ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
«Μαγειρεύουν» τα εφιαλτικά σενάρια της πλουτοκρατίας

Συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συνάντηση Παπακωνσταντίνου - τρόικας

Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τρόικα, μεθοδικά και μέσα από επικοινωνιακές μεθοδεύσεις, προετοιμάζουν το δρόμο για να προχωρήσουν στην υλοποίηση του πλέον εφιαλτικού σεναρίου που έχει εκπονήσει η οικονομική ολιγαρχία σ' ολόκληρη την ΕΕ, με πρόσχημα, αυτή τη φορά, τη νέα επικαιροποίηση του μνημονίου και την επέκταση της περιόδου εφαρμογής του για την περίοδο μέχρι το 2015.

Τα παραπάνω φαίνεται πως κρύβονται πίσω από το σκηνικό που κυβέρνηση και τρόικα έστησαν χτες το απόγευμα. Εκεί, λοιπόν, που οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ τα θέματα είχαν «σχεδόν κλείσει», άρχισε να διοχετεύεται η πληροφορία για «διαφωνίες» που ανέκυψαν, σχετικά με τους χειρισμούς της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου, το επόμενο διάστημα.

Τα περί «διαφωνίας» μεταξύ των δύο πλευρών κυκλοφόρησαν όταν έγινε γνωστό ότι μετατίθεται η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, στις 10, συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας, σε ώρα που θα γνωστοποιηθεί αργότερα. Οι πληροφορίες, που προφανώς είναι καθόλα ελεγχόμενες τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους συνομιλητές της, έκαναν λόγο για διάσταση απόψεων σε δύο θέματα. Στο καθεστώς των επιχειρησιακών συμβάσεων, όπου ζητείται η εδώ και τώρα εφαρμογή τους, ως αναγκαίο μέτρο για τον «αποπληθωρισμό των μισθών», τη δραστική δηλαδή μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και στον ιδιωτικό τομέα, και δεύτερο, στο θέμα της περιγραφής των σκληρών μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα της περιόδου 2012 - 2015. Οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίζονται να εμμένουν στη θέση ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αναφέρονται, έστω και γενικά, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο θα πρέπει να έχει συνταχθεί μέχρι σήμερα, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση εμφανίζεται να θέλει να κερδίσει χρόνο, περιγράφοντας τα μέτρα αυτά, μετά τη διενέργεια ...«κοινωνικού διαλόγου» με κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλους κοινωνικούς φορείς, διαδικασία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον ερχόμενο Μάη.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει θέμα διαφωνίας με την τρόικα και απέδιδαν το όλο θέμα στις «δυσκολίες» και τη «μακροχρόνια διαδικασία» που αφορά την κατάρτιση του επικαιροποιημένου μνημονίου. Για το ζήτημα της αναβολής της συνέντευξης των εκπροσώπων της τρόικας, ανέφεραν ότι αυτό είναι κάτι που δεν αφορά το υπουργείο...

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτές θα αποτελέσουν το όχημα για τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής της άρχουσας τάξης, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που αναπτύσσεται τόσο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και διεθνώς για τη διατήρηση των θέσεων του «ελληνικού» κεφαλαίου στην παγκόσμια αγορά. Το πώς θα επιτευχθεί ο στρατηγικός αυτός στόχος, είναι θέμα κατάλληλων χειρισμών...

Το ίδιο ζόρικα είναι τα πράγματα και για τα νέα μέτρα της περιόδου 2012 - 2015. Σύμφωνα με τις εκθέσεις που έχουν συντάξει ΔΝΤ και ΕΕ με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα, αλλά και τα μέτρα που έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα λάβει η κυβέρνηση την περίοδο 2012 - 2014, το δημοσιονομικό έλλειμμα - στο τέλος του 2014 - θα έχει μειωθεί στο 7,8% του ΑΕΠ. Αρα, επισημαίνουν, απαιτούνται νέα μέτρα της τάξης του 5,2 - 5,5% του ΑΕΠ, προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Και τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν «δαγκώνουν». Παρά τις διαψεύσεις, και το θέμα της νέας αύξησης του ΦΠΑ, και των έμμεσων φόρων βρίσκονται στο τραπέζι, αλλά και η προοπτική μιας νέας μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα δεν έχει αποκλειστεί.

Το σίγουρο είναι ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν αποφασίσει να ...αναμορφώσουν τον ελληνικό καπιταλισμό, ακόμα και αν χρειαστεί να γδάρουν ζωντανό το λαό της χώρας. Αυτά είναι τα προβλήματα που τους απασχολούν.

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
«Φωτιά» αυξήσεων το Γενάρη

Νέα «έκρηξη» των τιμών σε είδη διατροφής και εμπορεύματα που σχετίζονται με τη λειτουργία και συντήρηση της κατοικίας (πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα) και στις μεταφορές (βενζίνες, κόμιστρα ταξί) σημειώθηκε μέσα στο Γενάρη του 2011. Η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι οι ασκούμενες πολιτικές του μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την ασύδοτη δράση του μεγάλου εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου, πυροδοτούν την ακρίβεια, δημιουργώντας έτσι συνθήκες ασφυξίας για εκατομμύρια εργαζόμενους της χώρας.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: μεταξύ Δεκέμβρη του 2010 και Γενάρη του 2011, τα είδη διατροφής σημείωσαν αύξηση 1%, με τα νωπά λαχανικά να αυξάνονται κατά 3,2%, τα νωπά ψάρια κατά 2,2%, το νωπό παστεριωμένο γάλα κατά 2,6%, τα δημητριακά και παρασκευάσματα κατά 0,9%. Την ίδια περίοδο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (στα πλαίσια της «απελευθέρωσης») αυξήθηκε κατά 3,4%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 3,6%, τα νοσήλια των νοσοκομείων και των κλινικών κατά 3,9%, τα καύσιμα των αυτοκινήτων κατά 2,2%, το κόμιστρο στα ταξί κατά 2,6% και ο καπνός κατά 0,6%.

Και όλες αυτές οι αυξήσεις επιβλήθηκαν τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου! Φυσικά οι υπεύθυνοι και οι ένοχοι των αυξήσεων αυτών είναι οι ίδιοι που κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις, αυξάνουν τους έμμεσους φόρους, διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους συμμάχους της και το μεγάλο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, ο ετήσιος πληθωρισμός το Γενάρη διατηρήθηκε στο 5,2%, όσο και το Δεκέμβρη του 2010. Μεταξύ Γενάρη 2011 και Δεκέμβρη 2010, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,7%, λόγω των χειμερινών εκπτώσεων, ενώ σε δωδεκάμηνη βάση (Φλεβάρης '10 - Γενάρης '11 προς Φλεβάρης '09 - Γενάρης '10) αυξήθηκαν κατά 4,9%, έναντι αύξησης μόλις 1,3% που σημειώθηκε τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. Οι εξελίξεις αυτές των τιμών αποκαλύπτουν τη μία πλευρά της ληστείας που συντελείται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με την ανυπόφορη ακρίβεια να συμπληρώνει τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος.

Αλλά και η εξέταση της πορείας των τιμών μεταξύ Γενάρη '11 προς Γενάρη '10, αποκαλύπτει το όργιο της κερδοσκοπίας που συντελείται στο όνομα της «ελεύθερης» αγοράς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι τιμές στα είδη διατροφής αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο είχαν σημειώσει πτώση 1,9%. Στη διάρκεια του χρόνου, τα νωπά λαχανικά αυξήθηκαν κατά 9,2%, τα νωπά ψάρια κατά 5%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 2,8%, τα γλυκά - ζαχαρωτά κατά 2,8% τα κρέατα κατά 2% κλπ.

Οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό εκτινάχθηκαν κατά 19,5%, της στέγασης κατά 9,1% (λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30% και του ηλεκτρικού κατά 10,8%). Οι τιμές στις μεταφορές απογειώθηκαν κατά 15%, λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης κατά 42,1%! Οι επικοινωνίες, λόγω της αύξησης των τιμολογίων της κινητής τηλεφωνίας, σημείωσαν ετήσια αύξηση 4%, ενώ τα νοσήλια των νοσοκομείων και των κλινικών αυξήθηκαν κατά 9,7%!

ΦΥΓΑΔΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Απροκάλυπτος κυβερνητικός εμπαιγμός

Με απροσχημάτιστο εμπαιγμό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται τώρα ότι θα ...ελέγξει μεγαλοκαταθέτες για τα κεφάλαια που φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Τη δήθεν προσπάθεια διαφημίζουν μετά τηναποκάλυψη για τη φυγή ποσών ύψους 600 δισ. ευρώ που σήμερα βρίσκονται στην Ελβετία.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει και στην ρύθμιση για το λεγόμενο «επαναπατρισμό κεφαλαίων» με την οποία και αντί ευτελούς «αντιτίμου» τους εκχωρούσε καραμπινάτη φορολογική αμνηστία. Η προκλητικά ευνοϊκή ρύθμιση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα καθώς η δράκα με τους πλουτοκράτες δεν είχε ούτε και έχει λόγους ανησυχίας. Κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε χτες ότι σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών θα ελεχθούν εμβάσματα που μέσω τραπεζών μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό. Τις προάλλες υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας και προς άρση κάθε πιθανής «παρεξήγησης δήλωνε ότι δε συντρέχει θέμα άρσης του τραπεζικού απορρήτου, αλλά είσπραξης ενός ορισμένου ποσού από την Ελβετία «προκειμένου να διατηρηθεί η ανωνυμία των καταθετών»...

  • Κινδύνους μαζικής απόσυρσης καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα και σημαντική αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, βλέπει ο επικεφαλής του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον τραπεζίτη, η χρεοκοπία με τη μορφή κουρέματος των κρατικών ομολόγων θα απέδιδε ελάχιστα στα ποσά που θα πάνε για τους τόκους.
Στο δόκανο των τραπεζών

Αποκλειστικά μέσα από τις τράπεζες θα περνούν όλες οι δοσοληψίες των νοικοκυριών και για ποσά που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ. Η ρύθμιση που προβλέπεται στο φορολογικό νόμο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα εφαρμοστεί από την 1η Απρίλη μετά τη δημοσιοποίηση σχετικής υπουργικής απόφασης.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
«Στα πάνω» και για το 2010

Τρανταχτά κέρδη συνεχίζει να αποσπά το κεφάλαιο και για το 12μηνο του 2010, στην περίοδο δηλαδή που η κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ έφτασε στο 4%. Στο ίδιο διάστημα τα καθαρά κέρδη για τον όμιλο «Κόκα Κόλα - Τρία Εψιλον» πήραν τα πάνω τους σε ποσοστό 8% και με τη λειτουργική κερδοφορία τους να ξεπερνά τα 681 εκατ. ευρώ.

Το «δεν πληρώνω» μετέρχονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που πάντα βρίσκουν τρόπους προκειμένου να αποφύγουν και την τυχόν φορολογική ενόχληση των μεγαλομετόχων τους. Σε αυτό το πλαίσιο ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος θα προχωρήσει και σε «επιστροφή κεφαλαίου» στους μεγαλομετόχους, προκειμένου, με αυτό τον «τρόπο», να αποφύγει την υποχρέωση φορολόγησης στην περίπτωση που τα «ίδια ποσά» μοιράζονταν με τη μορφή των «μερισμάτων». Στην ανακοίνωσή τους διευκρινίζουν ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν τους επέτρεψε τη διανομή μερίσματος με «φορολογικά αποτελεσματικό τρόπο» και γι' αυτό το λόγο απέφυγαν να μεταφέρουν τα μερίσματα που απέσπασαν από την επιχειρηματική δράση τους στην ευρύτερη ζωτική περιοχή και αγορές. Αντί γι' αυτό βρήκαν τον τρόπο της «αναδιάρθρωσης κεφαλαίων» με την επιστροφή μέρους από αυτά στους μετόχους τους...

Με βάση τα διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία (9μηνο 2010) οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εμφανίζουν λειτουργικά κέρδη ύψους 7,4 δισ. ευρώ, ποσό που, να σημειωθεί, είναι συμπιεσμένο από τη χασούρα που εμφάνισαν αρκετές από αυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ