Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σε νέους αγώνες καλεί το ΠΑΜΕ
  •   Εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απεργούν στις 27 και 28 Νοέμβρη, ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική
  • Το ΠΑΜΕ προτείνει νέα πανεργατική απεργία για τις 19 Δεκέμβρη

Απεργούς από κλάδους του δημόσιου τομέα θα βρει τη Δευτέρα μπροστά της η κυβέρνηση, αλλά και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους την Τρίτη 28 Νοέμβρη, καθώς και τους οικοδόμους και τους συνταξιούχους που διαμαρτύρονται για την αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολύσει. Στο μεταξύ χτες τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και στελέχη του ΠΑΜΕ, με επιστολή ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, για να κηρύξειπανελλαδική πανεργατική απεργία στις 19 Δεκέμβρη, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Τόσο η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 του μήνα, των εκπαιδευτικών, των οικοδόμων και των εργαζόμενων της Λέσβου, όσο και οι 48ωρες κινητοποιήσεις των υγειονομικών και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία δείχνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις μεγάλων τμημάτων της εργατικής τάξης, τις οποίες έρχεται να εκφράσει και η πρόταση των στελεχών του ΠΑΜΕ για πανεργατική απεργία στις 19 Δεκέμβρη.

Να μην περάσουν τα μέτρα

Στην επιστολή προς την ΕΕ της ΓΣΕΕ οι Γ. Μαυρίκος, Γ. Σταυρόπουλος και Χ. Κατσιώτης υπογραμμίζουν ότι «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διά στόματος του κυρίου πρωθυπουργού, όχι μόνο επιμένει στην ψήφιση και εφαρμογή των μεσαιωνικών επιλογών της για τις Εργασιακές Σχέσεις, αλλά και προκαλεί με καθημερινές δηλώσεις και ανακοινώσεις τους άνεργους και την εργατική τάξη συνολικά.

Σήμερα, μετά τις επιτυχημένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργατοϋπαλλήλων είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τα μέτρα κατάργησης του 8ωρου, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, την αύξηση των απολύσεων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ, την επιβάρυνση των δικαιούχων της Εργατικής Εστίας, με πρόσθετο χαράτσι, τη θέσπιση παχυλών αμοιβών σε «επιτροπές και αντιπροέδρους» ημετέρων κλπ.

Η αντίθεση αυτή -σημειώνουν οι συνδικαλιστές- στα αντεργατικά μέτρα είναι βαθιά. Οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από ιδεολογικές και παραταξιακές προτιμήσεις, επειδή έχουν αντιληφθεί ότι χάνουν πολλά, απαιτούν συνέχιση και κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, τον ΣΕΒ αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση που στηρίζουν τα μέτρα.

Η κυβέρνηση, με συσκέψεις και διαβούλια, επιχειρεί να αμβλύνει τις αντιστάσεις στο νομοσχέδιο και να ευθυγραμμίσει απόλυτα, όποιον μέσα στις γραμμές του κυβερνητικού σχηματισμού εκφράζει ακόμη και επιφυλάξεις.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με ευθύνη των παρατάξεων του προεδρείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) έχει απορρίψει τις τελευταίες προτάσεις μας που απέβλεπαν στην κλιμάκωση της πάλης και στην αποτελεσματική δράση του συνδικαλιστικού κινήματος. Εσείς, -τονίζουν στην επιστολή τους προς τα στελέχη των άλλων παρατάξεων- με ελιγμούς και μανούβρες, έχετε εμπλακεί σε παρασκηνιακούς διαλόγους, για να μακιγιάρετε το νομοσχέδιο. Αντιλαμβάνεστε όμως και εσείς ότι ένα τέτοιο έκτρωμα δε μακιγιάρεται. Οι ευθύνες, όμως, γι' αυτές τις επιλογές είναι πολύ μεγάλες.

Με βάση όλη αυτή την κατάσταση, -τα τρία μέλη της ΕΕ- ζητάνε η έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ να κηρύξει 24ωρη, πανελλαδική πανεργατική κινητοποίηση για την Τρίτη 19 Δεκέμβρη με κεντρικό αίτημα: Να μην περάσει το νομοσχέδιο, να μην περάσουν τα μέτρα. Η ημερομηνία αυτή διευκολύνει το συνδικαλιστικό κίνημα να εκφράσει ταυτόχρονα και την αντίθεσή του στον Κρατικό Προϋπολογισμό που εκείνες τις μέρες θα συζητιέται στη Βουλή».

Στηρίζουν το τερατούργημα

Στο μεταξύ, ενώ σήμερα ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης φαίνεται να καταθέτει στη Βουλή το αντεργατικό τερατούργημα, χτες στο ΠΑΣΟΚ επιχειρήθηκε να «κατέβουν οι τόνοι» γύρω από το εργασιακό και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ψήφισή του. Σε κοινή σύσκεψη των βουλευτών του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και του Συνδικαλιστικού Τομέα του Κόμματος με τη συμμετοχή του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, όλα κύλησαν όπως αναμενόταν. «Πάμε στην κοινοβουλευτική επιτροπή να στηρίξουμε το νομοσχέδιο», δήλωσε ο Κ. Σκανδαλίδης, δίνοντας το στίγμα της αποφασιστικότητας του ΠΑΣΟΚ να περάσει, με κάθε τρόπο, το αντεργατικό νομοσχέδιο. Το κλίμα της συνεδρίασης «ήταν απόλυτα θετικό και ενωτικό», ήταν το σχόλιο του Ρ. Σπυρόπουλου, υπεύθυνου του συνδικαλιστικού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο «διαφωνών» με τα εργασιακά Θ.Πάγκαλος προτίμησε να μην κάνει καμία δήλωση..!

Κοινή συνισταμένη όλων των δηλώσεων είναι η προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, η δημιουργία εντυπώσεων ότι το νομοσχέδιο - έκτρωμα μπορεί να βελτιωθεί, ότι όλες αυτές οι συζητήσεις γίνονται για το καλό των εργαζομένων.

Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και η τακτική του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του, όχι μόνο δε ζήτησε ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο, αλλά περιόρισε τις «ενστάσεις του» γενικά στη μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς να κάνει κουβέντα για τη διευθέτηση που είναι και η ουσία του νομοσχεδίου. Μάλιστα, έβαλε υπό αίρεση την πραγματοποίηση της απεργίας την πρώτη ημέρα που το νομοσχέδιο θα συζητιέται στη Βουλή, αφού, όπως είπε, «θα γίνει εάν δε γίνουν αυτές οι διορθώσεις». Εμμένοντας δε στις διαδικασίες του «κοινωνικού διαλόγου» η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί για άλλη μια φορά τη Δευτέρα με τις εργοδοτικές οργανώσεις!

Χτες, σε σύσκεψη των σωματείων του ΕΚΑ συζητήθηκε η προετοιμασία της απεργίας που έχει αποφασιστεί για την πρώτη ημέρα που το νομοσχέδιο θα συζητείται στη Βουλή, όπου τα στελέχη της ΔΑΣ πρόβαλλαν το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ