Συγκεκριμένα προτείνονται προς επένδυση τα εξής έργα: Δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Βιολογικοί σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων. Μονάδες αφαλάτωσης. Δίκτυα τηλεθέρμανσης. Μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων. Εργα εξοικονόμησης ενέργειας. Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εργα ενεργειακής Απόδοσης, συμπαραγωγής και διαχείρισης ενέργειας. Επίσης στα προτεινόμενα έργα είναι και το ξεπούλημα της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα οι δημοτικές και δημόσιες κτιριακές υποδομές, οι υποδομές στάθμευσης και οι αθλητικές, πολιτιστικές και τουριστικές υποδομές. Πρόκειται για δράσεις που περιλαμβάνονται και στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα ανάμεσα σε ελληνική και γερμανική τοπική διοίκηση.
Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσιάστηκε χθες, το ΚΕΥΟ θα είναι επενδυτικό Κεφάλαιο που θα δημιουργηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), την Attica Bank, τη θυγατρική της Attica Finance και την ΚΕΔΕ. Το αρχικό ύψος του κεφαλαίου θα ανέλθει στα 3,15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ΤΠΔ θα βάλει 1,5 εκατομμύριο ευρώ, η Attica Bank και η Attica Finance επίσης 1,5 εκατομμύριο ευρώ και η ΚΕΔΕ 150.000 ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή το ΤΠΔ έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση με την οποία να καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του Ταμείου σε Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών - όπως είναι η προτεινόμενη νομική μορφή του ΚΕΥΟ. Οι επενδύσεις θα εγκρίνονται από Επενδυτική Επιτροπή που θα συστήσει η Attica Bank. Οι δήμοι θα προχωρούν στην προκήρυξη των έργων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ή συμβάσεις παραχώρησης. Η πρόταση της ΚΕΔΕ ψηφίστηκε ομόφωνα.
Η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης - συμμετέχει στις συνεδριάσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου - Ελ. Παντελάκη, δημοτική σύμβουλος Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα ως απαράδεκτο. Υπογράμμισε ότι η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι μια ακόμα θηλιά στο λαιμό του λαού, ο οποίος δεν έχει Υγεία, Παιδεία, του κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις και θα πρέπει να φορολογηθεί επιπλέον για να έχει ύδρευση και αποχέτευση. Θύμισε ότι την ίδια ώρα που η ΚΕΔΕ επεξεργάζεται τέτοιες προτάσεις, που μετατρέπουν πλήρως την τοπική διοίκηση σε επιχείρηση, υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, όπως καθαρίστριες, μουσικοί, γυμναστές, εργαζόμενοι σε προγράμματα ΜΚΟ, ωρομίσθιοι.
Στο πλευρό τους κλιμάκιο του ΚΚΕ
MotionTeam |
Από τη χτεσινή περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ |
Οι κάτοικοι αντιδρούν στην κατασκευή του ΣΜΑ στο συγκεκριμένο χώρο, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε, χτες, κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από την Ελένη Γερασιμίδου, βουλευτή, και τον Γιάννη Ζιώγα, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Μιλώντας στους κατοίκους, εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους. Τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως σε αυτό τον αγώνα οι μαθητές βρίσκονται στο πλευρό των γονιών τους, παρά την προσπάθεια αποθάρρυνσής τους με τις απουσίες.
Η Ελ. Γερασιμίδου πρόσθεσε πως, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της στην Τοπική Διοίκηση προσπαθούν να επιβάλουν διευκολύνσεις υπέρ των ιδιωτών επιχειρηματιών που θέλουν να διεισδύσουν στη διαχείριση των απορριμμάτων. Και κάλεσε το λαό να αγωνιστεί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και να απαιτήσει διαχείριση των αποβλήτων με Εθνικό (Κεντρικό) Σχεδιασμό με χρηματοδότηση μέσω των κεντρικών δημόσιων πόρων. Να απαιτήσει προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών και τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών.
Στοιχεία για ρατσιστικές επιθέσεις παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Κατά την περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2012, το Δίκτυο κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με θύματα, 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Τα 83 από αυτά έγιναν σε δημόσιους χώρους (πλατείες, δρόμους, μέσα συγκοινωνίας). Τα 50 από τα θύματα υπέστησαν βαριά σωματική βλάβη και τα 30 ελαφριά. Τα 73 περιστατικά συνέβησαν στις πλατείες Αγ. Παντελεήμονα, Αττικής και Αμερικής. Τα θύματα ήταν κυρίως από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Γουινέα, το Πακιστάν και τη Σομαλία. Από αυτά τα 29 είχαν ζητήσει άσυλο.
Σε 84 από τα 87 περιστατικά, τα θύματα ανέφεραν πως στοχοποιήθηκαν διότι ήταν αλλοδαποί. Σε 48 περιστατικά τα θύματα των επιθέσεων πιστεύουν ότι οι δράστες συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες. Σε 85 από τα 87 περιστατικά εμπλέκονται περισσότεροι του ενός δράστες, αφού οι δράστες κινούνται οργανωμένα σε ομάδες, ενώ αναγνώρισαν άτομα που συνδέονται με τη «Χρυσή Αυγή», είτε επειδή φορούσαν διακριτικά της οργάνωσης είτε επειδή τα πρόσωπά τους συνδέονται με δημόσιες εκδηλώσεις της οργάνωσης στην περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι πως η βιαιότητα των επιθέσεων παρουσιάζεται αυξημένη.
Ειδική κατηγορία αποτελούν τα 15 περιστατικά όπου συνδέεται αστυνομική με ρατσιστική βία. Πρόκειται για περιστατικά, στα οποία ένστολοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καταφεύγουν σε πρακτικές άσκησης βίας. Σε 22 περιπτώσεις θύματα ρατσιστικών επιθέσεων ανέφεραν ότι επιχείρησαν να καταγγείλουν τα περιστατικά στην Αστυνομία, αλλά αντιμετώπισαν απροθυμία ή αποθάρρυνση και σε ορισμένες περιπτώσεις άρνηση στην πράξη των αστυνομικών αρχών να ανταποκριθούν.
Καταγγέλθηκε, εξάλλου, η κακοποίηση 13 μεταναστών στο κρατητήριο του αστυνομικού τμήματος Θεάτρου στον Πειραιά. Σύμφωνα με την καταγγελία αστυνομικός - φρουρός για 10 μέρες βιαιοπραγούσε σε βάρος των κρατουμένων.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε το γεγονός, σημειώνοντας πως η Δημοτική Αρχή (προσκείμενη στη ΝΔ) με τη στάση της νομιμοποιεί και υποθάλπει τις λογικές του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Οτι πρόκειται για συγκεκριμένη πολιτική επιλογή που δεν ξεπλένεται ούτε μπορεί να κρυφτεί πίσω από οποιαδήποτε «υπηρεσιακή» υποχρέωση ή διαδικασία.
Επιπλέον, μόνο πρόκληση αποτελούν επιχειρήματα που επιστράτευσε ο δήμαρχος Μπακογιάννης, ο οποίος επικαλέσθηκε το ...Βολταίρο και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης(!) για να δικαιολογήσει την πολιτική κάλυψη που παρέχει στο ναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», την οποία μάλιστα ένταξε στο πλαίσιο της «δημοκρατικής έκφρασης» του ελληνικού λαού. Εφτασε στο σημείο να κάνει παραλληλισμούς με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ που αποτέλεσε όπως είπε συμβολή στον πολιτικό μας πολιτισμό!
Ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Νίκος Σερετάκης σημείωσε ότι έχει το συμβολισμό της και η χρονική στιγμή που επιλέγουν δημοτική αρχή και δήμαρχος να πουν και να κάνουν τα παραπάνω, λίγες μέρες πριν την επέτειο της 28ης Οκτώβρη του 1940 οπότε ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του στον ιταλικό φασισμό.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί μαζικούς φορείς και εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς και τους γονείς να καταδικάσουν τη στάση της δημοτικής αρχής και να απορρίψουν διχαστικές λογικές.
Βαθαίνει η κόντρα που ξέσπασε στους κόλπους της Eνωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με εκατέρωθεν κατηγορίες για τα όσα έγιναν στη γενική συνέλευση της 20ής Οκτώβρη, καθώς και για το περιεχόμενο του ψηφίσματος που εγκρίθηκε από τη συνέλευση σχετικά με τις κινητοποιήσεις των δικαστών, με αφορμή τις περικοπές στους μισθούς τους.
Μετά την παραίτηση του μέλους του ΔΣ της Ενωσης Ν. Σαλάτα με καταγγελίες για παραποίηση των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης αλλά και τις αιτιάσεις ακόμη τεσσάρων μελών για αλλοίωση του ψηφίσματος της συνέλευσης, χτες επανήλθε η πρόεδρος της Ενωσης Β. Θάνου - Χριστοφίλου, η οποία μιλάει για συνδικαλιστική εκμετάλλευση της κρισιμότητας της κατάστασης που πέφτει στο κενό.