ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Υποταγή στους χορηγούς θέλει η κυβέρνηση

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης πρέπει να ...αναζητήσει πόρους από τον ιδιωτικό τομέα! Αυτή τη θέση πήρε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Αλιβιζάτος απαντώντας χτες σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θόδωρου Ιγνατιάδη, για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του ιδρύματος.

Ο υφυπουργός της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου πλουτοκρατίας - ΕΕ υποστήριξε πως «το υπουργείο δεν μπορεί να έχει λόγο για το πώς η διοίκηση θα καλύψει τις ανάγκες του Ιδρύματος», αναρωτήθηκε όμως παράλληλα: «Χορηγίες δεν υπάρχουν; Δεν μπορεί να βρει χορηγίες;» και «γιατί δεν κάνει συνεργασίες;» υποστηρίζοντας ότι «διανύουμε περίοδο οικονομικής στενότητος» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση στην επιχορήγηση του.

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης είναι «ο μοναδικός φορέας που παρέχει μουσικές σπουδές δωρεάν» επισήμανε ο Θ. Ιγνατιάδης, ενώ παρουσιάζοντας την κατάσταση τόνισε ότι είναι «12 μήνες απλήρωτοι εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι, δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των συμβασιούχων που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του εκπαιδευτικού έργου» σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό «στρώνεται ο δρόμος στα ιδιωτικά ωδεία». Οσον αφορά το θέμα των ιδιωτικών πόρων, ο Θ. Ιγνατιάδης μίλησε για «υποταγή στους χορηγούς» και «επιχειρηματική λειτουργία» τονίζοντας ότι δουλειά του ιδρύματος είναι «να προσφέρει δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες» στα λαϊκά στρώματα.

Δυνατό «όχι» στη βαρβαρότητα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠΟ-Τ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) διοργανώνουν τα σωματεία των καλλιτεχνών και εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού, στις 17 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι

Αντιστεκόμενα στο καθεστώς γαλέρας και τη βαρβαρότητα, από την απαράδεκτη κατάσταση στη δουλειά, στην ασφάλιση, στην υγειονομική περίθαλψη και την ανεργία, τα σωματεία των καλλιτεχνών και εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠΟΤ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, στις 17/2, στις 12μ. και όχι στις 13/2, όπως είχε ανακοινωθεί.

Οι καλλιτέχνες (εικαστικοί, μουσουργοί, συνθέτες, σκηνογράφοι, χορογράφοι, λογοτέχνες κλπ.) παραμένουν ανασφάλιστοι. Ο αγώνας για το Ασφαλιστικό και το δικαίωμα στη δουλειά σηματοδοτεί και την αντίστασή τους στην ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση της τέχνης. «Το ότι υπάρχουν ανασφάλιστοι καλλιτέχνες, υποαπασχολούμενοι, άνεργοι και οι μεσάζοντες λυμαίνονται το χώρο της τέχνης είναι βαρβαρότητα», τονίζεται στην ανακοίνωσή τους.

Τα σωματεία διεκδικούν: Βασική αξιοπρεπή σύνταξη για όλους - και για όσους έχουν από την τέχνη μηδενικά έσοδα - σε βάση συλλογική και αναλογική των εσόδων των καλλιτεχνών και βάσει του τρόπου εργασίας τους, με δωρεάν τον κλάδο της Υγείας. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τα βιβλιάρια της Πρόνοιας που δίνονται σε ανασφάλιστους καλλιτέχνες. Ενίσχυση των ανέργων. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, χωρίς όρους, αποκλεισμούς κλπ.

«Ο δρόμος της μάσκας»

«Το πνεύμα της αρμονίας» (ινδιάνικη μάσκα)
«Το πνεύμα της αρμονίας» (ινδιάνικη μάσκα)
«Ο δρόμος της μάσκας», τιτλοφορείται η έκθεση τελετουργικές μάσκες από τη συλλογή Φ. Καγγελάρη (ίσως, η πλουσιότερη διεθνώς συλλογή μασκών), αλλά και σχετικών έργων Ελλήνων ζωγράφων (Αγγελίδης, Βαλαωρίτης, Γαΐτης, Γεωργίου, Ζουρούδης, Κανιάρης, Καραβούζης, Κεσσανλής, Κορομηλά, Μάιπας, Μαύρος, Μυταράς, Παπαηλιάκης, Περσάκη, Πολυμέρης, Σαχίνης, Τότσικας). Η έκθεση θα παρουσιαστεί (10 - 19/2) στο Κέντρο Τεχνών (πάρκο Ελευθερίας, είσοδος ελεύθερη), σε επιμέλεια της Αθηνάς Σχινά. Τρίτη έως Σάββατο 10 π.μ. - 8 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ. - 2 μ.μ. Στα πλαίσια της έκθεσης στις 18/2 (8.45 μ.μ.) διοργανώνεται θεατρικό αναλόγιο και στις 19/2 (9.15 μ.μ.) μουσική εκδήλωση.

«Πρέσβης» της ελληνικής ποίησης

Ο Φερεϊντούν Φαριάντ με τον Γιάννη Ρίτσο
Ο Φερεϊντούν Φαριάντ με τον Γιάννη Ρίτσο
Ο Φερεϊντούν Φαριάντ, ο Ιρανός ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής μεγάλων Ελλήνων και ξένων ποιητών, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Ρίτσος και ο Οδυσσέας Ελύτης, ο οποίος ζούσε στην Αθήνα, υπέκυψε προχτές το βράδυ, από τον καρκίνο.

Ο Φερεϊντούν Φαριάντ γεννήθηκε στις 6/12/1949 στο Χοραμσάρ της Περσίας. Σπούδασε σε πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Το 1980 ήρθε στην Ελλάδα και συνάντησε τον Γιάννη Ρίτσο, με τον οποίο έγιναν φίλοι. Επέστρεψε στην πατρίδα του. Λόγω του πολέμου το 1985 έφυγε. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, πήρε την ελληνική υπηκοότητα και δουλεύοντας σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία και Αρχαία Ελληνικά, ενώ γνώριζε τα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Αραβικά.

Βραβεύθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μετάφρασης Λογοτεχνίας και από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Επιστημόνων. Για τη μετάφραση στα Ιρανικά του ποιητικού έργου του Γ. Ρίτσου «Πέτρινος Χρόνος», τιμήθηκε με το Βραβείο Μετάφρασης Εργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα (2005). Ο Φαριάντ μετέφρασε επίσης ολόκληρες τις τρεις ποιητικές συλλογές «Ημερολόγια Εξορίας», πολλά ποιήματα και αποσπάσματα από το χαμένο έργο του Γ. Ρίτσου «Ημερολόγιο και επιστολές ενός φαντάρου».

Στα Ελληνικά κυκλοφορούν τα παρακάτω δικά του βιβλία: «Ο χαρταετός και τα περιστέρια» (βραβείο «Αντερσεν») «Ουρανός χωρίς διαβατήριο», «Ιστορίες από τον παράδεισο». Πρόσφατα, κυκλοφόρησε στο Ιράν πολυσέλιδη ανθολογία 100 σύγχρονων Ελλήνων ποιητών, σε δική του μετάφραση.

Συλλυπητήρια για το θάνατό του εξέφρασαν ο υπουργός Πολιτισμού και η Εταιρία Συγγραφέων, της οποίας ήταν μέλος.

Απεργία ΣΕΗ

«Τίτλους τέλους ρίχνουν τρόικα, κυβέρνηση και τα κόμματα που τους στηρίζουν, σε ό,τι απέμεινε από τα εργασιακά δικαιώματα, τσακίζοντας μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, ασφαλιστικά και άλλες κοινωνικές κατακτήσεις» -ανεφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών- που καλεί τους ηθοποιούς να συμμετέχουν στη σημερινή απεργία που πρέπει να γίνει σταθμός για την κλιμάκωση του αγώνα. Ολοι σήμερα στις 10.30 στην Κάνιγγος μαζί με το ΠΑΜΕ, κάτω απ' το πανό του ΣΕΗ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ