ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σε νέους αγώνες καλεί το ΠΑΜΕ
  •   Εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απεργούν στις 27 και 28 Νοέμβρη, ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική
  • Το ΠΑΜΕ προτείνει νέα πανεργατική απεργία για τις 19 Δεκέμβρη

Απεργούς από κλάδους του δημόσιου τομέα θα βρει τη Δευτέρα μπροστά της η κυβέρνηση, αλλά και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους την Τρίτη 28 Νοέμβρη, καθώς και τους οικοδόμους και τους συνταξιούχους που διαμαρτύρονται για την αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολύσει. Στο μεταξύ χτες τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και στελέχη του ΠΑΜΕ, με επιστολή ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, για να κηρύξειπανελλαδική πανεργατική απεργία στις 19 Δεκέμβρη, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Τόσο η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 του μήνα, των εκπαιδευτικών, των οικοδόμων και των εργαζόμενων της Λέσβου, όσο και οι 48ωρες κινητοποιήσεις των υγειονομικών και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία δείχνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις μεγάλων τμημάτων της εργατικής τάξης, τις οποίες έρχεται να εκφράσει και η πρόταση των στελεχών του ΠΑΜΕ για πανεργατική απεργία στις 19 Δεκέμβρη.

Να μην περάσουν τα μέτρα

Στην επιστολή προς την ΕΕ της ΓΣΕΕ οι Γ. Μαυρίκος, Γ. Σταυρόπουλος και Χ. Κατσιώτης υπογραμμίζουν ότι «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διά στόματος του κυρίου πρωθυπουργού, όχι μόνο επιμένει στην ψήφιση και εφαρμογή των μεσαιωνικών επιλογών της για τις Εργασιακές Σχέσεις, αλλά και προκαλεί με καθημερινές δηλώσεις και ανακοινώσεις τους άνεργους και την εργατική τάξη συνολικά.

Σήμερα, μετά τις επιτυχημένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργατοϋπαλλήλων είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τα μέτρα κατάργησης του 8ωρου, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, την αύξηση των απολύσεων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ, την επιβάρυνση των δικαιούχων της Εργατικής Εστίας, με πρόσθετο χαράτσι, τη θέσπιση παχυλών αμοιβών σε «επιτροπές και αντιπροέδρους» ημετέρων κλπ.

Η αντίθεση αυτή -σημειώνουν οι συνδικαλιστές- στα αντεργατικά μέτρα είναι βαθιά. Οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από ιδεολογικές και παραταξιακές προτιμήσεις, επειδή έχουν αντιληφθεί ότι χάνουν πολλά, απαιτούν συνέχιση και κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, τον ΣΕΒ αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση που στηρίζουν τα μέτρα.

Η κυβέρνηση, με συσκέψεις και διαβούλια, επιχειρεί να αμβλύνει τις αντιστάσεις στο νομοσχέδιο και να ευθυγραμμίσει απόλυτα, όποιον μέσα στις γραμμές του κυβερνητικού σχηματισμού εκφράζει ακόμη και επιφυλάξεις.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με ευθύνη των παρατάξεων του προεδρείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) έχει απορρίψει τις τελευταίες προτάσεις μας που απέβλεπαν στην κλιμάκωση της πάλης και στην αποτελεσματική δράση του συνδικαλιστικού κινήματος. Εσείς, -τονίζουν στην επιστολή τους προς τα στελέχη των άλλων παρατάξεων- με ελιγμούς και μανούβρες, έχετε εμπλακεί σε παρασκηνιακούς διαλόγους, για να μακιγιάρετε το νομοσχέδιο. Αντιλαμβάνεστε όμως και εσείς ότι ένα τέτοιο έκτρωμα δε μακιγιάρεται. Οι ευθύνες, όμως, γι' αυτές τις επιλογές είναι πολύ μεγάλες.

Με βάση όλη αυτή την κατάσταση, -τα τρία μέλη της ΕΕ- ζητάνε η έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ να κηρύξει 24ωρη, πανελλαδική πανεργατική κινητοποίηση για την Τρίτη 19 Δεκέμβρη με κεντρικό αίτημα: Να μην περάσει το νομοσχέδιο, να μην περάσουν τα μέτρα. Η ημερομηνία αυτή διευκολύνει το συνδικαλιστικό κίνημα να εκφράσει ταυτόχρονα και την αντίθεσή του στον Κρατικό Προϋπολογισμό που εκείνες τις μέρες θα συζητιέται στη Βουλή».

Στηρίζουν το τερατούργημα

Στο μεταξύ, ενώ σήμερα ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης φαίνεται να καταθέτει στη Βουλή το αντεργατικό τερατούργημα, χτες στο ΠΑΣΟΚ επιχειρήθηκε να «κατέβουν οι τόνοι» γύρω από το εργασιακό και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ψήφισή του. Σε κοινή σύσκεψη των βουλευτών του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και του Συνδικαλιστικού Τομέα του Κόμματος με τη συμμετοχή του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, όλα κύλησαν όπως αναμενόταν. «Πάμε στην κοινοβουλευτική επιτροπή να στηρίξουμε το νομοσχέδιο», δήλωσε ο Κ. Σκανδαλίδης, δίνοντας το στίγμα της αποφασιστικότητας του ΠΑΣΟΚ να περάσει, με κάθε τρόπο, το αντεργατικό νομοσχέδιο. Το κλίμα της συνεδρίασης «ήταν απόλυτα θετικό και ενωτικό», ήταν το σχόλιο του Ρ. Σπυρόπουλου, υπεύθυνου του συνδικαλιστικού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο «διαφωνών» με τα εργασιακά Θ.Πάγκαλος προτίμησε να μην κάνει καμία δήλωση..!

Κοινή συνισταμένη όλων των δηλώσεων είναι η προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, η δημιουργία εντυπώσεων ότι το νομοσχέδιο - έκτρωμα μπορεί να βελτιωθεί, ότι όλες αυτές οι συζητήσεις γίνονται για το καλό των εργαζομένων.

Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και η τακτική του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του, όχι μόνο δε ζήτησε ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο, αλλά περιόρισε τις «ενστάσεις του» γενικά στη μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς να κάνει κουβέντα για τη διευθέτηση που είναι και η ουσία του νομοσχεδίου. Μάλιστα, έβαλε υπό αίρεση την πραγματοποίηση της απεργίας την πρώτη ημέρα που το νομοσχέδιο θα συζητιέται στη Βουλή, αφού, όπως είπε, «θα γίνει εάν δε γίνουν αυτές οι διορθώσεις». Εμμένοντας δε στις διαδικασίες του «κοινωνικού διαλόγου» η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί για άλλη μια φορά τη Δευτέρα με τις εργοδοτικές οργανώσεις!

Χτες, σε σύσκεψη των σωματείων του ΕΚΑ συζητήθηκε η προετοιμασία της απεργίας που έχει αποφασιστεί για την πρώτη ημέρα που το νομοσχέδιο θα συζητείται στη Βουλή, όπου τα στελέχη της ΔΑΣ πρόβαλλαν το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

Αποφάσισε 24ωρη απεργία την πρώτη μέρα συζήτησης του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή και  προχωρεί σε εξορμήσεις  σε χώρους δουλιάς 

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την πρώτη μέρα συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Για την καλή προετοιμασία και οργάνωση της απεργίας, το ΕΚΛ διοργανώνει καθημερινές περιοδείες, ενημερωτικές συσκέψεις και συνελεύσεις εργαζομένων στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες και σε άλλους χώρους δουλιάς. Επίσης, προχωρεί σε σύσκεψη, την Τρίτη 28 Νοέμβρη, με τη συμμετοχή των διοικητικών συμβουλίων και των αντιπροσώπων των σωματείων της δύναμής του.

Οι δράσεις του ΕΚΛ στοχεύουν:

Στην πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού γενικότερα για το περιεχόμενο του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, η εφαρμογή του οποίου θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Στην ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία της απεργίας, που κήρυξε, από την προηγούμενη επιτυχημένη απεργία που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτώβρη. Στην ανάπτυξη της συσπείρωσης και έντασης της πάλης πλατύτερων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων για να μην περάσουν, να μην εφαρμοστούν τα νέα αντεργατικά μέτρα.

Στην απόφαση του ΔΣ του ΕΚΛ αναλύεται το περιεχόμενο και η ουσία του αντεργατικού νομοσχεδίου και επισημαίνεται ότι μ' αυτό η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει:

  • Διευθέτηση, σε ετήσια βάση, του χρόνου εργασίας, με την κατάργηση του 8ωρου και του 7ωρου, την αύξηση της απλήρωτης εργασίας και την επέκταση της μερικής απασχόλησης.
  • Μείωση του κόστους εργασίας, αύξηση των κερδών των βιομηχάνων, απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ για την ασφάλιση των εργαζομένων.

Υπογραμμίζεται, δε, ότι το νομοσχέδιο - «έκτρωμα» της κυβέρνησης, που είναι απαίτηση των βιομηχάνων, έχει τη στήριξη της ΝΔ και τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, όπως φάνηκε από τη συμμετοχή της στον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη.

Αγνοια για το «φόνο»

Στην απόφασή του, το ΔΣ του ΕΚΛ ασκεί κριτική και προς τη ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας έφτασε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τις εργασιακές σχέσεις, στην οποία η πλειοψηφία τη ΓΣΕΕ, απολογούμενη, αναφέρει πως δε γνωρίζει τίποτα για το "φόνο", αφού, όπως δηλώνει εκ των υστέρων, διαπιστώνει ότι καμιά σχεδόν από τις προτάσεις και θέσεις που είχε διατυπώσει δεν περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις.

Τώρα, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα συμμετείχε στον "κοινωνικό διάλογο", καλλιέργησε αυταπάτες, συγχύσεις στην εργατική τάξη και μαζί με την κυβέρνηση και τους βιομήχανους προσπάθησε ν' αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους.

Οι πλειοψηφίες των διοικήσεων των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν τεράστιες ευθύνες. Εμμένουν στη χρεοκοπημένη επικίνδυνη τακτική της "κοινωνικής συναίνεσης" και των ψευτοδιαλόγων. Προβάλλουν το "ψευτο38ωρο", συναινώντας στην κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου. Διαφημίζουν την "ανάπτυξη με... υποαπασχόληση" και καμώνονται πως δε βλέπουν ότι η "ανάπτυξη" που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου γεννάει ανεργία, υποαπασχόληση, φτώχεια».

Ταξικές διεκδικήσεις

Οι διεκδικήσεις που θα προβάλλουν οι εργαζόμενοι της Λάρισας στους αγώνες που αναπτύσσουν, αναφέρονται στα αιτήματα του ΔΣ του ΕΚΛ και είναι:

Απόσυρση των αντεργατικών κυβερνητικών μέτρων. Πλήρη σταθερή απασχόληση, γενικευμένη εφαρμογή του 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου. Περιορισμός έως και απαγόρευση των απολύσεων. Αμεση εφαρμογή πλήρους συνταξιοδότησης με 10.500 ένσημα χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Οχι στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Δημόσιο, δωρεάν για το λαό σύστημα υγείας. Δημόσια αναβαθμισμένη κοινωνική ασφάλιση. Μείωση του ορίου συνταξιοδοτικής ηλικίας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία. Υποχρεωτική 12χρονη βασική εκπαίδευση. Επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις που θ' ανταποκρίνονται στις διευρυμένες, σύγχρονες ανάγκες.

Θα συνεχιστεί ο αγώνας

Στην απόφαση τονίζεται ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί πιο αποφασιστικά, καθώς «δε χωρά καμιά καθυστέρηση, κάθε λεπτό, κάθε ώρα πρέπει να μπουν στην υπηρεσία της συσπείρωσης, της κινητοποίησης πλατύτερων εργατικών και λαϊκών δυνάμεων».

Υπογραμμίζεται ότι «απαιτείται επαγρύπνηση, κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων, αγώνας διαρκείας σε κλαδικό, τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο» και επισημαίνεται ότι «οι κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συνταξιούχων, ο αναβρασμός που παρατηρείται μέσα στους εργαζόμενους δείχνουν τις δυνατότητες γενίκευσης του αγώνα» και σημειώνεται πως «ρίχνουμε το βάρος στους τόπους δουλιάς, στην οργάνωση Επιτροπών Αγώνα, Απεργιακών Επιτροπών. Κάθε συνδικαλιστής που διαπιστώνει τον επικίνδυνο χαρακτήρα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και τις τραγικές συνέπειες σε βάρος των εργαζόμενων έχει τη θέση του στον αγώνα».

Τέλος τονίζεται ότι «οι κρίσιμες εξελίξεις, η απαίτηση κλιμάκωσης του αγώνα, τονίζουν την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του ΠΑΜΕ, των ταξικών δυνάμεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο

Σε 24ωρη απεργία προχωρεί το ΕΚΘ την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή 

Κάτω από το βάρος συγκεκριμένης πρότασης της «Εργατικής Ενότητας» η προχτεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καταδίκασε ομόφωνα το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που το χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη απεργία την ημέρα που θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο.

Στην αρχή καταβλήθηκε προσπάθεια από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ να «πέσει στα μαλακά» η κυβερνητική πολιτική και να εγκριθεί η τακτική «παρατηρήσεων» της ΓΣΕΕ. Ηταν όμως τόση η δύναμη των επιχειρημάτων της πρότασης της «Εργατικής Ενότητας» και τόσο κραυγαλέα αντεργατικό το περιεχόμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που όλα τα μέλη της διοίκησης στις τοποθετήσεις τους υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί.

Στην πρότασή της η «Εργατική Ενότητα» καταδίκασε τις περιβόητες αναδιαρθρώσεις στα εργασιακά, την κοινωνική ασφάλιση, δημόσια Υγεία, Παιδεία, κοινωνική πρόνοια, που χαρακτηρίζει σαν τα «βασικά στοιχεία της ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στην Εργατική Τάξη». Σε σχέση με το εν λόγω νομοσχέδιο η πρόταση τονίζει: «Η κυβέρνηση άνοιξε πλέον τα χαρτιά της μετά από 5 μήνες συμπαιγνίας με τους εργοδοτικούς φορείς, με τη στήριξη της ΝΔ και με το «διάλογο - απάτη» με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνοντας έτσι τη στάση των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα...». Πρότεινε επίσης και τη διοργάνωση και εργατικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 30 Νοέμβρη.

Η διοίκηση του ΕΚΘ αποφάσισε, για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, να συγκαλέσει το Γενικό Συμβούλιο την Τρίτη 28 Νοέμβρη. Την Τετάρτη 29 Νοέμβρη να πραγματοποιηθεί στο ΕΚ σύσκεψη με τις διοικήσεις όλων των κλαδικών σωματείων και την Πέμπτη 30 Νοέμβρη να γίνει σύσκεψη με τα σωματεία της βιομηχανικής ζώνης στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ και την ίδια μέρα στο ΕΚΘ σύσκεψη με τα σωματεία Κοινής Ωφέλειας.

Παράλληλα αποφασίστηκε μέλη του προεδρείου με κλιμάκια συνδικαλιστών να πραγματοποιήσουν περιοδείες σε μεγάλα εργοστάσια και χώρους δουλιάς.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Ανυποχώρητη πάλη

Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί, στις 28 του Νοέμβρη

Διεκδικώντας αγωνιστικά και τα δικά τους αιτήματα, στο πλευρό των εργαζομένων θα βρεθούν και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι καλούνται σε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, την Τρίτη 28 του Νοέμβρη και ώρα 10 π.μ., από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΟΤΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Στο αγωνιστικό κάλεσμά τους, οι Ομοσπονδίες των συνταξιούχων χαιρετίζουν και στηρίζουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ και τις ταξικές δυνάμεις που στρατεύονται στο κοινό μέτωπο. Οπως τονίζουν: «Η υλοποίηση της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις πρόσφατες εντολές του ΔΝΤ, μας οδηγούν στη συνέχιση της λιτότητας και στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην κατεδάφιση του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα της Ασφάλισης και στη διάλυση του ΕΣΥ για κατάργηση της δημόσιας υγείας για το λαό». Και συνεχίζουν: «Χρειάζεται η ενιαία, αποφασιστική και αγωνιστική κινητοποίηση για ν' ανατρέψουμε την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας».

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: κατώτερη σύνταξη 152.000. Ουσιαστικές αυξήσεις 10%. Επίδομα θέρμανσης 150.000. Να μην ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις και να μην κατεδαφιστεί το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Να μη διαλυθεί το ΕΣΥ. Δημόσια και δωρεάν υγεία για το λαό.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συνταξιουχικών οργανώσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας σε ψήφισμά της διαπιστώνει «την ανικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει οικονομική πολιτική προς όφελος των Συνταξιούχων και γενικότερα του λαού. Τη μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε εμπορεύσιμο είδος». Η Ενωση συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ροδόπης, το σωματείο συνταξιούχων ΤΕΒΕ Κομοτηνής και των συνταξιούχων του ΤΣΑ, τονίζουν: «Εμείς που έχουμε δουλέψει μια ζωή ολόκληρη και όπως αναγνωρίζουν όλοι σε μας οφείλεται η ανόρθωση της οικονομίας της χώρας μας, απαιτούμε μια καλύτερη μεταχείριση στα τελευταία χρόνια της ζωής μας».

Επίσης, σε ψήφισμά της η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα συνταξιουχικών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης υπογραμμίζει: «Συνεχίζεται σε βάρος μας η κοροϊδία αύξησης των κατωτέρων συντάξεων στις 152.000 δρχ. που υποσχέθηκε προεκλογικά στους συνταξιούχους ο κ. Σημίτης, ενώ επικρέμεται άμεσα η δαμόκλειος σπάθη της διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΑΜΕΙΩΝ
Υπερασπίζονται δικαιώματα και ασφάλιση

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στις 27 - 28 Νοέμβρη

Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν τη Δευτέρα και οι τρεις ομοσπονδίες των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας(ΠΟΣΕ, ΠΟΥΓΥ ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ), αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, συρρικνώνει το εισόδημά τους, καταργεί το πενθήμερο και υποβαθμίζει την παροχή των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 11 το πρωί και την επομένη θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στον πεζόδρομο της Κοραή.

Σε 3.000 υπαλλήλους φτάνουν οι ελλείψεις στις υπηρεσίες του ΙΚΑ κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ. Εκεί υπέδειξαν, ότι πρέπει ν' αναζητήσει η κυβέρνηση τις αιτίες, για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και κατήγγειλαν τον εμπαιγμό που επιχειρείται με τη δήθεν λειτουργία των υπηρεσιών το Σάββατο και δύο απογεύματα τη βδομάδα. Στην απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργεί το υποκατάστημα του ΙΚΑ Περιστερίου και τις απογευματινές ώρες, αντιδρούν όχι μόνο γιατί καταργεί το πενθήμερο, αλλά και γιατί, λόγω της μη λειτουργίας όλων των υπηρεσιών, ο ασφαλισμένος θα εξαναγκάζεται να επανέρχεται και πάλι στις υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ Β. Κόκκαλης οι ελλείψεις προσωπικού σε ορισμένα υποκαταστήματα φτάνουν το 50%. Από το υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης δεν καλύπτονται 150 οργανικές θέσεις (ποσοστό 39%), στο περιφερειακό Πειραιά 84 θέσεις (36%) και στο περιφερειακό της Αθήνας 100 θέσεις (ποσοστό 27%). Ταυτόχρονα με βάση τον προϋπολογισμό του ιδρύματος για το 2001 το οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ θα φτάσει τα 310 δισεκατομμύρια δραχμές και μαζί με τα χρεολύσια και τους τόκους στα 336 δισ.

«Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι το πρόσχημα -δήλωσε στο «Ρ» ο Γιάννης Ιωάννου, μέλος της Διοίκησης της ΠΟΣΕ από τη Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα- ο στόχος της κυβέρνησης με τη λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ απογεύματα και τα Σάββατα είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση του πενθήμερου και η κοροϊδία του πολίτη». Κατήγγειλε μάλιστα το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση και πως ενώ το υπουργείο Εσωτερικών γνωρίζει ότι δεν καλύπτονται χιλιάδες οργανικές θέσεις δεν κάνει προσλήψεις και καταφεύγει σε εντυπωσιασμούς. Γιατί -όπως εξηγεί- ένα γραφείο με δύο υπαλλήλους το απόγευμα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κανέναν.

ΟΣΥΠΑ
Συμμετέχει στην απεργία

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την ερχόμενη Τρίτη, ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Την απόφαση αυτή πήρε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), μετά από πρόταση της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ). Με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ έχουν την ευκαιρία να προβάλουν τα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου τους, καθώς όλες οι κινητοποιήσεις που κήρυξε τελευταία η ΟΣΥΠΑ, έχουν κηρυχτεί παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια! Τα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου είναι η επικείμενη λειτουργία του νέου αεροδρομίου Σπάτων, χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι θέσεις εργασίας όσων εργάζονται σήμερα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο θα κλείσει στις 31 Μάρτη 2001. Επίσης, σοβαρό πρόβλημα είναι και η επικείμενη αλλαγή του νομικού καθεστώτος της ΥΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ