ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Σύσκεψη για τα ΒΑΕ το Σάββατο

Σύσκεψη ομοσπονδιών, συνδικάτων και εργαζομένων για την υπεράσπιση των ΒΑΕ οργανώνει το Σάββατο 28 Μάη η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων. Η σύσκεψη γίνεται στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), στις 11 π.μ. Στην πρόσκλησή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων επισημαίνει ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την ανατροπή των ΒΑΕ, στα πλαίσια των γενικότερων σχεδίων της σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης και προσθέτει: «Η επιτροπή που όρισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κρίση των ΒΑΕ αποτελείται από εργοδότες και εργοδοτικούς συνδικαλιστές με γνωστό παρελθόν για την υπεράσπιση των απαιτήσεων του κεφαλαίου. Καμιά αυταπάτη, καμιά εμπιστοσύνη. Το έργο είναι στημένο, προσπαθούν με δημοκρατικοφανές περιτύλιγμα να μας φορτώσουν 5-7 χρόνια στην πλάτη και να κάνουν ακόμα φθηνότερο το μεροκάματο. Η κατάργηση των ΒΑΕ αποτελεί απαίτηση του κεφαλαίου εδώ και αρκετά χρόνια, σήμερα αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να δικαιολογήσουν αυτό που χρόνια σχεδίαζαν». Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί συνδικάτα και εργαζόμενους να συζητήσουν και να προετοιμάσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ, ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Απεργία στις 2 Ιούνη για τις κλαδικές συμβάσεις

Μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για ικανοποιητικές συμβάσεις, που πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης

Η αφίσα της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μπροστά στην απεργία
Η αφίσα της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μπροστά στην απεργία
Σε κοινή απεργία, διεκδικώντας τώρα υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), προχωρούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, την Πέμπτη 2 Ιούνη. Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου έχει ήδη καθορίσει το απεργιακό της ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Βάθης.

Επιπλέον, σήμερα, Τρίτη 24 Μάη, στις 7.30 μ.μ., πραγματοποιείται σύσκεψη Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στο ΠΑΜΕ με θέμα την καλύτερη οργάνωση της κλαδικής απεργίας. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται πως το ζήτημα της υπογραφής κλαδικών ΣΣΕ δεν αποτελεί ζήτημα μόνο αυτών των δύο κλάδων, αλλά είναι συνολικό ζήτημα όλης της εργατικής τάξης, προκειμένου να «σπάσει» το μαύρο μέτωπο εργοδοσίας - κυβέρνησης, που, με την ουσιαστική στήριξη των ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, έχει καταβαραθρώσει το επίπεδο ζωής των εργαζομένων.

Δικαιούμαστε να ζήσουμε καλύτερα

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με ανακοίνωσή της, που υπογράφουν έξι Σωματεία Εργαζομένων (COCA-COLA Αθήνας, ΦΑΓΕ, ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΕΒΓΑ, TASTY, ΠΑΚΟ ΕΛΛΑΣ) καθώς και τα Συνδικάτο Εργαζομένων Ν. Λάρισας, Σωματείο Εργαζομένων Ιωαννίνων και Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζει: «Συνάδελφοι, δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω. Δεν πάει άλλο. Η Ομοσπονδία μας εδώ και καιρό έχει προβάλει ένα πλαίσιο με αιτήματα μισθολογικά και άλλα που καλύπτουν ένα μέρος των απωλειών που είχαμε (ο πληθωρισμός το 2010 ήταν 5,5%). Ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας να αγωνιστούμε για να μην πέσουμε στην πλήρη εξαθλίωση. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας. Εμείς που παράγουμε τον πλούτο καθημερινά, που πληρώνουμε την κερδοφορία της εργοδοσίας με τον ιδρώτα μας, δικαιούμαστε να ζήσουμε καλύτερα».

Η Ομοσπονδία απευθύνει το απεργιακό κάλεσμα προς όλες τις Ομοσπονδίες του κλάδου, 11 συνολικά (τεμαχισμού κρέατος, αλευροποιών, ζυμαρικών, αρτεργατών, μακαρονοποιών κ.λπ.) και υπογράφονται συνολικά 17 Συλλογικές Συμβάσεις. Κάλεσμα, όμως, απευθύνει και στις «Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία όλων των άλλων κλάδων, να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας. Εχουμε ανάγκη την αλληλεγγύη τους. Ενωμένοι μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας». Στο μεταξύ, προχτές, Κυριακή, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην εταιρεία «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», όπου και αποφάσισαν εκτός από τη συμμετοχή τους στην απεργία της 2ης Ιούνη και την προκήρυξη απεργίας στις 30 Μάη, απαιτώντας την άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων από την εργοδοσία.

Κάλεσμα οργανωμένης αντεπίθεσης

Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου αποφάσισε κλιμάκωση του αγώνα για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, με απεργία σε Χαρτοποιία, Κυτιοποιία, Εκτυπωτική Βιομηχανία, Γραφικές Τέχνες, Επεξεργασία Χάρτου και Χαρταποθήκες σε όλη τη χώρα. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Συνάδελφοι, μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση που βιώνουμε δύο δρόμοι υπάρχουν. Ο ένας δρόμος είναι να υποταχτούμε και να παραδοθούμε στη βαρβαρότητα, στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, να μείνουμε χωρίς σύμβαση, να μας αλυσοδέσουν, ποινικοποιώντας τον κάθε αγώνα μας. O άλλος δρόμος είναι να αντεπιτεθούμε, οργανωμένα με την Ομοσπονδία μας, τα Σωματεία μας, ενιαία, με όλο το ταξικό εργατικό κίνημα σε λαϊκή συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα για όλα τα δικαιώματά μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες για την υπογραφή τώρα ικανοποιητικών ΣΣΕ. Στο δρόμο της ανυπακοής και της απειθαρχίας στους αντεργατικούς νόμους, σε ρήξη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Αυτό το δρόμο προτείνουμε να ακολουθήσουμε που είναι σήμερα μονόδρομος για τους εργαζόμενους και μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αν αποφασιστικά και χωρίς ταλαντεύσεις μπούμε όλα τα Σωματεία στη μάχη εξασφαλίζοντας την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων».

Ξεχωριστό ζήτημα για τους εργαζόμενους στον Τύπο και το Χαρτί αποτελεί και η απόπειρα της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αγωγή της «Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου» (ΜΕΛ ΑΕ) προς την Ομοσπονδία, απαιτώντας το ποσό των 228.000 ευρώ, διότι οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν απεργία ενάντια σε τρομοκρατική απόλυση συνδικαλιστή. Με την απεργία στις 2 Ιούνη απαιτούν, ταυτόχρονα, και την απόσυρση της αγωγής. Στο μεταξύ, προχτές, Κυριακή, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων πραγματοποίησε τη Γενική της Συνέλευση, όπου αποφάσισε τη συμμετοχή της στην απεργία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Γενική συνέλευση την 1η Ιούνη

Σε γενική συνέλευση την Τετάρτη, 1η Ιούνη, στις 4.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» (πλ. Καραϊσκάκη) καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, προκειμένου να συζητήσουν και να οργανώσουν την ταξική τους απάντηση απέναντι στη βάρβαρη ταξική επίθεση που έχουν εξαπολύσει εργοδοσία - κυβέρνηση - τρόικα με τη βοήθεια των πολιτικών και συνδικαλιστικών στηριγμάτων τους.

Το συνδικάτο με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας για τη νέα εγκληματική διάταξη που προωθούν για λογαριασμό του τουριστικού κεφαλαίου και με την οποία δίνουν τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να απασχολήσουν νέους από 18 έως 24 ετών που πιάνουν πρώτη φορά δουλειά στον κλάδο με το 80% της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Αυτό σημαίνει, υπογραμμίζει το συνδικάτο: «Κατάργηση της συλλογικής μας σύμβασης. Αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων, που πλέον θα οδηγούνται στα σύγχρονα εργασιακά "Νταχάου", αντί να ξεκινούν ή να συνεχίζουν τις σπουδές τους. Αύξηση ακόμη περισσότερο της ανεργίας των εργαζομένων ηλικίας 30-44 ετών που σήμερα αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των ανέργων και αντίστοιχα αύξηση των απολύσεων όσων "παλιών" εργαζομένων ακόμη έχουν δουλειά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος: Του σάπιου δρόμου της καπιταλιστικής ανάπτυξης που μας οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση». Η απάντηση των εργαζομένων τονίζει το συνδικάτο πρέπει να είναι ο «ξεσηκωμός για ανατροπή. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση της εργατικής τάξης. Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Μόνιμη δουλειά για όλους με δικαιώματα. Ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Τουριστικά Επαγγέλματα Σάμου.

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη

Οργώνουν τους χώρους δουλειάς και τα στέκια των ανέργων οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, ώστε την ερχόμενη Πέμπτη, στο ραντεβού που ήδη έχει κλειστεί με την υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Αλιείας και Ναυτιλίας Ελ. Τσουρή, να είναι όλοι εκεί διεκδικώντας δυναμικά το δικαίωμά τους στη δουλειά. Κύρια αιτήματά τους είναι να περάσουν τώρα τα μεγάλα ναυπηγεία σε κρατικό έλεγχο, ώστε να ανοίξουν άμεσα και να λειτουργήσουν κάτω από ενιαίο δημόσιο φορέα οι κατασκευές νέων πλοίων που σχετίζονται με προγράμματα του ελληνικού κράτους, να σχεδιάζονται και να εκτελούνται στην Ελλάδα και να ξεκινήσει τώρα η κατασκευή της πλωτής δεξαμενής από τον ΟΛΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ