Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ
Νομοσχέδιο προσέλκυσης «επενδυτών»

Στο επίκεντρο οι φόροι κατοχής στην ακίνητη περιουσία, μειώσεις στους φόρους αγοραπωλησιών

Το δικαίωμα των «επενδυτών» να χτίζουν πάνω στο κύμα και να «αξιοποιούν» τους αιγιαλούς και τις παραλίες στη βάση της μεγαλύτερης δυνατής επιχειρηματικής αξιοποίησης παρέχεται με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τον «αιγιαλό και την παραλία» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του 2013.

Το σχέδιο αποσκοπεί στη μαζική εκχώρηση παραλιών, εκτάσεων, βραχονησίδων που τις προορίζουν για τη διαμόρφωση τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντιλαϊκό νομοθέτημα θα προβλέπει την επαναχάραξη των αιγιαλού και της παραλιακής ζώνης με κριτήρια - λάστιχο και κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις νόρμες των υποψήφιων «επενδυτών». Να κατοχυρώσουν ακόμη περισσότερο το «δικαίωμα» των μελλοντικών «επενδυτών», που θα έχουν το «ελεύθερο» να χτίζουν κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων που βρίσκονται στον αιγιαλό, ή εναλλακτικά τη νομιμοποίησή τους έναντι «πολύ υψηλού τιμήματος».

Με στόχο την τόνωση της «αγοράς ακινήτων», την ενίσχυση των αγοραπωλησιών σχεδιάζεται μείωση του φόρου μεταβίβασης στα επίπεδα του 3% και 6% ή και χαμηλότερα. Στα σχέδια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι και η πλήρης κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Σήμερα, επιβάλλεται φόρος 8% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και 10% για το επιπλέον ποσό. Ταυτόχρονα, η αρμόδια Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών «εισηγείται» την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από 150.000 ευρώ σήμερα στα 100.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ