ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Νέα σημαντική «βουτιά»

Ακόμα -40,9% στο πρώτο δίμηνο του 2013

Κι όμως, το βάθος και η ένταση της καπιταλιστικής κρίσης έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα κατάφερε να εμφανίσει και νέα σημαντική βουτιά, αποκαλύπτοντας με τραγικό τρόπο το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν οι ανταγωνιστικές σχέσεις παραγωγής, σε μια κοινωνία που ενώ το πρόβλημα της λαϊκής στέγης ή των δημόσιων κτιριακών υποδομών είναι παραπάνω από υπαρκτό, η οικοδομική δραστηριότητα κινείται με πτωτικούς ρυθμούς για όγδοη συνεχή χρονιά.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν στην οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο δίμηνο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το Φλεβάρη το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (ιδιωτικής - δημόσιας) στο σύνολο της χώρας, μετρούμενο με βάση τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν, διαμορφώθηκε σε 1.240 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 191,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 761,3 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Συγκρίνοντας τα στοιχεία αυτά με τα αντίστοιχα του περσινού Φλεβάρη, προκύπτει μείωση 45,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 48,0% στην επιφάνεια και 47,0 % στον όγκο.

Το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2013, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο δίμηνο του 2012, η Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας εμφανίζει μείωση 40,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 41,4% στην επιφάνεια και 39,5% στον όγκο οικοδομής.

Αν προσπαθήσει κανείς να ταξινομήσει τα παραπάνω στοιχεία ανά περιφέρεια, θα διαπιστώσει ότι κατά το φετινό δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό, η μεταβολή του αριθμού των αδειών που εκδόθηκαν είναι:

  • Ιόνια Νησιά: -55,2%
  • Ανατ. Μακεδονία - Θράκη: -54,5%
  • Ηπειρος: -47,2%
  • Αττική: -44,7%
  • Δυτική Ελλάδα: -44,5%
  • Δυτική Μακεδονία: -44,0%
  • Στερεά Ελλάδα: -42,4%
  • Νότιο Αιγαίο: -42,3%
  • Θεσσαλία: -38,0%
  • Πελοπόννησος: -37,5%
  • Κεντρική Μακεδονία: -35,4%
  • Βόρειο Αιγαίο: -32,9%
  • Κρήτη: -12,6%

Κατά τη 12μηνη περίοδο από το Μάρτη του 2012 έως τον φετινό Φλεβάρη, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (ιδιωτικής - δημόσιας) διαμορφώθηκε σε 20.791 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.917,4 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 15.311,9 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Συγκρινόμενα με το αντίστοιχο 12μηνο από το Μάρτη του 2011 μέχρι το Φλεβάρη του 2012, οι μεταβολές είναι -43,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, -36,7% στην επιφάνεια και -35,3% στον όγκο των οικοδομών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Πωλήσεις ακινήτων και... ηλεκτρονικά!

«Στο σφυρί» βγάζει το ΤΑΙΠΕΔ 900 κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο

Μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει την απόφασή της να εντάξει την Εταιρεία Συντήρησης Τροχαίου Υλικού (ROSCO) στο λεγόμενο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μεταβίβασης σε ιδιώτες.

Ετσι, από χτες, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων, το 100% της εταιρείας περνά στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την ιδιωτικοποίησή της. Το υπουργείο Οικονομικών έχει εντάξει τη συγκεκριμένη εταιρεία στο σχεδιασμό του για το Σεπτέμβρη και παράλληλα με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014.

Ειδικότερα, μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ, κατά πλήρη κυριότητα και χωρίς αντάλλαγμα, 644.215 κοινές ονομαστικές μετοχές μετά των δικαιωμάτων ψήφου που αυτές ενσωματώνουν, της εταιρείας «Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού ΑΕ», κυριότητας του Δημοσίου, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, στο σφυρί βγαίνουν νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας - ηλεκτρονικά και τάχιστα - από το ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόκειται για διατηρητέα κτίσματα που συμβολίζουν την Αθήνα της προπολεμικής και μεσοπολεμικής περιόδου και αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ηδη έχουν πουληθεί δύο στο κέντρο της πρωτεύουσας - με αντίτιμο 7,4 εκατομμύρια ευρώ - και από το Σεπτέμβρη ακολουθούν τα υπόλοιπα.

Συνολικά το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να δημοπρατήσει περίπου 900 ακίνητα του Δημοσίου, πολλά από τα οποία έχουν σημαντική αρχιτεκτονική αξία.

Το Σεπτέμβρη, με τιμή εκκίνησης τα 300.000 ευρώ, βγαίνει στο σφυρί ηλεκτρονικά ο Πύργος του Νέου Φαλήρου, το λιθόκτιστο τριώροφο κτίριο 372 τετραγωνικών μέτρων που υπολογίζεται πως οικοδομήθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα και βρίσκεται σε οικόπεδο που προσεγγίζει το ένα στρέμμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαδικασίες πώλησης των περίπου 900 ακινήτων του Δημοσίου είναι ταχύτατες. Οι δημοπρασίες γίνονται ηλεκτρονικά, εντός οκτώ ωρών, στη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΤΑΙΠΕΔ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος και από το εξωτερικό.

ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ
Νομοσχέδιο προσέλκυσης «επενδυτών»

Στο επίκεντρο οι φόροι κατοχής στην ακίνητη περιουσία, μειώσεις στους φόρους αγοραπωλησιών

Το δικαίωμα των «επενδυτών» να χτίζουν πάνω στο κύμα και να «αξιοποιούν» τους αιγιαλούς και τις παραλίες στη βάση της μεγαλύτερης δυνατής επιχειρηματικής αξιοποίησης παρέχεται με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τον «αιγιαλό και την παραλία» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του 2013.

Το σχέδιο αποσκοπεί στη μαζική εκχώρηση παραλιών, εκτάσεων, βραχονησίδων που τις προορίζουν για τη διαμόρφωση τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντιλαϊκό νομοθέτημα θα προβλέπει την επαναχάραξη των αιγιαλού και της παραλιακής ζώνης με κριτήρια - λάστιχο και κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις νόρμες των υποψήφιων «επενδυτών». Να κατοχυρώσουν ακόμη περισσότερο το «δικαίωμα» των μελλοντικών «επενδυτών», που θα έχουν το «ελεύθερο» να χτίζουν κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων που βρίσκονται στον αιγιαλό, ή εναλλακτικά τη νομιμοποίησή τους έναντι «πολύ υψηλού τιμήματος».

Με στόχο την τόνωση της «αγοράς ακινήτων», την ενίσχυση των αγοραπωλησιών σχεδιάζεται μείωση του φόρου μεταβίβασης στα επίπεδα του 3% και 6% ή και χαμηλότερα. Στα σχέδια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι και η πλήρης κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Σήμερα, επιβάλλεται φόρος 8% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και 10% για το επιπλέον ποσό. Ταυτόχρονα, η αρμόδια Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών «εισηγείται» την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από 150.000 ευρώ σήμερα στα 100.000 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Χρεωστικά» τα περισσότερα εκκαθαριστικά

Οι μισοί φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο

Πληθαίνουν τα χρεωστικά σημειώματα που στέλνει το υπουργείο Οικονομικών για την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τα εισοδήματα του 2012. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, οι 7 παρτίδες εκκαθαριστικών που έχουν διεκπεραιωθεί μέχρι σήμερα αφορούν 3.948.940 δηλώσεις με τις οποίες είχε δηλωθεί συνολικό εισόδημα 54,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τις δηλώσεις αυτές:

Οι 1.896.916 ήταν χρεωστικές και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους, εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος 2,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κατά μέσο όρο, η πρόσθετη επιβάρυνση για τους φορολογούμενους αυτούς, είναι κατά μέσο όρο 1.214 ευρώ.

Για 719.123 ήταν πιστωτικές και υπήρχε επιστροφή φόρου, που συνολικά έφτασε τα 92 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το μέσο ποσό επιστροφής ήταν 267 ευρώ.

Οι 1.332.901 δηλώσεις, ήταν μηδενικές.

Με την ίδια ανακοίνωση το υπουργείο επισημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει ενδιαφερθούν να μάθουν τις προθεσμίες βάσει των οποίων πρέπει να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος. Οι εκκαθαρίσεις της 5ης και της 6ης αποστολής έχουν ημερομηνία εκκαθάρισης 30 και 31 του Ιούλη αντίστοιχα και συνεπώς η πρώτη από τις τρεις δόσεις είναι πληρωτέα μέχρι τέλος Αυγούστου.

Η εκκαθάριση της 7ης αποστολής έχει ημερομηνία εκκαθάρισης 14 Αυγούστου, ενώ η πρώτη δόση είναι πληρωτέα στο τέλος του Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η αποστολή των εκκαθαριστικών για την πληρωμή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του 2012. Αυτό το φόρο τον πληρώνουν όσοι έχουν ιδιοκτησίες ακινήτων με συνολική αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ. Για το 2012 στάλθηκαν 482.201 σημειώματα, βάσει των οποίων θα πληρωθούν φόροι που φτάνουν τα 790 εκατ. ευρώ. Ο φόρος αυτός μπορεί να εξοφληθεί σε 7 δόσεις, ξεκινώντας από τον τρέχοντα Αύγουστο.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Συνεχίζει να μαζεύει κέρδη η «Χόχτιφ»

Ενθυλάκωσε ακόμα 82,6 εκατ. ευρώ

Σημαντικά κέρδη για μία ακόμα φορά ανακοίνωσε η γερμανική κατασκευαστική πολυεθνική εταιρεία «Hochtief AG», κέρδη που προήλθαν από την εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Αθήνας στα Σπάτα.

Τα επίσημα καθαρά κέρδη της εταιρείας έφτασαν πέρσι τα 82,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα λειτουργικά της κέρδη εκτοξεύθηκαν στα 397,8 εκατομμύρια ευρώ από 229,9 εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Συμβολή στην αύξηση των κερδών είχαν οι πωλήσεις που αυξήθηκαν σε 7,11 εκατομμύρια ευρώ από 6,44 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και η πώληση μέρος των τηλεπικοινωνιακών παγίων που διατηρούσε η εταιρεία του ομίλου, η «Leighton Holdings Ltd».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ