ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Λιμάνια περιουσία λαϊκή και όχι ιδιοκτησία καπιταλιστική

Μαζική συμμετοχή στη χτεσινή κινητοποίηση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μαζικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά στη χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση, που έγινε στα πλαίσια στάσης εργασίας, δείχνοντας έτσι τις αγωνιστικές τους διαθέσεις ενάντια στα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που σαρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και ιδιωτικοποιούν μαζί με τη δημόσια περιουσία και το λιμενικό σύστημα της χώρας.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη συνέχεια βροντοφωνάζοντας «κάτω τα χέρια από τα λιμάνια» και άλλα συνθήματα έκαναν πορεία στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας (ΘΥΝΑΛ). Ξεχωριστό ήταν το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο λιμάνι, που είχε προμετωπίδα το πανό που ανέγραφε: «Λιμάνια περιουσία λαϊκή, όχι ιδιοκτησία καπιταλιστική».

Παρά τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στις διοικήσεις της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών, είναι έτοιμες να βάλουν τη σφραγίδα τους και στο «νέο έγκλημα» σε βάρος των λιμανιών. Εχουν επιδοθεί σε ένα παζάρι για το ποσοστό των λιμανιών που θα ιδιωτικοποιηθεί! Αυτό ήταν και το θέμα τους στη χτεσινή συνάντηση που είχαν, στα πλαίσια της κινητοποίησης, με το γενικό γραμματέα του υπουργείου ζητώντας μάλιστα να ξεκαθαριστεί το «θολό τοπίο για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης»! Την ίδια ώρα κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στους εργαζόμενους το κάλεσμα που απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Στο πλευρό των εργαζομένων του λιμανιού του Πειραιά ήταν ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, ο οποίος χαιρετίζοντας την κινητοποίησή τους και δείχνοντας ποιος είναι ο δρόμος ανέφερε ανάμεσα στα άλλα: «Σας καλούμε σε κοινό αγώνα και πάλη ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Στο στόχαστρο του κεφαλαίου βρίσκονται όλοι οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας και όχι μόνο ο ΟΛΠ. Πρέπει να βγάλετε πολιτικά συμπεράσματα. Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι ώρα ευθύνης. Συστρατευτείτε με το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, κλιμακώστε τον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν. Διεκδικήστε να περάσει ο πλούτος σ' αυτούς που τον παράγουν ώστε να αξιοποιηθεί για τη λαϊκή ευημερία στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας, λαϊκής οικονομίας».

Παραβρέθηκε ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και αντιπροσωπεία από ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δράσεις για Υγεία - Πρόνοια με βάση τις λαϊκές ανάγκες

Η δραστηριότητα που αποφασίστηκε θα κορυφωθεί με λαϊκή συγκέντρωση

H επιτακτική ανάγκη πάλης για την προστασία της Υγείας του λαού και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, μέσα από ένα καλά οργανωμένο κίνημα της εργατικής τάξης, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, επισημάνθηκε στη χτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Λάρισας, στο Εργατικό Κέντρο (ΠΑΜΕ, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ).

Σ' αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκαν για το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες και δράσεις - θα κορυφωθούν με μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση - προβάλλοντας τη διεκδίκηση για Ενιαίο Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματική δραστηριότητας, όπως:

  • Η οργάνωση της συζήτησης για την κατάσταση στην Υγεία - Πρόνοια και τις διεκδικήσεις της ΛΑΕ, σε κάθε ΔΣ εργατικού σωματείου, σωματείου ΕΒΕ, αγροτικού συλλόγου, συλλόγου γυναικών και νεολαίας.
  • Η ενημέρωση των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ, των μικρών αγροτών, των γυναικών και των νέων στους χώρους δουλειάς και κατοικίας. Για το σκοπό αυτό ετοιμάστηκε και σχετικό φυλλάδιο.
  • Ανάδειξη, στα πλαίσια του δημόσιου Κέντρου Υγείας, της εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων με υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για πρόληψη ασθενειών, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τις συνθήκες εργασίας, το περιβάλλον καθώς και των οξυμένων προβλημάτων των ΑΜΕΑ, χρονίως πασχόντων, της τρίτης ηλικίας, του «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Πρωτοβουλίες μέσα στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στο ΙΚΑ, για προβλήματα που εκδηλώνονται, προβάλλοντας τη λύση τους.

Στην εισηγητική ομιλία του στη σύσκεψη, ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, αναφέρθηκε στις αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της Υγείας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση με το νέο «υγειονομικό χάρτη» και την «αξιολόγηση» των δημόσιων μονάδων Υγείας προωθεί το κλείσιμο, τη συγχώνευση, των δημόσιων νοσοκομείων, μονάδων του ΙΚΑ και την κατάργηση δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των μονάδων, επεσήμανε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο δε λειτουργούν 10 κλινικές, και άλλες 2 στο Πανεπιστημιακό, ενώ με ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό και λειτουργούν οι υπόλοιπες. Εξίσου μεγάλα είναι τα προβλήματα στο ΙΚΑ, όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Ολη αυτή η κατάσταση και τα νέα βάρβαρα μέτρα - υπογράμμισε - θεωρούμε ότι πρέπει να σημάνουν γενικό ξεσηκωμό, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη δεχτούμε περικοπές και καμιά συμμετοχή στην πληρωμή για φάρμακα και εξετάσεις. Καμία δημόσια υπηρεσία να μην κλείσει, να μη μειωθούν τα νοσοκομειακά κρεβάτια».

Και τόνισε: Γι' αυτό χρειάζεται ένα καλά οργανωμένο κίνημα της εργατικής τάξης, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, που θα παλεύει για την προστασία της υγείας του λαού για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ταυτόχρονα, να δυναμώσουμε την πάλη μας, για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, να χάσουν έδαφος οι πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) και οι παρατάξεις τους που υποστηρίζουν την εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Σύσκεψη σωματείων για οργάνωση του αγώνα

Την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τη διεκδίκηση μέτρων για ουσιαστική προστασία των ανέργων, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Σήμερα, στις 8 το βράδυ, προγραμματίζει σύσκεψη σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετέχουν ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών. Την Παρασκευή, μαζί με το ΠΑΜΕ, οργανώνει συλλαλητήριο στις 8 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας Σάκης Τσίτσης σημείωσε την ανάγκη να προταχθεί το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και της προστασίας των εργαζομένων, ταυτόχρονα με τον αγώνα για την οριστική ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Ανέφερε ότι στη Νάουσα που η ανεργία έχει προ πολλού ξεπεράσει το 50%, το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλες απολύσεις (ΕΝ-ΚΛΩ, Δήμο, Βαρβαρέσο, ήδη απολύθηκαν οι νοικιασμένοι). Οι εργάτες δουλεύουν απλήρωτοι σε Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, Μπουτάρη, ΔΕΤΑΒ, διαλογητήρια, Super-market, κλπ. Η ανασφάλιστη εργασία οργιάζει στον επισιτισμό, στις υπηρεσίες και στο εμπόριο, στα διαλογητήρια. Στους κλάδους διαλογής - ψύξης και οικοδόμων έχει νομιμοποιηθεί η ανασφάλιστη εργασία και η ανεργία «χτύπησε κόκκινο».

«ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ»
Νέα κινητοποίηση οργανώνουν οι γονείς

Νέα συγκέντρωση οργανώνουν γονείς που τα παιδιά τους πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό του «Πηνελόπειου Ιδρύματος» (φιλανθρωπικό ίδρυμα), καλώντας σε συμμετοχή όλους τους γονείς και τους εργαζόμενους στον παιδικό σταθμό. Η συγκέντρωση θα γίνει αύριο στις 6 μ.μ. έξω από το εμπορικό κέντρο «Ionia Center» (Λεωφόρος Ηρακλείου 269) και θα ακολουθήσει πορεία στο δημαρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 7 μήνες και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Το γεγονός αυτό έρχεται να αποκαλύψει τη φενάκη της φιλανθρωπίας που δήθεν υποκαθιστά - για να τις συγκαλύψει - τις προνοιακές υποχρεώσεις του κράτους και στην πράξη τις μετακυλίουν στους γονείς και τους εργαζόμενους (το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού καλύπτεται από την κρατική επιχορήγηση και τα τροφεία που καταβάλλουν οι γονείς). Μεταξύ άλλων, οι γονείς απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και τη διασφάλιση της λειτουργίας του παιδικού σταθμού, δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς και άλλα.

Παραγράφουν τη «ληστεία» των Ταμείων

Δεν πήρε απόφαση στη χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) για το αίτημα του Ταμείου Πρόνοιας (εφάπαξ) να πάρει δάνειο 100 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία του ΔΣ ανέβαλε το θέμα με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να μπορεί να δοθεί το δάνειο. Το σκεπτικό αυτό παραγράφει τη «ληστεία» που έχει υποστεί το σύνολο των Ταμείων από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και πολλά από αυτά έχουν οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία.

Η Χρ. Λαμπούδη, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δημόσιο και στέλεχος του ΠΑΜΕ, καταψήφισε το σκεπτικό της αναβολής και έκανε σαφές ότι θα καταψηφίσει και τη χορήγηση οποιουδήποτε δανείου. Η μόνη λύση είναι, είπε, να καλύψει το κράτος τις ανάγκες των Ταμείων, να πληρώσει το Δημόσιο και όσοι άλλοι χρωστάνε, να σταματήσει το τζογάρισμα των αποθεματικών, να καταβληθούν άμεσα τα εφάπαξ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ