσεις της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών.

Η ΟΓΕ καταγγέλλει το έγκλημα του κράτους του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και απαιτεί να σταματήσει άμεσα η δολοφονική του επίθεση. Καταδικάζει επίσης την ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στο ισραηλινό κράτος και στη συγκάλυψη των εγκλημάτων του, με την εξίσωση του θύτη με το θύμα, με την πολιτική των «ίσων αποστάσεων».

Καταγγέλλει, τέλος, την ελληνική κυβέρνηση, που όχι μόνο δείχνει ανοχή, αλλά συνεχίζει να υλοποιεί τις συμφωνίες με το Ισραήλ, ανάμεσα στις οποίες είναι και η στρατιωτική συνεργασία, με κοινές ασκήσεις ανάμεσα στις ελληνικές και τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η απάντηση της Β. Κόλλια κινήθηκε στον άξονα της πολιτικής της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι το θέμα σχετίζεται με την εξωτερική πολιτική και τις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας και πρόσθεσε πως η Γενική Γραμματεία Ισότητας δε θα μπορούσε να πάρει κάποια θέση ή πρωτοβουλία που θα ζημίωνε τα συμφέροντα της χώρας, όπως βέβαια τα εννοεί η κυβέρνηση.

Στα ΚΕΠΑ ξανά την Πέμπτη η ΣΕΑΑΝ

Παρέμβαση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (Πειραιώς 181 και Χαμοστέρνας) θα κάνει την Πέμπτη στις 11 π.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), καταγγέλλοντας ότι «συνεχίζουν να μειώνουν ποσοστά αναπηρίας, να κόβουν επιδόματα, συντάξεις, φάρμακα, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα».

Τραγική είναι η κατάσταση για τους χρόνια πάσχοντες, όπως οι καρκινοπαθείς: «Πέρα από την τεράστια αναμονή για την εξέτασή τους από τις επιτροπές, έρχονται αντιμέτωποι και με τις αποφάσεις που τους δίνουν ποσοστά από 30 έως 50%. Μεταστατικοί καρκίνοι εξαφανίζονται και χωρίς κανένα επιστημονικό δεδομένο θεωρείται ότι υπάρχει ίαση στα 3 και 5 χρόνια, ενώ οι επιπτώσεις από τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες δεν συνυπολογίζονται καθόλου. Κόβονται συντάξεις από καρκινοπαθείς στα 55 και 60 χρόνια, λες και ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα που έχει χάσει τη δουλειά του λόγω της πολύχρονης μάχης με τον καρκίνο, μπορεί να ξαναβρεί δουλειά. Λες και ο μικρομαγαζάτορας που αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί του στα 60 χρόνια, μπορεί να το ανοίξει ξανά».

Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους γιατρούς - μέλη των επιτροπών να αρνηθούν να χρησιμοποιούνται στη σφαγή των δικαιωμάτων, τα ΑμεΑ να δώσουν μάχη για ανάκληση των άδικων αποφάσεων.

Κινητοποίηση αύριο από το ΠΑΜΕ

Στις αρχές Ιούλη το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, οι Λαϊκές Επιτροπές Νότιας Εύβοιας (σ.σ. εκεί μένει η οικογένεια) μαζί με τον πατέρα του παιδιού έκαναν παρέμβαση στο νοσοκομείο. Τότε, δεν έγινε συνάντηση με την υποδιοικήτρια, ενώ παρότι οι διαδηλωτές ζήτησαν συνάντηση με το διοικητή, ακόμη δεν έχει οριστεί.

Αύριο στις 11 το πρωί το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, μαζί με Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου Ζωγράφου θα κάνουν νέα διαμαρτυρία στο «Αγλαΐα Κυριακού», απαιτώντας να διαγραφεί το χρέος της οικογένειας και να γίνει κανονικά η εξέταση του παιδιού τον Αύγουστο.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ