Πέμπτη 25 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκβιάζουν και τρομοκρατούν

Γρηγοριάδης Κώστας

Με εκβιασμούς και τρομοκρατία, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, σε αγαστή συνεργασία με δημάρχους, βρίσκονται κυριολεκτικά «επί ποδός» στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων νομού Ηρακλείου, προκειμένου να μην αλλάξουν οι συσχετισμοί, να μην έρθουν στο «τιμόνι» οι ταξικές δυνάμεις.

Η καταγγελία του Ενωτικού Αγωνιστικού Συνδυασμού Οικοδόμων είναι αποκαλυπτική. Ολος ο μηχανισμός του δήμου Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, αλλά και άλλων δήμων, βρίσκεται σε κίνηση, προκειμένου να κατευθυνθούν οι οικοδόμοι να στηρίξουν την παράταξη «Ανεξάρτητη Συνεργασία Οικοδόμων» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.). Στη διαδικασία πρωτοστατούν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και τοπικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ με την καθοδήγηση και τις εντολές του δήθεν «ακομμάτιστου» προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ). Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, γίνονται και τηλέφωνα από υπηρεσίες των Δήμων (π.χ. δήμος Ηρακλείου) σε οικοδόμους που είχαν κατά το παρελθόν εργαστεί εκεί με συμβάσεις.

Είναι σαφές ότι οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού δε διστάζουν πουθενά, προκειμένου να διατηρήσουν τα ηνία στα συνδικάτα, να αποτρέψουν την αλλαγή συσχετισμών, να κρατήσουν το εργατικό κίνημα χειροπόδαρα δεμένο, αδύναμο να αντιμετωπίσει την αντεργατική λαίλαπα. Με αυτήν την έννοια, το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων να μη φοβηθεί και να μην υποκύψει κανείς οικοδόμος σε τυχόν απειλές και εκβιασμούς, αλλά και να μην «τσιμπήσει», αν του τάξουν δουλειές δήμαρχοι ή μεγαλοεργολάβοι, είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο. Οπως και η επισήμανση: «Να απαλλαχτούμε από τη γάγγραινα του κυβερνητικού συνδικαλισμού που θέλει το συνδικάτο όργανο διαμόρφωσης συσχετισμών μακριά από τις ανάγκες μας, που το θέλουν όργανο ρουσφετιού, εκμεταλλευόμενοι κάποιοι επιτήδειοι την άθλια κατάσταση την οποία όλοι μας βιώνουμε».

Γίνεται και χωρίς μνημόνιο

ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι επιμένουν... αντιμνημονιακά, θεωρώντας πως έχουν για τα καλά κοροϊδέψει το λαό ότι για όλα φταίει το μνημόνιο και για τίποτα η εξουσία των μονοπωλίων και οι αναγκαίες γι' αυτήν καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που δεν άφησαν πέτρα πάνω στην πέτρα. Κι αν στην Ελλάδα το μνημόνιο χτίζει πολιτικές «καριέρες», λίγο πιο δίπλα, στην Ιταλία, αποδεικνύεται πως και δίχως μνημόνιο οι πολιτικοί εκπρόσωποι των αστών την ίδια πολιτική εφαρμόζουν. Την οποία άλλωστε έχουν προ πολλού συνομολογήσει στα ευρωενωσιακά διαβούλια.

«Πιθανό εθνικό σημείο αναφοράς» χαρακτήρισε ο Ιταλός πρωθυπουργός τα λεγόμενα «ευέλικτα συμβόλαια» που υπεγράφησαν από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες για τη Διεθνή Εκθεση του Μιλάνου του 2015. «Πρόκειται για μια άριστη συμφωνία που μπορεί να εμπνεύσει μελλοντικές συμφωνίες σε εθνικό επίπεδο. Είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα για τη χώρα και ένα ουσιαστικό στήριγμα για την οικονομία της», δήλωσε.

Τι είναι αυτό που προκαλεί τέτοιον ενθουσιασμό στον Ιταλό πρωθυπουργό; 340 νέοι ηλικίας έως 29 ετών θα απασχοληθούν ως ασκούμενοι, με συμβόλαια διάρκειας επτά έως δώδεκα μηνών. Επίσης, εγκρίθηκαν 300 προσλήψεις ορισμένου χρόνου (με εξάμηνες και δωδεκάμηνες συμβάσεις). Εγκρίθηκε και η πρόσληψη 195 νέων που θα κάνουν πρακτική, οι οποίοι θα λαμβάνουν 516 ευρώ το μήνα...

«Η κύρια λογική των νέων προσλήψεων είναι αυτή της ευελιξίας. Η συμφωνία του Μιλάνου θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο για την εθνική διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη στο υπουργείο εργασίας της Ρώμης», υπογραμμίζουν πολλοί Ιταλοί αναλυτές.

Βλέπετε, το μνημόνιο δεν είναι αναγκαίο για να σφαγιαστούν εργασιακά και άλλα δικαιώματα. Μπορούν και χωρίς μνημόνιο. Και το κάνουν. Οταν δεν βρίσκουν απέναντί τους εμπόδια, απ' αυτά που μπορούν να ορθώσουν οι λαοί με την πάλη τους.

Συνωστισμός για μερίδιο...

Συμπράξεις με ξένους μονοπωλιακούς ομίλους επιζητούν ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι προκειμένου να κερδίσουν μερίδιο από την ιδιωτικοποίηση τομέων της οικονομίας κρατικής ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο ρωσικό Τύπο, ο όμιλος Κοπελούζου, υπέβαλε πρόσφατα πρόταση στους «Ρωσικούς Σιδηροδρόμους» προκειμένου να καταθέσουν κοινή προσφορά για την εξαγορά της κερδοφόρας ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Κοπελούζου, έχει συνεργασία και με το ενεργειακό ρωσικό μονοπώλιο «Gazprom», από το οποίο προμηθεύεται φυσικό αέριο που μεταπωλεί στην ελληνική αγορά. Ανάλογη συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας, υπέγραψε πρόσφατα και ο ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ με την εταιρεία «Qatar Petroleum International» (QPI) από το Κατάρ, στην οποία πούλησε, έναντι 58 εκατομμυρίων δολαρίων, το 25% των μετοχών στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο «ΗΡΩΝ ΙΙ». Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δυο εταιρειών η μεταξύ τους συμφωνία αποτελεί βάση για την από κοινού υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της σύμπραξης, των δυο εταιρειών είναι μεταξύ άλλων να χτυπήσουν τους κρατικούς διαγωνισμούς για απόκτηση μονάδων της ΔΕΗ (λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά φράγματα και φυσικού αερίου) που θα πουλήσει η κυβέρνηση σε ιδιώτες μέσα στο 2014. Τα δυο συγκεκριμένα παραδείγματα, αποτελούν μόνο μέρος από το πλήθος των συμπράξεων και των συνεργασιών που πραγματοποιεί το ελληνικό κεφάλαιο με μονοπωλιακούς ομίλους από όλο τον κόσμο. Αυτές οι «συμμαχίες», απαντούν και σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, που διακινούν τα ιδεολογήματα περί «αποικιοκρατίας» και «κατοχής» της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να συσκοτίσουν τις αιτίες της κρίσης, αλλά και τη διέξοδο που συμφέρει το λαό. Η ελληνική αστική τάξη, δε βιώνει καμιά «κατοχή». Στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, συνεχίζει να πουλά και να αγοράζει, να συμμετέχει σε κοινοπραξίες και συμπράξεις, με γνώμονα την αύξηση των κερδών της...

Καραμπινάτοι εργοδοτικοί

Η χρονιά 2012 - 2013 ήταν μια ιδιαίτερα «παραγωγική» χρονιά για τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού καθώς - εκτός όλων των άλλων - σε κρίσιμους και κερδοφόρους τομείς που δραστηριοποιούνται τα μονοπώλια υπέγραψαν μια σειρά από κλαδικές αλλά και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με μείωση μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, προκειμένου να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή η κερδοφορία των επιχειρηματιών. Πρωταγωνιστικό ρόλο, στο τσάκισμα της ζωής των εργαζομένων, είχαν και έχουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Συγκεκριμένα: η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - «Αυτόνομη Παρέμβαση»), όπου πρώτη δύναμη είναι η «Αυτόνομη Παρέμβαση» και γραμματέας της το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Βασιλόπουλος, πέρσι τέτοια εποχή υπέγραψε κλαδική ΣΣΕ στο εμπόριο με μείωση στους μισθούς σε ποσοστό 6,7%. Λίγους μήνες πριν η πλειοψηφία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), με πρόεδρο τον Θ. Βασιλόπουλο, υπέγραψε δυο ακόμα ΣΣΕ για τους ναυτιλιακούς υπαλλήλους με μείωση 10% και 15% αντίστοιχα με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τη Διεθνή Ναυτιλιακή Ενωση. Τώρα το ίδιο σωματείο υπό τον ίδιο συνδικαλιστή στην κορυφή ετοιμάζεται να υπογράψει και την τρίτη ΣΣΕ με μείωση μισθών 9,5% και πετσόκομμα των επιδομάτων στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους στις ακτοπλοϊκές εταιρείες μετά από πρόταση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ο πρόεδρος του οποίου εμφανίζεται να είναι και μέλος του σωματείου!..

Οι παραπάνω εγκληματικές συμφωνίες δεν αποτελούν προσωπικές επιλογές ούτε μεμονωμένες πρακτικές. Ικανοποιούν την αναγκαιότητα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, της δραστικής μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης και ταυτόχρονα το τσάκισμα κάθε προσπάθειας συλλογικής και ταξικά προσανατολισμένης οργάνωσης και αντίστασης των εργαζομένων ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Αυτό το στόχο υπηρετούν και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αν στα λόγια μιλούν για «αγωνιστική» γραμμή, επιχειρώντας έτσι να αποπροσανατολίσουν την εργατική τάξη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από τις δεκάδες συμβάσεις που υπογράφει η ΟΙΥΕ για μια σειρά κλάδους, η αγωνία των δυνάμεων που συγκροτούν την πλειοψηφία ήταν να κλείσει η σύμβαση του εμπορίου για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σκληρού «ανταγωνισμού» μεταξύ των ιδιοκτητών των σούπερ - μάρκετ και των μεγάλων πολυεθνικών στο εμπόριο, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. Οπως καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι οι άλλες τρεις συμβάσεις που προβλέπουν και πάλι μείωση μισθών αφορούν την απαίτηση των εφοπλιστών για μεγαλύτερη κερδοφορία και ισχυροποίηση της θέσης τους στο πλαίσιο του ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτούς υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αλλωστε προβάλλει πολιτική υπέρ της «υγιούς» επιχειρηματικότητας. Θέλει κίνημα που να «παλεύει» για την «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» στο πλαίσιο του συστήματος της εκμετάλλευσης. Οπου οι εργαζόμενοι το μόνο που «κερδίζουν» είναι λιγότερα δικαιώματα, λιγότερους μισθούς, λιγότερη ζωή. Η πρωτοβουλία που πήραν τα συνδικάτα του επισιτισμού - τουρισμού σε όλη τη χώρα, να βάλουν πλώρη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στον επισιτισμό προσπερνώντας τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα. Η απομόνωση των δυνάμεων που θυσιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι επιβεβλημένη. Αυτό απαιτεί σχέδιο και δράση. Απαιτεί οργάνωση στα συνδικάτα, στους χώρους δουλειάς για την ανασύνταξη του κινήματος που θα συγκρουστεί αποφασιστικά με όλους όσοι υπονομεύουν τη ζωή της εργατικής τάξης.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Εύγλωττη αποσιώπηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν άρεσε στον αστικό Τύπο η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 39 χρόνια απ' την κατάρρευση της δικτατορίας και, κατά την προσφιλή του τακτική, την αποσιώπησε. Ούτε μία λέξη που να αφορά στη θέση του ΚΚΕ για την επέτειο αυτή. Γιατί η θέση του ΚΚΕ χαλάει την κυρίαρχη αφήγηση με την οποία συντάσσονται αστικές πολιτικές δυνάμεις, αστικά ΜΜΕ κ.ά. για την αστική δημοκρατία. Λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.

Οτι, δηλαδή, ο συμβιβασμός που έγινε πριν 39 χρόνια ανάμεσα στη χούντα και στον αστικό πολιτικό κόσμο, καθώς και η εμπειρία όλων αυτών των δεκαετιών επιβεβαιώνουν ότι η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε είναι ταξική, είναι η άλλη μορφή της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Οτι το υπάρχον πολιτικό σύστημα και γενικά το καπιταλιστικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι. Δεν γιατρεύεται ούτε εξανθρωπίζεται και μόνη διέξοδος για την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους είναι η συσπείρωση και η λαϊκή συμμαχία για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία. Μόνο τότε θα λειτουργήσει η ουσιαστική δημοκρατία.

Φοροαφαίμαξη 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013

Φόρους 7 δισ. ευρώ περίπου θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2013, επαληθεύοντας ότι η έξοδος της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας από την κρίση προϋποθέτει την πτώχευση του λαού. Η φορο-λίστα περιλαμβάνει: Το φόρο εισοδήματος, όπου περιέχεται επίσης η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης» και το «τέλος επιτηδεύματος» για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο συγκεκριμένος φόρος θα αρχίσει να αποπληρώνεται σε δόσεις από τον Αύγουστο και το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εισπράξει 4 δισ. ευρώ, κύρια από μισθωτούς, συνταξιούχους και μικροεπαγγελματίες. Στα παραπάνω προστίθενται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2011 και το 2012, το «χαράτσι» της ΔΕΗ (μέχρι το Δεκέμβρη ζητάνε να καταβληθούν οι τρεις από τις πέντε δόσεις), ο «φόρος πολυτελείας» και στο τελευταίο δίμηνο του έτους τα τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Πρόκειται για κανονική φοροκαταιγίδα, που στόχο έχει να μαζέψει λεφτά στα ταμεία του κράτους για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο οι φόροι αυξάνονται για το λαό, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να μειώσει κι άλλο τη φορολογία για το κεφάλαιο και να διευρύνει τις φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, στο όνομα του να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις και να έρθει ανάπτυξη, με το λαό κυριολεκτικά στην ψάθα. Ηδη, με το φορολογικό που συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο που τώρα συζητιέται στη Βουλή, η κυβέρνηση «ρίχνει» κατά 15 ολόκληρες μονάδες το συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων. Μέχρι σήμερα, ο φόρος που πλήρωναν οι μερισματούχοι υπολογιζόταν με συντελεστή 25%. Τώρα θα υπολογίζεται με 10%! Με αυτόν τον τρόπο, οι φόροι που πληρώνουν οι μεγαλομέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων μειώνεται κατά 60%!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόντρα στις κατασχέσεις

Οι διαδικασίες εξπρές για κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας για οφειλές στο Δημόσιο, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, θα πλήξουν ακόμα περισσότερο την εργατική λαϊκή οικογένεια. Εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους, χαράτσια για τα ακίνητα, εισφορά αλληλεγγύης, λογαριασμούς της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ. Σ' ένα σπιτικό μπορεί να υπάρχουν δύο και τρεις άνεργοι, οι συνταξιούχοι προσπαθούν να επιβιώσουν με την πενιχρή σύνταξη, πλέον πολλοί από αυτούς χωρίς καν τα ψίχουλα του ΕΚΑΣ, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί καταστηματάρχες εάν έχουν γλιτώσει το λουκέτο, δίνουν αγώνα για να κρατήσουν το μικρομάγαζο ζωντανό. Τα φτωχά αγροτικά νοικοκυριά παλεύουν για να μην ξεκληριστούν. Και απέναντι σε αυτήν την κατάσταση έρχονται να θεσπίσουν το μέτρο της συντηρητικής κατάσχεσης σπιτιών, μαγαζιών, αυτοκινήτων, χωραφιών, μέσα σε 30 μέρες από τη βεβαίωση της οφειλής και τη σχετική ειδοποίηση. Αυτά συμβαίνουν σε περίοδο οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, αυτή τη μοίρα επιφυλάσσει ο καπιταλισμός σε όσους με αίμα και ιδρώτα κατάφεραν να αποκτήσουν ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο... Τούς τα παίρνει με συνοπτικές διαδικασίες.

Ακούγονται πολλά, με αφορμή το θέμα των κατασχέσεων και κυρίως σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία. Να διευκρινίσουμε το εξής: Το μέτρο της κατάσχεσης ακόμα και της πρώτης κατοικίας ίσχυε και πριν. Το Δημόσιο είχε προχωρήσει πριν από ένα μήνα σε αναγκαστική κατάσχεση σπιτιού άνεργου μεταλλεργάτη, που είναι το μόνο που του έχει απομείνει. Ο άνεργος έχει χρέη στην εφορία 1.677,95 και η ΔΟΥ Δ' Πειραιά με την πράξη καθορισμού χρεών προχώρησε στην κατάσχεση και όρισε και «πρώτη προσφορά» 70.000 ευρώ, προφανώς σαν τιμή εκκίνησης για πιθανή μελλοντική πράξη πλειστηριασμού του σπιτιού του ανέργου. Αυτή η περίπτωση δεν είναι βέβαια ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις για το 2012 είναι ενδεικτικά. Σύμφωνα με αυτά, πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτοί εργάτες και συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όχι το πραγματικό που είναι πολύ υψηλότερο, αλλά αυτό που καθορίζουν οι αστοί, καθώς δήλωσαν εισόδημα για το 2011 κάτω από 6.000 ευρώ το χρόνο ή λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα...

Απέναντι στο κύμα των κατασχέσεων, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, μπορούν να αντιδράσουν. Υπάρχει εμπειρία και μάλιστα πολύ πρόσφατη. Στην περίπτωση του άνεργου μεταλλεργάτη η άμεση αντίδραση των κλαδικών Συνδικάτων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευής, ανέργων της Ζώνης, Επιτροπών Ανέργων, Λαϊκών Επιτροπών, είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα της διαδικασίας κατάσχεσης. Το ίδιο έγινε πριν δύο μήνες, όταν στην ίδια θέση είχε βρεθεί ένας ακόμα άνεργος μεταλλεργάτης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που κινδύνευσε να χάσει το σπίτι του, επειδή όφειλε στην ΕΥΔΑΠ 831 ευρώ, ή στην Πέλλα, όταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ είχε ως αποτέλεσμα να παγώσει η κατάσχεση της σύνταξης και του αυτοκινήτου συνταξιούχου πατέρα τριών παιδιών, για οφειλή 3.700 ευρώ προς το Δημόσιο. Με οργανωμένο αγώνα μπορούν οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα ταξικά σωματεία, στις Λαϊκές Επιτροπές,να πετύχουν σήμερα την επιβίωσή τους. Και ταυτόχρονα να βάλουν τις βάσεις μέσα από αυτόν τον αγώνα να απαλλαγούν μια και καλή από τους εκμεταλλευτές τους...

Δεν έχουν το θεό τους!

Λειτουργώντας με μπακαλίστικη λογική, η αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ πήρε την παράλογη απόφαση να μην εγκρίνει τη συνέχιση της αγωγής σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C, γονότυπου 1, που χρησιμοποιούν τριπλό σχήμα φαρμακευτικής αγωγής.

Η αγωγή αυτή, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα, κοστίζει στον ασθενή μέχρι 20.000 ευρώ το χρόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη. Πρόκειται για μια απόφαση που, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ασθενών Ηπατος Ελλάδος ο «Προμηθέας», έρχεται σε αντίθεση και καταστρατηγεί τις ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας που ισχύουν σύμφωνα με την Επιτροπή Ιογενών Ηπατίτιδων του ΚΕΕΛΠΝΟ και οι οποίες ορίζουν ρητώς συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα θεραπείας, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Αυτοί, λοιπόν, που μιλάνε για «εξορθολογισμό των δαπανών υγείας» φτάνουν στον παραλογισμό: Να θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα των ασθενών, καθώς με τη μη ολοκλήρωση της θεραπείας ενέχονται οι κίνδυνοι ιολογικής αντοχής στα φάρμακα, υποτροπής της ηπατίτιδας, αύξησης της μεταδοτικότητάς της και εμφάνιση θανατηφόρων επιπλοκών όπως η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος. Δηλαδή, δεν έχουν το θεό τους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org