Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Στο δρόμο 250 συμβασιούχοι εργαζόμενοι

Διακόσιοι πενήντα εργαζόμενοι, συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων, απολύθηκαν χτες με τη λήξη των συμβάσεών τους, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Αυγούστου, εκδικάζονται ασφαλιστικά μέτρα για την παραμονή τους ή μη στην υπηρεσία.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δούλευαν στην καθαριότητα και 115 απ' αυτούς ήταν οδηγοί σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου. Η απόλυση των 250 συμβασιούχων θα σημάνει τη συνολική υπολειτουργία των υπηρεσιών του δήμου και πρώτα απ' όλα του ευαίσθητου τομέα της καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι δούλευαν με σύμβαση έργου (μπλοκάκι) από το 2004. Ασφαλώς, μια τέτοια εξέλιξη κάθε άλλο παρά άσχετη δεν είναι με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης, όπως αυτή υλοποιείται και μέσα απ' το «Καλλικράτη».

Σε αυτές τις απολύσεις πρέπει να προσθέσουμε και τις 290 των διοικητικών υπαλλήλων τον περασμένο Ιούνη. Οι υπηρεσίες στις οποίες δούλευαν οι εν λόγω διοικητικοί υπάλληλοι, σήμερα υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου, όπως, για παράδειγμα, το ΚΕΠ Αλλοδαπών και η γραμμή του δημότη. Τέλος, στα τέλη Σεπτέμβρη λήγει και η σύμβαση άλλων 300 εργαζομένων του δήμου, οι οποίοι εργάζονται στις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου κατά κύριο λόγο.

Ολες αυτές οι εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια τους σημαντικούς αγώνες που είχαν δώσει στη διάρκεια όλης της περασμένης χρονιάς οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθήνας. Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ και οι δημοτικοί του σύμβουλοι στο Δήμο Αθηναίων είχαν σταθεί στο πλευρό των συμβασιούχων απαιτώντας τη μονιμοποίησή τους. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δημιούργησαν και συντήρησαν επί σειρά ετών το αντεργατικό καθεστώς των συμβασιούχων προκειμένου να είναι όμηροί τους, καθώς και των εκάστοτε δημοτικών αρχών που ελέγχουν τα δύο κόμματα.

Αυτή την περίοδο με πρόσχημα τα χρέη και το δημοσιονομικό έλλειμμα οι απολύσεις των συμβασιούχων είναι ενταγμένες στο σχέδιο συρρίκνωσης του εναπομείναντος δημόσιου τομέα για τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας των μονοπωλίων σε βάρος του λαού και των εργαζομένων στους δήμους. Περιστέλλονται κρατικές δαπάνες σε διάφορους τομείς του Δημοσίου για να εξασφαλιστεί ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, και μέσω των απολύσεων προωθούνται οι γενικότερες αναδιαρθρώσεις για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις απολύσεις

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις απολύσεις στο Δήμο της Αθήνας. Αναλυτικά σημειώνει:

«Οι απολύσεις των συμβασιούχων στο Δήμο της Αθήνας συνεχίζονται. Πρόκειται για εργαζόμενους που για χρόνια εργάζονται στον δήμο κανονικά, κάτω από την ομηρία των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων και με τη στήριξη των δημοτικών αρχών τους.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις απολύσεις που γίνονται στα πλαίσια των αντεργατικών πολιτικών της κυβέρνησης, των κομμάτων και των δημοτικών αρχών που στηρίζουν την πολιτική της, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου και της ΕΕ, που εκμεταλλεύονται την κρίση που δημιούργησαν για να χτυπήσουν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ρίξουν την αξία της εργατικής δύναμης για μεγαλύτερη εκμετάλλευση.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις και νομικά τερτίπια με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του και καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, να οργανώσουν άμεσα την πάλη τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ