Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η «μοριοδότηση» και οι παιδικοί σταθμοί

Για άλλη μια χρονιά, δεκάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια, λαϊκές οικογένειες που παλεύουν για το μεροκάματο βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο. Εάν θα μπορέσουν να στείλουν το παιδί τους σε βρεφονηπιακό σταθμό. Βέβαια, είναι πολλές οι οικογένειες που γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι δε θα μπορέσουν να ενταχθούν ούτε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ούτε να πληρώσουν τα τροφεία σε κάποιον δημοτικό παιδικό σταθμό, πολύ περισσότερο να πάει το παιδί τους σε κάποιον ιδιωτικό σταθμό, εξαιτίας του ακόμα ψηλότερου κόστους. Και ήδη ψάχνουν να βρουν τρόπους για να καλύψουν την ανάγκη να κρατήσει κάποιος το παιδί τους για να μπορούν να δουλέψουν.

Τις τελευταίες μέρες γίνονται γνωστά κάποια στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (σ.σ. οι γονείς δεν πληρώνουν τροφεία) μένουν εκτός τουλάχιστον 30.000 - 40.000 παιδιά ίσως και πολύ περισσότερα. Μετά τις 20 Αυγούστου αναμένεται να γίνει γνωστός ο αριθμός. Οι δήμοι φέτος δεν μπορούν να λειτουργήσουν πολλούς παιδικούς σταθμούς (πληρωμή τροφείων με οικονομικά κριτήρια) λόγω έλλειψης προσωπικού, επικείμενων διαθεσιμοτήτων και άρα ακόμα λιγότερου προσωπικού και μειωμένης χρηματοδότησης από το κράτος. Και, βέβαια, είναι στα σκαριά η αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών των δήμων που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη κατάργηση των παιδικών σταθμών και την παράδοσή τους σε ιδιώτες ή σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Αυτά λένε τα στοιχεία. Μόνο που για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς συμβαίνει σε συνθήκες καπιταλισμού με το ζήτημα που λέγεται κάλυψη της ανάγκης για προσχολική αγωγή των παιδιών, πρέπει να δούμε ορισμένες πλευρές που δεν έχουν τόσο σχέση με τα νούμερα αλλά με τη φιλοσοφία και το σχεδιασμό σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Σε όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα που αφορούν τους παιδικούς σταθμούς υπάρχουν κριτήρια αποδοχής που μπαίνουν. Και για να γίνει δεκτό ένα παιδί πρέπει να ικανοποιεί αυτά τα κριτήρια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κριτήρια αποκλεισμού χιλιάδων παιδιών. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αποκλείονται τα παιδιά των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων. Αποκλείονται τα παιδιά που η οικογένειά τους έχει εισόδημα από 30.000 και πάνω. Στους δημοτικούς σταθμούς αποκλείονται τα παιδιά που η μάνα τους είναι άνεργη γιατί - λέει - αφού είναι άνεργη μπορεί να το προσέχει η ίδια. Ετσι, λοιπόν, η περίφημη μοριοδότηση αποκλείει χιλιάδες παιδιά. Και να λοιπόν πώς μια βασική ανάγκη για προσχολική αγωγή που πρέπει να έχουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά δεν καλύπτεται. Είναι απαράδεκτο για μια υπόθεση που αφορά την κοινωνικοποίηση βρεφών και νηπίων, τη διαμόρφωση της προσωπικότητας σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία και τη φροντίδα που πρέπει να έχουν, υπάρχει «μοριοδότηση».

Αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς. Και από αυτήν την άποψη, η λαϊκή οικογένεια, το οργανωμένο κίνημα πρέπει να παλέψουν και να διεκδικήσουν: Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις χωρίς όρους, προϋποθέσεις και μοριοδοτήσεις. Αμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση. Αμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων για τη λειτουργία παιδικών σταθμών. Να καταργηθούν τα όποια τροφεία και πληρωμές από τους γονείς. Να μη γίνει καμία απόλυση, αντιθέτως να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να προσληφθεί και νέο προσωπικό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ