ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Προετοιμασία κινητοποιήσεων για τις Συμβάσεις

Την προσοχή των ναυτεργατών εφιστούν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με χτεσινή τους ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνουν τους ναυτεργάτες για την απόφαση των υπουργών Ναυτιλίας και Υγείας που δημοσιεύτηκε αιφνιδιαστικά στις 5 Ιούλη στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» και καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους και μια σειρά δικαιωμάτων. Τα σωματεία αναδεικνύουν την άμεση και επιτακτική ανάγκη της οργάνωσης και προετοιμασίας των ναυτεργατών για πολύμορφες, δυναμικές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ χτες το πρωί, με αίτημα των τριών σωματείων συνεδρίασε έκτακτα και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, όπου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη της κλιμάκωσης των αγώνων.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την υπουργική απόφαση, ταυτόχρονα με την κατάργηση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, επιβάλλονται ακόμα:

-- Οργανικές συνθέσεις «ασφαλείας», δηλαδή ένας μικρός αριθμός ναυτεργατών θα είναι με δικαιώματα, οι υπόλοιποι σε καθεστώς «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας.

-- Μετάθεση ευθυνών σε βάρος των ναυτεργατών σε περιπτώσεις ασθένειας και ατυχήματος, απαλλάσσοντας τους εφοπλιστές από την υποχρέωση της κάλυψης.

-- Καθορισμός του χρόνου άδειας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε 2,5 ημερολογιακές ημέρες ανά μήνα, από 8 στα ποντοπόρα και 5 στα επιβατηγά.

-- Τέλος, η υποχρέωση των δημοσίων αρχών να ενημερώνονται για την υγεία των ναυτεργατών μελών πληρώματος, παρά μόνο εφόσον ζητηθεί, «υπονομεύοντας - όπως σημειώνεται - την πρόληψη και την προστασία της υγείας των ναυτεργατών και της δημόσιας υγείας από λοιμώδεις ασθένειες, περιφρονώντας την ιστορική εμπειρία, τους διεθνείς κανονισμούς και την ελληνική νομοθεσία».

-- Σε ό,τι αφορά την εύρεση εργασίας για τους ναυτεργάτες δεν υπάρχει δέσμευση για την τήρηση της «Διεθνούς Σύμβασης Νο 9 του 1920» (ν. 4369/1929) και στο άρθρο 2 που ρητά ορίζει ότι δεν μπορεί να παρεμβάλλεται ιδιώτης με σκοπό το κέρδος, ενισχύοντας τα δουλεμπορικά κυκλώματα.

Η διέξοδος για τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους, υπογραμμίζουν τα σωματεία, «είναι στο δρόμο του οργανωμένου αγώνα, της ταξικής πάλης, στην οικοδόμηση της συμμαχίας της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, για την αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στη σαπίλα του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού».

ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Στο «κόκκινο» η ανεργία, στα ύψη τα κέρδη

Στο κόκκινο βρίσκεται η ανεργία στους ναυτεργάτες, ακόμα και με τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ). Σύμφωνα το ΓΕΝΕ, τον Ιούνη, δηλαδή τη θερινή περίοδο που όλα τα πλοία τίθενται σε κίνηση, οι «επίσημοι» άνεργοι ήταν 4.031! Τον περσινό αντίστοιχο μήνα οι άνεργοι ήταν 3.267 και το 2011 ήταν 2.164.

Η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Αν παρθεί υπόψη ότι -σύμφωνα με τους υπαλλήλους του Γραφείου- οι λίστες εμφανίζουν μόνο το ένα τρίτο των ανέργων, τότε προκύπτει ότι τον Ιούνη οι άνεργοι ναυτεργάτες ξεπέρασαν τις 12.000.

Επιπρόσθετα, από τους 4.031 επίσημα καταγεγραμμένους άνεργους ναυτεργάτες που παρουσιάζουν οι λίστες του ΓΕΝΕ, μόλις οι 753, δηλαδή το 18,68% κατάφερε να πάρει το επίδομα ανεργίας της ντροπής, ύψους... 294 για τους έγγαμους και 245 για τους άγαμους!

Η συνεχής αύξηση της ανεργίας στους ναυτεργάτες, είναι αποτέλεσμα της σφοδρής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές, Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ, σε βάρος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης στα καράβια. Με κοινοτικούς κανονισμούς όπως ο 3577 για την άρση του καμποτάζ και νόμους, οι εφοπλιστές πετάνε έξω από τα καράβια τους ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα για να τους αντικαταστήσουν με χαμηλόμισθους ανασφάλιστους χωρίς κανένα δικαίωμα, δίνοντας συντριπτικό χτύπημα και στο ΝΑΤ.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των 6 καρμπόν αποφάσεων που υπέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης μειώνοντας τις οργανικές συνθέσεις αντίστοιχου αριθμού επιβατηγών πλοίων της γραμμής Πάτρα - Ιταλία και διώχνοντας με «μία ριπή» 214 ναυτεργάτες.

Γι' αυτό και η συνεχής δραματική αύξηση της ανεργίας πάει πακέτο με την αύξηση του στόλου των Ελλήνων εφοπλιστών. Ενώ η ανεργία στους ναυτεργάτες έχει «πιάσει» ιστορικό ρεκόρ, οι Ελληνες εφοπλιστές αυξάνουν διαρκώς το στόλο τους σε αριθμό και χωρητικότητα δείχνοντας και την απίστευτη κερδοφορία που γεννά η άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών στα καράβια. Στην ετήσια έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο ελληνόκτητος στόλος το 2012 μετρούσε 3.428 πλοία, από 3.325 που ήταν το 2011.

«ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
Διαφημίζουν το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό

Τα «υλικά» με τα οποία θα δημιουργηθεί ο νέος εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, διαφημίζει με συνέντευξή του στο διαδίκτυο (aftodioikisi.gr) ο Γιώργος Χαρίσης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με την «Αυτόνομη Παρέμβαση» και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθέως αναφέρεται στη δυνατότητα του προέδρου της ΠΟΕ ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου να συνεργαστεί με την «Αυτόνομη Παρέμβαση» για να διεκδικήσουν μαζί την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ.

Χαρακτηριστικά, ενώ στην αρχή της συνέντευξης λέει ότι οι «πλειοψηφικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ σηματοδοτούν την ήττα του συνδικαλιστικού κινήματος», συνεχίζει: «Υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, που διαχώρισαν τη θέση τους από το ΠΑΣΟΚ (...) το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει και την προεδρία στην ΑΔΕΔΥ»...

Πρόκειται για την ίδια παράταξη και τον ίδιο πρόεδρο, που στο τελευταίο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με συνοπτικές διαδικασίες διέγραψε από την Ομοσπονδία τα μισά συνδικάτα των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, διότι είχαν γράψει το σύνολο των εργαζομένων στα σωματεία των δήμων (όχι μόνο τους «μόνιμους», αλλά και τους λεγόμενους «έκτακτους», συμβασιούχους κλπ.). Αυτοί, λοιπόν, αποτελούν τους ιδανικούς συνεργάτες της «Αυτόνομης Παρέμβασης» για να αλλάξουν οι... συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα!

Είναι μάλιστα τέτοιος ο... διαχωρισμός της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ από την ΠΑΣΚΕ που ο ίδιος ο Χαρίσης συνεχίζει: «Αν την διεκδικήσει (σ.σ. την προεδρία της ΑΔΕΔΥ) παίρνοντας το "χρίσμα" από την ΠΑΣΚΕ δεν μας αφορά (....) Αν η υποψηφιότητα αυτή θέλει να συναντηθεί με τις δυνάμεις της συνδικαλιστικής Αριστεράς για την ανατροπή της (...) τότε μας ενδιαφέρει και θα εργαστούμε σ' αυτή την κατεύθυνση».

Αλήθεια ποιον κοροϊδεύουν;

Απαντώντας στα παραπάνω ζητήματα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με σχόλιό του, υπογραμμίζει πως η συνέντευξη του Γ. Χαρίση, «πρέπει να προβληματίσει κάθε συνάδελφο που αγωνιά για την πορεία και την εξέλιξη της ταξικής πάλης για το πώς κάποιοι προσπαθούν πάνω σε αυτήν την αγωνία να παίξουν πολιτικά παιχνίδια χτίζοντας τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο».

Και τονίζει: «Καλούμε τους συναδέλφους να προβληματιστούν και να γυρίσουν την πλάτη σε αυτά τα μαγειρέματα. Να μαζικοποιήσουν τα σωματεία και τις γενικές συνελεύσεις. Να "πετάξουν από το παράθυρο" όλους τους καρεκλοκένταυρους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Παλιού και νέου. Να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, να βοηθήσουν να ανασυνταχτεί, να οργανωθούν στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ, να ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΩΡΑ Επιτροπές Αγώνα σε κάθε τόπο και χώρο δουλειάς. Να παλέψουν για ένα γνήσιο συνέδριο στην ΠΟΕ ΟΤΑ που θα το ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ τα σωματεία και η ανάγκη της ενότητας όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και όχι οι μηχανισμοί του νέου εργατοπατερισμού».

ΛΑΥΡΙΟ
Απεργία σήμερα για το EXTRA

Απεργία κήρυξε για σήμερα Πέμπτη 25 Ιούλη το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου μετά την απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξη παράνομη την απεργία των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ ΕΧΤRΑ, οι οποίοι εδώ και εξήντα μέρες παλεύουν για την επαναπρόσληψη συναδέλφου τους, την αποκατάσταση των μισθών και το σταμάτημα των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης. Το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής καλεί επίσης σε συγκέντρωση έξω από το κατάστημα EXTRA το Σάββατο 27 Ιούλη στις 7 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ