ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«Ράλι» στα αμερικανικά, αλλά και άλλα χρηματιστήρια σημειώθηκε χθες από την «αιμοδότηση» με 600 δισεκατομμύρια δολάρια της αμερικανικής οικονομίας από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED), μέσω της εκτύπωσης χρήματος για την αγορά αμερικανικών ομολόγων, μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Ωστόσο, ήδη, εκδηλώνονται οι αντιδράσεις των αξιωματούχων των διαφόρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οργανισμών και φυσικά των ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών, που θεωρούν ότι μία τέτοια κίνηση εκ μέρους των ΗΠΑ κάνει την παγκόσμια οικονομία να εισέρχεται σε μία νέα περίοδο ανασφάλειας με απρόβλεπτες συνέπειες. Κορυφώνεται και ο «πόλεμος» των συναλλαγματικών ισοτιμιών και η επικείμενη Σύνοδος της Ομάδας των 20 (G20) στη Νότια Κορέα αναμένεται θυελλώδης.
«Ανεξέλεγκτες» θεωρούνται οι επιπτώσεις στην προβληματική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, τη στιγμή που προσπαθεί να ανακάμψει από τη σοβαρότερη καπιταλιστική κρίση, τόσο από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) υπό το σκεπτικό ότι η κίνηση της FED αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα «προστατευτισμού» και ότι ενδεχομένως θα προκαλέσει την εκδήλωση μαζικού φαινομένου «κρατικού προστατευτισμού». Φυσικά, αυτός ο «προστατευτισμός» είναι προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, των κεφαλαιοκρατών και όχι των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν.
Οι αντιδράσεις αφορούν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ ανταγωνιστών. Σε έκθεση, η οποία θα κατατεθεί στη σύνοδο των G20, ο ΟΟΣΑ και ο ΠΟΕ προειδοποιούν ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες απειλούν την παγκόσμια οικονομία, λόγω φαινομένων «κρατικού προστατευτισμού».
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ευρωζώνη, στη «WalL Street Journal», δηλώνοντας ότι το ευρώ «σηκώνει το βάρος» της απόφασης της Fed. Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ της αναθεώρησης του διεθνούς νομισματικού συστήματος, θέμα το οποίο η Γαλλία θα εγείρει στη σύνοδο των G20. Την έντονη ανησυχία του για την απόφαση της Fed εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντερλε, τονίζοντας ότι υπάρχει βάση στην κριτική που ασκείται ότι οι ΗΠΑ επηρεάζουν τη συναλλαγματική ιστορία του δολαρίου, σύμφωνα με το CNBC.
«Oλοι επιθυμούν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, αλλά δεν είναι καλό να πετάνε δολάρια από ελικόπτερο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκουίντο Μαντέγκα, προσθέτοντας ότι η Βραζιλία θα διαμαρτυρηθεί στη σύνοδο των G20. Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας κατέστησε σαφές ότι η χώρα του «θα πράξει σύμφωνα με τα συμφέροντά της». Η Νότια Κορέα μελετά μέτρα κατά των μαζικών εισροών κεφαλαίων, ενώ ανάλογη πολιτική μεθοδεύει και η Ταϊλάνδη.
Οι πρόεδροι της Κίνας και της Γαλλίας |
Με την υπογραφή στην έδρα του γαλλικού ΣΕΒ (MEDEF) άλλων δεκαπέντε συμφωνιών μεταξύ γαλλικών και κινεζικών εταιρειών σε, εννοείται, εορταστική ατμόσφαιρα (για τις επιχειρήσεις και όχι για τους εργαζόμενους, φυσικά) ολοκλήρωσε την παρουσία του στη γαλλική πρωτεύουσα ο Κινέζος Πρόεδρος ο οποίος πλέον κατηφόρησε προς τη Γαλλική Ριβιέρα. Μετά τις συμφωνίες ύψους περίπου 16 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπογράφτηκαν την Πέμπτη, χτες, ακολούθησε ένας νέος γύρος δισεκατομμυρίων που αφορά κυρίως εταιρείες τηλεπικοινωνιών και κινητής τηλεφωνίας, ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρείες, επιχειρήσεις «οικονομικής ανάπτυξης» και όλα τα συναφή.
Πιο συγκεκριμένα, χτες, υπογράφτηκαν συμφωνίες ανάμεσα στη γαλλική εταιρεία Alcatel Lucent και China Mobile, China Telecom και China Unicom, ενώ με τις αντίστοιχες κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες οι γαλλικές Rolls Royce Civil Nuclear SAS, Genopoli, Alstom Power Systems, Vallourec, Erasteel και η κινεζο-γαλλική εταιρεία οικονομικής ανάπτυξης Chateauroux. Λεπτομέρειες για τις εν λόγω συμφωνίες δεν έγιναν γνωστές, πλην του ότι αγγίζουν την αξία των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αλλωστε, το «βαρύ πυροβολικό» είχε προηγηθεί την Πέμπτη, όταν υπογράφτηκαν συμφωνίες ανάμεσα στην πυρηνικής τεχνολογίας Areva και τις κινεζικές αντίστοιχες CGNPC και CNCC για μεταφορά 20.000 τόνων ουρανίου σε εγκαταστάσεις της πρώτης στον Νίγηρα και για κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων στην Κίνα με τη δεύτερη. Επίσης, η Total υπέγραψε για να κατασκευάσει εργοστάσιο επεξεργασίας του άνθρακα και μετατροπής του σε πετροχημικά παράγωγα, στην εσωτερική Μογγολία, έναντι 2 - 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ κινεζικές αεροπορικές εταιρείες παρήγγειλαν 102 Airbus. Είναι προφανές ότι με τις συμφωνίες αυτές το γαλλικό κεφάλαιο «παίρνει» μια μεγάλη ανάσα σε συνθήκες πιεστικές λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ η Κίνα ενισχύει το ρόλο της στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, γεγονός που αναμφιβόλως θα πυροδοτήσει σειρά ενδο-ιμπεριαλιστικών διαγκωνισμών.
Από χτες το μεσημέρι, ο Χου Ζιντάο βρίσκεται στη Γαλλική Ριβιέρα, όπου το βράδυ επρόκειτο να συναντηθεί, εκ νέου, με τον Γάλλο ομόλογό του. Σε αυτήν τη συνάντηση, αναμενόταν να κυριαρχήσει η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της G20, στις 12 Νοέμβρη στη Σεούλ, όπου η Γαλλία θα αναλάβει την προεδρία. Ο Νικολά Σαρκοζί έχει, επανειλημμένως, αναφερθεί στα φιλόδοξα σχέδιά του για «μεταρρύθμιση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος» και για «επαναθεμελίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης», χωρίς, όμως, να έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς προτίθεται να κάνει. Εντούτοις, θεωρούνταν βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει την υποστήριξη του Πεκίνου στα σχέδια αυτά.
Πριν αναχωρήσει από το Παρίσι, ο Ζιντάο είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν και με τον πρώην Πρόεδρο Ζακ Σιράκ.
ΠΑΡΙΣΙ.--
Στην πραγματοποίηση νέων κινητοποιήσεων με διευρυμένο πλαίσιο αιτημάτων κατέληξαν μετά από πολύωρη συνάντηση οι αντιπροσωπείες των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οπως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε νέα γενική απεργία για την εβδομάδα μεταξύ 22 - 26 Νοεμβρίου, όπου αιχμή του δόρατος θα είναι το νομοσχέδιο ισοπέδωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά θα τεθούν επί τάπητος και αιτήματα βελτίωσης των όρων εργασίας και διασφάλισης αλλά και αύξησης των μισθών.
Για την ακριβή ημερομηνία θα γίνει νέα συνάντηση τη Δευτέρα, οπότε θα συνεκτιμηθεί και η ανταπόκριση που θα υπάρξει στο σημερινό πανεθνικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται για το συνταξιοδοτικό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η διασυνδικαλιστική συνάντηση έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, καθώς η οργάνωση της CGT, και ιδιαίτερα ο τομέας των σιδηροδρομικών με επικεφαλής τον Ντιντιέ Λε Ρεστ, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της πραγματοποίησης μιας απεργιακής κινητοποίησης τόσο αργά, και πρότεινε γενική απεργία στις 16 Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι «στόχος είναι να μην χαθεί η δυναμική που υπάρχει». Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η πίεση που δέχονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες από τα σωματεία βάσης για συνέχιση και διεύρυνση των κινητοποιήσεων είναι μεγάλη και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην τελική τους απόφαση.
Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, εφόσον έχει εγκριθεί από τη Γερουσία και το Κοινοβούλιο, έχει, ήδη, κατατεθεί προς εξέταση στο Συνταγματικό Συμβούλιο. Πριν δε φτάσει στην Προεδρία για την τελική υπογραφή, θα πρέπει να έχει εγκριθεί και από την επιτροπή των εννιά Σοφών, η οποία δεν αναμένεται να δώσει γνωμοδότηση πριν τις 2 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, ασκείται πίεση προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να έχουν προχωρήσει σε νέο γύρο δυναμικών κινητοποιήσεων.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Την καθιέρωση της «επιχειρηματικής βίζας» για μετανάστες ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, εισακούοντας τις εισηγήσεις του επιχειρηματικού κόσμου, να δημιουργήσει ένα δίαυλο στο νέο, και εξαιρετικά σκληρό, μεταναστευτικό νόμο για μετανάστες με ιδιαίτερα εξειδικευμένα προσόντα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ουσιαστικά, εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό με αμοιβές μηδαμινές και υπό επιτήρηση. Ο,τι πιο προσοδοφόρο δηλαδή για το κεφάλαιο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα προωθήσει μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στο υποβαθμισμένο σήμερα Ανατολικό Λονδίνο, το οποίο, όπως είπε, θέλει να κάνει την «Σίλικον Βάλεϊ» της Βρετανίας. Ας σημειωθεί ότι στο Ανατολικό Λονδίνο, δημιουργούνται οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για την Ολυμπιάδα του 2012, γεγονός που επίσης θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής, και θα προετοιμάσει το έδαφος για να γίνουν επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία. Σε αυτήν την προοπτική πιστεύεται ότι θα βοηθήσουν πολύ, νέοι από την Ασία, κατά κύριο λόγο από την Ινδία και το Πακιστάν, οι οποίοι είναι «ταλαντούχοι» στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και σε «τιμές εξευτελιστικές».