ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Διαδικτυακή φιέστα για τις νέες τεχνολογίες

Προσωπική υπόθεση η μάθηση, λέει το υπουργείο

Τα σχέδια για το λεγόμενο «ψηφιακό σχολείο» επανέλαβε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από τη Λήμνο, σε μια ανούσια φιέστα, παρουσία του πρωθυπουργού. «Οταν μιλάμε για το ψηφιακό σχολείο, πρέπει να ξέρουμε ότι είναι μια διάσταση του Νέου Σχολείου», υποστήριξε η υπουργός Παιδείας, θυμίζοντας ότι η όλη κουβέντα γύρω από το ψηφιακό σχολείο δεν είναι ανεξάρτητη από το συνολικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση. Αποτελεί κομμάτι του ταξικού ακόμα πιο υποβαθμισμένου δημόσιου σχολείου, του σχολείου των χορηγών και της πολυδιασπασμένης μόρφωσης.

«Με το ψηφιακό σχολείο και τις τεχνολογικές δυνατότητες που αυτό προσφέρει, η μάθηση θα γίνει προσωπική. Μια προσωπική υπόθεση που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις κάθε μαθητή», όπως δηλώνει ο γγ του υπουργείου Β. Κουλαϊδής στο προπαγανδιστικό βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Δηλαδή, θα γίνει μοχλός για ακόμα πιο εξατομικευμένη και διαφοροποιημένη Παιδεία, ανάλογα με την ταξική προέλευση των μαθητών.

Και η έμφαση στις νέες τεχνολογίες εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς, η οποία αφ' ενός θέλει στην «εργαλειοθήκη» δεξιοτήτων των απασχολήσιμων και ευχέρεια στη χρήση τους, αλλά και ανοίγει ένα νέο πελατολόγιο για τα μονοπώλια της πληροφορικής.

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε χτες η υπουργός, το ψηφιακό σχολείο συνίσταται στην «ψηφιακή τάξη», η οποία θα διαθέτει ηλεκτρονικό εξοπλισμό, σύνδεση με διαδίκτυο κλπ., βιβλία και διδακτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, χρήση του διαδικτύου στη διοίκηση της εκπαίδευσης, βραβεία σε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις επιδόσεις τους σε ζητήματα νέων τεχνολογιών κλπ.

Μόνο ως πρόκληση θα μπορούσε πάντως να εκληφθεί η ...διαδικτυακή αυτή φιέστα, σε μία περίοδο που τα σχολικά κτίρια ρημάζουν από την πολιτική της υποχρηματοδότησης και ετοιμάζονται να παραδοθούν στους δήμους, που σχολεία βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να μην έχουν τα στοιχειώδη, μετά τη μείωση των επιχορηγήσεων στις σχολικές επιτροπές και τις περικοπές στις δαπάνες μεταφοράς μαθητών.

Τα παραπάνω που απασχολούν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δε ζητούν υπολογιστές, αλλά λύσεις στα προβλήματα υποδομών, προσπάθησε να «προσπεράσει» η υπουργός, λέγοντας ότι «δε θα περιμένουμε να κάνουμε τα τέλεια ντουβάρια, για να πάρουν τα παιδιά της σημερινής γενιάς αυτό που χρειάζονται ώστε αντιμετωπίσουν το αύριο. Τώρα και για όλους. Γιατί η ψηφιακή διάσταση του Νέου Σχολείου είναι σήμερα προϋπόθεση για ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, όπου και αν βρίσκονται - στο νησί, στο χωριό, στο βουνό, στη φτωχική γειτονιά του μεγάλου αστικού κέντρου», εμφανίζοντας τις τεχνολογίες σαν εργαλείο άρσης - εκτός των ...γεωγραφικών - και των ταξικών φραγμών.

Πίσω από τη βιτρίνα...

Η παρουσίαση έγινε από το ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στο Μούδρο της Λήμνου, που στεγάζονται σε νέα κτίρια, σε αντίθεση με το μεγάλο αριθμό σχολείων που στεγάζονται σε παλιά, ανεπαρκή κτίρια. Μάλιστα, το νέο αυτό κτίριο χτίστηκε μετά από αγώνες και πιέσεις των ταξικών δυνάμεων στους εκπαιδευτικούς και γονιών, ενώ επανειλημμένα είχαν γίνει και παρεμβάσεις στη Βουλή από το ΚΚΕ για την αποπεράτωσή του. Και στη Λήμνο, όμως, δεν είναι λίγα τα προβλήματα στέγασης των σχολείων. Οπως σημειώνουν εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, υπάρχουν ελλείψεις αιθουσών και μάλιστα αναμένεται να φτάσουν στο νησί προκάτ αίθουσες για να καλύψουν τις ανάγκες του 1ου Δημοτικού και του Λυκείου Μύρινας. Ωστόσο, μόνο προσωρινή λύση μπορούν να αποτελέσουν, αφού απαιτούνται νέα κτίρια τουλάχιστον για τα τρία δημοτικά της πόλης και να χτιστεί και ένα τέταρτο.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Πίσω από τις ανάγκες των φοιτητών
  • Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τη στέγαση φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου
  • «Φρένο» στις εξώσεις βάζουν οι φοιτητές

Aνάστατη είναι η φοιτητική κοινότητα στην Κέρκυρα, εξαιτίας της διαφαινόμενης πρόθεσης να περικοπούν οι θέσεις των φοιτητών που στεγάζονται σε ξενοδοχεία της πόλης, κάτι που επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους, καταγγέλλοντας ότι λόγω των περικοπών που έγιναν στη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, εκατοντάδες φοιτητές θα εκδιωχθούν από τα δωμάτια στα οποία μένουν, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 900 αιτήσεις που έγιναν, οι 500 περίπου απορρίφθηκαν.

Ο Γ. Πανάρετος παραδέχθηκε τις περικοπές θέσεων, λέγοντας ότι πρέπει να μπουν κριτήρια για το ποιοι φοιτητές θα δικαιούνται στέγαση, αφού όπως είπε σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές. Ανακοίνωσε δε ότι θα γίνει επιλογή μελετητή για τη δημιουργία νέας φοιτητικής εστίας στην Κέρκυρα με 75 δωμάτια και ισχυρίστηκε ότι η χρηματοδότηση του Ιόνιου Πανεπιστημίου για το 2010 είναι 3,5 εκατομμύρια ευρώ, που είναι κατά τον υφυπουργό «υψηλό ποσό».

Στην παρέμβασή του ο Χ. Χαραλάμπους τόνισε ότι οι φοιτητές στην Κέρκυρα είναι περίπου 3.000 και η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα στεγαστούν μόνο οι 500, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν πάει στην Κέρκυρα ελάχιστοι πρωτοετείς, αφού υπάρχει ο ενδεχόμενος κίνδυνος λόγω της ακρίβειας και εφόσον δε βρουν στέγη από το Πανεπιστήμιο, να μην προσέλθουν καθόλου. Υπάρχει δε το φαινόμενο να πετιούνται έξω από τις εστίες φοιτητές οι οποίοι εργάζονται (είναι το 40%) και γι' αυτό καθυστερούν ένα λογικό χρονικό διάστημα να πάρουν το πτυχίο τους. Εμείς, είπε, θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται μια σύγχρονη, υψηλής στάθμης και αποκλειστικά δημόσια παιδεία και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να υπάρχουν και σύγχρονες φοιτητικές εστίες, στις οποίες οι φοιτητές όχι μόνο θα μένουν, αλλά και θα σιτίζονται.

Συνεχίζεται ο αγώνας

Φρένο στην επιβολή κριτηρίων για το δικαίωμα στην δωρεάν στέγη για κάθε φοιτητή, που επιδιώκει να επιβάλει η πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου, βάζουν οι συνεχιζόμενες και διευρυνόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών μαζί με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ενάντια στα σχέδια πετάγματος εκατοντάδων φοιτητών από τις εστίες.

Με απόφασή της η Επιτροπή Στέγασης του ιδρύματος, στην οποία η διοίκηση παρέπεμψε το ζήτημα, εξέφρασε την αντίθεσή της στα παραπάνω σχέδια επιβολής κριτηρίων για τη στέγαση, ζητώντας παράλληλα την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Την απόφαση αυτή, που πάρθηκε προχτές Πέμπτη σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Στέγασης υπό το βάρος και της δικαιολογημένης οργής και αγανάκτησης των φοιτητών, η πρυτανεία προσπάθησε να υπονομεύσει με πραξικοπηματικό τρόπο. Προχώρησε άρον άρον σε κατάργηση και ανασύνθεση του αρμόδιου για τη στέγαση οργάνου του ιδρύματος, επιδιώκοντας να διαμορφώσει ευνοϊκότερους συσχετισμούς και να περάσει, μετά τη μείωση των δαπανών κατά 20% στη στέγη, επιπλέον κριτήρια για το πέταγμα των φοιτητών στο δρόμο.

Οι άθλιες αυτές πρακτικές της διοίκησης έπεσαν εκ νέου στο κενό, κόντραραν στο αγωνιστικό μπλόκο των φοιτητών. Η Επιτροπή Στέγασης και στη χτεσινή, δεύτερη, συνεδρίασή της επαναβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή της να μην μπει κανένα κριτήριο στη στέγαση των φοιτητών.

Στην παραπάνω βέβαια θετική για τα συμφέροντά τους απόφαση, οι φοιτητές γνωρίζουν ότι δε χωρά κανένας εφησυχασμός και καμία επανάπαυση. Η ανάγκη αυτή κλιμάκωσης και συνέχισης του αγώνα, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους απέναντι στην πολιτική ξηλώματος, ακόμη και στοιχειωδών παροχών στη φοιτητική μέριμνα, καταδεικνύεται άλλωστε και στη σχετική ανακοίνωση της πρυτανείας, η οποία εντελώς κυνικά ξεκαθαρίζει πως «η δωρεάν στέγαση των πάντων δεν περιλαμβάνεται στους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς κανενός ΑΕΙ».

ΒΕΡΟΙΑ
Προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών

Συντονισμένη προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Βέροιας, εξελίχθηκε το πρωί της Πέμπτης, με πρωταγωνιστές τον γυμνασιάρχη και την Αστυνομία. Οι μαθητές του Γυμνασίου, με κείμενο υπογραφών υιοθέτησαν το πλαίσιο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη κατάληψη την Πέμπτη 7 Οκτώβρη. Την Πέμπτη, με το κλείσιμο του σχολείου, άνδρες της Αστυνομίας πήγαν επιτόπου, ζήτησαν από τους μαθητές να τους δώσουν τα αιτήματά τους και στη συνέχεια τους απείλησαν ότι θα τους πάνε στον εισαγγελέα. Ταυτόχρονα, ο γυμνασιάρχης έκοψε τις αλυσίδες, που είχαν τοποθετήσει οι μαθητές στις πόρτες και άρχισε να απειλεί με αποβολές. Την ίδια ώρα υποτιθέμενοι «αγανακτισμένοι γονείς» εμφανίσθηκαν στο χώρο και άρχισαν να επιτίθενται φραστικά στους μαθητές.

Την επιχείρηση τρομοκράτης των μαθητών καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Οργάνωση Ημαθίας της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ, του ΔΝΤ με την πολιτική του μνημονίου έχει μετατρέψει την Παιδεία σε αβάστακτο οικονομικό φορτίο για τη λαϊκή οικογένεια. Την ώρα που τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας πετιούνται έξω από τα σχολεία, αφού κάθε λαϊκή οικογένεια χρειάζεται τουλάχιστον 700 ευρώ για τη μόρφωση του παιδιού της κάθε μήνα. Την ώρα που οι μαθητές στοιβάζονται σε αίθουσες των 30 μαθητών με ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές, π.χ. 2ο Γυμνάσιο, 4ο Γυμνάσιο κ.ά. Την ώρα που ζητάνε από τους μαθητές να πληρώσουν για βιβλία, αναλώσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης.

Κατηγορούν τους μαθητές, και τους απειλούν γιατί κινητοποιούνται ενάντια στην πολιτική που ξεζουμίζει τις τσέπες των γονιών τους και τους ετοιμάζει ένα μέλλον βάρβαρο.

Η τρομοκρατία του μαθητικού κινήματος δε θα περάσει.

Καλούμε τους μαθητές να συσπειρωθούν γύρο από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων και να παλέψουν μαζί με τους γονείς τους, τους καθηγητές τους, το ΠΑΜΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ