Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στοιχεία για περιστατικά ρατσιστικής βίας

Στοιχεία για ρατσιστικές επιθέσεις παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Κατά την περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2012, το Δίκτυο κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με θύματα, 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Τα 83 από αυτά έγιναν σε δημόσιους χώρους (πλατείες, δρόμους, μέσα συγκοινωνίας). Τα 50 από τα θύματα υπέστησαν βαριά σωματική βλάβη και τα 30 ελαφριά. Τα 73 περιστατικά συνέβησαν στις πλατείες Αγ. Παντελεήμονα, Αττικής και Αμερικής. Τα θύματα ήταν κυρίως από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Γουινέα, το Πακιστάν και τη Σομαλία. Από αυτά τα 29 είχαν ζητήσει άσυλο.

Σε 84 από τα 87 περιστατικά, τα θύματα ανέφεραν πως στοχοποιήθηκαν διότι ήταν αλλοδαποί. Σε 48 περιστατικά τα θύματα των επιθέσεων πιστεύουν ότι οι δράστες συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες. Σε 85 από τα 87 περιστατικά εμπλέκονται περισσότεροι του ενός δράστες, αφού οι δράστες κινούνται οργανωμένα σε ομάδες, ενώ αναγνώρισαν άτομα που συνδέονται με τη «Χρυσή Αυγή», είτε επειδή φορούσαν διακριτικά της οργάνωσης είτε επειδή τα πρόσωπά τους συνδέονται με δημόσιες εκδηλώσεις της οργάνωσης στην περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι πως η βιαιότητα των επιθέσεων παρουσιάζεται αυξημένη.

Ειδική κατηγορία αποτελούν τα 15 περιστατικά όπου συνδέεται αστυνομική με ρατσιστική βία. Πρόκειται για περιστατικά, στα οποία ένστολοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καταφεύγουν σε πρακτικές άσκησης βίας. Σε 22 περιπτώσεις θύματα ρατσιστικών επιθέσεων ανέφεραν ότι επιχείρησαν να καταγγείλουν τα περιστατικά στην Αστυνομία, αλλά αντιμετώπισαν απροθυμία ή αποθάρρυνση και σε ορισμένες περιπτώσεις άρνηση στην πράξη των αστυνομικών αρχών να ανταποκριθούν.

Καταγγέλθηκε, εξάλλου, η κακοποίηση 13 μεταναστών στο κρατητήριο του αστυνομικού τμήματος Θεάτρου στον Πειραιά. Σύμφωνα με την καταγγελία αστυνομικός - φρουρός για 10 μέρες βιαιοπραγούσε σε βάρος των κρατουμένων.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ