ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
Δημοκρατία της πλουτοκρατίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Αμείωτη συνεχίζεται η τακτική αποκλεισμού του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νέα πρωινή καθημερινή εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Ματιά», της οποίας ο υπεύθυνος, Γ. Λομβέρδος, δεν έχει προσκαλέσει ούτε μια (!) φορά εκπρόσωπο του ΚΚΕ, από τον Σεπτέμβρη, που η εκπομπή αυτή ξεκίνησε! Βεβαίως, δεν είναι η μόνη. Ο καθένας βλέπει ότι το ΚΚΕ δεν προσκαλείται συνήθως και στις εκπομπές των υπολοίπων τηλεοπτικών σταθμών, ενώ οι ανακοινώσεις του αποσιωπούνται ή διαστρεβλώνονται. Τα ίδια, περίπου, γίνονται και με τις εκπομπές των ραδιοφώνων. Αντίθετα, τόσο στα κανάλια, όσο και στα ραδιόφωνα, παρελαύνουν καθημερινά και ανελλιπώς οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Ακόμη και οι Κωστόπουλος - Θεωνάς είχαν και έχουν τον τελευταίο καιρό μια υπερπροβολή. Γεγονός που έρχεται κι από μόνο του να αποδείξει πως ένα βασικό κριτήριο και μέλημα των «επικοινωνιακών επιτελείων» είναι η προβολή όποιου και ό,τι «χτυπάει» το ΚΚΕ, τις θέσεις και την πολιτική του.

Το σοβαρό αυτό θέμα, βέβαια, δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ. Είναι πρώτα και κύρια ζήτημα δημοκρατικής ενημέρωσης και το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά οι διάφοροι υπεύθυνοι των ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι, που εργάζονται σ' αυτά. Αφορά, σαν τέτοιο, ιδιαίτερα την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αποκλείοντας το ΚΚΕ, αποκλείουν μια φωνή αντίστασης στην κυβερνητική νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, μια φωνή υπεράσπισης των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Να γιατί η αντίδραση στην αντιδημοκρατική αυτή πρακτική του «Μέγκα», του «Αλφα», της ΕΡΤ, του «Σκάι», του «Φλας» και λοιπών ΜΜΕ είναι θέμα όλων των εργαζομένων και όχι μόνο των κομμουνιστών.

Απαραίτητη η αλληλεγγύη

«Σφαίρες... σφαίρες βροχή. Μη μας θάψετε. Μείνετε μαζί μας. Σαν τι διαφέρουμε από σας. Λίγα γραμμάρια μολύβι στην καρδιά μας. Στη δικιά σας όχι. Χαράς στη διαφορά. Αύριο, αύριο σειρά σας θα 'ναι για μολύβι. Μιλάτε λοιπόν σαν να είσαστε δικοί μας. Αναστήθηκαν οι νεκροί. Ας σηκωθούν και οι ζωντανοί τραγουδώντας. Πες τους όλους να σηκωθούν. ΠΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ»... (απόσπασμα από μονόπρακτο θεατρικό, τον Απρίλη 1999, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης): Ο λαός της πόλης διαδηλώνει τα αντιιμπεριαλιστικά του αισθήματα και εκφράζει την αλληλεγγύη του στο βομβαρδιζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

«Είναι το σπίτι μας. Μας διώξανε με τη βία. Ζητάμε πίσω την πατρίδα μας. Το σπιτικό μας. Τι τον κάνατε τον πατέρα μου. Τον άντρα μου. Το παιδί μου...». Κραυγή των αγωνιζόμενων Παλαιστινίων που βρίσκονται σε μια νέα Ιντιφάντα, για το αυτονόητο, το δικαίωμα στην πατρίδα. Που πολεμούν με σφενδόνες και πέτρες τη σιδερόφραχτη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ.

Ενάμισι χρόνο μετά, εικόνες φρίκης, παρόμοιες με εκείνες της Γιουγκοσλαβίας, διαδραματίζονται στην Παλαιστίνη. Οι «κεντροαριστερές» ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και άλλες δυνάμεις συναινούν στο έγκλημα, εφαρμόζοντας την πολιτική των «ίσων αποστάσεων». Οι νεκροί της Παλαιστίνης φωνάζουν στους ζωντανούς των λαών να ξεσηκωθούν. Απαραίτητη λοιπόν σήμερα όσο ποτέ η αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό και η συνέχιση της πάλης ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.

«Πολιτικός τζόγος» να γίνεται

Σε μείζον πολιτικό και κοινωνικό θέμα έχει αναγάγει την κατάσταση στο χρηματιστήριο η ηγεσία της ΝΔ και καθημερινά επικεντρώνει τις παρεμβάσεις σ' αυτό. Ποιοι, όμως, είναι οι στόχοι της; Πρώτον, να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά το θέμα και να δείξει ότι η κυβέρνηση είναι «ανίκανη» και «κουρασμένη». Δεύτερον και σοβαρότερο, είναι να μεγιστοποιήσει τις πιέσεις, μέσω της αρνητικής πορείας του ΧΑΑ, για να προχωρήσει η κυβέρνηση πιο αποφασιστικά στις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές, κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις, την «απελευθέρωση» αγορών, κλπ. Σε αυτό το τελευταίο αποσκοπούν εξάλλου και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που κάνουν στο «ναό του τζόγου» οι μεγάλοι παίκτες, ξένοι και Ελληνες. Ομως, η ηγεσία της ΝΔ δεν είναι άμοιρη ευθυνών για το έγκλημα που έχει διαπραχθεί στη Σοφοκλέους, αφού ποτέ δεν προειδοποίησε τους μικρομετόχους για τη σφαγή που τους ετοίμαζαν. Μόνον εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς διαπιστώνει την ασύλληπτη ανακατανομή πλούτου που έγινε μέσα σε τόσο μικρό διάστημα, σε βάρος των αποταμιεύσεων των μικρομετόχων. Ολοφάνερος είναι, επομένως, και ο χαρακτήρας της τακτικής της ηγεσίας της ΝΔ. Ενας πολιτικός τζόγος στο χρηματιστήριο αξιών του δικομματισμού είναι και τίποτε παραπάνω.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκός προϋπολογισμός

Ο τελευταίος κρατικός προϋπολογισμός σε δραχμές και ο πρώτος που εκφράζεται και σε Ευρώ συζητείται ήδη στην Επιτροπή της Βουλής. Για την ακρίβεια, η Επιτροπή της Βουλής, και στη συνέχεια η ολομέλεια του Σώματος, καλείται να αποδεχτεί ή να απορρίψει αποφάσεις, που έχουν εγκρίνει διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας, η Νομισματική Επιτροπή κλπ. Εκεί συζητούνται και αποφασίζονται τα βασικά μεγέθη, όχι μόνο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2001, αλλά και των επόμενων. Στη συνέχεια, η «συνταγή» δίνεται στους Ελληνες πολιτικούς υπαλλήλους της πλουτοκρατίας, στους διάφορους επίσης «τεχνοκράτες», οι οποίοι της δίνουν το κατάλληλο σχήμα, το οποίο και παρουσιάζουν ακολούθως στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά και του νέου προϋπολογισμού είναι τα ίδια που έχουμε γνωρίσει και σε όλους τους προϋπολογισμούς της δεκαετίας του '90. Κατ' αρχάς είναι προϋπολογισμός διαιώνισης των πολιτικών λιτότητας για τους πολλούς και της πολύμορφης ενίσχυσης των καπιταλιστικών κερδών. Αν δέκα χρόνια πολιτικών «σύγκλισης» οδήγησαν στην περιθωριοποίηση εκατομμύρια Ελληνες πολίτες, που, σύμφωνα και με την επίσημη στατιστική, ζουν κάτω από τα όρια της επίσημης φτώχειας (πρόκειται για τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, το μισό εκατομμύριο των ανέργων, τους μικρομεσαίους αγρότες και παραδοσιακά μικρομεσαία στρώματα που περιθωριοποιούνται), ο νέος κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει να προσφέρει, φυσικά, τίποτα καλύτερο. Αντίθετα μάλιστα, προκλητικότατα, τη στιγμή που το κόστος της ζωής καλπάζει, ανακοινώνουν εισοδηματική πολιτική 2,2% και τα ψιχία του ΕΚΑΣ στους απομάχους, που θα πρέπει να ζήσουν με 100 - 120 χιλ. το μήνα.

Στην άλλη όχθη, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου δρέπουν και πάλι τον ανθό. Είτε με τη μορφή των δανειστών του δημοσίου, όπου θα ξεκοκαλίσουν 7,1 τρισ. δραχμές, υπό μορφή τοκοχρεολυσίων εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, είτε μέσω της συμμετοχής στις επενδύσεις του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου, όπου έχουν εγγραφεί δαπάνες ύψους 2,8 τρισ. δραχμών, είτε τελικά μέσω του αμαρτωλού προγράμματος κρατικών προμηθειών, των εξοπλιστικών προγραμμάτων κλπ. Εκτός των άλλων, βέβαια, ο νέος προϋπολογισμός είναι και φορομπηχτικός, καθώς, από τα 12,6 τρισ. έσοδα που προβλέπεται να εισπραχθούν, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία αφορά τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η αντιλαϊκή έμμεση φορολογία, μέσω του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, συνεχίζει να αποτελεί τον κορμό του φορολογικού συστήματος, ενώ η φορολογική συμμετοχή των επιχειρήσεων παραμένει και πάλι τυπική.

Ο προϋπολογισμός, βέβαια, δεν είναι ένα στενά λογιστικό ζήτημα οικονομικών προσθαφαιρέσεων. Πρόκειται για βαθιά πολιτικό ζήτημα και η θέση που παίρνει κάθε πολιτική δύναμη έχει να κάνει με τις επιλογές της στο κεντρικό ζήτημα: Υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων ή υπεράσπιση των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου; Με βάση τις Θέσεις του, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες μιας ανάπτυξης για το λαό, υποστηρίζουμε ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να διαμορφώσει και αναπτύξει μια λαϊκή οικονομία. Προϋπόθεση, όμως, για μια τέτοια πορεία είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της και τα βασικά μέσα παραγωγής της να περάσουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας και όχι να τα λυμαίνονται μια χούφτα ντόπιοι και ξένοι κεφαλαιοκράτες. Αντίθετα, αυτά πρέπει να μπουν στην υπηρεσία ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας, που στόχο θα έχει την ευημερία του λαού, σε αντίθεση με τη σημερινή οικονομική ανάπτυξη, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Αισχρότητες

Ε, ας πεθάνουν

μερικοί,

τι σημασία έχει;

Τα τραστ

είναι το πρώτιστο,

το κέρδος τους

προέχει

και μέτρα

δε θα πάρουμε

για τις «τρελές»

γελάδες,

τ' αφεντικά

να' ναι καλά

κι ας παν στη γη

χιλιάδες!

* * *

Σιγά αν κάποιοι

απ' το λαό

ξαπλώσουνε στην κάσα,

πάνω απ' της «πλέμπας»

τη ζωή

των ισχυρών

η «μάσα»,

γι' αυτό

μην περιμένετε

«ασπίδες»

και «ομπρέλες»,

αδύνατον

το σύστημα να κάνει

τέτοιες... τρέλες!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ