ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας

Καταγγέλλει το κατάπτυστο κείμενο «οργανώσεων» των ΗΠΑ και ιμπεριαλιστικών κέντρων που καλούν στη διατήρηση της κοινής θέσης της ΕΕ κατά του Νησιού της Επανάστασης

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει το κατάπτυστο κείμενο ενάντια στη Σοσιαλιστική Κούβα, που διακινείται στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από κάποιες «οργανώσεις» - προκάλυμμα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Το κείμενο ζητάει από τους ευρωβουλευτές να στηρίξουν τη διατήρηση της Κοινής Θέσης της ΕΕ, εκτοξεύοντας χυδαίες συκοφαντίες, λάσπη και ψέματα ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα. Η Κοινή Θέση που έχει υιοθετήσει η ΕΕ από το 1996, σε πλήρη σύμπλευση με την εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, συνιστά απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας, με διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Το κατάπτυστο κείμενο ταυτίζει τη σοσιαλιστική εξουσία με «δικτατορικό καθεστώς» και αναγορεύει σε «πολιτικούς κρατούμενους» τον εσμό των πρακτόρων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των κάθε είδους εγκληματιών, ενώ εκθειάζει τα δημοκρατικά δικαιώματα που δήθεν απολαμβάνουν οι λαοί της ΕΕ, σε αντίθεση με την έλλειψή τους στην Κούβα. Αυτή είναι η «ελευθερία» που «ονειρεύεται» για τον κουβανικό λαό το πολιτικό προσωπικό του ιμπεριαλισμού. Την ελευθερία των μονοπωλίων να εκμεταλλεύονται βάναυσα την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Την «ελευθερία» που ζουν οι 5 Κουβανοί πατριώτες δεκαετίες τώρα στα μπουντρούμια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Η λάσπη που εκτοξεύουν τα τσιράκια του ιμπεριαλισμού δεν μπορεί να κρύψει τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής εξουσίας της Κούβας, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην κοινωνική Πρόνοια, στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, που στην «ελεύθερη Ευρώπη» κατεδαφίζονται σε σωρούς ερειπίων από τη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς.

Στόχος των συντακτών του χυδαίου αυτού κειμένου δεν είναι μόνο ο λαός της Κούβας που με ακατάβλητο ηρωισμό και πάθος υπερασπίζεται το σοσιαλιστικό δρόμο που διάλεξε. Είναι και οι λαοί της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, όλης της Ευρώπης. Τα λαϊκά κινήματα που ξεσηκώνονται ενάντια στη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου, για να τους φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης. Για αυτό και η υπεράσπιση της σοσιαλιστικής Κούβας, η αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό, η απαίτηση να αρθεί η απαράδεκτη Κοινή Θέση της ΕΕ ενάντια στην Κούβα, είναι επιβεβλημένο καθήκον του ταξικού εργατικού και του λαϊκού κινήματος στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ενώνουμε τη φωνή μας με το μυριόστομο σύνθημα του ηρωικού κουβανικού λαού

No Pasaran !!!

Απαιτούμε:

Την άμεση άρση του εγκληματικού αποκλεισμού της Κούβας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Την άρση της Κοινής Θέσης της ΕΕ ενάντια στην Κούβα.

Την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών που κρατούνται παράνομα στις φυλακές των ΗΠΑ.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Γιώργος Τούσσας

Μπάμπης Αγγουράκης

ΓΑΛΛΙΑ
Διευρύνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Νέα πανεργατική απεργία την Τρίτη, λίγο πριν την ψηφοφορία στη Γερουσία

Χτεσινή διαδήλωση μαθητών, στο πύργο του Αϊφελ, στήριξης του αγώνα των εργατών ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση
Χτεσινή διαδήλωση μαθητών, στο πύργο του Αϊφελ, στήριξης του αγώνα των εργατών ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση
ΠΑΡΙΣΙ.--

Υπέρ της συνέχισης για τέταρτη ημέρα της απεργίας τους ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο ψήφισαν, χτες, οι περισσότεροι σιδηροδρομικοί, ενώ συνεχίζεται η απεργία διαρκείας των εργαζομένων στα διυλιστήρια, με αποτέλεσμα 10 από τα συνολικά 12 διυλιστήρια της χώρας να έχουν, ήδη, τεθεί εκτός λειτουργίας, αλλά και στα περισσότερα λιμάνια της χώρας. Ετσι, με απεργιακό ρυθμό θα πραγματοποιηθεί το πανεθνικό πανεργατικό συλλαλητήριο του Σαββάτου, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μετά από συνεδρίασή τους, προκήρυξαν νέα γενική απεργία για την επόμενη Τρίτη 19 του μήνα, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κωφεύει στη φωνή των εργαζομένων».

Η Τρίτη είναι η τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Γερουσία, καθώς παρά τις πιέσεις της Προεδρίας Σαρκοζί, τελικά η ψηφοφορία αντί για σήμερα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Οκτώβρη. Ο Πρόεδρος Σαρκοζί, πάντως, επέμεινε, χτες, ότι «δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση, γιατί δεν υπάρχει περιθώριο».

Την ίδια ώρα, η κινητοποίηση των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο φαίνεται ότι διευρύνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Στο Παρίσι, οι μαθητές διαδήλωσαν μπροστά στον πύργο του Αϊφελ και πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στην έδρα του γαλλικού ΣΕΒ.

Μαθητικές συγκεντρώσεις και αιφνιδιαστικοί αποκλεισμοί δρόμων έγιναν και σε δεκάδες πόλεις. Από μικρές ομάδες πετάχτηκαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες αντέδρασαν βίαια με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πρόσωπο ένας μαθητής στο Μοντρέιγ, ενώ προσαγωγές έγιναν στο Βαλ ντε Μαρν, στο Σεντ Σαν Ντενί, στο Βαλ ντ' Ουάζ.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την αντιπολίτευση για «ανευθυνότητα», επειδή κάλεσαν τους μαθητές και τους φοιτητές να συμπαραταχθούν στον αγώνα ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Τα συνδικάτα απάντησαν ότι «οι νέοι νιώθουν καλύτερα από τον καθένα ότι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νομοσχεδίου» και κατηγόρησαν τις δυνάμεις καταστολής ότι επίτηδες προκαλούν και κλιμακώνουν την ένταση. Οι ίδιες οι φοιτητικές και μαθητικές ενώσεις, πάντως, μίλησαν για «περιθωριακά συμβάντα», κάλεσαν σε απόλυτη ηρεμία και ανακοίνωσαν ότι αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των σχολείων που βρίσκονται υπό κατάληψη (έχουν φτάσει τα 700).

Σε μια εμφανή προσπάθεια τρομοκράτησης, η Ενωση Πετρελαϊκών Εταιρειών επανήλθε στις προειδοποιήσεις της για ενδεχόμενες ελλείψεις σε καύσιμα. Ο υφυπουργός Μεταφορών προσπάθησε να καθησυχάσει τα πνεύματα, τονίζοντας ότι, αν δεν υπάρξει πανικός, τα αποθέματα αρκούν για ένα μήνα.

ΗΠΑ
Ρεκόρ κατασχέσεων κατοικιών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Φτωχοί, άνεργοι και άστεγοι... το «αμερικανικό όνειρο» στις πραγματικές του διαστάσεις. Ο νέος εφιάλτης για τους Αμερικανούς εργαζόμενους, αφού πρώτα έχουν χάσει τη δουλειά τους ή εάν έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, είναι οι κατασχέσεις.

Τις περισσότερες κατοικίες από τότε που κατέρρευσε η αγορά ακινήτων, το 2006, κατάσχεσαν κατά το τρίμηνο Ιούλη - Σεπτέμβρη οι τράπεζες στις ΗΠΑ, με μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών να αμφισβητούν τις κατασχέσεις και στις Ηνωμένες Πολιτείες πλέον να γίνεται λόγος για «σκάνδαλο» και να ζητούν τη διενέργεια έρευνας, ενώ ο Λευκός Οίκος κωφεύει χαρακτηριστικά στα αιτήματα οργανώσεων, αλλά και απλών ανθρώπων «να παγώσουν οι κατασχέσεις».

H κατάσταση είναι τραγική: Το τρίτο τρίμηνο του 2010 κατασχέθηκαν συνολικά 288.345 ιδιοκτησίες, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο 270.000, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η «RealtyTrac Inc.», μία υπηρεσία σχετική με τις κατασχέσεις. Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2010 οι αμερικανικές τράπεζες έχουν κατάσχει συνολικά 816.000 κατοικίες και υπολογιζόταν να κλείσουν το έτος με 1,2 εκατομμύρια κατασχέσεις.

Κι όμως αυτό το καταστροφικό, για τους εργαζομένους, σκηνικό που διαμορφώνεται δεν πρόκειται να προκαλέσει κανένα «σεισμό». Αντιμέτωποι με το αδιέξοδο, οι Αμερικανοί φαίνεται ότι στρέφονται ξανά στους Ρεπουμπλικανούς, δίνοντάς τους την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις «ενδιάμεσες» εκλογές της 2ας Νοέμβρη. Σύμφωνα με το πόρισμα του ινστιτούτου «Ipsos», για το πρακτορείο «Ρόιτερς», ποσοστό 48% των εκλογέων θα ψηφίσουν Ρεπουμπλικάνο βουλευτή ή γερουσιαστή έναντι 44% που θα ψηφίσουν Δημοκρατικό βουλευτή ή γερουσιαστή. Την ίδια στιγμή ο Δημοκρατικός πρόεδρος Ομπάμα έχει μόνο 43% θετικών κρίσεων, γεγονός που σημαίνει ότι η προσωπική εκστρατεία που διεξάγει προκειμένου οι Δημοκρατικοί να διατηρήσουν τον έλεγχο και των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου - στις 2 Νοεμβρίου, εκλέγονται 435 βουλευτές (όλοι) και 37 από τους 100 γερουσιαστές - δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο αμερικανικός λαός βρίσκεται σταθερά εγκλωβισμένος στις «Συμπληγάδες Πέτρες» του δικομματικού συστήματος που εξυπηρετεί το κεφάλαιο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκθεση - πρόκληση για τον Χίτλερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εκθεση για το φασίστα Αδόλφο Χίλτερ ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο από το Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο, προκαλώντας σάλο και αντιδράσεις ανάμεσα στους Γερμανούς και τους λαούς.

Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Φλεβάρη έχει τίτλο «Ο Χίτλερ και οι Γερμανοί: Λαϊκή Κοινότητα και Εγκλημα» και σύμφωνα με τους διοργανωτές θα επιχειρήσει να δώσει απάντηση στο ερώτημα πώς ο Χίλτερ, υπεύθυνος όχι μόνο για το Ολοκαύτωμα αλλά και για το αιματοκύλισμα των λαών, κατάφερε να οικοδομήσει και να διατηρήσει μέχρι τέλους ευρεία λαϊκή αποδοχή στη Γερμανία. Παρά τους ισχυρισμούς των διοργανωτών περί του αντιθέτου, τα εκθέματα που παρουσιάζονται είτε με απεικονίσεις της εποχής του πολέμου είτε τις μετέπειτα αναγνώσεις και εξώφυλλα γερμανικών εντύπων, πιθανά να λειτουργήσουν ως «φόρος τιμής» στον Χίτλερ.

Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τη γενικότερη αντικομμουνιστική εκστρατεία που διεξάγεται στην Ευρώπη, όπου εκτός από την παραχάραξη της ιστορίας επιχειρείται μεταξύ άλλων και η ταύτιση του φασισμού - ναζισμού γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, με το σοσιαλισμό που καταργεί την καπιταλιστική εκμετάλλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ