Ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή των project στο σχολείο
Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:
«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, με αφορμή την αντικατάσταση μαθημάτων στο Γυμνάσιο από τις ερευνητικές εργασίες (ή project), θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για τη χρήση του ως εργαλείου υλοποίησης των αναδιαρθρώσεων. Η πρακτική υλοποίηση της διαθεματικότητας, της διαφοροποίησης του σχολικού προγράμματος, της οργανικής σύνδεσης του project, ως αυτόνομου μαθήματος, με την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση, αυτό ακριβώς εκφράζει. Το συνδικαλιστικό κίνημα, ωστόσο, πρέπει να πάρει υπόψη και την πρακτική πείρα που έχει συσσωρευτεί από την εφαρμογή του. Το γεγονός αξιόλογων προσπαθειών συναδέλφων στους οποίους ανατέθηκε η διδασκαλία του αλλά και την ανταπόκριση των μαθητών. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει, επίσης, να τοποθετηθεί στη διαρκώς ογκούμενη προσπάθεια κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου να χρησιμοποιήσουν το project για να αναπτύξουν "καινοτόμες δράσεις", να χειραγωγήσουν ιδεολογικο-πολιτικά τη νέα γενιά και να επιταχύνουν τη διείσδυση των επιχειρηματιών στην εκπαίδευση. Επιπλέον, πρέπει να παρθεί υπόψη η κατεύθυνση για όξυνση του "διαίρει και βασίλευε" σχετικά με τις αναθέσεις και τη συμπλήρωση ωραρίου.
Για τους λόγους αυτούς, καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποτραπεί η προσπάθεια της κυβέρνησης, σε όλα τα επίπεδα.
Επαναβεβαιώνουμε τις θέσεις:
1. Μέτωπο στο "διαίρει και βασίλευε".
2. Μέτωπο στην αστική ιδεολογική - πολιτική χειραγώγηση. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να ανοίγει ο νους του μαθητή και να διαμορφώνεται κριτήριο αλήθειας για τη φύση και την κοινωνία.
3. Να παρεμποδίσει ο Σύλλογος Διδασκόντων κάθε δράση αξιολόγησης - αυτοαξιολόγησης.
4. Καμία υποχρεωτική δημοσιοποίηση εργασίας στο διαδίκτυο, κανένας στιγματισμός μαθητή ή μαθήτριας, καμία σύνδεση των εργασιών με την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο, τη χρηματοδότηση των σχολείων και την αμοιβή των εκπαιδευτικών.
5. Ανυπακοή στο να καθορίζει η τσέπη του μαθητή και οι πόροι του σχολείου την επίδοση. Να μην περάσει η ατομική βαθμολόγηση στο πλαίσιο ομαδικών εργασιών.
Είναι προφανές ότι η διεκδίκηση όλων των προηγούμενων αποτελούν κοινή υπόθεση καθηγητών - γονιών - μαθητών - εργαζομένων. Υπόθεση όλου του λαού, πριν απ' όλα, πρέπει να γίνει η πάλη για τη δημιουργία ενός ενιαίου δωδεκάχρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου».
Η διαδικασία αυτή δεν είναι «νοικοκύρεμα» όπως θέλει να την παρουσιάσει η κυβέρνηση, την οποία συμφέρει να μιλά για έναν «ανορθολογισμό» στην κατανομή του προσωπικού, τη στιγμή που υπάρχουν τεράστια κενά που μόνο με διορισμούς θα μπορούσαν να καλυφθούν πραγματικά. Πρόκειται για χτύπημα στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στο μορφωτικό δικαίωμα του λαού, που θα κλιμακωθεί αν δε γίνει υπόθεση συλλογικής και οργανωμένης πάλης.
Στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στις αρχές της βδομάδας το υπουργείο Παιδείας αναφέρει τον αριθμό των υπεράριθμων ανά διεύθυνση εκπαίδευσης και κλάδο και τις κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε διοικητικό προσωπικό ανά περιοχή, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά ποιος μετακινείται πού. Βάζει τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν «οικειοθελώς» - στην πραγματικότητα με το πιστόλι στον κρόταφο - πού θα προτιμήσουν να μεταταχθούν, καλώντας τους να γίνουν συνένοχοι στην εφαρμογή των αποφάσεων για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μπροστά στο φόβο ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη διαθεσιμότητα, με μια δυσβάσταχτη υποχρεωτική μετάθεση, με την απόλυση. Οι ονομαστικοί πίνακες θα συνταχθούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της δήλωσης των προτιμήσεων. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα μόρια που καλούνται να δηλώσουν οι εκπαιδευτικοί αφορούν την προϋπηρεσία τους, τους οικογενειακούς λόγους, τις συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν, την κατοχή επιπλέον πτυχίων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών.
Η αφίσα για το τουρνουά της Χίου |
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Αρχάνι Φθιώτιδας |