ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Παρά την πίεση δεν παραιτείται ο Μουμπάρακ

Μαζικά διαδηλώνει ο λαός στο δρόμο και δε δέχεται τους ελιγμούς του καθεστώτος

Η κατάμεστη πλατεία Ταχρίρ χτες το βράδυ
Η κατάμεστη πλατεία Ταχρίρ χτες το βράδυ
KΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ως την ισχυρότερη ένδειξη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιόμορφο στρατιωτικό πραξικόπημα ερμηνεύεται το γεγονός ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της χώρας, αφού συνεδρίασε υπό τον υπουργό Αμυνας, εξέδωσε ένα «πρώτο ανακοινωθέν», όπως το ονόμασε, στο οποίο αναφέρει λακωνικά ότι «αναλαμβάνει την προστασία του έθνους, των κατακτήσεων και των στόχων του», καθιστώντας σαφές ότι το Συμβούλιο βρίσκεται πλέον «σε διαρκή συνεδρίαση». Οσο για τον ίδιο τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοινώθηκε από νωρίς από την τηλεόραση, ότι θα απευθύνει νέο διάγγελμα.

Το διάγγελμα Μουμπάρακ

Το διάγγελμά του αυτό έγινε, μετά από μεγάλη καθυστέρηση και πολύ παρασκήνιο λίγο πριν τις 11.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να δοθεί λύση στην κρίση.

Προχωρώντας σε έναν ακόμη ελιγμό, εξέφρασε «βαθύ πόνο» για τους νεκρούς διαδηλωτές, επανέλαβε πολλάκις ότι «ακούει τα αιτήματά τους», τα οποία χαρακτήρισε «νόμιμα» και για του λόγου το αληθές, μάλιστα, μίλησε για τροποποίηση τουλάχιστον έξι συνταγματικών άρθρων, αλλά και του άρθρου από το οποίο απορρέει η ισχύς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν». Ταυτόχρονα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δε «θα υπακούσει σε ό,τι υπαγορεύεται από το εξωτερικό».

Ο θυμός άναψε αμέσως μετά το διάγγελμα Μουμπάρακ
Ο θυμός άναψε αμέσως μετά το διάγγελμα Μουμπάρακ
Κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεχίσει το «διάλογο», εκτιμώντας ότι είναι δημιουργικός, μίλησε για «ειρηνική και μεθοδική» μετάβαση και για «ελεύθερες εκλογές» το Σεπτέμβρη. Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην προσωπική του πορεία από το στρατό στην πολιτική, κατέληξε στη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα και στο ότι μεταβίβασε «μέρος των εξουσιών του» ήδη στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν.

Μετά το διάγγελμα, οι διαδηλωτές στην κατάμεστη κεντρική πλατεία του Καΐρου (πληροφορίες μιλούσαν για πάνω από εκατομμύριο) εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, ζητώντας να φύγει ο Μουμπάρακ, κουνώντας του χαρακτηριστικά τα παπούτσια τους.

Λίγη ώρα μετά, βγήκε στην τηλεόραση και ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν, που κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Μουμπάρακ, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους διαδηλωτές με ευχολόγια για ένα «λαμπρό μέλλον που θα χτιστεί με ενότητα».

Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι μεγάλο τμήμα του εξοργισμένου πλήθους κατευθυνόταν προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Στις όλες εξελίξεις είναι ηλίου φαεινότερο ότι εμπλέκονται οι ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της CIA, Λέον Πανέτα, αναφερόταν «στο πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο Μουμπάρακ ακόμη και μέχρι την Πέμπτη το βράδυ», γεγονός που απλώς επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με διάφορα τμήματα του καθεστώτος, αναζητώντας «ομαλή» μεν αλλά «γρήγορη» μετάβαση στην ηγεσία της μεγαλύτερης αραβικής χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί έλεγχος της λαϊκής δυσαρέσκειας και διασφάλιση των συμφερόντων της. Ο Λευκός Οίκος αρκέστηκε να μιλήσει για «ρευστή» κατάσταση.

Προφανώς, στο πλαίσιο προετοιμασίας των κομβικών συμμάχων της Ουάσιγκτον στην περιοχή για τις εξελίξεις, έγινε και η τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού Προέδρου με τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ, ο οποίος είχε εκφραστεί ανοιχτά υπέρ του Μουμπάρακ, μιλώντας «για εισβολείς - υποκινητές διαδηλώσεων». Ο Ομπάμα φέρεται, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, να επανέλαβε τα περί «αναγκαιότητας ομαλής, μεθοδικής πλην τάχιστης μεταβίβασης στην εξουσία». Στη δημοσιότητα δε δόθηκαν οι δηλώσεις του Σαουδάραβα βασιλιά. Επίσης, δε δημοσιοποιήθηκε ούτε το περιεχόμενο των επαφών που είχε, και για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπαράκ που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον.

Πιέσεις

Ενα 24ωρο νωρίτερα, είχαν ανέβει οι τόνοι μεταξύ των «πάλαι ποτέ καλών συμμάχων», καθώς ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Ρόμπερτ Γκιμπς, είχε κατακρίνει τη «μεταβατική» κυβέρνηση του Καΐρου για «πολύ αργό ρυθμό κινήσεων» και για «μη επίτευξη ούτε του ελάχιστου των αιτημάτων των διαδηλωτών». Εντονα αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπούλ Γάιτ, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «προσπαθούν να επιβάλουν τη θέλησή τους στην Αίγυπτο».

Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν είχε λοιδορήσει τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου περί μεταφοράς του Μουμπάρακ για «ιατρικούς λόγους» στη Γερμανία, κατηγορώντας τη Βόννη, σχεδόν ανοιχτά, για παρέμβαση «στα εσωτερικά της Αιγύπτου».

Καθοριστικός ο λαϊκός παράγοντας

Ολες αυτές οι κινήσεις έγιναν υπό την πίεση του λαού που διαδηλώνει δυναμικά στους δρόμους και τις πλατείες της Αιγύπτου. Ηδη, από τις αρχές της βδομάδας, κατά τόπους συνδικαλιστικές ενώσεις και σωματεία ανά εργοστάσιο είχαν προκηρύξει απεργίες.

Οταν, όμως, το απεργιακό κύμα σάρωσε το μεγαλύτερο τομέα παραγωγής στην Αίγυπτο, την υφαντουργία, τους δημοσίους υπαλλήλους, πολλές επιχειρήσεις στο εμπορικό λιμάνι του Σουέζ, και χτες, τους γιατρούς, τους δικαστές, τους δικηγόρους, τους εργαζομένους στα ΜΜΜ, τους καλλιτέχνες, ο κλοιός άρχισε να σφίγγει περισσότερο και η αναγκαιότητα ν' απομακρυνθεί ο κόσμος από τους δρόμους, μέσα από έναν εντυπωσιακό ελιγμό, καθίσταται επιτακτική. Οι απεργοί, που θέτουν σειρά μισθολογικών και εργασιακών αιτημάτων, τα οποία βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση, φυσικά, από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, προεκτείνουν τις διεκδικήσεις τους ως την απομάκρυνση του καθεστώτος Μουμπάρακ ως αναγκαία προϋπόθεση για την ικανοποίηση όσων ζητούν.

Χτες, οι απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν θερμά δεκτές στην πλατεία Ταχρίρ από τους εκεί διαδηλωτές, ενώ μεγάλο τμήμα διαδηλωτών έχει, πλέον, εγκατασταθεί έξω από το κοινοβούλιο και το κυβερνητικό μέγαρο. Για σήμερα, διαδηλωτές και απεργοί έχουν δώσει και πάλι ραντεβού, με στόχο να περικυκλώσουν και τις εγκαταστάσεις του κρατικού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

Ο λαός στο δρόμο είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Αποδεικνύεται ότι όταν ο λαός θέλει μπορεί, ωστόσο είναι κρίσιμο το τι προσανατολισμό θα έχει η πάλη του, για να είναι αυτός που θα καθορίζει το μέλλον του. Και, βέβαια, γι' αυτό δεν αρκεί μια αλλαγή κυβέρνησης που εύκολα μπορεί η αστική τάξη να ελέγξει, απαιτείται ρήξη με το κεφάλαιο, την αστική εξουσία.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΜΠΑΜΑ
Τώρα... νοιάζεται για το λαό και τους νέους

«Ο λαός της Αιγύπτου ζητά την αλλαγή», δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της χτεσινής του ομιλίας σε Πανεπιστήμιο της πολιτείας του Μίσιγκαν, τονίζοντας εμφατικά ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι στο πλευρό του λαού της Αιγύπτου... Οντως, επί 30 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες, ασχέτως ποιος ήταν πρόεδρος, προωθούσε την καταπίεση, το στραγγαλισμό κάθε ελευθερίας, το κυνηγητό των κομμουνιστών, του συνδικαλιστικού κινήματος, κάθε χροιάς προοδευτικής, έστω, φωνής, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, εννοείται στο όνομα «της ειρήνης και της δημοκρατίας» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, στηρίζοντας το καθεστώς Μουμπάρακ και εξέχοντος μέλους της... Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Τώρα, για άλλη μία φορά, ένας Αμερικανός πρόεδρος επικαλείται τη δημοκρατία. Ο Ομπάμα απευθυνόμενος μάλιστα σε φοιτητές και έχοντας πλήρη γνώση εκ των προτέρων του αντίκτυπου που θα έχουν οι δηλώσεις του, σημείωσε :«Παρακολουθούμε τα σημερινά γεγονότα στην Αίγυπτο. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι παρακολουθούμε την ιστορία την ώρα που γράφεται. Οι νέοι είναι αυτοί που θέλουν να ακουστούν, οι νέοι είναι που πραγματοποιούν την αλλαγή. Η νέα γενιά. Η δική σας γενιά»... «Υποστηρίζουμε μια γνήσια και ομαλή μετάβαση προς τη δημοκρατία»... Υπογραμμίζοντας δε το «ομαλή και γνήσια» εννοεί φυσικά τη «δημοκρατία» που θέλουν οι ιμπεριαλιστές. Με πολιτικά πρόσωπα που θα προκύψουν ή τον ισχυρό ρόλο του Στρατού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ