ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Κατά 30,2% αυξήθηκαν οι άνεργοι μέσα σε ένα χρόνο

Αγγίζουν τις 700.000 τον Νοέμβρη του 2010 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες

Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας κάνει επιτακτική την πάλη για την προστασία των ανέργων
Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας κάνει επιτακτική την πάλη για την προστασία των ανέργων
Στα ύψη εκτινάχθηκε η επίσημη καταγεγραμμένη ανεργία καθώς τον Νοέμβρη του 2010 οι άνεργοι έφτασαν τους 692.577 (ποσοστό 13,9%), αυξημένοι κατά 160.624 (σε ποσοστό 30,2%) σε σχέση με τον αντίστοιχο Νοέμβρη του 2009, οπότε και οι άνεργοι έφταναν τους 531.953 (ποσοστό 10,6%), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Η ανεξέλεγκτη διάσταση που παίρνει η ανεργία στη χώρα, ως αποτέλεσμα της σφοδρής επίθεσης του κεφαλαίου αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής για την προστασία των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών, επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ καθώς τον ίδιο μήνα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 773.344.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων εμφανίζεται σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο Νοέμβρη του 2008, οπότε και οι άνεργοι έφταναν τους 384.988. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών έφτασε το 35,6% (από 27,8% τον Νοέμβρη του 2009). Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η ανεργία και στην ομάδα 25 έως 34 ετών όπου το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 17,9%. Διπλάσιο επίσης εμφανίζεται το ποσοστό ανεργίας και στην ομάδα 35 έως 44 ετών (12%) καθώς και στην ομάδα 45 έως 54 ετών (10,1%).

Βεβαίως εκτός από τους νέους, η ανεργία χτυπάει σκληρά και τις γυναίκες καθώς το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβρη του 2010 εκτινάχθηκε στο 17% (από 13,3% τον αντίστοιχο μήνα του 2009). Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες σκαρφάλωσε στο 13,9% (από 10,6%).

Τέλος πλην της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου (ποσοστό ανεργίας 9,7%) όλες οι υπόλοιπες Περιφέρειες εμφανίζουν διψήφιο ποσοστό ανεργίας και συγκεκριμένα: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (16,2%), Κεντρική Μακεδονία (14,2%), Δυτική Μακεδονία (15,4%), Ηπειρος (12,8%), Θεσσαλία (14,1%), Ιόνιοι Νήσοι (16,2%), Δυτική Ελλάδα (13,6%), (Αττική 13,9%), Πελοπόννησος (10,9%), Νότιο Αιγαίο (13,3%) και Κρήτη (14,5%).

Πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης

Η ραγδαία αύξηση των ανέργων και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για την πάλη και τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας και ανακούφισης των ανέργων. Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή, τον περασμένο Οκτώβρη, που προβλέπει:

  • Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσον καιρό κάποιος είναι άνεργος.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
  • Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
  • Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
  • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
  • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
  • Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς. Να χορηγηθούν 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων από 100 που ισχύει σήμερα.
  • Ολα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους εργάτες και στους τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920 και κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν αποζημιώσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Αντεργατική κούρσα από την κυβέρνηση

Πατάει γκάζι η κυβέρνηση και ετοιμάζει και νέες παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, για να πετύχει τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την ανταγωνιστικότητα που απαιτούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Σε χτεσινή συνέντευξή της, η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη ισχυρίστηκε ότι οι «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας βάζουν τάξη στην αγορά», προφανώς την «τάξη» που ζητάνε οι βιομήχανοι, και ενώ υποκριτικά έριξε μερικά κροκοδείλια δάκρυα ότι «η ανταγωνιστικότητα δεν θα κερδηθεί από την εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου». Την ίδια στιγμή, ξιφούλκησε κατά των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων που σε ορισμένους κλάδους, όπως είπε, - έχουν αυξηθεί την τελευταία 5ετία 30% και 35%!

Βέβαια, δε βρήκε να πει ούτε ένα παράδειγμα όπου υπήρξαν τέτοιες αυξήσεις, ούτε μπήκε στον κόπο να μας πει πού βρίσκεται σήμερα ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ανέσυρε όμως τη συκοφαντία ότι οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις είχαν συζητηθεί στη Βουλή το 1990 και ότι οι συμβάσεις αυτές προτάθηκαν από τον εκπρόσωπο του τότε ενιαίου Συνασπισμού! Δε γνωρίζουμε τις ιστοριοδιφικές ικανότητες της υπουργού, γνωρίζουμε όμως ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν πρόβλημα να εκστομίσουν και τη μεγαλύτερη συκοφαντία, προκειμένου να χτυπήσουν το ΚΚΕ (αφού όσα είπε, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα) να χτυπήσουν δηλαδή εκείνη την πολιτική δύναμη που με συνέπεια και στην πράξη αντιμάχεται την αντεργατική πολιτική. Επιβεβαιώνουν, για μια φορά ακόμα, ποιον θεωρούν τον πραγματικό και επικίνδυνο αντίπαλο στην πολιτική που ασκούν.

Ταυτόχρονα, η υπουργός επανέλαβε τον ψεύτικο ισχυρισμό ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις γίνονται «για να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας», όταν στον ίδιο το νόμο που συνέταξε προβλέπονται και απολύσεις με τις συμβάσεις αυτές, πέρα από τη μείωση των μισθών και την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Δεν έκρυψε μάλιστα την ανησυχία της για τη δημοσιότητα που έχει πάρει το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων και προφανώς τις αντιστάσεις που συναντά η εφαρμογή τους στις επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι «όσο λιγότερος θόρυβος γίνεται, τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα θα υπάρχει, ώστε να υπογραφούν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις»! Για τον ίδιο σκοπό, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση για τη διευκόλυνση δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων που επιδιώκουν οι εργοδότες, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν στη σύναψη τέτοιων συμβάσεων.

Και νέες παρεμβάσεις

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι πλέον το υπουργείο δε θα εγκρίνει την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, αν αυτές δε συμβαδίζουν με την αντίληψη περί ανταγωνιστικότητας που έχει η κυβέρνηση και ζητάει τεκμηρίωση για αυξήσεις πάνω απ' αυτές που ορίζει η ΕΓΣΣΕ.

Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση ετοιμάζει και πρόσθετες ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών στην εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, για την οποία, όπως είπε, υπάρχουν «αντικίνητρα» και «κυρίως για το κόστος της διευθέτησης» γι' αυτό ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Ανάλογη παρέμβαση θα γίνει και για την εξάπλωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και προς τούτο η κυβέρνηση συζητά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων

Για την αύξηση της ανεργίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Απέναντι στην ανεργία που φουντώνει, οι εργαζόμενοι μπορούν να απαντήσουν μόνο με έναν τρόπο: Να κλιμακώσουν χωρίς καθυστέρηση την πάλη τους για να ληφθούν τώρα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους, αγώνας που δεν πρέπει να σταματήσει μέχρι να ανατρέψουν την εξουσία της πλουτοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ