Τη συμμετοχή της Συνομοσπονδίας στο ραντεβού της Παρασκευής προεξόφλησε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος. Στηρίζει η ΔΑΚΕ, «μέσα - έξω» η Αυτ. Παρέμβαση
Με τις χτεσινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος -μια μέρα πριν τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής- έσπευσε να απαντήσει θετικά στην πρόσκληση του υπουργού Εργασίας για τη συνάντηση της Παρασκευής. Στη συνάντηση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, προτίθεται να παρουσιάσει υπόμνημα με τις θέσεις της, ενώ σε μια αποθέωση του τακτικισμού, καμώνεται ότι δε θα συζητήσει τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά θέλει να συζητήσει γενικά για τα ζητήματα της απασχόλησης.
Ετσι, ενώ μέχρι χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητούσε από την κυβέρνηση να κάνει πιο συγκεκριμένο το πλαίσιο των αντεργατικών μέτρων και να πάρει θέση, τώρα αντί να απορρίψει συλλήβδην τις κυβερνητικές θέσεις, δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, σπέρνει τη σύγχυση και υπεραμύνεται του «κοινωνικού διαλόγου», ενώ δεν παραλείπει να φορέσει την «αγωνιστική» πανοπλία της με αναφορές για κήρυξη απεργίας τον Οκτώβρη!
Η μέχρι τώρα τακτική της επιβεβαιώνει την εκτίμηση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που τη χαρακτηρίζει «συνεργό στο νέο αντεργατικό "έγκλημα", γιατί, αντί να οργανώνει τους αγώνες των εργαζομένων, καλλιέργησε και συνεχίζει να καλλιεργεί αυταπάτες».
Στα πλαίσια αυτά, χτες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των προεδρείων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στην οποία εξετάστηκαν οι δυνατότητες για κοινή στάση απέναντι στο εργασιακό. Στην πράξη, βέβαια, οι γνωστές πλειοψηφίες απέρριψαν κάθε σκέψη για αγωνιστική αντιπαράθεση στην κυβερνητική επίθεση. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Δ.Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, «οι ηγεσίες των δύο οργανώσεων ελίσσονται, ώστε πιο αποτελεσματικά να προωθηθεί η κυβερνητική πολιτική. Σ' αυτή τη λογική εντάσσονται και οι "κινητοποιήσεις" που εξήγγειλε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Τα τερτίπια τους αποσκοπούν στο να διατηρήσουν την ελάχιστη, έστω, αξιοπιστία που τους χρειάζεται, ώστε να συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο που τους έχουν αναθέσει». Για τους εργαζόμενους, τόνισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, «ο μόνος δρόμος είναι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αντιπαλέψουν, να παρεμποδίσουν την κυβερνητική πολιτική, αλλά και να διεκδικήσουν νέα δικαιώματα αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες τους». Την Πέμπτη συνεδριάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η οποία θα εξετάσει την κατάσταση και θα συζητήσει για την επίτευξη της ευρύτερης συσπείρωσης και δράσης των εργαζομένων.
Στα χνάρια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ κινείται και η πλειοψηφία του ΕΚΑ, που, ενώ εκτιμά ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης υπηρετούν τους ίδιους στόχους με τις θέσεις που αρχικά είχαν ανακοινωθεί και ότι «οι ρυθμίσεις που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μερική απασχόληση είναι μέτρα που ικανοποιούν αποκλειστικά τους εργοδότες», παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στη γραμμή της ΓΣΕΕ, δηλαδή στη γραμμή της απραξίας και της υποταγής.
Μέτρα που αποτελούν το... ελάχιστο πλαίσιο διαλόγου, χαρακτήρισε τις προτάσεις του υπουργού εργασίας η Μαριέτα Γιαννάκου υπεύθυνη του τομέα απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης της ΝΔ, δείχνοντας έτσι την έμπρακτη υποστήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις αντεργατικές ρυθμίσεις. Στο ίδιο πνεύμα και η παράταξη της ΔΑΚΕ, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου και με τέτοια πρόταση προσέρχεται σήμερα στην ΕΕ της ΓΣΕΕ.
Σε ανακοίνωσή της η «Αυτόνομη Παρέμβαση» δηλώνει αυτή τη φορά ότι η ΓΣΕΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμμετάσχει στο διάλογο. Η ίδια παράταξη είχε στηρίξει τη συμμετοχή στο «διάλογο» στις 24 Αυγούστου, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι... προσχηματικός. Οι τακτικισμοί της, ωστόσο, είχαν επαναληφθεί το 1997, όταν στήριξε τον «κοινωνικό διάλογο» και στη συνέχεια αρνήθηκε μονάχα να συνυπογράψει το αποτέλεσμά του.
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Συνδικαλιστικού του ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει τα αντεργατικά μέτρα και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση τολμά να προχωρά σε τέτοια μέτρα, γιατί έχει στο "χέρι της" την ηγετική πλειοψηφία των υποτακτικών συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ», καλεί δε τους εργαζόμενους να αντισταθούν σ' αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που ευνοεί τους «έχοντες και κατέχοντες» και οδηγεί τους εργαζόμενους στην απόγνωση, τη δυστυχία και την ανεργία.
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να απαιτήσουν τη μαχητική, άμεση αντίδραση των συνδικάτων, να καταδικάσουν έμπρακτα τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης, να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, της ανατροπής, της μη εφαρμογής των αντεργατικών μέτρων, στα δικά τους χέρια. Οι αγώνες που οργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αποκτούν κρίσιμη σημασία, δίνουν ελπίδα και προοπτική.
Η κυβερνητική προπαγάνδα χωρίς αιδώ προσπαθεί να καλλιεργήσει συγχύσεις, να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, εμφανίζοντας τα αντεργατικά μέτρα ως "μετριοπαθείς ρυθμίσεις" που αναζητούν τη "χρυσή τομή", μειώνουν τον εργάσιμο χρόνο (ψευτό38ωρο) και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, με τα αντεργατικά μέτρα, ικανοποιεί τις αξιώσεις των καπιταλιστών.
Η πολιτική αυτή, που κάλπικα στο όνομα της ανεργίας υλοποιείται, παίζοντας με την αγωνία των ανέργων, εντατικοποιεί τη δουλιά, εντείνει την εκμετάλλευση, αυξάνει την ανεργία, την υποαπασχόληση, τη φτώχεια, επιφέρει δυσμενείς αλλαγές στην καθημερινή ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Συνεργός στο νέο αντεργατικό "έγκλημα" είναι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, γιατί αντί να οργανώσει τους αγώνες των εργαζομένων καλλιέργησε και συνεχίζει να καλλιεργεί αυταπάτες. Με τη συμμετοχή στο χρεοκοπημένο "κοινωνικό διάλογο" της απάτης, διευκόλυνε την κυβέρνηση και την εργοδοσία στην προώθηση και την εφαρμογή των αντεργατικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.
Καμία αυταπάτη. Οι ηγετικές ομάδες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με παραπλανητικές κινήσεις για την "τιμή των όπλων", προσπαθούν να αποκρύψουν τις ευθύνες τους. Η αντεργατική επίθεση πρέπει να αποκρουστεί, με την οργανωμένη πάλη. Αυτό το μεγάλο καθήκον δεν μπορεί να ανατεθεί στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Πρέπει να το αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Η αντιλαϊκή επίθεση είναι ολομέτωπη και απαιτεί ολομέτωπη, ενιαία αγωνιστική απάντηση. Διεκδίκηση του δικαιώματος της πλήρους - σταθερής απασχόλησης, διεύρυνση των εργασιακών κατακτήσεων, γενικευμένη εφαρμογή του 7ωρου - 5νθήμερου - 35ωρου, ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων, δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, ουσιαστική αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης.
Το ΚΚΕ καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε συνδικαλιστή που διαπιστώνει τις βαριές συνέπειες της αντεργατικής επίθεσης να εναντιωθεί και να συμπαραταχτεί σ' αυτό το μεγάλο αγώνα».
Σε αγωνιστική ενεργοποίηση καλεί τα συνδικάτα της δύναμής της η ΟΕΚΙΔΕ. Στη στήριξη πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του Οργανισμού η ΕΣΚ - ΔΕΗ
Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη |
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) καλεί τα συνδικάτα του κλάδου να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων με Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις και να καταδικάσουν τη ΓΣΕΕ και τη συμμετοχή της στον «κοινωνικό διάλογο», που ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση για νέα αντεργατικά μέτρα. Παράλληλα καλεί όλους τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους του χώρου να συμμετέχουν στις πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες του ΠΑΜΕ, στην πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που θα γίνει στην Αθήνα στις 23 Σεπτέμβρη και στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη στην Αθήνα.
Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «η πολιτική και τακτική των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων μεγάλων οργανώσεων, έδωσε και νέους καρπούς για το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εργασίας, ανακοινώνει ακόμα πιο δραματικές αλλαγές σε βάρος της εργατικής τάξης, από αυτές που είχε εξαγγείλει η κυβερνητική επιτροπή τον περασμένο Ιούλη».
Συγκεκριμένα, η ΟΕΚΙΔΕ τονίζει πως με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας η κυβέρνηση επεκτείνει τη διευθέτηση και ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου σε ετήσια βάση, αυξάνει ντεφάκτο τα όρια απολύσεων, αναλαμβάνει να πληρώνει για λογαριασμό των εργοδοτών τμήμα του μισθού των νεοεισερχόμενων στην εργασία, ενισχύει τη νομική βάση για τη γενίκευση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης.
Η ΟΕΚΙΔΕ καταγγέλλει για ακόμα μία φορά την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και την πολιτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και σημειώνει: «Προειδοποιούμε τη ΓΣΕΕ ότι κανένας ελιγμός δεν πρόκειται να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους. Οι ευθύνες της είναι τεράστιες και ιστορικές. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να συμμετέχει στον "κοινωνικό διάλογο". Καμία αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί να υπάρχει πια στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους».
Καταλήγοντας η ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Η διέξοδος βρίσκεται στην ανάπτυξη και ενίσχυση της ταξικής ενότητας και της αγωνιστικής δράσης».
«Η μόνη δύναμη που είναι ικανή να βάλει φρένο στην αντεργατική επίθεση είναι ο αγώνας των ίδιων των εργαζομένων». Με τα λόγια αυτά η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΔΕΗ (ΕΣΚ - ΔΕΗ) καλεί με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους στον Οργανισμό να βάλουν φραγμό στα σχέδια των συμβιβασμένων ηγεσιών που ζητούν επιτάχυνση της μετοχοποίησης και της «αναδιοργάνωσης» - τεμαχισμού της ΔΕΗ και αποδεικνύονται πιστοί συνοδοιπόροι του ΣΕΒ και της κυβέρνησης στις καρέκλες των «κοινωνικών διαλόγων».
Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ προχωρά στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τις δεσμεύσεις και την υποταγή της στις απαιτήσεις του ντόπιου και πολυεθνικού κεφαλαίου». Και συμπληρώνει: «Μέσα από την απάτη που βάφτισαν "κοινωνικό διάλογο" με τη συνενοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ επιχειρούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους και να περάσουν τη συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας».
Η ΕΣΚ - ΔΕΗ σημειώνει πως με τις προτάσεις τους για τις εργασιακές σχέσεις επιδιώκουν να θεσμοθετήσουν: Το ξήλωμα του 8ωρου. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων οδηγεί στο 10ωρο και το 12ωρο και δυναμώνει την εντατικοποίηση, επιφέροντας σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην εργασιακή, προσωπική και κοινωνική ζωή των εργαζομένων.
Παράλληλα η ΕΣΚ - ΔΕΗ υπογραμμίζει: «Ενα χρόνο μετά το ξεπούλημα του ασφαλιστικού, οι 35 ενστάσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο ΠΔ για τον ΟΑΠ προδιαγράφουν με σαφήνεια τη νέα επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Οπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει η ΕΣΚ, η συμφωνία για το ασφαλιστικό όχι μόνο δεν εξασφάλισε τη "λύση" του, αλλά αποτελούσε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διάλυσής του».
Αναφερόμενη στην αγωνιστική πρόταση που κατέθεσε στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ η ΕΣΚ, υπογραμμίζει τα βασικά σημεία που είναι: «ΟΧΙ στον κοινωνικό διάλογο της απάτης. Τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν εξασφαλίζονται μέσα από στημένες διαδικασίες "διαλόγου". Να μη συμμετάσχει η ΓΣΕΕ στον "κοινωνικό διάλογο". Η ΓΕΝΟΠ να στηρίξει όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που διοργανώνονται από συνδικάτα, ομοσπονδίες και το ΠΑΜΕ ενάντια στα αντεργατικά μέτρα. Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στο τέλος του Σεπτέμβρη».
Καταλήγοντας η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, που καταδικάζει και παλεύει αποφασιστικά τα κυβερνητικά μέτρα. «Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους σε κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο δουλιάς, ξεπερνώντας στην πράξη τα εμπόδια που ορθώνει η συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ», καταλήγει η ΕΣΚ - ΔΕΗ.
Εμπόδιο σ' όλη αυτήν την αντεργατική πορεία, στάθηκε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με την καθοδήγηση του ΠΑΜΕ που ανέπτυξε μια σημαντική δραστηριότητα και μέσα στο καλοκαίρι και τελευταία με αφορμή τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, με περιοδείες, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια κ.ά. Την εξέταση της σημερινής κατάστασης όπως διαμορφώνεται και όπως προδιαγράφεται, αλλά και κύρια την ενεργό καθοριστική ανατρεπτική παρέμβαση του ταξικού εργατικού κινήματος, θα συζητήσει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ την ερχόμενη Πέμπτη (αύριο). Στο φόντο των εμπειριών της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα εξετάσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για ετσιθελική επιβολή της ακραίας αντιλαϊκής της πολιτικής.
Είναι συνεπώς θέμα «ζωής και θανάτου» η ενιαία αποφασιστική ενεργός εναντίωση σ' αυτή τη ζοφερή προδιαγραφόμενη πραγματικότητα. Επομένως είναι περισσότερο από αναγκαία η άμεση ταξική συστράτευση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από πολιτικοϊδεολογικές διαφορές. Σ' αυτή την προοπτική θα σταθεί και η αυριανή συνεδρίαση της γραμματείας του ΠΑΜΕ αλλά και η ευρύτερη πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών, στις 23 του μήνα στην Αθήνα.
Στο ΕΚ Πειραιά, τη Δευτέρα 11 του Σεπτέμβρη
Για το συντονισμό της δράσης με στόχο την υπεράσπιση των κατακτήσεων και τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών του Πειραιά, διοργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη, στις 6.30, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων αλλά και συνδικαλιστές να πάρουν μέρος.
Στην πρόσκληση της συντονιστικής τονίζεται ότι «ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η γενικευμένη επίθεση σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων. Η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια και η κοινωνική ασφάλιση, έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σ' ό,τι αφορά το «διάλογο απάτης», στην πρόσκληση υπογραμμίζεται ότι: «ο ψευδεπίγραφος "κοινωνικός διάλογος" κυβέρνησης με την πλειοψηφία των διοικήσεων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αποκαλύπτει το μέγεθος της προδοσίας των εργατικών συμφερόντων από τις φιλοκυβερνητικές ηγεσίες».
«Καλούμε όλα τα σωματεία - καταλήγει η πρόσκληση - όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να αντιπαλέψουν τη λογική της "κοινωνικής συναίνεσης", των "διαλόγων", της "απάτης", να ενωθούν σε κοινό αγώνα, σε κοινό μέτωπο πάλης, για την απόκρουση της επίθεσης κατά των εργαζομένων, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη εξουσία που θα επιβάλει μια φιλολαϊκή πολιτική».
Καταγγελία για τη στάση της πλειοψηφίας στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου
Την πλειοψηφία του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, καταγγέλλει με ανακοίνωση η Τοπική Επιτροπή ΕΣΑΚ Αρκαδίας, για την αναβολή, με ευθύνη του προέδρου Κ. Δούρου (ΔΑΚΕ) και του γραμματέα Μ. Τσίρμπα (ΣΥΝ), της χτεσινής προγραμματισμένης σύσκεψης συνδικάτων και συνδικαλιστών. Το πρόσχημα της αναβολής. όπως καταγγέλλει η ΕΣΑΚ, ήταν ότι «δεν μπορούσαν να έρθουν οι κυβερνητικοί - εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ διότι ήθελαν να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης».
«Αποκαλύπτεται και με αυτή την ενέργεια ότι η πλειοψηφία του ΕΚ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία είναι ενταγμένη στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και εργοδοσίας» σημειώνει.
Αναφερόμενη η ΕΣΑΚ στις προτάσεις της κυβέρνησης, τονίζει ότι έρχονται να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς επεκτείνουν τη διευθέτηση και ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας σε ετήσια βάση. Αυξάνουν ντεφάκτο τα όρια απολύσεων, πριμοδοτούν τους εργοδότες αφού πληρώνουν από λεφτά των εργαζομένων τμήμα του μισθού των νεοεισερχόμενων στην εργασία και γενικεύουν το ωρομίσθιο και τη μερική απασχόληση.
Καταλήγοντας σημειώνει: «Κανένας ελιγμός, καμία παρελκυστική τακτική δεν μπορεί να παγιδεύσει τους εργαζόμενους. Κανένας δεν τους εξουσιοδότησε να παζαρεύουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Η διέξοδος για τους εργαζόμενους βρίσκεται στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της ταξικής ενότητας και της αγωνιστικής δράσης».