ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Η βάρβαρη επίθεση στις φυλακές της Τουρκίας

Associated Press

Η βάρβαρη επίθεση των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στις τουρκικές φυλακές για την καταστολή της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων, ήταν το σημαντικότερο γεγονός της εβδομάδας. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο αριθμός των θυμάτων από τις αστυνομικές επιθέσεις, καθώς οι αρχές επέμεναν ότι οι νεκροί ήταν 20, ενώ οι συνήγοροι των απεργών πείνας ανέβαζαν τον αριθμό σε 50.

Η απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές κρατούσε μέρες και πολλοί απ' αυτούς είχαν φθάσει στο κατώφλι του θανάτου. Εν τω μεταξύ, απεργία πείνας άρχισαν πολλοί συγγενείς κρατουμένων και σύντροφοί τους. Το κίνημα διαμαρτυρίας για την άθλια κατάσταση στις τουρκικές φυλακές και για τα σχέδια της κυβέρνησης να μεταφέρει τους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές F, δηλαδή σε «λευκά κελιά», πήρε μεγάλες διαστάσεις. Η συνέχιση της απεργίας πείνας έθιγε άμεσα το κύρος και την εικόνα της τουρκικής κυβέρνησης, την ώρα, μάλιστα, που αυτή διεκδικεί την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αν η επίθεση κατά των φυλακών αποκάλυψε τον πραγματικό χαρακτήρα του πολιτικού καθεστώτος στην Τουρκία, αποκάλυψε ταυτόχρονα και την υποκρισία των «εταίρων» της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπροστά στη θηριωδία, το μόνο που βρήκε να πει ήταν μια σύσταση για ...«αυτοσυγκράτηση» των δύο πλευρών!

Στην ίδια γραμμή πλεύσης, ήταν και η ελληνική κυβέρνηση. Μια χλιαρή αποδοκιμασία από τον πρωθυπουργό για την αστυνομική επέμβαση, ήταν η μόνη αντίδραση μπροστά στην ωμή παραβίαση των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του τουρκικού λαού.

Με πορείες και άλλες μορφές διαμαρτυρίας, ο ελληνικός λαός εκδήλωσε τη μαχητική αλληλεγγύη του στους Τούρκους αγωνιστές.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Συνέντευξη στο «Ριζοσπάστη» του Α. Ζάρικοφ, γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης, για την κατάσταση στο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα, τα βήματα συντονισμού του, τους στόχους και τη δράση της ΠΣΟ. (σελίδα 10)

Αμείλικτος είναι ο ανταγωνισμός των εφοπλιστικών συμφερόντων στο χώρο της ακτοπλοΐας, με την ενεργητική συμμετοχή και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και θύματα επιβάτες και ναυτεργάτες, όπως για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε με το τραγικό ναυάγιο του πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα του Εθνικού Φορέα Ακτοπλοΐας ως τη μοναδική διέξοδο και για τους ναυτεργάτες και για το λαό γενικότερα. (σελίδες 8-9)

Βαθιά ταξικός και αντιλαϊκός ο χαρακτήρας του προϋπολογισμού που αποδεικνύεται και από τη συνολική κατεύθυνση των δαπανών που συνιστά αναδιανομή προς όφελος της χρηματιστικής ολιγαρχίας με την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, η οποία εστιάζεται κυρίως στη μείωση των δαπανών που προορίζονται για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, σύμφωνα με τις βασικές κοινοτικές επιλογές του Συμφώνου Σταθερότητας. (σελίδα 11)

«Ο δρόμος της σήψης, της καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων, με παλιές και νέες μορφές, δεν είναι νομοτέλεια για την κοινωνική παραγωγή». Αυτό, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην παρέμβασή της από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2001. Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα. (σελίδες 12-13)

Αντεργατική συμπεριφορά, διώξεις συνδικαλιστών. Διορισμένα συνδικαλιστικά όργανα, κατακόρυφη πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών, περικοπές κόστους μέσω χιλιάδων απολύσεων προσωπικού, μειώσεων μισθών, αλλά και μη συντήρησης των υφιστάμενων - φθαρμένων πολλές φορές - τηλεπικοινωνιακών δικτύων, φροντίδα μόνο για τους μεγάλους πελάτες και αδιαφορία για τους οικιακούς χρήστες, είναι οι συνέπειες σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, από την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. (σελίδες 14-15)

ΣτουςΟλυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, όπως και σε κάθε διοργάνωση, υπήρξαν και αρκετοί αθλητές που ξεχώρισαν για τις επιδώσεις τους, αλλά και αρκετοί που είχαν «αρνητική» διάκριση. (σελίδες 24-25)

Η «νέα τάξη» συνεχίζει στο Κοσσυφοπέδιο

Νέα σύννεφα σύγκρουσης μαζεύτηκαν πάνω από το Κόσσοβο. Με βατήρες το ζήτημα του μελλοντικού στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου και την «εκκρεμότητα» της σύλληψης και παραπομπής του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και η γενική εισαγγελέας του ειδικού ποινικού δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αύξησαν τις πιέσεις τους έναντι της κυβέρνησης του Προέδρου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα. Ο πρώτος, «αγνοώντας» την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρότεινε - την ανήκουστη για τους Σέρβους - μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε... τρίτο μέλος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, η δε γενική εισαγγελέας εξέφρασε τον εκνευρισμό της για την αδράνεια των νέων γιουγκοσλαβικών αρχών που παρατείνουν τη μη σύλληψη και παραπομπή του πρώην Προέδρου της Ομοσπονδίας στο Δικαστήριο της Χάγης!

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Κόφι Ανάν ανακοίνωσε την Τετάρτη την «πρότασή» του περί αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου σαν το «τρίτο μέλος της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας»(!) στη διάρκεια απολογιστικής για το 2000 συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η «πρόταση» Ανάν προκάλεσε δίχως άλλο τη δριμύτατη αντίδραση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, ο οποίος, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Πέτερα Στογιάνοφ, στη νότια σερβική πόλη Νις, ξεκαθάρισε λέγοντας: «Η Γιουγκοσλαβία είναι μία ομοσπονδία δύο δημοκρατιών και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως τέτοια. Οποιαδήποτε ερμηνεία ή πρόταση σύστασης της Ομοσπονδίας από τρία μέλη είναι αντίθετη με την πραγματικότητα»!

Ενας προϋπολογισμός από τους σκληρότερους

Χωρίς εκπλήξεις έγινε η συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2001 στη Βουλή. Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις ομιλίες τους ήταν ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος πλεονασματικός μετά από πολλές δεκαετίες. Οι ομιλητές του κυβερνώντος κόμματος προσπάθησαν να καλύψουν την αντιλαϊκότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι με τον προϋπολογισμό του 2001 η Ελλάδα εισέρχεται στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση και στη «ζώνη του ΕΥΡΩ».

Οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη μεγάλα και μαχητικά συλλαλητήρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και τις άλλες πόλεις της χώρας κατά της πολιτικής της κυβέρνησης. Ηταν ένα ακόμη βήμα στη δημιουργία ενός συνεχώς μαζικότερου και μαχητικότερου κινήματος των εργαζομένων κατά των κυβερνητικών επιλογών.

Τόσο ο προϋπολογισμός, όσο και η γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σφυροκοπήθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ, που υπογράμμισαν την αντιλαϊκότητα και την ταξικότητα των κυβερνητικών επιλογών. Με συγκεκριμένα στοιχεία, απέδειξαν ότι ο προϋπολογισμός είναι από τους σκληρότερους των τελευταίων χρόνων, αφού οδηγεί σε νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και με τις «διαρθρωτικές αλλαγές» γίνεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επίσης, αυτός ο προϋπολογισμός μπορεί να θεωρηθεί ο προϋπολογισμός του σαρωτικού ξεπουλήματος των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ