ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Στο δρόμο 250 συμβασιούχοι εργαζόμενοι

Διακόσιοι πενήντα εργαζόμενοι, συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων, απολύθηκαν χτες με τη λήξη των συμβάσεών τους, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Αυγούστου, εκδικάζονται ασφαλιστικά μέτρα για την παραμονή τους ή μη στην υπηρεσία.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δούλευαν στην καθαριότητα και 115 απ' αυτούς ήταν οδηγοί σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου. Η απόλυση των 250 συμβασιούχων θα σημάνει τη συνολική υπολειτουργία των υπηρεσιών του δήμου και πρώτα απ' όλα του ευαίσθητου τομέα της καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι δούλευαν με σύμβαση έργου (μπλοκάκι) από το 2004. Ασφαλώς, μια τέτοια εξέλιξη κάθε άλλο παρά άσχετη δεν είναι με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης, όπως αυτή υλοποιείται και μέσα απ' το «Καλλικράτη».

Σε αυτές τις απολύσεις πρέπει να προσθέσουμε και τις 290 των διοικητικών υπαλλήλων τον περασμένο Ιούνη. Οι υπηρεσίες στις οποίες δούλευαν οι εν λόγω διοικητικοί υπάλληλοι, σήμερα υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου, όπως, για παράδειγμα, το ΚΕΠ Αλλοδαπών και η γραμμή του δημότη. Τέλος, στα τέλη Σεπτέμβρη λήγει και η σύμβαση άλλων 300 εργαζομένων του δήμου, οι οποίοι εργάζονται στις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου κατά κύριο λόγο.

Ολες αυτές οι εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια τους σημαντικούς αγώνες που είχαν δώσει στη διάρκεια όλης της περασμένης χρονιάς οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθήνας. Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ και οι δημοτικοί του σύμβουλοι στο Δήμο Αθηναίων είχαν σταθεί στο πλευρό των συμβασιούχων απαιτώντας τη μονιμοποίησή τους. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δημιούργησαν και συντήρησαν επί σειρά ετών το αντεργατικό καθεστώς των συμβασιούχων προκειμένου να είναι όμηροί τους, καθώς και των εκάστοτε δημοτικών αρχών που ελέγχουν τα δύο κόμματα.

Αυτή την περίοδο με πρόσχημα τα χρέη και το δημοσιονομικό έλλειμμα οι απολύσεις των συμβασιούχων είναι ενταγμένες στο σχέδιο συρρίκνωσης του εναπομείναντος δημόσιου τομέα για τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας των μονοπωλίων σε βάρος του λαού και των εργαζομένων στους δήμους. Περιστέλλονται κρατικές δαπάνες σε διάφορους τομείς του Δημοσίου για να εξασφαλιστεί ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, και μέσω των απολύσεων προωθούνται οι γενικότερες αναδιαρθρώσεις για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις απολύσεις

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις απολύσεις στο Δήμο της Αθήνας. Αναλυτικά σημειώνει:

«Οι απολύσεις των συμβασιούχων στο Δήμο της Αθήνας συνεχίζονται. Πρόκειται για εργαζόμενους που για χρόνια εργάζονται στον δήμο κανονικά, κάτω από την ομηρία των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων και με τη στήριξη των δημοτικών αρχών τους.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις απολύσεις που γίνονται στα πλαίσια των αντεργατικών πολιτικών της κυβέρνησης, των κομμάτων και των δημοτικών αρχών που στηρίζουν την πολιτική της, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου και της ΕΕ, που εκμεταλλεύονται την κρίση που δημιούργησαν για να χτυπήσουν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ρίξουν την αξία της εργατικής δύναμης για μεγαλύτερη εκμετάλλευση.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις και νομικά τερτίπια με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του και καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, να οργανώσουν άμεσα την πάλη τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά».

ICAP
Ανακοίνωσε 30 απολύσεις

Τριάντα απολύσεις ανακοίνωσε η εργοδοσία της ICAP σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.

Η εταιρεία ICAP, προωθεί τα αντεργατικά της σχέδια από τα τέλη Ιούνη. Τότε κάλεσε τους εργαζόμενους - τους οποίους «ενοικιάζει» στην Εθνική Τράπεζα - να «τροποποιήσουν τη σύμβασή τους» στα εξής: μείωση του ωραρίου από οκτώ σε επτά ώρες τη μέρα με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών τους (περίπου 10-12% μείωση το μήνα) και πως αν δε συμφωνήσουν θα απολυθούν. Επιπρόσθετα, η εταιρεία υποστήριζε πως αυτό «ήταν κάτι το αναγκαίο, αναπόφευκτο λόγω της μείωσης του κόστους του έργου από την Εθνική», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο. «Αυτό που τελικά προέκυψε είναι πως και οι δύο (σ.σ.: ICAP και Εθνική Τράπεζα) θέλουν να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους, που αποδεδειγμένα έχουν».

Και το ταξικό Σωματείο σημειώνει: «Το Σωματείο μας είχε καταγγείλει την ICAP για τον εκβιασμό που έκανε στο προσωπικό και είχαμε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους ότι η μείωση των μισθών στην πραγματικότητα ήταν προαναγγελία ακόμα περισσότερων απολύσεων. Σήμερα, με τα ίδια επιχειρήματα η ICAP και η Εθνική Τράπεζα προχωρούν σε απολύσεις. Μπροστά σε αυτές τις νέες εξελίξεις, καλούμε όλους τους συναδέλφους: Να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων, να γίνουμε μέλη του για να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά τον αγώνα μας. Οργανωμένα έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις τώρα».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Συνεταιράκια των G-20

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΜΕ

Με αφορμή δηλώσεις της ΓΓ της ΙTUC (Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία), οι οποίες αποκαλύπτουν την πλήρη ταύτιση της Συνομοσπονδίας με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τη στήριξή της στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σχολιάζει:

«

Στην ιστοσελίδα της ITUC στις 8 Αυγούστου 2011 δημοσίευσαν την παρακάτω δήλωση της Γενικής Γραμματέας της ITUC Sharan Burrow: "Οι ηγέτες της G-20 είπαν πριν από τρία χρόνια, ότι ποτέ δε θα επιτρέψουν τις χρηματοοικονομικές αγορές να υπαγορεύουν την οικονομική πολιτική, αλλά δυστυχώς οι ενέργειές τους ήταν ανεπαρκείς και τώρα υφίστανται οι συνέπειες...".

Γι' αυτό το λόγο η ITUC ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τους ηγέτες της G-20. Αυτή η οργάνωση, που ισχυρίζεται, ότι υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, λέει ότι "δυστυχώς οι ενέργειες των διαχειριστών του καπιταλισμού ήταν ανεπαρκείς"!

Οι θέσεις της ITUC όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία, την παιδεία , τις εργασιακές σχέσεις είναι ίδιες με τις θέσεις των G-20, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ. Η ITUC πιστεύει, ότι οι πολυεθνικές εταιρείες και το κεφάλαιο είναι συνεταίροι τους για την κοινωνική αλλαγή, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα και τους σκοπούς τους.

Αυτή η συνδικαλιστική οργάνωση, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος η ΓΣΕΕ είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ