ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μεγάλη απήχηση της πρωτοβουλίας ενάντια στη ναρκω-καταστολή

Ολοκληρώθηκε το μαθητικό τουρνουά ποδοσφαίρου των Συντονιστικών Αθήνας - Πειραιά με την εκδήλωση λήξης

Στιγμιότυπο από την απονομή κυπέλλων...
Στιγμιότυπο από την απονομή κυπέλλων...
Tην ώρα που κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της ναρκω-καταστολής, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 22 Γενάρη το παναττικό τουρνουά ποδοσφαίρου για μαθητές που συνδιοργάνωσαν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά. Κάτω από το ηχηρό σύνθημα που φώναζαν αγόρια και κορίτσια στο γήπεδο 7 επί 7 (στον σταθμό ΗΣΑΠ Περισσού) «Ούτε σκληρά ούτε μαλακά, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», έγινε η εκδήλωση λήξης με την απονομή βραβείων, τα κύπελλα, στις 3 πρώτες ομάδες που αποτελούνταν από μαθητές του Χαλανδρίου, της Κυψέλης και του Περιστερίου.

Να σημειωθεί ότι εκατοντάδες μαθητές από Αθήνα και Πειραιά, πάνω από 100 ομάδες με 7 μαθητές τουλάχιστον σε κάθε μία, συμμετείχαν στους αγώνες ποδοσφαίρου σε όλο το Λεκανοπέδιο, δείχνοντας την απήχηση της πρωτοβουλίας των συντονιστικών να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην άθληση, να στείλουν μήνυμα ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα. Το Σαββατοκύριακο στις 21 και 22 Γενάρη, πριν την εκδήλωση της λήξης, αγωνίστηκαν οι 16 ομάδες με αποκορύφωμα τους ημιτελικούς και τελικούς του τουρνουά ποδοσφαίρου.

Μετά την απονομή των κυπέλλων ακολούθησαν ομιλίες από τη γραμματεία Αθήνας του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων (ΣΑΣΑ) και από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Το στίγμα τους συμπυκνώνεται στο ότι «το νομοσχέδιο στην ουσία αποτελεί ένα εγκληματικό σχέδιο μαζικής καταστροφής της νεολαίας. Στις σημερινές συνθήκες μάλιστα γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης όπου τα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται σαν καταιγίδα, όπου ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος, όπου η ανασφάλεια και τα αδιέξοδα θεριεύουν, μόνο τυχαία δεν είναι η περίοδος που επιλέχθηκε να συζητηθεί, αλλά και η μεγάλη βιασύνη της κυβέρνησης να ψηφιστεί. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος: Προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τα ναρκωτικά στη συνείδηση του κόσμου, στη λογική ότι κάθε νόμιμο είναι και ηθικό. Θέλουν τη νεολαία υποταγμένη, φτιαγμένη στα μέτρα τους, δέσμια των ουσιών, ανήμπορη να διεκδικήσει τη ζωή που της κλέβουν».

...και από την κερκίδα της εκδήλωσης λήξης του τουρνουά
...και από την κερκίδα της εκδήλωσης λήξης του τουρνουά
Τέλος, μαθητικά συγκροτήματα με τη μουσική τους συνέβαλαν σε αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία.


Δράσεις της ΚΝΕ στη Βόρεια Ελλάδα

Με πικετοφορίες, εξορμήσεις, περιοδείες και συνεντεύξεις Τύπου, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Μακεδονία, ενημερώνουν τη νεολαία και το λαό για το νομοσχέδιο «Κώδικας Ναρκωτικών» που κατέθεσε η κυβέρνηση και προωθεί τη νομιμοποίηση της χρήσης, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και την παράδοση της πρόληψης, της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης στα χέρια των ιδιωτών.

Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν μαζικές πικετοφορίες από την πλατεία του Ευόσμου στις εργατογειτονιές των δυτικών συνοικιών και από την Αγία Βαρβάρα στην Τούμπα.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι ΟΒ της ΚΝΕ στην Πτολεμαΐδα έδωσαν συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας προανήγγειλαν παρεμβάσεις σε όλη την πόλη, και ιδιαίτερα στους χώρους εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε κάθε χώρο δουλειάς. Στην εισήγησή του, ο Χ. Τζιφρής, μέλος του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, σημείωσε ότι η προσπάθεια για νομιμοποίηση στη συνείδηση του κόσμου των ναρκωτικών, στοχεύει ακριβώς στο συμβιβασμό και την υποταγή της εργατικής τάξης και κυρίως της νέας βάρδιάς της, της νέας γενιάς.

«Αυτήν την περίοδο, η κυβέρνηση προωθεί την πολιτική της υποκατάστασης και παραδίδει τους τομείς κοινωνικής φροντίδας σε ιδιώτες, και μέσα από τη συνολική της πολιτική, αλλά και μέσα από το νομοσχέδιο αυτό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι κλινικές των νοσοκομείων κλείνουν, ταυτόχρονα είναι έτοιμοι να ανοίξουν μονάδες χορήγησης μεθαδόνης, όπως στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Η χρονική στιγμή, αλλά και η βιασύνη της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο δεν είναι τυχαία, καθώς θέλουν να διαχειριστούν το πρόβλημα με την υποκατάσταση και τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών», είπε. Στη συνέχεια, παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για Δημιουργία Πανελλαδικού Δημόσιου Φορέα, με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, στα πλαίσια του υπουργείου Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.

Περιοδείες προγραμματίζει η Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Σήμερα Τρίτη, περιοδείες θα γίνουν σε Κοζάνη, στον ΟΑΕΔ, το 2ο ΕΠΑΛ, το 2ο ΓΕΛ και το ΤΕΙ, στην Πτολεμαΐδα, στο 3ο ΓΕΛ, τη σχολή Μαιευτικής και το ΙΕΚ, στη Φλώρινα στο 1ο ΕΠΑΛ, το Νυχτερινό, το ΤΕΙ και το ΑΕΙ, στην Καστοριά, στο ΤΕΙ και στα Γρεβενά, στο ΤΕΙ.

Αύριο Τετάρτη, περιοδείες θα γίνουν στην Κοζάνη, στο 3ο ΓΕΛ, το 1ο ΕΠΑΛ, το Νυχτερινό, το ΙΕΚ και το Νοσοκομείο, στην Πτολεμαΐδα, στο 1ο ΕΠΑΛ και στο ορυχείο Κύριου Πεδίου της ΔΕΗ, στη Φλώρινα, σε ΟΑΕΔ, Εστίες ΤΕΙ και 1ο ΓΕΛ, στην Καστοριά στο ΕΠΑΛ και στα Γρεβενά στο ΕΠΑΛ.


ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Πανελλαδική καμπάνια στα σχολεία

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να σημάνουν συναγερμό, για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, να «αποκρουστεί το έκτρωμα που θέλει τους μαθητές μας μαστουρωμένους»!

Η Πανελλαδική Γραμματεία αποφάσισε, την ημέρα που θα ξεκινάει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής να πραγματοποιήσει πανελλαδική καμπάνια. Καλεί τους εκπαιδευτικούς, «ακόμα και αν δε συμφωνούν σε όλα με το ΠΑΜΕ, να μοιράσουν πλατιά στους μαθητές (στη Δευτεροβάθμια) και στους γονείς (στην Πρωτοβάθμια) την σχετική ανακοίνωση-επιστολή που έχει εκδώσει».

Επίσης, καλεί «τις Επιτροπές του ΠΑΜΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των μαθητών και των γονιών. Να έρθουν σε επαφή με τα 15μελή των σχολείων και το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), να οργανώσουν εκδηλώσεις από κοινού, να πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις».


Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για την καπιταλιστική κρίση, την Τετάρτη 25 Γενάρη, 1 μ.μ., στην ΑΣΟΕΕ. Ομιλητής ο Χρήστος Μπαλωμένος, συνεργάτης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει αντίστοιχη βιβλιοπαρουσίαση την Πέμπτη 26 Γενάρη, 12 το μεσημέρι, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ομιλητής ο Τάσος Τραβασάρος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει συζήτηση στο Περιστέρι, με θέμα «Ολη η Ελλάδα να γίνει μια Χαλυβουργία», το Σάββατο 28 Γενάρη, 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΥΒΕ. Ομιλητής Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Νοτίου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση στην Καλλιθέα, με τη θεατρική παράσταση «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο από τη θεατρική ομάδα των Οργανώσεων Βάσης Καλλιθέας της ΚΝΕ, το Σάββατο 28 Γενάρη, 8 μ.μ., στον κινηματογράφο «Καλυψώ» (Καλυψούς και Γρ. Λαμπράκη).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ