ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Μεθοδεύσεις για να απεμπλακεί η ΔΕΗ

ΚΚΕ: Οργάνωση και αλληλεγγύη για να καταργηθεί το χαράτσι

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στα χαράτσια
Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στα χαράτσια
Μετά από τις διαστάσεις που προσέλαβε η οργανωμένη παρέμβαση από τις Λαϊκές Επιτροπές που στήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή επιχειρεί την απεμπλοκή της ΔΕΗ από το μηχανισμό είσπραξης για το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία.

Πρόκειται για αναγκαστικό «ελιγμό», που έχει στόχο να διατηρήσει την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά που ταυτόχρονα μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από την πλευρά του λαού με κατεύθυνση την οργανωμένη μαζική ανυπακοή απέναντι στα κάθε είδους χαράτσια. Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί. Να μην τους πληρώσει το χαράτσι. Να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας μέσα από τα συνδικάτα, τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές ώστε να μην περάσει το βάρβαρο αντιλαϊκό μέτρο.

Τη «δουλειά» της είσπραξης, μετά τη διαφαινόμενη «απεμπλοκή» της ΔΕΗ, αναλαμβάνουν οι ίδιες οι Εφορίες με τις διαδικασίες που προβλέπονται και για τους άλλους φόρους, για τα κάθε είδους χαράτσια. Για τη συνέχεια και ανάλογα με το πόσο «μπόσικο» θα βρουν απέναντί τους το λαϊκό παράγοντα, ετοιμάζουν να στείλουν βροχή τα χαρατσόχαρτα, εξαπολύοντας και απειλές για πρόστιμα και προσαυξήσεις, να ενεργοποιήσουν μέτρα και διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, να κατασχέσουν ό,τι μπορέσουν να βάλουν στο χέρι, μισθό, σύνταξη κ.ά.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

  • Η ΔΕΗ και οι άλλοι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης, θα διαγράφουν την «οφειλή» κατά το μέρος που αφορά στο χαράτσι.
  • Στη συνέχεια οι εταιρείες θα διαβιβάζουν τις λίστες στο υπουργείο Οικονομικών και οι Εφορίες, θα «μεριμνούν για την είσπραξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
  • Στις περιπτώσεις απορριπτικής απόφασης από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, μπορεί να γίνει ένσταση μέχρι και 2 μήνες μετά την κοινοποίησή τους στους ενδιαφερόμενους.
  • Η ένσταση διαβιβάζεται στο υπουργείο Οικονομικών και οι αρμοδιότητες μεταβιβάζονται σε ειδική 3μελή επιτροπή. «Κάθε θέμα» που σχετίζεται με αυτή καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών...

Η «κωλοτούμπα» δεν έχει να κάνει με την ουσία της πολιτικής τους αλλά με τις μεθοδεύσεις και τις διαδικασίες που ξετυλίγουν, μπροστά στο φόβο που τους διακατέχει απέναντι στο οργανωμένο ταξικό κίνημα. Το συγκεκριμένο χαράτσι, όπως και όλα τα άλλα, συγκαταλέγονται στα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα». Σκοπεύουν να το εφαρμόζουν σε όλη τη διάρκεια του «μεσοπρόθεσμου στρατηγικού πλαισίου», δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2015. Για το επόμενο διάστημα ετοιμάζουν τρανταχτές ανατιμήσεις 25% πάνω στις αντικειμενικές αξίες, εξέλιξη που θα απογειώσει και το λεγόμενο «τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων».

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο σχετικά με την τροπολογία της κυβέρνησης για τα χαράτσια της ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Πρέπει να γίνουν εκατομμύρια οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι που δεν μπόρεσαν ή που αψήφησαν τους ωμούς εκβιασμούς της κυβέρνησης και δεν πλήρωσαν το απάνθρωπο χαράτσι. Ταυτόχρονα πρέπει να θεριέψει η λαϊκή οργάνωση και αλληλεγγύη για να καταργηθεί το χαράτσι, για να ανατραπεί η πολιτική και η εξουσία που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων».

ΕΣΠΕΡΙΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΑΡΤΑΣ
Θα αποζημιωθούν για τις ζημιές του παγετού;

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το πρόβλημα των μεγάλων ζημιών στα εσπεριδοειδή στην Αρτα λόγω ισχυρού παγετού έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνονται τ' ακόλουθα:

«Μεγάλες είναι οι καταστροφές της ηρτημένης παραγωγής εσπεριδοειδών στο Νομό Αρτας, από τον παρατεταμένο παγετό, αν και υπάρχει σύστημα αντιπαγετικής προστασίας, που ωστόσο δεν ενεργοποιήθηκε, χωρίς να ευθύνονται γι' αυτό οι εσπεριδοκαλλιεργητές.

Πιο συγκεκριμένα:

Τέθηκε εκτός λειτουργίας η ηλεκτροδότηση των μηχανών μοτέρ και ανεμομεικτών, λόγω του απαρχαιωμένου δικτύου της ΔΕΗ, που σημείωσε διακοπές στην παροχή ρεύματος, και έμειναν χωρίς προστασία τα δέντρα εσπεριδοειδών.

Ο ισχυρός παγετός που έφτασε τους -7 βαθμούς Κελσίου, θα μπορούσε να μην οδηγήσει στην ολοκληρωτική αυτή καταστροφή, αν η ΔΕΗ είχε δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον όσον αφορά τη φυσική ροή του ποταμού Αράχθου, που θα τροφοδοτούσε τα μοτέρ της αντιπαγετικής προστασίας. Αυτό δεν έγινε και τα δέντρα έμειναν στο «έλεος» του παγετού και της καταστροφής του πενιχρού εισοδήματος που ανέμεναν οι αγρότες.

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι τιμές στα εσπεριδοειδή είναι ακόμη πολύ χαμηλές, οι εσπεριδοπαραγωγοί ανέμεναν ν' ανέβουν το επόμενο χρονικό διάστημα και δεν είχαν προβεί στη συγκομιδή της παραγωγής τους πριν τον παγετό, με αποτέλεσμα το προϊόν να βρίσκεται πάνω στα δέντρα και να καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι εσπεριδοκαλλιεργητές βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, αφού:

Το εισόδημά τους τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται, σε σημείο μάλιστα που αρκετοί παραγωγοί δεν είχαν να πληρώσουν την εισφορά - χαράτσι στον ΕΛΓΑ.

Το κόστος παραγωγής ανεβαίνει.

Οι εισφορές στα ασφάλιστρα σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ αυξάνονται δραματικά.

Τα συνεταιριστικά συσκευαστήρια διαλύθηκαν, εξαιτίας των πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, και δεν υπάρχει υποδομή στήριξης για τους αγρότες και από ό,τι φαίνεται και αυτή τη χρονιά το εισόδημα θα μειωθεί παραπέρα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει: Για την άμεση καταγραφή των ζημιών και την άμεση καταβολή από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων στους πληγέντες, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν πληρώσει την εισφορά αυτή τη χρονιά».

ΕΒΕΑ - ΣΕΒ
Αντιπαράθεση με αφορμή τα επιμελητήρια

Η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια και άρα του υποχρεωτικού χαρακτήρα της συνδρομής τους, που φαίνεται ότι θα συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση, αποτέλεσε την αφορμή για έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες του κεφαλαίου, με τρόπο, μάλιστα, που να δείχνει ότι οι διαφορές στο συγκεκριμένο θέμα αξιοποιήθηκαν για να τεθούν συνολικότερα θέματα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τους τόνους τους οποίους χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, ο οποίος με χτεσινή του δήλωση κάνει λόγο για «νέα επίθεση στις ελληνικές επιχειρήσεις και τα επιμελητήρια από την τρόικα».

Απέναντι στις... «ελληνικές επιχειρήσεις» βάζει εκείνες που εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ: «Η πρόταση αυτή της τρόικας, πάντως, αποτελεί, δυστυχώς, εισήγηση μιας ολιγομελέστατης ομάδας εγχώριων επιχειρήσεων - μελών του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του οποίου πρότεινε τέτοιου είδους μέτρα στην τρόικα και μάλιστα πριν τα εισηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει, για να συμπληρώσει όλο νόημα πως «θα πρέπει να γνωρίζει ο κ. Δασκαλόπουλος ότι οι 900.000 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν έδρα τους την Ελλάδα και παράγουν και απασχολούν προσωπικό. Δεν είναι απλοί εισοδηματίες, χωρίς παραγωγικές μονάδες και με τα κεφάλαιά τους σε funds του εξωτερικού»...

Στην πραγματικότητα, η ουσία της διαφαινόμενης αντιπαράθεσης, που το ΕΒΕΑ δείχνει να εστιάζει στον «αφανισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας», βρίσκεται στις συγκυριακές συγκρούσεις που αναπόφευκτα αναπτύσσονται μεταξύ μερίδων του κεφαλαίου στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης. Τέτοιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις μερίδες της πλουτοκρατίας ασφαλώς και δεν μπορεί να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμπορους, που ενωμένοι πρέπει να δυναμώσουν την αντίσταση για την ανατροπή της κυριαρχίας του κεφαλαίου.

ΙΟΒΕ
Κάμψη του οικονομικού κλίματος τον Γενάρη

Σε αντίθεση με την «ήπια» άνοδο του οικονομικού κλίματος στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη το Γενάρη, στην Ελλάδα διαπιστώνεται η, αναμενόμενη, κάμψη αν και οριακή, σύμφωνα με τη μηνιαία μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στις 74,9 μονάδες από 75,7 μονάδες.

Το ΙΟΒΕ αναφέρει ότι υπάρχουν επιχειρηματικές νησίδες που προσπαθούν «να διατηρήσουν τη δυναμική τους», παρ' ότι η αβεβαιότητα για τον «οικονομικό προσανατολισμό» της χώρας «δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις».

Στη Βιομηχανία, αυξάνονται οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής. Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση εκτινάσσονται. Στο Λιανικό Εμπόριο, επιδεινώνονται οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων επιδεινώνονται. Στις Κατασκευές, επιδεινώνονται οι προβλέψεις για την απασχόληση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ