Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Μεθοδεύσεις για να απεμπλακεί η ΔΕΗ

ΚΚΕ: Οργάνωση και αλληλεγγύη για να καταργηθεί το χαράτσι

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στα χαράτσια
Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στα χαράτσια
Μετά από τις διαστάσεις που προσέλαβε η οργανωμένη παρέμβαση από τις Λαϊκές Επιτροπές που στήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή επιχειρεί την απεμπλοκή της ΔΕΗ από το μηχανισμό είσπραξης για το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία.

Πρόκειται για αναγκαστικό «ελιγμό», που έχει στόχο να διατηρήσει την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά που ταυτόχρονα μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από την πλευρά του λαού με κατεύθυνση την οργανωμένη μαζική ανυπακοή απέναντι στα κάθε είδους χαράτσια. Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί. Να μην τους πληρώσει το χαράτσι. Να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας μέσα από τα συνδικάτα, τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές ώστε να μην περάσει το βάρβαρο αντιλαϊκό μέτρο.

Τη «δουλειά» της είσπραξης, μετά τη διαφαινόμενη «απεμπλοκή» της ΔΕΗ, αναλαμβάνουν οι ίδιες οι Εφορίες με τις διαδικασίες που προβλέπονται και για τους άλλους φόρους, για τα κάθε είδους χαράτσια. Για τη συνέχεια και ανάλογα με το πόσο «μπόσικο» θα βρουν απέναντί τους το λαϊκό παράγοντα, ετοιμάζουν να στείλουν βροχή τα χαρατσόχαρτα, εξαπολύοντας και απειλές για πρόστιμα και προσαυξήσεις, να ενεργοποιήσουν μέτρα και διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, να κατασχέσουν ό,τι μπορέσουν να βάλουν στο χέρι, μισθό, σύνταξη κ.ά.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

  • Η ΔΕΗ και οι άλλοι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης, θα διαγράφουν την «οφειλή» κατά το μέρος που αφορά στο χαράτσι.
  • Στη συνέχεια οι εταιρείες θα διαβιβάζουν τις λίστες στο υπουργείο Οικονομικών και οι Εφορίες, θα «μεριμνούν για την είσπραξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
  • Στις περιπτώσεις απορριπτικής απόφασης από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, μπορεί να γίνει ένσταση μέχρι και 2 μήνες μετά την κοινοποίησή τους στους ενδιαφερόμενους.
  • Η ένσταση διαβιβάζεται στο υπουργείο Οικονομικών και οι αρμοδιότητες μεταβιβάζονται σε ειδική 3μελή επιτροπή. «Κάθε θέμα» που σχετίζεται με αυτή καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών...

Η «κωλοτούμπα» δεν έχει να κάνει με την ουσία της πολιτικής τους αλλά με τις μεθοδεύσεις και τις διαδικασίες που ξετυλίγουν, μπροστά στο φόβο που τους διακατέχει απέναντι στο οργανωμένο ταξικό κίνημα. Το συγκεκριμένο χαράτσι, όπως και όλα τα άλλα, συγκαταλέγονται στα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα». Σκοπεύουν να το εφαρμόζουν σε όλη τη διάρκεια του «μεσοπρόθεσμου στρατηγικού πλαισίου», δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2015. Για το επόμενο διάστημα ετοιμάζουν τρανταχτές ανατιμήσεις 25% πάνω στις αντικειμενικές αξίες, εξέλιξη που θα απογειώσει και το λεγόμενο «τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων».

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο σχετικά με την τροπολογία της κυβέρνησης για τα χαράτσια της ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Πρέπει να γίνουν εκατομμύρια οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι που δεν μπόρεσαν ή που αψήφησαν τους ωμούς εκβιασμούς της κυβέρνησης και δεν πλήρωσαν το απάνθρωπο χαράτσι. Ταυτόχρονα πρέπει να θεριέψει η λαϊκή οργάνωση και αλληλεγγύη για να καταργηθεί το χαράτσι, για να ανατραπεί η πολιτική και η εξουσία που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ