ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΙΑΛΟΣ - ΠΑΡΑΛΙΑ
Νομοσχέδιο στα μέτρα των «επενδυτών»

Η κυβέρνηση κατοχυρώνει το δικαίωμα των μεγάλων επιχειρήσεων ακόμη και στην «επιχωμάτωση» της θάλασσας

Κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα θα μπορούν οι επιχειρηματίες να χτίζουν εγκαταστάσεις

Eurokinissi

Κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα θα μπορούν οι επιχειρηματίες να χτίζουν εγκαταστάσεις
Σε διαδικασία «δημόσιας διαβούλευσης» βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία, με το οποίο κατοχυρώνονται και επεκτείνονται τα δικαιώματα των «επενδυτών», ιδιαίτερα των επιχειρηματικών ομίλων που ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι τα προσφερόμενα παραθαλάσσια φιλέτα δημόσιας γης και περιουσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «το νομοσχέδιο δεν θίγει υφιστάμενες ρυθμίσεις για την περιβαλλοντική προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, οι οποίες είναι αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ», ενώ οι «προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του ισχύοντος νόμου 2971/2001 για τον αιγιαλό τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση και έλαβαν χρόνο παράτασης έως τις 13 Μαΐου 2014, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει προτάσεις και παρατηρήσεις».

Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο νομοθέτημα περιορίζει την έκταση του αιγιαλού και της παραλίας, κατοχυρώνει το δικαίωμα των μεγάλων επενδυτών ακόμη και στην «επιχωμάτωση» της θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται και οι δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης σε παραλίες, αιγιαλούς, λιμνοθάλασσες και ποτάμια.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις:

  • Ως «αιγιαλός» ορίζεται η «ζώνη της ξηράς, η οποία βρέχεται από τις μεγαλύτερες πλην συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της θάλασσας. Για τις ανάγκες του νόμου αυτού, ως θάλασσα νοείται και η λιμνοθάλασσα, ήτοι μεγάλη έκταση από λιμνάζοντα νερά, που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και επικοινωνεί με αυτή». Να σημειωθεί ότι με βάση τις αρχικές διατάξεις του ισχύοντος αρχικού νόμου (2791/2001), το πλάτος του αιγιαλού καθοριζόταν από τη μεγαλύτερη ανάβαση του χειμέριου κύματος. Είναι προφανής η καρατόμηση, ενώ αντίστοιχα κριτήρια προβλέπονται και για τη χάραξη των παραλιών.
  • «Επιτρέπεται η επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου», για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων που ασκούν σε όμορη με τον αιγιαλό έκταση επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών μονάδων η οποία έχει ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων. Για κάθε κλίνη που διαθέτει η όμορη τουριστική μονάδα, μπορούν να «επιχωματωθούν» (δηλαδή να μπαζωθούν) μέχρι πέντε (5) τετραγωνικά μέτρα θαλάσσιου χώρου.
  • «Απλή χρήση αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας είναι κάθε χρήση, η οποία δεν παραβιάζει τον προορισμό του ως κοινόχρηστου πράγματος και δεν επιφέρει αλλοίωση στη φυσική μορφολογία του και τα βιοτικά στοιχεία του». Σε αυτό το πλαίσιο, επεκτείνονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που μπορούν να εξασκηθούν στις παραλίες και τους αιγιαλούς.
ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΕ
Συζητούν παρεμβάσεις για το κόστος Ενέργειας στη βιομηχανία

Τις εργασίες απασχόλησε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας απέναντι και στις ΗΠΑ

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στο διεθνή ανταγωνισμό απασχολεί τους αρμόδιους υπουργούς της ΕΕ που συμμετέχουν στο Ατυπο διήμερο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο ξεκίνησε χθες στην Αθήνα. Η συζήτηση εστιάζεται στη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διαμόρφωση από τις κυβερνήσεις «ευνοϊκού περιβάλλοντος» για την «καινοτομία» και τις νέες τεχνολογίες.

Ενδεικτικό είναι το έγγραφο εργασίας που συζητήθηκε στο Συμβούλιο, όπου τονίζεται το ιδιαίτερα υψηλό κόστος Ενέργειας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών σε σχέση με τις βιομηχανίες των ΗΠΑ, αλλά και την επιβάρυνση που προέκυψε από την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το εμπόριο εκπομπής ρύπων. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας ενιαίας αγοράς Ενέργειας για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, η αξιοποίηση των πηγών Ενέργειας της ΕΕ για τη μείωση των εισαγωγών και η διενέργεια άμεσων στοχευμένων επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες.

Ο προεδρεύων του συμβουλίου Κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «η επόμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εργαστεί συντονισμένα και με οριζόντιες δράσεις για την αναγέννηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, τη βελτίωση της νομοθεσίας». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ζήτησε μέτρα στήριξης του εγχώριου βιομηχανικού κλάδου, λέγοντας πως «δουλειά του κράτους είναι να διασφαλίζει ένα περιβάλλον που συνεισφέρει στην απρόσκοπτη και δημιουργική δράση των επιχειρήσεων, ευνοεί την καινοτομία, προσελκύει κεφάλαια και μειώνει το διοικητικό κόστος».

«Ζήτημα επιβίωσης» για τους ντόπιους βιομηχάνους χαρακτήρισε το κόστος Ενέργειας, λέγοντας πως «αν το κόστος Ενέργειας δεν μειωθεί, ο παραγωγικός μας ιστός θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο και η έστω αμυδρή σήμερα προοπτική ανάπτυξης θα εκμηδενιστεί». Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως σε λίγες ημέρες θα δοθεί η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των βιομηχανικών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρώνει το δρόμο για «μπίζνες» σε Μεσόγειο - Αλβανία

Τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στη Νότια Μεσόγειο, σε όφελος ευρωενωσιακών μονοπωλίων, συζήτησαν οι εκπρόσωποι των 28 κυβερνήσεων χτες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την «Πρωτοβουλία AMICI» που έχει αναληφθεί από κοινού με την Ιταλία. Στοχεύει στο να «συντονίσει» και να «διευκολύνει», στην περιοχή της λεγόμενης «Νότιας Γειτονίας» της ΕΕ, επιχειρηματικές δραστηριότητες, μέσω «συνεργιών» της ΕΕ, των κρατών - μελών, καθώς και άλλων, δημόσιων και ιδιωτικών παραγόντων, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Οι στόχοι της «Πρωτοβουλίας AMICI» αφορούν στην παραπέρα στήριξη του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της ναυτιλίας, στην επέκταση ενεργειακών δικτύων, σταθμών μεταφόρτωσης και βάσεων διαμετακόμισης, τη στήριξη μονοπωλίων του εμπορίου και του τουρισμού.

Με τέτοια προτάγματα, έγινε χτες και χωριστή συνάντηση του Βενιζέλου με τον Αλβανό ομόλογό του Ditmir Bushati. Σημειωτέον ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, μαζί και με αυτές από Κροατία, Ιταλία, Σλοβενία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο εργάζονται από κοινού για την εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο, η οποία εγκρίθηκε από την Κομισιόν στις 30/11/2012 και αφορά τέτοια ζητήματα.

Μάλιστα, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει παραπέρα τη διείσδυση ελληνικών μονοπωλίων στην Αλβανία, να δρομολογήσει και τη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, έχει στόχο στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, ως τα τέλη Ιούνη, η Αλβανία να αποκτήσει και επισήμως καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Ενδεικτικά, ανακοινώνοντας χτες οι δύο ΥΠΕΞ ότι συμφώνησαν στα αλβανικά διαβατήρια και πιστοποιητικά να χρησιμοποιούνται τοπωνύμια αποδεκτά και από τις δύο πλευρές, ο Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα, θα συνεχίσουμε σε άλλα, σημαντικά, επίσης, θέματα, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη βαρύτητα...».

Παροχές στους ένστολους με άρωμα εκλογών

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο σχέδιο νόμου για τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, που φέρνει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών. Με το σχέδιο νόμου παρέχεται η δυνατότητα στο σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού να αναγνωρίσει 5 πλασματικά χρόνια, για να συμπληρώσει τα απαιτούμενα για συνταξιοδότηση έτη υπηρεσίας (40 έτη, εκ των οποίων 35 πραγματικής υπηρεσίας και 5 πλασματικά). Επιπλέον επανακαθορίζονται οι Μονάδες και Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, στις οποίες ο χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται στο διπλάσιο και με τον τρόπο αυτό αναμορφώνεται το ισχύον καθεστώς. Η κυβέρνηση διαρρέει ότι το σχέδιο νόμου θα υποβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών για ψήφιση μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής στις 28 Μάη.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου

Ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, στόχος είναι η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου (1,35 δισ. ευρώ) «μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», καθώς και η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών. Η τιμή διάθεσης στους «επενδυτές» διαμορφώθηκε στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή, ή σε ποσοστό 41,7% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη «ανακεφαλαιοποίηση» του 2013. Σε ό,τι αφορά τον όμιλο της Εurobank, το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υποχώρησε σε 35,4% από 95,2% που ήταν πριν από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση.

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Υπογράφεται η παραχώρηση «οικοπέδων»

Βήμα βήμα προχωράει η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων στην εξόρυξη και εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ελλάδας. Αύριο, ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος θα παρευρεθούν στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων μίσθωσης τριών περιοχών της Δ. Ελλάδας, με τις κοινοπραξίες «Energean Oil-Petra Petroleum», «ΕΛΠΕ - Edison - Petroseltic» και «Energean Oil-Trajan oil & Gas», για έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Οι περιοχές που παραχωρούνται σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο, εκτιμάται ότι διαθέτουν συνολικά απολήψιμα αποθέματα δεκάδων εκ. βαρελιών.

Πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας

Συνεχίζει να κατρακυλά η οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το Α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) του 2014, η πτώση διαμορφώνεται σε 28,4% με βάση την επιφάνεια των υπό ανέγερση νέων οικοδομών και 25,6% με βάση τον όγκο. Ο αριθμός των αδειών που εγκρίθηκαν από τις Πολεοδομίες, διαμορφώθηκε σε 1.900 (από 2.658 στο Α' δίμηνο του 2013) με μείωση 28,5%. Εντονότεροι είναι οι πτωτικοί ρυθμοί στις περιφέρειες Δ. Μακεδονίας με 75,9%, Β. Αιγαίου με 68%, Κ. Μακεδονίας με 62,2%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ