ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων

Μπρος ολοταχώς για το σχολείο της αγοράς και των χορηγών

Από πρόσφατη κινητοποίηση εκπαιδευτικών ενάντια στις καταργήσεις/ συγχωνεύσεις
Από πρόσφατη κινητοποίηση εκπαιδευτικών ενάντια στις καταργήσεις/ συγχωνεύσεις
Τη χαριστική βολή στην ήδη υποβαθμισμένη παρεχόμενη εκπαίδευση έρχεται να δώσει η απόφαση για κατάργηση 118 δημοτικών και νηπιαγωγείων, συγχώνευση 29 δημοτικών και νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2013 - 14, την οποία υπέγραψε χτες ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος. Μετά τις συγχωνεύσεις 2.000 σχολείων που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν δύο χρόνια, η σημερινή κυβέρνηση προχωρά σε νέο κύκλο κατάργησης και συγχώνευσης της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας με τραγικές συνέπειες. Για μαθητές που θα πρέπει να διανύουν χιλιόμετρα μέχρι το σχολείο, αφού πολλά θα κλείσουν κι όταν φτάνουν σε αυτό θα στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα. Τους γονείς που θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη και για τη μεταφορά των παιδιών τους (ήδη το πρόβλημα της μη ασφαλούς και δωρεάν μεταφοράς λόγω της συνεχώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης οξύνεται όλο και περισσότερο), ενώ τα προνήπια μένουν εκτός νηπιαγωγείων.

Σύμφωνα με την απόφαση, από τον Σεπτέμβρη σε όλη την Ελλάδα:

 • Καταργούνται 87 νηπιαγωγεία και 31 δημοτικά σχολεία.
 • Συγχωνεύονται 17 δημοτικά σχολεία και 12 νηπιαγωγεία.
 • Υποβιβάζονται (δηλαδή θα έχουν λιγότερα τμήματα) 34 δημοτικά σχολεία και 5 νηπιαγωγεία.

Για τους εκπαιδευτικούς, αυτό σημαίνει ότι χάνονται συνολικά 336 οργανικές θέσεις. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας «μόνιμος εκπαιδευτικός είναι εκείνος που έχει οργανική θέση». Αρα 336 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί μπαίνουν σε τροχιά απόσπασης, μετάθεσης και γιατί όχι και κινητικότητας. Συγκεκριμένα:

 • Από τις καταργήσεις χάνουν τη μονιμότητά τους 113 δάσκαλοι και 111 νηπιαγωγοί.
 • Από τις συγχωνεύσεις χάνονται 34 τμήματα κι άρα τόσες θέσεις δασκάλων και 13 νηπιαγωγών.
 • Από τους υποβιβασμούς χάνονται 60 θέσεις δασκάλων και 5 νηπιαγωγών.

Με την ίδια απόφαση, πρόκειται να ιδρυθούν ...3 δημοτικά σχολεία και 2 νηπιαγωγεία, ενώ προάγονται (δηλαδή θα έχουν περισσότερα τμήματα) 2 δημοτικά σχολεία.

Οι σχολικές μονάδες που καταργούνται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το 2013 - 14 είναι: 1 δημοτικό στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, 3 Ροδόπη, 1 Α' Αθήνα, 7 Αν. Αττική, 2 Δ' Αθήνας, 1 Αιτωλοακαρνανία, 1 Ηλεία, 1 Καρδίτσα, 1 Β' Θεσσαλονίκη, 2 Ημαθία, 1 Πέλλα, 1 Σέρρες, 1 Κάλυμνος, 2 Λακωνία, 1 Εύβοια, 3 Ευρυτανία, 1 Φθιώτιδα, 1 Φωκίδα.

Τα Νηπιαγωγεία που καταργούνται: 3 Διεύθυνση Εβρου, 4 Ροδόπη, 2 Α' Αθήνας, 19 Αν. Αττικής, 1 Γ' Αθήνας, 3 Δ' Αθήνας, 1 Αιτωλοακαρνανία, 2 Γρεβενά, 2 Φλώρινα, 1 Θεσπρωτία, 1 Καρδίτσα, 1 Κέρκυρα, 3 Β' Θεσσαλονίκης, 3 Ημαθία, 2 Κιλκίς, 10 Πέλλα, 12 Σέρρες, 1 Ηράκλειο Κρήτης, 4 Δωδεκάνησα, 5 Λακωνία, 3 Βοιωτία, 2 Εύβοια, 2 Φωκίδα.

Αναλυτικά οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις, υποβιβασμοί περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα et.diavgeia.gov.gr. με κωδικό ΑΔΑ:ΒΛ459-ΥΒΦ.

39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αθλητικό camp της ΚΝΕ

Από τις 14 μέχρι και τις 21 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Τρίτση»

Στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη θα κορυφωθούν στην Αθήνα οι εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα φιλοξενηθεί και φέτος στο Πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά αθλητικό camp της ΚΝΕ για νέους και νέες, από το Σάββατο 14 μέχρι και το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη.

Το αθλητικό camp θα περιλαμβάνει σεμινάρια και συζητήσεις για νέους και γονείς, με θέμα τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, προγράμματα γνωριμίας με αθλήματα, τουρνουά μπάσκετ «3on3», σκακιστικούς αγώνες, ποδηλατικό γύρο του πάρκου για παιδιά, καθώς και τον καθιερωμένο αγώνα δρόμου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, που θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Η φετινή πρωτοβουλία είναι συνέχεια μιας σειράς αθλητικών δραστηριοτήτων που πραγματοποίησαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα και συμμετείχαν χιλιάδες νέοι και νέες. Είναι κορύφωση μιας πολύμορφης δραστηριότητας, παρέμβασης γύρω από το δικαίωμα της νεολαίας στην άθληση και στη φυσική αγωγή. Ο αθλητισμός και όλες οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, συνθλίβονται στη σημερινή κοινωνία που λειτουργεί με σκοπό το κέρδος.

Οι δραστηριότητες αυτές έχουν στόχο να αναδείξουν τη σημασία και την αναγκαιότητα της φυσικής αγωγής ως δραστηριότητας που συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας, της προσωπικότητας και ποιότητας ζωής, που καλλιεργεί αγωνιστικές συλλογικές αξίες. Να έρθουν οι νέοι άνθρωποι σε επαφή με τον αθλητισμό, σε μια περίοδο που η κυρίαρχη πολιτική και οι συνέπειές της στη ζωή των νέων - αδιέξοδα, ανασφάλεια, ατέλειωτο κυνήγι για το μεροκάματο, έλλειψη ελεύθερου χρόνου, εμπορευματοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων, υποβάθμιση σχολικού και σωματειακού αθλητισμού κ.λπ. - της στερούν το δικαίωμα στην άθληση, μετατρέποντάς το σε πολυτέλεια, σε ακριβοπληρωμένο και απρόσιτο εμπόρευμα.

Παράλληλα, μέσα από το αθλητικό camp, η ΚΝΕ θέλει να συμβάλει, ώστε να διαμορφωθεί μέσα στη νεολαία, στο λαό, στους μαζικούς φορείς ρεύμα διεκδίκησης για το δικαίωμα στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό μέσα στο σχολείο, στο σωματείο και τη γειτονιά.

Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινώνησε με τα e-mail: kne@kne.grκαι mail@odigitis.gr και στο τηλέφωνο 6987706814.

Φεστιβάλ σ' όλη τη χώρα

Ηδη έχει ξεκινήσει το ταξίδι του σ' όλη τη χώρα το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», με πλούσιες εκδηλώσεις.

 • Αύριο, Παρασκευή, προφεστιβαλική εκδήλωση στο Αίγιο, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία της παραλίας, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Ακόμη, το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει θεατρικό από τη μαθητική ΟΒ ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, παράσταση Καραγκιόζη, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα με θέμα «4+1 τραγούδια ενάντια στο φασισμό», λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της ΚΝΕ.
 • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει προβολή της ταινίας «Ερνεστ Τέλμαν, ο γιος της τάξης του», αφιερωμένη στον κομμουνιστή ηγέτη, Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, εκτελεσμένου από το ναζιστικό καθεστώς το 1944. Η προβολή θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (Εθνικής Αντιστάσεως 33, πεζόδρομος).
 • Συνεχίζονται και οι εκδηλώσεις του Μαθητικού Τομέα Αχαΐας της ΚΝΕ, όπου σήμερα, Πέμπτη, στο Θεατράκι θα γίνει συναυλία από τα μαθητικά συγκροτήματα «Agleoures Swing Gang», «Πυξίδα», «Revenge» και «Πλανόδια Καλώδια» και παράσταση Καραγκιόζη.
Θερινό σινεμά

Θερινό σινεμά διοργανώνουν οι Οργανώσεις των ΤΕΙ και του Αιγάλεω της ΚΝΕ, το οποίο απευθύνεται ιδιαίτερα σε ανέργους, νέα ζευγάρια και σπουδαστές. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και η προβολή θα ξεκινάει στις 9 το βράδυ. Αύριο Παρασκευή, στην πλατεία Λαμπράκη, η ταινία «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Μαραγκού με τους Θανάση Βέγγο και Αννα Μαντζουράνη. Η υπόθεση αφορά έναν τίμιο εφοριακό, που δυσκολεύεται να ζήσει την οικογένειά του και αρνείται να διαφθαρεί παρά τις ευκαιρίες που του προσφέρονται.

Καταργήσεις και με τη βούλα

Με τη βούλα του ΦΕΚ καταργούνται κι επίσημα πλέον 50 ειδικότητες στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, στην εφημερίδα της κυβέρνησης δημοσιεύτηκε προχτές ο νόμος 4172 που περιλαμβάνει τις διατάξεις για κατάργηση 50 ειδικοτήτων (εξαιρέθηκαν 2 ξενόγλωσσες ειδικότητες) στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση και τη διαθεσιμότητα από τις 22 Ιούλη των 2.000 εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 82 αναφέρεται ότι για το έτος 2013 - 14 για την ολοκλήρωση της φοίτησης στις ειδικότητες που καταργούνται για την Β' τάξη ΕΠΑΣ και τη Γ' τάξη ΕΠΑΛ θα προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί (αναλυτικά οι ειδικότητες που καταργούνται ΦΕΚ Α' 167 ν. 4172).

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση καταργεί τις πιο μαζικές ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (στην πλειοψηφία τους ανήκουν στον τομέα Υγείας), σπρώχνοντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία και ακόμα περισσότερους μαθητές και μαθήτριες έξω από το εκπαιδευτικό σύστημα ή στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση συγκεντρώνονται κατά συντριπτική πλειοψηφία παιδιά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας που έχουν στραφεί στο σχολείο αυτό, ώστε να μάθουν μια τέχνη, να βγουν άμεσα στο μεροκάματο, να συμβάλουν στις ανάγκες της οικογένειας.

Την ίδια στιγμή, εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν πολύμορφες δραστηριότητες, ενάντια στις καταργήσεις και τις απολύσεις.

 • Η ΕΛΜΕ Πειραιά θα κάνει σύσκεψη εκπαιδευτικών σήμερα, στο ΕΠΑΛ Σαλαμίνας στις 10 το πρωί. Αύριο, η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής προγραμματίζει σύσκεψη στο 3ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, στις 11 το πρωί.
 • Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει σήμερα σύσκεψη στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 2ου - 3ου Γυμνασίου και στις 9.30 το βράδυ, συναυλία αλληλεγγύης στους απολυμένους εκπαιδευτικούς, έξω από την πρώην Νομαρχία.
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Ξεκινούν οι αιτήσεις

Ξεκινά από σήμερα Πέμπτη, 25 Ιουλίου και ως τις 2 Αυγούστου, η υποβολή αίτησης συμμετοχής των ενδιαφερόμενων γυναικών για τη φιλοξενία των παιδιών τους στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οι αιτήσεις αναμένεται να φτάσουν τις 110.000, ενώ τα παιδιά που θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν είναι μόλις 60.000.

Σήμερα, στο μεταξύ, ανακοινώνονται οι οριστικοί πίνακες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και των ΚΔΑΠ για άτομα με Ειδικές Ανάγκες που θα ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας.

Η αίτηση Συμμετοχής διατίθεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑA (www.eetaa.gr. και www.eetaa1.gr/index1.html). Μπορεί να υποβληθεί και ταχυδρομικώς ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org