ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - 9ΜΗΝΟ 2012
Εργαλείο διαχείρισης της λαϊκής χρεοκοπίας
  • Στα 53 δισ. ευρώ οι δαπάνες για εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους
  • Μόλις στο 3,4% οι φόροι των νομικών προσώπων

Πάνω από 53 δισ. ευρώ πληρώθηκαν στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2012 για την «εξυπηρέτηση» του κρατικού χρέους. Στην ίδια περίοδο, οι «πρωτογενείς δαπάνες», δηλαδή τα κάθε είδους κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού (μισθοί, συντάξεις, Υγεία, Ασφάλιση, Πρόνοια κ.ά.), διαμορφώθηκαν μόλις στα 34,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 64% των δαπανών που πλήρωσαν για τόκους και χρεολύσια εξυπηρέτησης των μεγαλοδανειστών τους.

Απελπιστική είναι η κατάσταση που διαμορφώνουν απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Στο 9μηνο έχει αποδοθεί περίπου το 85% της κουτσουρεμένης κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν προβλέψει για ολόκληρο το 12μηνο του 2012. Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι κάθε είδους εταιρείες (νομικά πρόσωπα) έχουν αμελητέα συμβολή, μόλις 3,4%, στην πίτα των φορολογικών εσόδων, τα οποία φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες, μέσα από τα ασήκωτα χαράτσια και τη βαριά φορολογία.

Η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού (9μηνο 2012), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζει τα παρακάτω:

Εσοδα: Διαμορφώθηκαν σε 38 δισ. ευρώ με εμφανιζόμενη «απόκλιση» 1,34 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον αντιλαϊκό στόχο. Οι άμεσοι φόροι φτάνουν στα 15 δισ. ευρώ και οι έμμεσοι φόροι κατανάλωσης στα 18,7 δισ. ευρώ. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώνεται σε 33,7 δισ. ευρώ και από αυτά μόλις τα 1,14 δισ. ευρώ (το 3,4%) προέρχεται από τα νομικά πρόσωπα.

Δαπάνες: Οι ορντινάντσες των μονοπωλίων, μετά και το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, μπούκωσαν τους μεγαλοδανειστές με ποσά ύψους 53 δισ. ευρώ. Τα 42,4 δισ. ευρώ αφορούν σε χρεολύσια (που δεν εμφανίζονται στο «έλλειμμα») και τα 10,65 δισ. ευρώ σε τόκους. Ακόμη 370 εκατ. ευρώ πλήρωσαν για «προμήθεια εκταμίευσης στον EFSF», δηλαδή για την εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Το σύνολο των εμφανιζόμενων κρατικών δαπανών διαμορφώθηκε στα 49,4 δισ. ευρώ (από 57 δισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα) με πτώση 13,3%.

Κρατικά ελλείμματα: Εφτασαν στα 12,7 δισ. ευρώ με «απόκλιση» ύψους 811 εκατ. ευρώ, που ήδη αξιοποιείται στην κατεύθυνση λήψης πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Σενάρια κοροϊδίας και πρόκλησης

Δεν υπάρχει δέσμευση ότι θα παραταθεί η περίοδος απαγόρευσης των πλειστηριασμών, λέει ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος

Βρώμικο και προκλητικό παιχνίδι εντυπώσεων στις πλάτες των καταχρεωμένων νοικοκυριών παίζουν κυβέρνηση και τράπεζες με αφορμή το καθεστώς των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τραπεζικά δάνεια. Προχτές, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι η κυβέρνηση θα παρατείνει την περίοδο απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ωστόσο χτες ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχει καμία σχετική δέσμευση της κυβέρνησης. Οπως συμπλήρωσε, μάλιστα, σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευτεί όσον αφορά στις κατασχέσεις για οφειλές στις τράπεζες, αλλά παρέπεμψε στην τρόικα, υπό την έγκριση της οποίας θα τεθούν οι όποιες αποφάσεις.

Στην ουσία, για να μην ξεγελιέται κανένας, ένα είναι σίγουρο: Οτι ακόμα κι αν τελικά ανακοινωθεί πως παρατείνεται και για ένα χρόνο η αναβολή των πλειστηριασμών, το πρόβλημα της συσσώρευσης των απλήρωτων δόσεων θα διαιωνίζεται και θα διογκώνεται στο βαθμό που τα λαϊκά εισοδήματα έχουν ήδη μειωθεί δραματικά και θα μειωθούν κι άλλο το αμέσως επόμενο διάστημα και η ανεργία καλπάζει. Κανένα μέτρο που κινείται με άξονα τη διασφάλιση της κερδοφορίας των τραπεζών δεν μπορεί να συνυπάρχει με την πραγματική ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να δώσει λύση και να ανακουφίσει πραγματικά τα χιλιάδες μισθοσυντήρητα νοικοκυριά που βουλιάζουν στα χρέη εξαιτίας της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και της ληστρικής δράσης του τραπεζικού κεφαλαίου, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει ρήξη με τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Αλλωστε, πρόκειται γι' αυτή την κυβέρνηση που βάζει μπροστά την τακτική του ωμού εκβιασμού για οφειλές προς το Δημόσιο που αδυνατούν οι οφειλέτες τους να πληρώσουν, ενεργοποιώντας τη διάταξη που προβλέπει πλειστηριασμούς σπιτιών για χρέη πάνω από 3.000 ευρώ.

Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να διεκδικήσουν τη διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας για τις λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, τη διαγραφή των χρεών από τόκους, τη μείωση κατά 50% όλων των δανείων και την αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 50.000 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Διαπραγματεύσεις για τη ... ρευστότητα

Η «καραμέλα» της ρευστότητας απασχόλησε χτες, μεταξύ άλλων, τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη με τον επικεφαλής της «Τασκ Φορς» Χ. Ράιχενμπαχ, που ξεκίνησε νέο γύρο επαφών με στελέχη της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που ακολούθησαν, συνεχίζονται οι διαβόητες «διαπραγματεύσεις» με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία από εκεί που εμφανιζόταν «ενθουσιασμένη» στο να «βοηθήσει» την Ελλάδα, τους τελευταίους μήνες δε θέλει να δώσει ούτε ευρώ τσακιστό. Ο υπουργός εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει «καλή θέληση» από την ΕΤΕπ.

Η κυβέρνηση πάντως, σε συνεργασία με την ΕΕ και την τρόικα προωθεί εντατικά τις «μεταρρυθμίσεις». Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την αγορά καυσίμων μέσα στη βδομάδα, και στο τέλος του Οκτώβρη σχέδιο για τις εξαγωγές. Επίσης, δεν αποκλείεται νέα περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το μέγεθος της οποίας αναμένεται να αποσαφηνιστεί στο τέλος του έτους.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Νίκη των αγωνιστικών δυνάμεων

Μεγάλη και ιδιαίτερης σημασίας νίκη πέτυχε η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», στηριζόταν από την ΠΑΣΕΒΕ, που κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κατακτώντας 4 έδρες στο 19μελές Διοικητικό Συμβούλιο και 3 έδρες για την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.

Είναι η πρώτη φορά που οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις πετυχαίνουν την αλλαγή των συσχετισμών στο Σύλλογο βάζοντας τέρμα στη μονοκρατορία των δυνάμεων του συμβιβασμού και της απαξίωσής του.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» έλαβε 56 ψήφους για το ΔΣ, από 320 συνολικά που ψήφισαν. Ποσοστό 18,7% καταλαμβάνοντας 4 έδρες στο νέο ΔΣ. Για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας εξέλεξε 3 αντιπροσώπους, παίρνοντας 49 ψήφους από τους 304 που ψήφισαν συνολικά.

Το δεύτερο ψηφοδέλτιο, που κατέβασαν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, «Αγωνιστική Ενότητα» έλαβε 244 ψήφους για ΔΣ εκλέγοντας 15 έδρες και 286 ψήφους για την Ομοσπονδία εκλέγοντας 12 αντιπροσώπους.

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» χαιρετίζει τους συνάδελφους που με την ψήφο τους στήριξαν το ψηφοδέλτιό της και της έδωσαν τη δύναμη να παίξει από εδώ και πέρα πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αλλαγής στη φυσιογνωμία του συνδικαλιστικού φορέα των εμπόρων του Ηρακλείου.

Κόντρα σε ένα μπλοκ δυνάμεων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράστηκαν ενιαία σε ένα ψηφοδέλτιο, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ μίλησαν με εκατοντάδες συνάδελφους πριν τις εκλογές, βάζοντας το ζήτημα της αλλαγής στην πορεία του συλλόγου, της πάλης ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ, της κυβέρνησης που οδηγούν σε ξεκλήρισμα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ - ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
«Επαναξιολόγηση» προς το χειρότερο

Για το καλάθι των αχρήστων αποδείχνονται όλες οι εκτιμήσεις τόσο της συγκυβέρνησης όσο και αυτές από τους «εμπειρογνώμονες» των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Η παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, η συνεχιζόμενη βύθιση του ΑΕΠ, τα οποία και «υποτίμησαν» στις προηγούμενες εκτιμήσεις τους, μεταβάλλει προς το πολύ χειρότερο όλες τις στατιστικές μετρήσεις με βάση τις οποίες έχτιζαν τα μέτρα της αντιλαϊκής επέλασης.

Σύμφωνα με τις τωρινές μετρήσεις από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), το κρατικό χρέος για το 2011 διαμορφώθηκε στο 170,6% του ΑΕΠ, ή 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την προηγούμενη εκτίμηση (165,3%). Το λεγόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα εμφανίζεται στο 9,4% του ΑΕΠ (από 9,1%).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ