Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Συνέντευξη στο «Ριζοσπάστη» του Α. Ζάρικοφ, γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης, για την κατάσταση στο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα, τα βήματα συντονισμού του, τους στόχους και τη δράση της ΠΣΟ. (σελίδα 10)

Αμείλικτος είναι ο ανταγωνισμός των εφοπλιστικών συμφερόντων στο χώρο της ακτοπλοΐας, με την ενεργητική συμμετοχή και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και θύματα επιβάτες και ναυτεργάτες, όπως για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε με το τραγικό ναυάγιο του πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα του Εθνικού Φορέα Ακτοπλοΐας ως τη μοναδική διέξοδο και για τους ναυτεργάτες και για το λαό γενικότερα. (σελίδες 8-9)

Βαθιά ταξικός και αντιλαϊκός ο χαρακτήρας του προϋπολογισμού που αποδεικνύεται και από τη συνολική κατεύθυνση των δαπανών που συνιστά αναδιανομή προς όφελος της χρηματιστικής ολιγαρχίας με την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, η οποία εστιάζεται κυρίως στη μείωση των δαπανών που προορίζονται για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, σύμφωνα με τις βασικές κοινοτικές επιλογές του Συμφώνου Σταθερότητας. (σελίδα 11)

«Ο δρόμος της σήψης, της καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων, με παλιές και νέες μορφές, δεν είναι νομοτέλεια για την κοινωνική παραγωγή». Αυτό, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην παρέμβασή της από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2001. Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα. (σελίδες 12-13)

Αντεργατική συμπεριφορά, διώξεις συνδικαλιστών. Διορισμένα συνδικαλιστικά όργανα, κατακόρυφη πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών, περικοπές κόστους μέσω χιλιάδων απολύσεων προσωπικού, μειώσεων μισθών, αλλά και μη συντήρησης των υφιστάμενων - φθαρμένων πολλές φορές - τηλεπικοινωνιακών δικτύων, φροντίδα μόνο για τους μεγάλους πελάτες και αδιαφορία για τους οικιακούς χρήστες, είναι οι συνέπειες σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, από την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. (σελίδες 14-15)

ΣτουςΟλυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, όπως και σε κάθε διοργάνωση, υπήρξαν και αρκετοί αθλητές που ξεχώρισαν για τις επιδώσεις τους, αλλά και αρκετοί που είχαν «αρνητική» διάκριση. (σελίδες 24-25)


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ