ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Μετά το σεισμό και τη χολέρα, ο τυφώνας «Τόμας»

Τραγική η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα
Τραγική η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Ο χειρότερος εφιάλτης, για τους σεισμόπληκτους της Αϊτής, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας της χολέρας κατέφθασε και δεν είναι άλλος από τον τυφώνα «Τόμας», που πλήττει από χτες, με ανέμους 140 χιλιομέτρων που συνοδεύονται από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, ολόκληρες περιοχές στη Νότια και Δυτική Αϊτή, αλλά και τη Νοτιοανατολική Κούβα και τμήμα της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Ολόκληρες περιοχές στη νότια χερσόνησο, αλλά και οι πόλεις Ζερεμί και Λες Κάγιες έχουν πλημμυρίσει, ενώ σύμφωνα με τις αρχές ήδη ένα άνθρωπος πνίγηκε στην προσπάθειά του να περάσει ένα ποτάμι. Εντούτοις σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη Λεογκάν, ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός «Vision 2.000» μετέδωσε ότι ο καταυλισμός κοντά στο κατεστραμμένο προεδρικό μέγαρο έχει πλημμυρίσει και «το νερό έχει φτάσει σε ύψος αρκετών εκατοστών». Τραγελαφική, ωστόσο, η έκκληση των αρχών της Αϊτής προς τα 1,3 εκατομμύρια των σεισμόπληκτων της 12ης Γενάρη, που εξακολουθούν να μένουν σε καταυλισμούς, να τους εκκενώσουν και να καταφύγουν σε σπίτια συγγενών και φίλων!

Στο μεταξύ, δεν είναι μόνο ο θάνατος που σπέρνει στο διάβα του ο τυφώνας «Τόμας», αλλά και το γεγονός ότι υγειονομικές αρχές φοβούνται τη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας της θανατηφόρας χολέρας - το στέλεχος της οποίας είναι πανομοιότυπο με τα στελέχη της χολέρας που βρέθηκαν στη Νότια Ασία και οι υποψίες έχουν επικεντρωθεί στους κυανόκρανους από το Νεπάλ, χώρα που πλήττεται από χολέρα - που έχει ξεσπάσει εδώ και ημέρες στην Αϊτή και ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε 445 ανθρώπους, ενώ πάνω από 6.700 νοσηλεύονται.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέες φονικές εκρήξεις του ηφαιστείου Μεράπι

TZAKAΡΤΑ.-- «Είδα ανθρώπους να τρέχουν και να φωνάζουν έντρομοι μέσα στο σκοτάδι. Γυναίκες με παιδιά τόσο τρομοκρατημένες που να πέφτουν αναίσθητες στο έδαφος», έλεγε ένας από τους δεκάδες τραυματίες που πρόλαβαν να φθάσουν σε νοσοκομεία της κεντρικής Ιάβας, η οποία συγκλονίζεται από τις νέες εκρήξεις του ηφαιστείου Μεράπι, που θεωρούνται οι χειρότερες από το 1870...

Οι νεκροί από τις νέες εκρήξεις έφθασαν τους 77 και ξεπέρασαν τους 120 από τις 26 Οκτώβρη. Οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 160, ενώ πάνω από 166.500 έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία, στάδια και μεγάλα δημόσια κτίρια.

Οι στάχτες και οι ηφαιστειακές πέτρες πετάγονται σε απόσταση 480 χλμ. επηρεάζοντας δυσμενώς την κατάσταση σε πολλές κατοικημένες περιοχές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Περισσότεροι από 1.500 μεταλλωρύχοι που απασχολούνται στο ορυχείο Δόνα Ινιές Κογιαχουάσι, στα βόρεια της Χιλής, που ανήκει στις εταιρείες «Xstrata Copper» και τη βρετανική «AngloAmerican», πραγματοποίησαν απεργιακή κινητοποίηση απαιτώντας αύξηση των αποδοχών τους.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ενας εργαζόμενος σε μονάδα στην Γκουανιάν στην Σενζέν του ομίλου «Foxconn» που κάνει υπεργολαβίες στον τομέα των ηλεκτρονικών, βρέθηκε νεκρός έξω από πολυκατοικία που λειτουργεί ως κοιτώνας για τους εργαζόμενους και όπου άλλοι δέκα εργαζόμενοι αυτοκτόνησαν φέτος, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για την προεδρία στις εκλογές του 2012 ή του 2016 απέκλεισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας όμως ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ωστόσο προετοιμασμένες να δεχθούν μία γυναίκα στην ηγεσία της χώρας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την προσεχή αποκάλυψη νέων χιλιάδων εγγράφων που θα αφορούν τον πόλεμο και όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες, μεταξύ αυτών η Ρωσία και ο Λίβανος, ανακοίνωσε ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Εσέιντζ. Μέχρι στιγμής, ο ιστότοπος έχει δημοσιοποιήσει περίπου 500.000 απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ, σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, προκαλώντας τα πυρά του Πενταγώνου.

ΜΠΑΚΟΥ.-- Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται την Κυριακή στο Αζερμπαϊτζάν, όπου καλούνται οι περίπου 4.830.000 ψηφοφόροι να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο 125μελές Κοινοβούλιο για μια θητεία 5 χρόνων.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Εκατοντάδες έμβρυα και νεκρά νεογέννητα ανακαλύπτονται κάθε χρόνο σε υπονόμους, χαντάκια και κάδους απορριμμάτων στο Γιοχάνεσμπουργκ και την Πρετόρια, μετέδωσε χτες ραδιοσταθμός της Νότιας Αφρικής, αναφερόμενος στο οξύ πρόβλημα των παράνομων εκτρώσεων στις οποίες αναγκάζονται χιλιάδες κυρίως έφηβες κοπέλες.

XAΡΤΟΥΜ.-- Τρεις Λετονοί που εργάζονται για αεροπορική εταιρεία που έχει συνάψει συμβόλαιο με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) απήχθησαν χτες από ενόπλους στη Νιάλα, πρωτεύουσα του Νοτίου Νταρφούρ στο Σουδάν. Οι τοπικές αρχές εστιάζουν τις υποψίες τους σε αντάρτες του Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας.

ΝΤΑΡ ΕΛ ΣΑΛΑΜ.-- Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Τανζανίας Τζακάγια Κικουέτε επανεξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία με ποσοστό 61,17% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Οργανισμός Ιδιωτικοποιήσεων του Κοσσόβου προτίθεται να προβεί σε ιδιωτικοποίηση ορυχείων μολύβδου και ψευδαργύρου της Τρέπτσα.

ΧΑΓΗ.-- Η χάραξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών θα πρέπει να γίνεται και με γνώμονα τη γεωργία. Σ' αυτό, μεταξύ άλλων, κατέληξαν χτες οι σύνεδροι από 80 χώρες που συμμετείχαν στη Χάγη σε Σύνοδο του ΟΗΕ για την ασφάλεια των τροφίμων.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Τον τεχνικό φάκελο στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ έκλεισε χτες η Κροατία, μπαίνοντας πλέον στην τελική ευθεία για την ένταξη.

ΚΟΥΒΑ
Αεροπορικό δυστύχημα με 68 νεκρούς

ΑΒΑΝΑ.--

Επιβατικό αεροσκάφος της κουβανικής «Aerocaribbean SA», γαλλικής κατασκευής, συνετρίβη χτες τα ξημερώματα, καθώς εκτελούσε πτήση από το Σαντιάγκο ντε Κούμπα προς την Αβάνα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 68 επιβαίνοντες. Οπως ανακοινώθηκε από τις αρχές, ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν 28 ξένοι τουρίστες από την Αργεντινή, το Μεξικό, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βενεζουέλα και την Ιαπωνία.

Το αεροσκάφος, που συνετρίβη στην επαρχία Σάνκτι Σπίριτους, στο κέντρο της Κούβας, έχασε επαφή με τον πύργο ελέγχου μετά από επικοινωνία του πιλότου, ο οποίος ανέφερε πως αντιμετώπιζε «επείγουσα κατάσταση».

Αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσαν ομάδες διάσωσης, εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών, των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων, του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και περιφερειακοί αξιωματούχοι. Στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσαν αμέσως και δεκάδες κάτοικοι των γύρω περιοχών με στόχο να βοηθήσουν στην ανεύρεση επιζώντων. Χρησιμοποιήθηκαν εκσκαφείς για να ανοιχτεί δρόμος μέσα από την πυκνή βλάστηση για να φτάσουν τα πυροσβεστικά και τα ασθενοφόρα κοντά στο φλεγόμενο αεροσκάφος.

Πάντως, επιτροπή από το Ινστιτούτο Πολιτικής Αεροπορίας της Κούβας ανακοίνωσε πως διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, τα οποία μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις δεν είχαν ακόμα διευκρινιστεί, ενώ τόνιζε πως όταν το αεροσκάφος απογειώθηκε επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Το τελευταίο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε το Σεπτέμβρη του 1989, καθώς συνετρίβη αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση Αβάνα - Μιλάνο λίγο μετά την απογείωση σκοτώνοντας τους 115 επιβάτες - 113 Ιταλούς και 2 Κουβανούς - ενώ από τα συντρίμμια που έπεσαν σε σπίτια σκοτώθηκαν άλλοι 40.

Σε αναμονή του τυφώνα «Τόμας»

Νωρίτερα, το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της χώρας είχε κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση ετοιμότητας εν αναμονή του τυφώνα «Τόμας». Οι αρχές παρακολουθούν στενά τις ποσότητες βροχοπτώσεων και λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση ισχυρών βροχοπτώσεων, ανέμων στις συγκεκριμένες περιοχές για την προστασία του πληθυσμού. Οπως σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις, βρίσκονται σε ετοιμότητα τόσο ο πληθυσμός, όσο και οι κρατικές υπηρεσίες και οργανισμοί, οι οικονομικές υπηρεσίες, οι κοινωνικοί φορείς για τη γρήγορη αντιμετώπιση πιθανών έκτακτων προβλημάτων από το πέρασμα του τυφώνα «Τόμας».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Υποψίες για κατασκευαστικό λάθος στον κινητήρα

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Σε κατασκευαστικό πρόβλημα του κινητήρα της εταιρείας «Ρολς Ρόις» ενδέχεται να οφείλεται η βλάβη σε κινητήρα του «Αιρμπάς Α380» της αυστραλιανής εταιρείας «Κουάντας» που προσγειώθηκε προχτές εκτάκτως σε αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης, ανακοίνωσε χτες ο γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας Αλαν Τζον. Ωστόσο, εκπρόσωπος της εταιρείας «Ρολς Ρόις», που κατασκευάζει τους κινητήρες για τα «Αιρμπάς 380», αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του διευθυντή της «Κουάντας», καθώς οι μετοχές της εταιρείας έπεσαν χτες για δεύτερη συνεχή μέρα κάτω από 5%...

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι σε λιγότερο από ένα 24ωρο από το προχτεσινό συμβάν με το «Αιρμπάς» της «Κουάντας», ένα «Μπόινγκ 747-400» της ίδιας αεροπορικής εταιρείας προσγειώθηκε χτες εκτάκτως στο αεροδρόμιο Τσανγκί της Σιγκαπούρης και πάλι εξαιτίας βλάβης σε έναν από τους κινητήρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ