ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Πορεία συγκάλυψης του εγκλήματος

Νέα αναβολή της δίκης των κατηγορουμένων για τη βύθιση του φορτηγού πλοίου και το θάνατο 24 ναυτεργατών, με σοβαρό κίνδυνο παραγραφής των κατηγοριών

Το φορτηγό πλοίο «Αϊρον Αντώνης», το οποίο βυθίστηκε το 1994. Ενώ είχε απορριφθεί από το Γαλλικό Νηογνώμονα ως μη αξιόπλοο, εγκρίθηκε από τον Ελληνικό Νηογνώμονα. Στο ναυάγιο σκοτώθηκαν 24 ναυτεργάτες
Το φορτηγό πλοίο «Αϊρον Αντώνης», το οποίο βυθίστηκε το 1994. Ενώ είχε απορριφθεί από το Γαλλικό Νηογνώμονα ως μη αξιόπλοο, εγκρίθηκε από τον Ελληνικό Νηογνώμονα. Στο ναυάγιο σκοτώθηκαν 24 ναυτεργάτες
Πορεία παραγραφής των αδικημάτων και συγκάλυψης συνολικά του εγκλήματος, ακολουθεί η υπόθεση του ναυαγίου του σαπιοκάραβου φορτηγού πλοίου «Αϊρον Αντώνης», το οποίο, ενώ ταξίδευε καταμεσής του Ατλαντικού Ωκεανού με σάπιες λαμαρίνες και ρήγματα, βούλιαξε στις 3 Σεπτέμβρη του 1994 και μαζί του πήρε 24 ναυτεργάτες, λίγο μετά από το χαρακτηρισμό του από τον «Ελληνικό Νηογνώμονα» ως αξιόπλοο! Χτες για τρίτη φορά αναβλήθηκε (ορίστηκε για τις 5 Δεκέμβρη), η δίκη, στην οποία κατηγορούμενοι για το έγκλημα ήταν ο Δ. Μελισσηνός, γενικός διευθυντής του «Νηογνώμονα», ο Τ. Λυσσιμάχου, τότε πρόεδρος της διοίκησης και τα αδέρφια Αντώνης, Μάριος και Ιωάννης Ηλιόπουλος, πλοιοκτήτες του φορτηγού.

Η μεθόδευση αυτή είναι, ουσιαστικά, «μοντέλο» κάλυψης των ενόχων και για το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα», που έστειλε 81 ανθρώπους στον τάφο. Τεράστιες ευθύνες επωμίζονται αυτοί που συμμετέχουν σ' αυτήν την υπόθεση, μεγαλύτερες, όμως, ευθύνες βαραίνουν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και, συνολικά, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που στηρίζουν ασύστολα και απροσχημάτιστα τη δράση της ιδιωτικής και, όπως φαίνεται, κερδοσκοπικής εταιρίας «Ελληνικός Νηογνώμονας», η οποία χρεώνεται με πολλές χαμένες ζωές ναυτεργατών!

Η πορεία κουκουλώματος που φαίνεται να παίρνει η υπόθεση επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ήδη έχουν παραγραφεί τρεις από τις κατηγορίες, που βαραίνουν τον Δ. Μελισσηνό, τον Τ. Λυσσιμάχου και τον Α. Αγαπάκη, επιθεωρητή του «Νηογνώμονα», καθώς πέρασαν πέντε χρόνια από το τραγικό ναυάγιο, σύμφωνα με το βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιώς. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες που παραγράφηκαν με βάση το κατηγορητήριο είναι: «Ψευδής βεβαίωση κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση. Ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση σε ψεύδη βεβαίωση. Ψευδής ανώμοτη κατάθεση κατ' εξακολούθηση». Ετσι, λοιπόν, ο επιθεωρητής του «Νηογνώμονα» δε θα παραπεμφθεί σε δίκη! Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους πλοιοκτήτες και τους Δ. Μελισσηνό και Τ. Λυσσιμάχου είναι: «Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή. Πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια. Ψευδορκία μάρτυρος, υπεξαγωγή εγγράφου». Οι κατηγορίες αυτές παραγράφονται σε δυο χρόνια, δηλαδή το 2002 και είναι σοβαρός ο κίνδυνος, όπως όλα δείχνουν, μετά και τη νέα αναβολή, οι υπεύθυνοι να «βγούνε λάδι».

Την αναβολή της δίκης ζήτησαν οι δικηγόροι της υπεράσπισης, προβάλλοντας ως κώλυμα την απουσία του ενός εκ των δικηγόρων του κ. Γούσκου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στη Βουλή, την ασθένεια του Δ. Μελισσηνού, καθώς και τη μη τυπικά νόμιμη κλήτευση δυο εκ των κατηγορουμένων. Παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας της έδρας αρχικά πρότεινε την απόρριψη της αίτησης για αναβολή της δίκης, στη συνέχεια το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά την έκανε δέκτη και αποφάσισε την αναβολή της.

Με το άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, η αγανάκτηση των συγγενών των αδικοχαμένων ναυτεργατών ξεχείλισε. Σε δήλωση που έκανε στη συνέχεια η αδερφή του πλοιάρχου Γ. Κιουράνη, που πνίγηκε στο τραγικό ναυάγιο, τόνισε ότι ελπίζει οι ένοχοι τελικά να τιμωρηθούν για το έγκλημα που συντελέστηκε.

Ο δικηγόρος των οικογενειών των αδικοχαμένων ναυτικών Γ. Τρανταλίδης δήλωσε ότι λόγω δικονομικών προβλημάτων με τη μη νόμιμη κλήτευση δυο εκ των κατηγορουμένων και με κίνδυνο να ακυρωθεί η διαδικασία αναβλήθηκε για άλλη μια φορά η δίκη. Στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν οι κατηγορίες, είπε χαρακτηριστικά ότι είναι «ζωτικό το πρόβλημα της παραγραφής». Σε ερώτηση σχετικά με το ναυάγιο είπε: «Ο "Γαλλικός Νηογνώμονας" είχε διαπιστώσει 55% φθορές στο πλοίο και 100% σε ορισμένα σημεία του και έτσι απέσυρε τα πιστοποιητικά. Ο "Ελληνικός" για να εισπράξει 3,5 χιλιάδες δολάρια εξέδωσε τα απαραίτητα πιστοποιητικά».

Μετά την αναβολή της δίκης, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά κ. Πεπόνης διέταξε έρευνα για τους λόγους αναβολής της δίκης και, συγκεκριμένα, γιατί και με ποιων ευθύνη δεν κλητεύτηκαν σωστά οι δυο εκ των κατηγορουμένων.


Δολοφονία εν ψυχρώ!

Το πλοίο είχε τόσες ζημιές που ο «Γαλλικός Νηογνώμονας» το απέρριψε, για να εγκριθεί η αξιοπλοΐα του, 17 μέρες μετά, από τον «Ελληνικό Νηογνώμονα» 

Ηταν έγκλημα! Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα για το ναυάγιο του σάπιου φορτηγού πλοίου «Αϊρον Αντώνης» που βυθίστηκε στις 3 Σεπτέμβρη του 1994 στον Ατλαντικό ωκεανό και μαζί του πήρε 24 ναυτεργάτες! Τα στοιχεία που μαρτυρούν ότι η ιδιωτική εταιρία «Ελληνικός Νηογνώμονας» («ΕΝ») έστειλε εν πλήρη συνειδήσει τους 24 ναυτικούς στο θάνατο είναι συγκλονιστικά, καθώς επικαλέστηκε «εκτιμήσεις» του «Γαλλικού Νηογνώμονα» («ΓΝ»), οι οποίες όμως αποδεικνύονται ανύπαρκτες!

Το φορτηγό πλοίο «Αϊρον Αντώνης» ανήκε στο «Γαλλικό Νηογνώμονα» από το Φλεβάρη του 1993 μέχρι και το Μάη του 1994, οπότε και διαγράφηκε, γιατί η πλοιοκτήτρια εταιρία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του, σχετικά με τις επισκευές που έπρεπε να γίνουν. Τις «αγκάλες» του άνοιξε ο «Ελληνικός Νηογνώμονας», κατατάσσοντας το πλοίο στις κλάσεις του, στέλνοντας ταυτόχρονα ψευδή στοιχεία στη Διεύθυνση Εμπορικών Πλοίων, σχετικά με τις εκτιμήσεις του «Γαλλικού Νηογνώμονα». Παρείχε στο πλοίο πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, όταν ο «Γαλλικός Νηογνώμονας» το είχε θεωρήσει μη αξιόπλοο και η πλοιοκτήτρια εταιρία, λόγω κόστους, δεν έκανε τις απαραίτητες επισκευές!

Το χρονικό

Μετά το ναυάγιο στις 18 Οκτώβρη ο «ΕΝ» με επιστολή του προς τη Διεύθυνση Εμπορικών Πλοίων, με την υπογραφή του διευθυντή του Δ. Μελισσηνού, ανέφερε ότι το πλοίο ήταν εφοδιασμένο με πιστοποιητικά κλάσης του «Γαλλικού Νηογνώμονα», όπου υπήρχαν παρατηρήσεις για προβλήματα σε διάφορα μέρη του πλοίου που έπρεπε να επισκευαστούν, πράγμα που έγινε στις 31 Μάη του 1994 στο λιμάνι του Λας Πάλμας. Ωστόσο, το πλοίο δεν ήταν εφοδιασμένο με πιστοποιητικά του «ΓΝ» όταν αιτήθηκε να καταταχτεί στον «ΕΝ». Αυτό αποδεικνύεται και από την έκθεση - αριθμός 45/94/085Α - επιθεώρησης που συνέταξε ο επιθεωρητής του «Γαλλικού Νηογνώμονα» που αναφέρει σε οχτώ σημεία της ότι αρκετά μέρη του καραβιού έπρεπε να επισκευαστούν, ενώ άλλα μέρη του πλοίου έπρεπε να αντικατασταθούν!

Και ενώ ο «ΕΝ» ισχυρίζεται ότι οι επισκευές αποκαταστάθηκαν πλήρως στις 31 Μάη του 1994, στην έκθεση του επιθεωρητή του «Γαλλικού Νηογνώμονα» για το πλοίο, στο οποίο έγινε επιθεώρηση από τις 30 Μάη έως και την 1 Ιούνη του 1994, αναφέρεται ότι ο πλοιοκτήτης δεν εκτέλεσε όλες τις επισκευές που του υποδείχτηκαν με τις παρατηρήσεις που αναγράφονται στο προσωρινό πιστοποιητικό κλάσης του πλοίου. Για το λόγο αυτό, ο επιθεωρητής του «Γαλλικού Νηογνώμονα» απέσυρε όλα τα πιστοποιητικά από το πλοίο! Το παραπάνω αποδεικνύεται και από το έγγραφο με αριθμό HJ2959M4 της 15ης Ιούλη '94 του Διεθνούς Οργανισμού Νηογνωμόνων (IACS), στο όποιο αναφέρεται ότι το πλοίο « Αϊρον Αντώνης»αποσύρθηκε από την κλάση του «Γαλλικού Νηογνώμονα» στις 30 Μάη του '94. Ωστόσο στις 17 Ιούνη εκδίδονται προσωρινά πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον «ΕΝ», ισχύος μέχρι 30 Σεπτέμβρη του 1994!

Παρά το γεγονός ότι ο ΕΝ υποστηρίζει ότι οι παρατηρήσεις που είχαν γίνει από το «ΓΝ» είχαν διαγραφεί, επιστολή του διευθυντή του «Γαλλικού Νηογνώμονα» Α. Παυλίδη, ο οποίος παραθέτει τις παρατηρήσεις που είχαν γίνει στο πλοίο και περιγράφει τις επιθεωρήσεις που έκανε ο επιθεωρητής του «Γαλλικού Νηογνώμονα», ρητά σημειώνει ότι το πλοίο έχει ανάγκη άμεσης αντικατάστασης ελασμάτων στις διαμήκεις και εγκάρσιες φρακτές του αμπαριού. Αντί γι' αυτό όμως, στο πλοίο είχαν απλά τοποθετήσει 50 επιθέματα σε σημεία με ρωγμές και τρύπες λόγω διάβρωσης!

Στην έκθεση αρ. 160/94/J4/BC στις 25 Μάη του '94 του επιθεωρητή του «Γαλλικού Νηογνώμονα» στο Μπιλμπάο, αναφέρεται ότι οι φθορές των πλευρικών δεξαμενών έρματος του πλοίου έφταναν έως και 30%! Επιπλέον στην έκθεση επιθεώρησης με αριθμό 45/94/085Α του επιθεωρητή του «ΓΝ» στο Λας Πάλμας σημειώνεται ότι οι παχυμετρήσεις έδειξαν πως σε ορισμένες περιοχές των διαμήκων και εγκάρσιων φρακτών η μείωση του πάχους των ελασμάτων ήταν 55%! Σημειώνεται επίσης ότι και στην προαναφερόμενη έκθεση διευκρινίζεται ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι παχυμετρήσεις στα ψηλά μέρη του πλοίου και κυρίως εντός των πλευρικών δεξαμενών έρματος!

Σε έκθεση του επιθεωρητή του «ΕΝ» που έγινε στην Αρούμπα, προέκυπτε ότι ο επιθεωρητής του «Γαλλικού Νηογνώμονα» στο Λας Πάλμας «καλώς» είχε ενεργήσει για τη διαγραφή και αποκατάσταση των παρατηρήσεων του πλοίου. Διαγραφή παρατηρήσεων που έγιναν σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των στελεχών του «ΕΝ». Ομως, ο επιθεωρητής του «ΓΝ» στο Λας Πάλμας, όχι μόνο δε διέγραψε, αλλά και τόνισε ακόμα περισσότερο τις παρατηρήσεις του για το πλοίο, όπως αποδεικνύεται και από τα παραπάνω.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι πλοιοκτήτες «επιδίωξαν την εκμετάλλευση του πλοίου, εισπράττοντας τους αντίστοιχους ναύλους και τη μη επισκευή αυτού, η οποία ήταν ασύμφορη λόγω της μεγάλης αξίας των επισκευών σε συνδυασμό με τη μεγάλη ηλικία του πλοίου (26 ετών) και του γεγονότος ότι μετά τη λήξη των πιστοποιητικών του ΕΝ (30/9/94) θα πωλούσαν το πλοίο προς διάλυση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ